Γράφει ο Σπυρίδων Μεθενίτης Εργοφυσιολόγος, Υποψήφιος Διδάκτωρ Ε.Κ.Π.Α.

Η εκγύμναση του σώματος, στη σημερινή σύγχρονη κοινωνία, θεωρείται συχνά “πολυτέλεια” κυριώς για το λόγο ότι ο άνθρωπος που ζεί στα μεγάλα αστικά κέντρα καταπιάνεται με πολλές διαφορετικές ασχολίες στη καθημερινή του ζωή, οι οποίες μοιραία οδηγούν στην έλλειψη χρόνου.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Τα τελευταία χρόνια, πολλοί προσπαθούν να εντάξουν στο καθημερινό τους πρόγραμμα την άσκηση, καθώς είναι ευρέως γνωστό πλέον ότι η σωματική άσκηση δε βελτιώνει μόνο τη σωματοδομή, αλλά βοηθάει πολύπλευρα τον οργανισμό, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. 

 Ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας (Δ.Ο.Υ.), σε έκθεση του το 2010, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «η άσκηση είναι το πιο φτηνό (κάθε 1€ που δαπανάται για άσκηση αντιστοιχεί σε 10€ εξοικονόμηση από την αγορά φαρμάκων ή περίθαλψης) και το πιο αποτελεσματικό φάρμακο στην υπηρεσία του ανθρώπου, διότι σε αντίθεση με τις φαρμακευτικές αγωγές που αντιμετωπίζουν τα διάφορα συμπτώματα, η άσκηση καταπολεμάει την αιτία της εμφάνισης αυτών των συμπτωμάτων».

 Η άσκηση λοιπόν, έχει ως αποτέλεσμα την βελτίωση του επιπέδου της ποιότητας ζωής ενός ασκούμενου. Η επίδραση της στην υγεία είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς προλαμβάνει και μειώνει από τον κίνδυνο ασθενειών όπως της στεφανιαίας νόσου, της υπέρτασης, ορισμένες μορφές καρκίνου, διαβήτη τύπου 2 κ.α. Επίσης, επιδρά θετικά στον ψυχισμό του ασκούμενου όπως στα συμπτώματα που συνδέονται με ψυχικές διαταραχές, στη μείωση του άγχους, στη βελτίωση της αυτοεκτίμησης, στα επίπεδα ενέργειας κ.α.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Παράλληλα, το 2009 δημοσιεύτηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «Diabetologia», ένα άρθρο μετανάλυσης το οποίο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι φαρμακευτικές αγωγές κατά της παχυσαρκίας δρουν στον ανθρώπινο οργανισμό μιμούμενες τις ευεργετικές επιδράσεις της άσκησης(Carey & Kingwell, 2009). Αν αναλογιστούμε λοιπόν, ότι οι προβλέψεις για τα ποσοστά του παγκόσμιου πληθυσμού που θα πάσχει τουλάχιστον από μια χρόνια πάθηση το 2030 κυμαίνονται μεταξύ 50-60%, γίνετε εύκολα αντιληπτή η σπουδαιότητα και η αναγκαιότητα της συστηματικής και μακροχρόνιας άσκησης στην καθημερινότητα μας.

 Πηγή :Βasetraining.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης