του Εμμανουήλ Δημητρούλη Διαιτολόγος Διατροφολόγος 

Το πλιγούρι είναι ένα τρόφιμο του οποίου την ύπαρξη χρωστάμε στους Μεσοανατολικούς πολιτισμούς που το χρησιμοποιούν ευρέως στην καθημερινή διατροφή τους. Το πλιγούρι είναι το προϊόν του πυρήνα του σιταριού, αφού αυτός έχει υποστεί θερμική επεξεργασία, ξήρανση και θριμματισμό. Το πλιγούρι έχει σχεδόν μηδενική περιεκτικότητα σε λιπαρά, λίγες θερμίδες και πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πλιγούρι είναι από τις πιο ενδεδειγμένες πηγές υδατανθράκων για ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους. Αρκεί να αναλογιστείτε ότι 1 κούπα πλιγούρι έχει λιγότερες θερμίδες, λιγότερα λιπαρά και διπλάσια ποσότητα φυτικών ινών σε σύγκριση με το καστανό ρύζι.

Λόγω της σχετικά μικρής επεξεργασίας που έχει υποστεί το σιτάρι μέχρι να παραχθεί το πλιγούρι όλες οι ευεργετικές ιδιότητες συντηρούνται με τα βασικότερα πλεονεκτήματα όπως προαναφέρθηκαν η υψηλή περιεκτικότητα σε άλιπη πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες καθιστά το πλιγούρι σημαντικό στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες στα γεύματα βοηθούν στην αίσθηση πλήρωσης και κορεσμού.

Αναφορικά με την κατανάλωση, επειδή το πλιγούρι είναι ήδη μερικώς μαγειρεμένο, χρειάζεστε πολύ μικρό χρονικό διάστημα για να είναι έτοιμο στο πιάτο μας. Απλά αναμείξτε ½ κούπα πλιγούρι με 1 κούπα νερού και αφήστε να βράσουν για 15 λεπτά. Στη συνέχεια απομακρύνετε όλη την περίσσεια νερού πριν την κατανάλωση. Προσθέστε το πλιγούρι στις κρύες σαλάτες ή σαν συνοδευτικό των κρεατικών ή των οσπρίων σας. Το πλιγούρι συντηρείται στο ψυγείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνταγή:

Μεξικάνικο πλιγούρι

Υλικά συνταγής:

  • 2 κουταλιές σούπας μαργαρίνη
  • 1 κούπα ξερό πλιγούρι
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 1 κούπα ψιλοκομμένο σέλερι
  • ½ κόκκινη πιπεριά
  • ¾ κουταλιάς γλυκού τριμμένο κύμινο
  • 1 κουταλάκι γλυκού τσίλι σε σκόνη
  • 2½ κούπες νερό (ή ζωμός κότας κονσέρβας)
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Λιώστε τη μαργαρίνη σε τηγάνι και προσθέστε το κρεμμύδι και το πλιγούρι και αφήστε τα για 10 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέστε το σέλερι, την πιπεριά, το κύμινο και τη σκόνη τσίλι και αφήστε τα συστατικά για 2 λεπτά. Μειώστε τη φωτιά και ρίξτε το ζωμό κότας ή το νερό και μαγειρέψτε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης