του Εμμανουήλ Δημητρούλη Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Τα μήλα είναι από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα του πλανήτη. Είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C και επιπλέον περιέχουν ίχνη νατρίου και καθόλου λιπαρά και χοληστερόλη. Τα μήλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφενόλες που φέρουν σημαντική αντιοξειδωτική δράση, με την πλεινότητα αυτών να βρίσκονται στο φλοιό του μήλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μήλο και υγεία

Τα οφέλη της κατανάλωσης μήλων στην υγεία όπως έχουν αποδειχθεί από επιστημονικές μελέτες έχουν να κάνουν με βελτίωση συμπτωμάτων και πρόγνωση άσθματος, νόσου alzheimer, οστεοπόρωσης, καρδιαγγειακών παθήσεων και υπέρτασης, ανακοπής και εγκεφαλικών επεισοδίων, ενώ συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της γαστρεντερικής λειτουργίας. Τα μήλα μειώνουν την κακή χοληστερόλη και προστατεύουν από κρυολογήματα. Επιπλέον, τα μήλα θεωρούνται δικαίως αντικαρκινικές τροφές.

Μήλο και δίαιτα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφορικά με τη θερμιδική του αξία για την οποία έχει ενοχοποιηθεί και κακώς αποφεύγεται πολλές φορές από άτομα που θέλουν να χάσουν κιλά, ένα μεγάλο μήλο μπορεί να περιέχει μέχρι και 130 θερμίδες. Αν μη τι άλλο όμως οι θερμίδες αυτές συνοδεύονται από μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών και δεν προέρχονται από λίπος. Φυσικά και σε άτομα τα οποία θέλουν να χάσουν κιλά δε συστήνεται απεριόριστη κατανάλωση μήλων καθημερινά, ωστόσο μέχρι 2-3 μήλα την ημέρα σίγουρα βοηθούν παρά εμποδίζουν την απώλεια βάρους. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αυξημένη περιεκτικότητα των μήλων σε νερό και σε φυτικές ίνες που προκαλεί αυξημένο αίσθημα κορεσμού μετά την κατανάλωση με αποτέλεσμα το άτομο να νιώθει πληρότητα για αρκετή ώρα και να μην ωθείται σε κατανάλωση άλλων τροφών.

Με τη φλούδα ή χωρίς;

Σχετικά με την ασφάλεια κατανάλωσης και επειδή πολλές θρεπτικές ουσίες του μήλου βρίσκονται στο φλοιό, καλό είναι να πραγματοποιείται καλό πλύσιμο επιφανεικά στη φλούδα του μήλου, έτσι ώστε να μπορεί να τη φάει κάποιος άφοβα.

Συμπερασματικά λοιπόν το μήλο είναι ένα παρεξηγημένο φρούτο και φυσικά πρέπει να καταναναλώνεται από άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος.

Μπανάνα ο εχθρός της δίαιτας; ε όχι δα..

Τό όνομα της μπανάνας προέρχεται από την αραβική λέξη banan που σημαίνει δάκτυλο. Ευδοκιμεί κυρίως σε τροπικό κλίμα, ενώ η συλλογή της γίνεται ενώ έχει ακόμα χρώμα πράσινο καθώς το φρούτο συνεχίζει να ωριμάζει πολύ γρήγορα μετά την κοπή του. Πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή της Μαλαισίας και ο Μέγας Αλέξανδρος έφερε το φρούτο στην Ευρώπη. Στην Αμερική ξεκίνησε να καταναλώνεται ευρέως μόλις το 19ο αιώνα. Είναι πιθανώς το δημοφιλέστερο φρούτο παγκοσμίως και ο μέσος Αμερικάνος καταναλώνει 2 φορές περισσότερες μπανάνες σε σχέση με το μέσο Ευρωπαίο.

Η μπανάνα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε υδατάνθρακες και της υψηλής θερμιδικής της αξίας (90-130 kcal) σε σχέση με τα υπόλοιπα φρούτα αποφεύγεται από τους καταναλωτές ειδικά σε περιόδους δίαιτας. Ωστόσο, η μπανάνα είναι εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών, ενώ η γλυκιά της γεύση και ο κορεσμός που προκαλεί λόγω των φυτικών ινών την καθιστούν ένα ποιοτικό σνακ σε σχέση με οποιοδήποτε επεξεργασμένο τρόφιμο ή γλύκισμα.

Θρεπτική αξία

Bιταμίνη C

Πιο συγκεκριμένα, η μπανάνα είναι πολύ καλή πηγή Βιταμίνης C, καλίου και φυτικών ινών. Η βιταμινή C που περιέχεται στη μπανάνα, ενισχύει την αντιοξειδωτική άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού και προστατεύει από ασθένειες. Επιπλέον η βιταμίνη C είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για τη σύνθεση του συνδετικού ιστού, την απορρόφηση του σιδήρου και τη σύνθεση κυττάρων του αίματος.

Κάλιο

Η περιέκτικότητα της μπανάνας σε Κάλιο είναι ιδιαίτερα υψηλή σε σχέση με άλλα φρούτα και τρόφιμα. Το Κάλιο είναι ένας ηλεκτρολύτης που παίζει σπουδαίο ρόλο στην πρωτεϊνοσύνθεση και τη διατήρηση και ανάπτυξη της μυικής μάζας, καθώς το κάλιο ρυθμίζει τα νευρικά ερεθίσματα για τη μυική συστολή. Μια δίαιτα πλούσια σε Κάλιο έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί προστατευτικό παράγοντα για την εμφάνιση αρτηριακής υπέρτασης, καθώς βοηθά στην απομάκρυνση της περίσσειας Νατρίου.

Φυτικές Ίνες

Επιπλέον η μπανάνα, μέσω της υψηλής συγκέντρωσης σε φυτικές ίνες βοηθά ιδιαιτέρως στην καλή γαστρεντερική λειτουργία και στην σωστή πέψη, ενώ προκαλεί κορεσμό όταν συμπεριλαμβάνεται σε κάποιο γεύμα. Υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών έχει φανεί από επιστημονικές μελέτες να προσφυλάσσει τον ανθρώπινο οργανισμό από εμφάνιση υπερπλασιών της γαστρεντερικής οδού, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη συντήρηση ενός υγιούς βάρους.

Σάκχαρα και άλλα

Η μπανάνα εκτός από τις φυτικές ίνες περιέχει 3 σάκχαρα, τη σουκρόζη, τη φρουκτόζη και τη γλυκόζη, τα οποία μεταβολίζονται πολύ γρήγορα παρέχοντας άμεση πηγή ενέργειας στον οργανισμό αυξάνοντας τη συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα. Στη μπανάνα βρίσκονται επίσης σημαντικές ποσότητες βιταμίνης B6 που συμμετέχει στην σύνθεση των αντισωμάτων του ανοσοποιητικού μας συστήματος, στη σύνθεση των ερυθροκυττάρων, στον πρωτεϊνικό μεταβολισμό και στην καλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Επιπρόσθετα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στη μπανάνα σε μικρότερες ποσότητες είναι η βιταμίνη Α, η ριβοφλαβίνη, η νιασίνη, η θειαμίνη, ο σίδηρος, ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, το παντοθενικό οξύ, ο φώσφορος, το ασβέστιο και το μαγνήσιο

Τέλος, θα πρέπει να προσθέσουμε ότι η μπανάνα δεν περιέχει νάτριο, ενώ έχει ίχνη λίπους και χοληστερόλης.

Συμπερασματικά, η μπανάνα αποτελεί μια καλή πηγή ενδιαμέσου σνακ, πλούσιο σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφαιρείται από ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Η θερμιδική της αξία απλά την καθιστά ένα φρούτο που καλό είναι να μην καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Μήλο και μπανάνα: ναι σε περιόδους δίαιτας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης