του Εμμανουήλ Δημητρούλη κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος

Το σύκο είναι ένα φρούτο που συναντάται σε χώρες της νοτιοδυτικής Ασίας, της Μεσογείου αλλά και σε κάποιες περιοχές της αμερικάνικης ηπείρου όπου το κλίμα το ευνοεί. Η συκιά πιστεύεται ότι είναι ένα από τα πρώτα φυτά που καλλιεργήθηκαν. Μάλιστα η θρεπτική αξία του σύκου είχα αναγνωριστεί από τους Αρχαίους Έλληνες αιώνες πριν από την επιστημονική κοινότητα, καθώς οι αθλητές των Ολυμπιακών αγώνων συμβουλεύονταν να καταναλώσουν πριν τα αγωνίσματα φρέσκα αλλά και ξηρά σύκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διατροφική αξία σύκου:

Τα σύκα αποτελούν την καλύτερη φυτική πηγή ασβεστίου και φυτικών ινών. Μάλιστα ο Αμερικάνικος Σύλλογος Διατροφής έχει καθορίσει ότι το αποξηραμένο σύκο είναι πλουσιότερο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, χαλκό, μαγγάνιο, κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο σε σχέση με τις ανθρώπινες ανάγκες. Περιέχουν φυσικά και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά σε μικρότερες ποσότητες. Από αυτά ξεχωρίζουν τα αντιξειδωτικά συστατικά, τη βιταμίνη C, τα φλαβονοειδή και τις πολυφαινόλες. Συνεπώς τα σύκα είναι πασίγνωστα για τις υπακτικές και τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Τέλος, ο σίδηρος, ο φώσφορος και το φυλικό οξύ επίσης μπορούν να προσληφθούν από τα σύκα σε ικανοποιητικές ποσότητες.

Πλεονεκτήματα Υγείας:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καρδιαγγειακή υγεία: τα σύκα περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες νατρίου και πολύ υψηλές ποσότητες καλίου και μαγνησίου με αποτέλεσμα να βοηθούν πολύ στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στην αποφυγή της υπέρτασης. Η αυξημένη συγκέντρωση φυτικών ινών εξάλλου ευνοεί τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Τα αντιοξειδωτικά συστατικά των σύκων όπως η βιταμίνη C, ελέγχουν τις συγκεντρώσεις των ελευθέρων ριζών αποτρέποντας την ανάπτυξη της αθηροσκλήρυνσης. Ο συνδυασμός των παραπάνω βοηθά στην καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία.

Οστική υγεία: το ασβέστιο σε συνδυασμό με το κάλιο (το οποίο αποτρέπει την αποβολή ασβεστίου μέσω της διούρησης), επάγουν την καλή οστική πυκνότητα και δύναμη, ενώ προστατεύουν από την εμφάνιση οστεπενίας, οστεοπόρωσης και αρθρίτιδας. Τα σύκα και ο χυμός τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να βοηθήσουν εξαιρετικά άτομα με αλλεργίες στα γαλακτοκομικά ή με σοβαρή δυσανοχή λακτόζης.

Έλεγχος ινσουλίνης και βάρους: όχι μόνο το φρούτο αλλά και τα φύλλα της συκιάς βοηθούν στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης σε άτομα που ακολουθούν αγωγή ινσουλίνης. Το φρούτο όσο και το εκχύλισμα φύλλων συκιάς χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια μαζί με τα γεύματα διαβητικών με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης. Παρότι τα σύκα περιέχουν αρκετή γλυκόζη, η μοναδική περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες τα καθιστά απαραίτητα σε προγράμματα απώλειας βάρους.

Άλλα οφέλη: τα τελευταία έτη μεγάλο μέρος της επιστημονικής μελέτης έχει επικεντρωθεί στα πλεονεκτήματα υγείας που φέρουν τα σύκα στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του στήθους. Τα σύκα περιέχοντας σημαντικές ποσότητες σιδήρου και φυλικού οξέος αποτελούν πολύ καλή επιλογή για άτομα με αναιμία, για γυναίκες κατά τη διάρκεια της αδιαθεσίας και για τις εγκύους και της θηλάζουσες. Σίγουρα λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του το σύκο βοηθά στη βελτίωση της υγείας του δέρματος, ενώ λόγω της υπακτικής του δράσης μπορεί να φανεί χρήσιμο σε άτομα δυσκοίλια ή σε άτομα με αιμοροΐδες.

Θερμιδική αξία και συνιστώμενη κατανάλωση

Πολλά πλεονεκτήματα και στην κατανάλωση των σύκων, τα οποία θα πρέπει με τη δέουσα προσοχή να υπάρχει σε ένα πρόγραμμα διατροφής. 1 μέτριο σύκο παρέχει περίπου 60 θερμίδες. Η κατανάλωση 2 σύκων σαν ενδιάμεσα σνακ είναι ιδανική και συστήνεται ανεπιφύλακτα ακόμα και σε άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης