Iδιότητες τροφών: Ντομάτα

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2014, 11:01
Iδιότητες τροφών: Ντομάτα
Η ντομάτα έχει πολυάριθμες ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Είναι πλούσια σε κάλιο και περιέχει τέσσερα σημαντικά καροτενοειδή (φυσικοί λιποδιαλύτες χρωστικών): α-καροτένιο, β-καροτένιο, λουτεΐνη, και λυκοπένιο, που το καθένα απ’ αυτά είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία, αλλά ακόμη περισσότερο όταν συνεργαστούν όλα μαζί.

Η κόκκινη χρωστική ουσία που περιέχεται στις ντομάτες είναι λυκοπένιο. Αυτό είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά και καθίσταται εξαιρετικά ευεργετικό όσον αφορά την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που καταστρέφουν τα κύτταρα του οργανισμού. Είναι επίσης, ιδιαίτερα ωφέλιμο σε ό,τι προβλέπεται για την καλή καρδιακή λειτουργία, την υγεία του προστάτη και του πάγκρεας.

Μελέτες έδειξαν ότι οι άνδρες που καταναλώνουν δέκα τομάτες ανά εβδομάδα μείωσαν τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου κατά 45%, ενώ και στα δύο φύλα, μειώθηκαν κατά 60% οι πιθανότητες συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, όπως του στομάχου και το παχέος εντέρου.

Περισσότερα στο diaita.org

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2014, 11:04