του Εμμανουήλ Δημητρούλη Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Το μπρόκολο είναι ένα τρόφιμο που μπορεί να μην αρέσει σε πολλούς αλλά αποτελεί πολύ σημαντική πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών. Για την ακρίβεια το μπρόκολο θεωρείται superfood. Φέρει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, σε βιταμίνες του συμπλέγματος β, σε βιταμίνη A, C και Κ. Επιπλέον, είναι υψηλό σε σίδηρο και ασβέστιο. Πρόσφατα το μπρόκολο αναγνωρίστηκε για τη δράση του κατά της οστεοαρθρίτιδας, ενώ είναι ήδη γνωστό για την αντικαρκινική δράση και την προστατευτική από τα κρυώματα και τις λοιμώξεις και για πληθώρα άλλων ευεργετικών δράσεων που αναλύονται παρακάτω.

1) Το μπρόκολο επιβραδύνει την οστεοαρθρίτιδα, αν και φυσικά για τη βελτίωση των συμπτωμάτων απαιτούνται και αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2) Το μπρόκολο βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου, καθώς το φυτοχημικά και τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται σε αυτό φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών μορφών καρκίνου. Επίσης, το β-καροτένιο που περιέχεται στο μπρόκολο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α που ενισχύει την αντικαρκινική του δράση.

3)Το μπρόκολο βοηθά στη μάχη κατά της κατάθλιψης. Το φυλικό οξύ που περιέχεται στο μπρόκολο βοηθά στην κατάθλιψη, την κόπωση, την ασθενή μνήμη αλλά και σε ασθένειες πνευματικής φύσεως.

4)Το μπρόκολο βοηθά στην υγεία των οστών, λόγω της περιεκτικότητας του σε ασβέστιο, βιταμίνη Κ και συνεπώς βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

5)Το μπρόκολο βοηθά στην καλύτερη μεταβολική λειτουργία, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε φυτικές ίνες, ενώ σίγουρα αποτρέπει από προβλήματα δυσκοιλιότητας.

6) Το μπρόκολο μπορεί να βοηθά στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων πιθανότατα λόγω της περιεκτικότητας του σε B6 και φυλικό οξύ.

7) Το νευρικό σύστημα και ο εγκέφαλος λειτουργούν καλύτερα υπό την επίδραση της πρόσληψη μπρόκολου λόγω του καλίου που περιέχει.

8) Το κάλιο βοηθά και στη διατήρηση ισορροπίας με το νάτριο αποτρέποντας από αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

9)Το μπρόκολο περιέχει λουτεΐνη, ένα σημαντικό συστατικό για την υγεία των ματιών. Μελέτες έδειξαν ότι η λουτεΐνη βοηθά στην πρόληψη της εκφύλισης λόγω ηλικίας των οπτικών νεύρων και στην πρόληψη του καταρράκτη. Επιπλέον, η βιταμίνη Ε που περιέχεται σε συνδυασμό με τηγλυκοραφανίνη βοηθά στην επιδιόρθωση της δερματικής βλάβης λόγω της μακρορόνιας έκθεσης στην ηλιακά ακτινοβολία.

10) Το μπρόκολο με την υψηλή περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να μάχεται τις μολύνσεις και τις λοιμώξεις.

Το μπρόκολο έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και θερμίδες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή και από άτομα που επιθυμούν να χάσουν βάρος.

Για να μη χάνει μεγάλη ποσότητα από τα επιθυμητά χαρακτηριστικά του το μπρόκολο καλό είναι να μαγειρεύεται στον ατμό, ή να βράζεται για λίγα λεπτά ή και να τηγανίζεται σε αντικολλητικό σκεύος. Σε άτομα που δεν αρέσει σκέτο βραστό ή ατμού μπορεί να δοκιμαστεί σε ομελέτα, σε σούπα, σε σαλάτα ή και σε αντικολλητικό σκεύος με άλλα λαχανικά ή και πηγές υδατάνθρακα όπως ρύζι, noodles, μακαρόνια.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης