της Γεωργίας Κατσογριδάκη, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος

Η μπάμια είναι μια τροφή ασβεστίου που περιέχει σχεδόν δυο φορές περισσότερο το στοιχείο αυτό από τα άλλα συστατικά της. Μπορεί επίσης να θεωρείται σαν τροφή χλωρίου και πρέπει να προτείνεται σαν τέτοια εκτός και αν υπάρχει ήδη μεγάλη ποσότητα ασβεστίου στον οργανισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιδιαιτερότητα της μπάμιας είναι ότι εκτός του ότι περιέχει μεγάλη ποσότητα νατρίου σε συνδυασμό με το κάλιο, ρυθμίζει τα λευκώματα στον οργανισμό. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη διόρθωση πολλών δυσλειτουργιών της χώνευσης και το νάτριο είναι αποτελεσματικό στη διατήρηση του ασβεστίου σε διάλυμα. Άρα η μπάμια προτείνεται σε δυσλειτουργίες της χώνευσης.

Η κύρια ένδειξη για τη μπάμια εκτός από αυτές που έχουμε ήδη αναφέρει είναι: δυσλειτουργίες της χώνευσης και της αφομοίωσης, χαμηλή ζωτικότητα των κυττάρων, έλλειψη σκληρότητας των αρτηριών και χαμηλοί σφυγμοί. Έλλειψη υπομονής, ελαττωματικά δόντια, αδύναμη σκελετική δομή, ενδομήτριες αιμορραγίες, φυματίωση, αργή ανάρρωση από τραύματα, νευρικότητα, πυρετός που προέρχεται από κατάρρουν το καλοκαίρι εξαιτίας οσφρήσεως γύρεως ή σκόνης και σκορβούτο.

Εξαιτίας του περιεχομένου της σε νάτριο, παρέχει τροφή στους συνδέσμου των ιστών μετά των οστών. ¨Είναι ένα αλκαλικό στοιχείο που εξουδετερώνει τα οξέα και έχει μεγάλη σημασία στον καρκίνο και στα οιδήματα. Βοηθά στις εκκρίσεις και σε συνδυασμό με το δικό της χλώριο προωθεί και διατηρεί την ώσμωση. Ενώ η τάση είναι οι μεγάλες ποσότητες ασβεστίου να προκαλούν σκλήρυνση των αρτηριών, το νάτριο την αποτρέπει. Επίσης το νάτριο προτείνεται στη περίπτωση κώφωσης καταρροής και σκλήρυνσης των συνδέσμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το χλώριο διασπά τα λευκώματα, προωθεί την περίσταλση μειώνει τα υπερβολικά λίπη και δίνει ενέργεια.Προτείνεται στις περιπτώσεις πυόρροιας, λευκωματουρίας, πρήξιμο της κοιλιάς εξαιτίας οξέων ή προβλημάτων στη χώνευση, σε όλες τις ασθένειες που προέρχονται από το άγχος, τη θλίψη, την υποψία και το φόβο και τα προβλήματα που προσβάλλουν τους συνδέσμους των οστών εξαιτίας ασθενειών κα ι υπανάπτυξης των οστών.

Παρά το γεγονός ότι πολλές τροφές έχουν υψηλά ποσοστά ασβεστίου, καμία δεν είναι τόσο εξισορροπημένη και δεν ενδείκνυται σε τόσα πολλά προβλήματα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης