Όπως όλοι οι CossFitters γνωρίζετε από το αγαπημένο σας άθλημα δεν λείπουν οι συχνοί τραυματισμοί, οι οποίοι μπορούν να προκληθούν από πολύ έντονη προπόνηση, από λάθος εκτέλεση, ελλιπής γνώση και τεχνική, κούραση ή απλά να προκύψει σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.
Οι περισσότεροι λόγοι τραυματισμού θα μπορούσαν να αποφευχθούνχρησιμοποιώντας κοινή λογική. Ένας χρήσιμος οδηγός που αν τον ακολουθήσεις θα σε βοηθήσει να μην αγνοείς τα σημάδια και να φτάνεις τα όρια σου μέχρι εκεί που θα μπορείς μετά να επανέλθεις για να πετύχεις τελικά τον σκοπό σου. Ανεπιφύλακτα πρέπει να φροντίζεις να πετύχεις το στόχο σου έστω και λίγο αργότερα παρά να τραυματιστείς και να πρέπει τελικά να διακόψεις.

1.    Μην βιάζεσαι πολύ
Αυτός είναι ο νούμερο ένα λόγος τραυματισμού και στους Rookies αλλά και στους έμπειρους CrossFitters.
Εάν σκοπός σου είναι είτε να αυξήσεις την ένταση της προπόνησης σου είτε τη συχνότητα των προπονήσεων σου είναι φυσικό να μειώνεις το χρόνο που ο οργανισμός σου θα ανακτά τις δυνάμεις του (recovery). Αυξάνεις δηλαδή το συνολικό φορτίο στους μυς και το σώμα σου, ενώ το σώμα σου χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί και να χτίσει τη δύναμη του αναλόγως.
Και πως τελικά θα αυξήσεις την προπόνηση σου με ασφάλεια; Η απάντηση δυστυχώς είναι διαφορετική για τον κάθε ένα, γιατί ο κάθε ένας κάνει διαφορετική  προπόνηση και προσπαθεί να πετύχει διαφορετικούς στόχους. Για να το κάνουμε ακόμη πιο δύσκολο, ο κάθε αθλητής έχει διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με το σώμα του. Η καλύτερη ίσως απάντηση για να πετύχεις το στόχο σου είναι ότι πρέπει να προπονείσαι-δουλέυεις σταδιακά με την επιτήρηση σωστών και έμπειρων προπονητών. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2.    Μάθε τα όρια σου
Για να κάνεις CrossFit και να βελτιώνεσαι θα πρέπει οπωσδήποτε να θέσεις στόχους. Όποιος κι αν είναι ο στόχος σου, φρόντισε να τον υλοποιήσεις με ανάκτηση των δυνάμεων σου (recovery) για τουλάχιστον 1-2 ημέρες την εβδομάδα. Καταρχήν, οι κουρασμένοι μύες δεν μπορούν να λειτουργούν συνέχεια στο μέγιστο διότι καταπονούνται και είναι φυσικό να προκληθεί τραυματισμός. Επιπλέον, η ξεκούραση είναι πολύ σημαντική ώστε να επιτρέψει στους μυς να ανακάμψουν και να ενισχυθούν. Πάρτε για παράδειγμα το workout Grace, οι μύες δουλεύουν σε μία συγκεκριμένη κίνηση clean and jerk. Μετά την προπόνηση λοιπόν, πρέπει να δώσεις την ευκαιρία στις μυϊκές ίνες να επανέλθουν μέχρι την επόμενη φορά που θα κάνεις την προπόνηση σου, δεδομένου ότι θα ενυδατώσεις και θρέψεις σωστά τον οργανισμό σου.

3. Άκου το σώμα σου!
Αν πονάς κοίταξε το νωρίς. Μην το αφήσεις 2-3 μήνες. Όσο περισσότερο αφήσεις το πρόβλημα, τόσο πιο δύσκολα θα επανέλθεις και δεν αποκλείεται να προκαλέσεις ακόμα σοβαρότερο τραυματισμό από την επιβάρυνση.
Εάν ένας τραυματισμός ή μία φλεγμονή γίνει χρόνια ενδέχεται να αλλάξει την ακεραιότητα των δομών των ιστών, να τους αποδυναμώσει και να κάνει δυσκολότερη τη θεραπεία τους. Έτσι ο τραυματισμός μπορεί να χρειαστεί μεγαλύτερο χρόνο επούλωσης και η συνέχεια στην προπόνηση να έχει πολύ πιο αυστηρούς περιορισμούς για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο άγραφος κανόνας είναι ότι αν έχεις πρόβλημα για περισσότερο από μία εβδομάδα, πρέπει να το κοιτάξεις. Τώρα!

Σε συνεργασία με το
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης