Πέρα από τα όρια της φυσικής αγωγής και της άσκησης μια περίεργη συνθήκη

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 11 Αυγούστου 2015, 19:00
Πέρα από τα όρια της φυσικής αγωγής και της άσκησης μια περίεργη συνθήκη

του Γιώργου Χαραλαμπίδη Κλινικος Διαιτολογος - Διατροφολογος / Fitness Τrainer

Ποιες οι διεθνείς προσταγές και προτάσεις των αρμοδίων φορέων σε ότι αφορά την διάρκεια , την ένταση και τις συνθήκες που πρέπει να διέπουν τον όρο «καλή φυσική κατάσταση» , και ποιες οι ερωτήσεις που οφείλουμε να κάνουμε στον εαυτό μας , για να εξετάσουμε εάν και κατά πόσον εντασσόμαστε «εμείς» σε αυτήν την κατηγορία??? Αναφερόμαστε λοιπόν σε μια καλή διατήρηση της φυσικής μας κατάστασης , της καλής καρδιακής λειτουργίας , και της μυικότητας μας .

Με τις δικαίως γεννημένες απορίες του 1.«τι σημαίνει Σωστή Γυμναστική?» , 2.«Τι σημαίνει Γυμναζεσαι?» , 3.«Τι σημαίνει σωστά προπονημένος ενήλικας?» . Δύσκολοι όροι !!! Δύσκολοι και σε κατανόηση αλλά και σε απάντηση , γι αυτό και στο άρθρο αυτό , θα κάνουμε μια προσπάθεια κατανόησης και επεξήγησης μερικών από αυτούς , τους καθημερινώς ερωτώμενους σε όλους εμάς , τους ενασχολούμενους με τους χώρους την Υγείας , και της Φυσικής Αγωγής.

Οκ. Να γυμναστω… αλλα ποσο????? Ο W.H.O. (World Health Organisation) η κατά κόσμον Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) , παλαιότερα είχε θεσπίσει μια γενική σύσταση προς τον γενικό πληθυσμό που αφορούσε σε 5 φορές την εβδομάδα άσκηση υψηλής καρδιακής συχνότητας διάρκειας περίπου 40 λεπτών . Η νυν θεσπισμένη θέση του ίδιου Οργανισμού έχει αναδιαμορφωθεί από τα νέα , πηγάζοντα ερευνητικά δεδομένα από ανά τον κόσμο μελέτες .

 Πλεον λοιπόν , τα νεότερα δεδομένα του Π.Ο.Υ. στοιχειοθετούν μια συνολική άσκηση 150 – 210 λεπτά/εβδομάδα , νούμερο που οριοθετείται περαιτέρω και σε 4 επί 10 λεπτά ανά ημέρα .

 Όλα καλά μέχρι εδώ , αλλά δυστυχώς υπάρχουνε αίτια που η κοινή γνώμη διχάζεται και μπλέκεται και οδηγείται σε λανθασμένα μονοπάτια ερμηνείας των παραπάνω θέσεων και προτάσεων του Οργανισμού Υγείας , με αποτέλεσμα στο τέλος , να επιφέρεται το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο .

Ένα από αυτά τα αίτια , είναι η απουσία ουσιαστικής επιχειρηματολογίας από τους «γνώστες – ιερείς» των χώρων του Fitness παγκοσμίως , με λεγόμενα και απαντήσεις που ενδεχομένως υπέπεσαν η υποπίπτουν ακόμη σε αντιφάσεις , η αποδείχθηκαν λανθασμένα , με απόρροια το να οδηγούν τελικά σε ολική αποστροφή του επιδιωκόμενου . Δηλαδή σε αποτροπή και απομάκρυνση της πληθώρας του ενεργού γυμναστικά πληθυσμού , από το «ΕΥ ΓΥΜΝΑΖΕΣΘΑΙ» και «ΕΥ ΔΙΑΤΡΕΦΕΣΘΑΙ» υπό την έννοια της εξαναγκαστικής δράσης των .

ΠΡΟΣΟΧΗ…ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΕΥΘΕΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ!!!!!!! Eτσι λοιπόν , με γνώμονα τις παραπάνω διατυπωμένες θέσεις , αποκτά τεράστια και ιδιαίτερη σημασία η «ουσιαστική και ποιοτική προπόνηση» , έναντι της προσωπικής υπερβολής που συναντάμε συχνά πυκνά εντός γυμναστηριακών δρωμένων , και των όπως αναφέρουμε και στον τίτλο του άρθρου , λανθασμένων «στρατιωτικών και αυταρχικών θέσεων» .

Μιλώντας δε στην πληθώρα των περιστατικών για αυταρχική θέση χωρίς επαρκή ενημέρωση από τους πρεσβευτές του χώρου , που καταλήγει να οδηγεί σε αποστροφή από τα ορθά γυμναστικά μοτίβα μετά από λίγο καιρό , οι 2 κυριαρχούσες λέξεις που κατακλύζουν τον μυαλό , είναι η «ημιμάθεια» και η «άγνοια » .

Παρακάτω δίνουμε ένα απλοϊκό παράδειγμα , για να είναι πιο άμεση η κατανόηση χωρίς ενδιάμεσους ορισμούς που θα περιπλέξουν την σκέψη .

Προϊόντα αδυνατίσματος , αγνώστου προελέυσεως και αποτελεσματικότητας , με χρησιμοποίηση των πιο αποτελεσματικών «ηχηρών» και «μελετημένων» μεθόδων διαφήμισης , που παραπλανούν και διαπομπεύουν τον «ασκούμενο – καταναλωτή» και τον οδηγούν σε χρήση των διαφημιζόμενων προϊόντων με καταστροφικά για τον μεταβολισμό λάθη , και συνεπακόλουθο , την αυξημένη δυσκολία απώλειας του μετέπειτα κερδηθέντος βάρους και λίπους από το σώμα του ασκούμενου .

 ΠΕΙΘΩ …

Η πιο ουσιώδης και αποτελεσματική μέθοδος πειθούς σε περιπτώσεις τέτοιες , είναι η βαθιά και ενδελεχής γνώση από έγκυρες πηγές , ουσιώδη βιβλιογραφική ανασκόπηση , και ερευνητικά δρώμενα που πηγάζει από μόρφωση και κερδισμένη εμπειρία , και η οποία δεν εσωκλείει ημίμετρα , αμφιβολίες , ασάφειες και περαιτέρω έρευνα . Ένα σύνολο παραγόντων που αν ληφθούν επαρκώς υπ όψιν από τον υπεύθυνο προπονητή/γυμναστή στο όριο του «όσο απαιτείται» για την ικανοποίηση των στόχων του ασκούμενου , η κάθε μια από αυτές σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες , οριοθετεί την κατηγορία της διαχειριζόμενης προπονητικής μονάδας και των ιδιαιτεροτήτων αυτής σε κάθε κατηγορία και επίπεδο .

 - Ηλικία

- Φύλο

- Προπονητική Κατάσταση (συντελεστής P.A.L.)

- Β.Μ.Ι. και R.M.R.

- Τραυματισμοί και Παθολογία

- Κρίση όρεξης του ασκούμενου

- Δυναμική προσήλωση…

Αποτελούν μερικά μόνο από τα όπλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να οδηγηθούμε σε μια ολοκληρωμένη προπονητική τακτική προς επίτευξη του θεμιτού αποτελέσματος .

Ρόλος / Θέση Ατομικού Γυμναστή Προπονητή

Η ευρύτητα πεδίων και γνώσεων που παρέχει η επιστήμη της Φυσικής Αγωγής , είναι η απάντηση στην επίλυση του προβλήματος. Ένα πλήρως εξατομικευμένο πρόγραμμα γυμναστικής με ποικίλλο ασκησιολόγιο που ξεφεύγει από τα γνωστά και χρησιμοποιηθέντα μοτίβα και δεδομένα προπόνησης .

Το βασικότερο και το πιο θεμελιώδες κομμάτι που οφείλει να προσέξει πάντοτε ο όποιος προπονητής / γυμναστής/ Trainer είναι ότι ο ασκούμενος , ΠΡΕΠΕΙ να ξεκινήσει ΥΓΙΗΣ την προπόνηση του και να την ολοκληρώσει ΥΓΙΗΣ .

ΝΑΙ στην ποικιλλία λοιπόν , ΝΑΙ στην με επιχειρηματολογία ηθικοσωματική πίεση , ΝΑΙ στην ευρύτερη συμβουλευτική , αλλά με την μέγιστη προσοχή στην παραμικρή πιθανότητα τραυματισμού του ασκούμενου είτε από άγνοια κατηγορίας μεθόδων γυμναστικής και αποθεραπείας , είτε από λάθος προπονητικής , είτε από σύνδρομα υπερπροπόνησης (που τελευταία συναντάμε ολοένα και πιο συχνά ).

ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως μπορούν να ασκηθούν σε άνετα για τον καθένα επίπεδα , αρκεί να έχει πρωτίστως δημιουργηθεί η πρόθεση μιας έναρξης και ενός σωστού στόχου . Κρινόμενη πλέον ως απολύτως λανθασμένη η πνευματική παραμονή σε ένα μοτίβο υποχρεωτικής παρουσίας 3 φορών την εβδομάδα , με αποτέλεσμα , να μην ξεκινάει τελικά ποτέ η όποια προσπάθεια « γυμναστικής προσαρμογής» .

Στα πλαίσια και τις ευθύνες του προπονητή , η ορθή στοχοποίηση και συγκεκριμενοποίηση του προς επίτευξη αποτελέσματος , έτσι ώστε να ΜΗΝ κουράσει ( η να κουράσει όσο το δυνατόν λιγότερο) τον ασκούμενο , με την δέουσα επικέντρωση επάνω στην προσπάθεια του , όχι μόνο των γυμναστικών αλλά και των διατροφικών παραμέτρων , που θα συντελέσουν στην επιτυχημένη ολοκλήρωση της προσπάθειας

ΓΕΝΙΚΑ…

Αναμφίβολα , πολλά και ποικίλλα τα οφέλη που έχουν να προσφέρουν οι νέες κινήσεις και τάσεις στην Γυμναστική , ωστόσο στις πιο πολλές των περιπτώσεων , απευθύνονται σε μερίδες του πληθυσμού που έχουν ήδη ασχοληθεί λιγότερο η περισσότερο με την γυμναστική .

Τον ΑΠΟΛΥΤΟ στόχο , αποτελεί η αλλαγή της προπόνησης της γυμναστικής και των μεθόδων αυτής προκειμένου να προσελκυθεί προς τον υγιή τρόπο ζωής και την γυμναστική , όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μερίδα κόσμου .

ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΕΠΙΛΟΓΟΣ…

Ξεκάθαρα προσωπική θέση ου γράφοντος , αποτελεί το ότι η ευθύνη ΔΕΝ βαρύνει μόνο τον εκπαιδευόμενο , αλλά και τον εκπαιδευτή .

Για πολλά έτη , το μοτίβο στο μυαλό του «εν αγνοία» ασκούμενου , όποτε άκουγε την λέξη «γυμναστήριο» , ή «βάρη» η «γυμναστής» , πήγαινε κατ ευθείαν στην εικόνα κάποιου εκγυμναζόμενου στα πρόθυρα της κατάρρευσης , από την πολύωρη και κουραστική προπόνηση με την μπλούζα να έχει αλλάξει τελείως χρώμα από τον ιδρώτα επάνω της , η σε κάποιον μυώδη τύπο , να προσπαθεί να σηκώσει λίγα παραπάνω κιλά από όσα του επιτρέπει η σωματική του δύναμη , παροτρυνόμενος συνήθως κατά γενικό πλαίσιο από κάποιον εξίσου ή και παραπάνω μυώδη προπονητή/γυμναστή/βοηθό , και ο οποίος με έντονα καυχητικά επιφωνήματα τον «προσαρμόζει» ηθικά στην νεοδημιουργηθείσα πρόκληση άρσης μεγαλύτερου συνόλου κιλών , τρομάζοντας όμως έτσι εν πολλοίς με αυτήν την εικόνα τον εκπαιδευόμενο και αρχάριο ασκούμενο.

Οι χρησιμοποιούμενες τακτικές , οφείλουν πάντοτε να συμμορφώνονται και να εναρμονίζονται με τις στοχοποιημένες επιθυμίες του ασκούμενου σε προσαρμογή , χωρίς υπερβολές και σε συνάρτηση πάντα με το ποσοστό επιθυμίας. Στο ουσιώδες πρωτόκολλο «Γυμναστική για Υγεία» χωράνε μόνο ορθολογισμοί και θέληση . Οποιαδήποτε γυμναστική σε χαμηλή η υψηλή ένταση , για 10 με 50 λεπτά την ημέρα , σε συνδυασμό με την παρέα μας , και αφήνοντας για λίγο πίσω τις υποχρεώσεις , ΜΟΝΟ θετικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει . Κυνηγώντας αυτό σαν βάση λοιπόν , δηλαδή την παρουσία ενός μοτίβου άσκησης στην καθημερινότητα μας , έχουμε σαν δεδομένο δώρο , ένα καλύτερο επίπεδο υγείας και ποιότητας για το υπόλοιπο της ζωής μας .

.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 11 Αυγούστου 2015, 19:00