Το 15% όλων των ζευγαριών πάσχει από υπογονιμότητα και το 40-50% έχει αιτία προβλημάτων γονιμότητας που σχετίζονται με τον άνδρα. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την ποσότητα και ποιότητα του σπέρματος, όπως η ρύπανση του περιβάλλοντος, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η έλλειψη σωματικής άσκησης, το στρες, η κακή διατροφή κ.ά.

Τώρα μια δανική μελέτη παρατήρησης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Network Open» έδειξε ότι οι άνδρες που λαμβάνουν συμπληρώματα ιχθυελαίων (περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα) έχουν μεγαλύτερη ποσότητα σπερματοζωαρίων, κάτι που βοηθά στη γονιμότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη διεξήχθη μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 2012 και της 31ης Δεκεμβρίου 2017 και έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες έρευνες που είχαν δώσει παρόμοιες ενδείξεις.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια δημόσιας υγείας και περιβαλλοντικής ιατρικής Tina Kold Jensen του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας, ανέλυσαν στοιχεία για 1.679 νέους άνδρες, οι οποίοι εξετάστηκαν πριν καταταγούν στον στρατό. Στη Δανία η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για όλους τους υγιείς άνδρες ηλικίας άνω των 18 ετών. Καθένας από τους άνδρες εξετάστηκε για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, είχε φυσικές εξετάσεις, έδωσε δείγματα σπέρματος και στη συνέχεια απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους.

Διαβάστε τη συνέχεια στο coremag.gr!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης