της Γεωργίας Κατσογριδάκη Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Πώς θα συντηρηθείτε στα κιλά σας μετά τη δίαιτα…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν άνθρωποι – μάλλον δυστυχισμένοι – που βρίσκονται συνεχώς σε δίαιτα. Υπάρχουν όμως και άλλοι – ίσως ευτυχείς – που ναι μεν κάνουν δίαιτα, αλλά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Για αυτούς η δίαιτα έχει ημερομηνία λήξης. Ύστερα όμως από μία δίαιτα που έχει περιορισμούς στο είδος και στην ποσότητα του φαγητού, ακολουθεί η συντήρηση. Η συντήρηση είναι ένα διάστημα κατά το οποίο αυτός που έκανε δίαιτα μαθαίνει πώς θα ξεκινήσει σιγά-σιγά να τρώει πάλι «κανονικά», δηλαδή να τρώει τα πάντα στις ποσότητες που έχει ανάγκη. Όσο πιο αυστηρή είναι μία δίαιτα τόσο πιο πολύ κρατάει η συντήρηση. Μία μέση συντήρηση διαρκεί περίπου 1 μήνα. Στο διάστημα της συντήρησης το βάρος αυξάνει λίγο και στη συνέχεια σταθεροποιείται. Για το λόγο αυτό, όταν κάποιος κάνει δίαιτα, καλό είναι να χάνει 1-2 κιλά περισσότερα από το ιδανικό του βάρος, γιατί τα κιλά αυτά έτσι και αλλιώς θα τα πάρει στη συντήρηση. Η επιτυχία μίας δίαιτας δεν κρίνεται από το αποτέλεσμα αλλά από τη μονιμότητα του αποτελέσματος.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

Το διάστημα της συντήρησης είναι πολύ σημαντικό στη διαδικασία της δίαιτας. Στο διάστημα αυτό το άτομο είναι ικανοποιημένο από την απώλεια του βάρους του και δεν έχει το άγχος της προσπάθειας. Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να εκπαιδευτεί διατροφικά και να αποκτήσει διατροφική σνείδηση. Αν δεν μάθει τώρα να τρώει σωστά, δεν θα μάθει ποτέ. Αν κάποιος μετά τη δίαιτα αφεθεί ελεύθερος να φάει, ό,τι και όπως νομίζει, τότε όλη η προσπάθεια της δίαιτας θα πάει σίγουρα χαμένη. Μετά τη δίαιτα ο καθένας μπορεί να νιώθει στερημένος και η λαχτάρα του για φαγητό να είναι τέτοια ώστε να ξεκινήσει να τρώει χάνοντας κάθε μέτρο. Με τη συντήρηση μπαίνουν κάποια όρια και τίθενται κάποιοι στόχοι. Αν το άτομο πετύχει και πειθαρχήσει στους κανόνες της συντήρησης, τότε θα μπορεί να είναι αισιόδοξο για το μέλλον.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ: ΤΑ 5 ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συντήρηση έχει ως απώτερο στόχο να κάνει το άτομο να τρώει σε όλη την υπόλοιπη ζωή του ισορροπημένα. Για αυτό γίνεται σε στάδια.Το κάθε στάδιο έρχεται να συμπληρώσει το προηγούμενο. Τα βασικά στάδια της συντήρησης είναι πέντε:

1. ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ 5-6 ΓΕΥΜΑΤΩΝ

Στο στάδιο αυτό όποιος έκανε δίαιτα συνεχίζει να τρώει ό,τι ακριβώς έτρωγε και κατά το διάστημα της δίαιτας του, αλλά τώρα πια την ποσότητα του φαγητού του, τη χωρίζει σε 5 γεύματα την ημέρα: πρωινό, ενδιάμεσο, μεσημεριανό, ενδιάμεσο και βραδινό. Τα 5 γεύματα μπορούν να γίνουν και 6, αν μετά το βραδινό προστεθεί ένα ακόμα γεύμα. Το στάδιο αυτό διαρκεί 1 εβδομάδα. Τα 5-6 γεύματα την ημέρα είναι προυπόθεση για μια ισορροπημένη διατροφή.

• Σε αυτό το στάδιο το άτομο τρώει 5-6 φορές την ημέρα

2. ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΟΥ ΠΛΗΡΟΥΣ ΠΡΩΙΝΟΥ

Αφού καθιερωθούν τα 5-6 γεύματα την ημέρα, έρχεται η ώρα της οργάνωσης του καλού πρωινού. Το άτομο μαθαίνει να παίρνει πλήρες πρωινό, ενώ την υπόλοιπη μέρα εξακολουθεί να τρώει ό,τι έτρωγε και όταν έκανε δίαιτα. Ένα καλό πρωινό δεν είναι σταθερό σε σύνθεση. Μπορεί για παράδειγμα να περιλαμβάνει γάλα ή γιαούρτι, φρυγανιά και φρούτο ή γάλα ή γιαούρτι, ψωμί, μαρμελάδα και αυγό ή γάλα ή γιαούρτι και τοστ. Το στάδιο του πρωινού διαρκεί 3 μέρες περίπου.
• Σε αυτό το στάδιο το άτομο τρώει 5-6 φορές την ημέρα και έχει ελεύθερο και πλήρες πρωινό.

3. ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΩΝ ΕΝΔΙΑΜΕΣΩΝ ΓΕΥΜΑΤΩΝ

Ένας ενήλικος χρειάζεται 3 φρούτα την ημέρα. Η καλύτερη λύση είναι η καθιέρωση των φρούτων στις ενδιάμεσες ώρες φαγητού. Το άτομο στο στάδιο αυτό έχει φτάσει να τρώει καλό πρωινό, 3 φρούτα την ημέρα και να καταναλώνει στα κύρια γεύματα της ημέρα ό,τι συνήθιζε να τρώει και όταν έκανε δίαιτα. Το στάδιο αυτό διαρκεί 3-4 ημέρες.

• Σε αυτό το στάδιο το άτομο τρώει 5-6 φορές την ημέρα, έχει πλήρες προωινό και τρώει φρούτα στα ενδιάμεσα γεύματα.

4. ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΟΥ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟΥ

Εδώ πλέον το άτομο εξακολουθεί να τρώει για βραδινό ό,τι έτρωγε και όταν έκανε δίαιτα, αλλάζει όμως μεσημεριανό. Το μεσημεριανό φαγητό γίνεται πολύ μικρό σε όγκο, αλλά έχει ποικιλία στη σύνθεση. Ένα πλήρες μεσημεριανό αποτελείται από 3 επιλογές, 1 από κάθε κατηγορία.

• 1η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ σαλάτα, λαδερό
• 2η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ψωμί, ρύζι, πατάτα, ζυμαρικά, όσπρια
• 3η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, αυγό και τυρί

(Παραδείγματα πλήρους μεσημεριανού: Φασολάκια με τυρί και ψωμί ή σαλάτα και κοκκινιστό με μακαρόνια). Το στάδιο αυτό διαρκεί μία εβδομάδα περίπου και είναι πολύ σημαντικό μέσα στην όλη διαδικασία της συντήρησης.

• Σε αυτό το στάδιο το άτομο τρώει πλήρες πρωινό και μεσημεριανό, έχει φρούτα στα ενδιάμεσα γεύματα και τα γεύματα του είναι καθημερινά 5-6.

5. ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΟΥ ΒΡΑΔΙΝΟΥ

Εδώ έρχεται η ώρα να γίνει και το βραδινό όπως το μεσημεριανό. Το άτομο πλέον έχει 2 πλήρη και ισορροπημένα κύρια γεύματα, τα οποία συνθέτει μόνο του, έχοντας βέβαια υπόψη του να συνδιάζει τις φυτικές ίνες της πρώτης κατηγορίας με το άμυλο της δεύτερης κατηγορίας και τις πρωτείνες της τρίης. Το βραδινό γεύμα είναι μικρό και θα εξακολουθήσει να είναι μικρό μέχει να ολοκληρωθεί σε 1 εβδομάδα και αυτό το στάδιο της συντήρησης.

• Στο στάδιο αυτό το άτομο τρώει λίγο, αλλά ισορροπημένα.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

Όταν τελειώσει και η συντήρηση, ο καθένας είναι πλέον ελεύθερος να συνεχίσει να ζει εντελώς ανεξάρτητος και να κάνει ελεύθερα την επιλογή του φαγητού του. Δεν θα πρέπει να ξεχάσει όμως όλα όσο έμαθε στο διάστημα της συντήρησης του. Θα πρέπει επίσης να θυμάται κάποιες βασικές αρχές που αφορούν τη διατροφή του και οι οποίες θα τον βοηθήσουν να παραμείνει αδύνατος και υγιής.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

• Κατά τη διάρκεια της συντήρησης υπάρχει περίπτωση να σας συμβεί κάτι που να σας αναγκάσει να καταστρατηγήσετε το πρόγραμμα σας και να προβείτε σε «διατροφικές αυθαιρεσίες». Στην περίπτωση αυτή μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια. Συνεχίστε και πάλι από εκεί όπου σταματήσατε, αν να μη συμβαίνει τίποτα.

• Το αν η συντήρηση θα ξεκινήσει από το 1ο στάδιο ή από κάποιο ενδιάμεσο εξαρτάται καθαρά και μόνο από τη δίαιτα αδυνατίσματος που ακολουθήσατε. Αν για παράδειγμα στη δίιατα σας είχατε ήδη 5-6 γεύματα, τότε ξεκινήστε τη συντήρηση από το επόμενο στάδιο κ.ο.κ.

Ο ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

1. Χρησιμοποιώ στο τραπέζι μου μόνο ελαιόλαδο.
2. Μετριάζω το αλάτι και τη ζάχαρη.
3. Επιλέγω γλυκά χωρίς λίπος και δεν ξεπερνώ τα 2 γλυκά την εβδομάδα.
4. Περιορίζω το αλκοόλ και προτιμώ από τα οινοπνευματώδη το κρασί
5. Δεν υπερβαίνω τους 2 καφέδες την ημέρα.

Καθιερώνω εβδομαδιαία…

1. 2-3 μερίδες ψάρι – 2 μερίδες πουλερικά – 2-3 μερίδες όσπρια – 1 μερίδα πατάτες – 3 αυγά
2. Καταναλώνω 1 μερίδα κόκκινο κρέας το 15νθήμερη
3. Τρώω σε σταθερό ωράριο
4. Προτιμώ φρέσκα, ποιοτικά και εποχιακά τρόφιμα
5. Έχω ποικιλία στο τραπέζι
6. Μασώ σχολαστικά το φαγητό μου
7. Απολαμβάνω με ηρεμία το φαγητό μου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης