Γράφει ο Γιώργος Μελάς Φυσικοθεραπευτής

 Οι διατατικές ασκήσεις διαιρούνται σε τρεις κατηγορίες:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-τη βαλλιστική μέθοδo
-τη στατική μέθοδο
-την ιδιοδεκτική νευρομυική διευκόλυνση

  Με τις διατάσεις οι μύες και οι σύνδεσμοι πρέπει να επιβαρύνονται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε τα ελαστικά στοιχεία των μαλακών μορίων να διατείνονται λίγο περισσότερο από το φυσιολογικό τους μήκος χωρίς όμως να προκαλείται βλάβη σε αυτούς.

Οι ιδανικές επαναλήψεις για κάθε μυϊκή ομάδα είναι 3 και η κάθε μια να διαρκεί απο 40 έως 60 δευτερόλεπτα για την ενεργοποίηση των σωματίων golgi και της μυϊκής ατράκτου έτσι ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη μυϊκή χάλαση, περισσότερες επαναλήψεις δε θα προκαλούσαν μεγαλύτερη παραμόρφωση των μαλακών μορίων. Ας δούμε ξεχωριστά τη κάθε μέθοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Η βαλιστική τεχνική είναι η αρχαιότερη απ τις υπόλοιπες σε αυτή πραγματοποιούνται συνεχείς κάμψεις των συναγωνιστών μυών που σκοπό έχουν να επιφέρουν απότομη διάταση των ανταγωνιστών μυών. Δυστυχώς όμως το μόνο που επιφέρει αυτή η τεχνική είναι η αύξηση της τροχιάς των αρθρώσεων (ευκαμψια) και δε διαρκεί αρκετά δεύτερα η κάθε επανάληψη έχοντας  ως αποτέλεσμα να μην απενεργοποιούνται τα σωμάτια golgi, γι αυτό κι έχει εγκαταλειφθεί απο τους ειδικούς.

  Η στατική μέθοδος είναι η περισσότερο χρησιμοποιούμενη διότι η κάθε επανάληψη διαρκεί περίπου 40 δεύτερα , γίνονται περίπου 3-4 επαναλήψης , έχοντας ώς αποτέλεσμα την ενεργοποίηση της μυικής ατράκτου και των σωμάτιων golgi με αποτέλεσμα την πρόκληση αντανακλαστικής χάλασης των διατεινόμενων μυϊκών ομάδων.

 Η μέθοδος της ιδιοδεκτικής νευρομυικής διευκόλυνσης (p.n.f) έχει να κάνει με τη σύσπαση-χάλαση. Πρόκειται για ένα συνδυασμό μυϊκών συσπάσεων και χαλαρώσεων αμφοτέρων των συναγωνιστών και ανταγωνιστών μυϊκών ομάδων. Η σύσπαση διαρκεί 10 δεύτερα όπως αντίστοιχα και η χάλαση. Σε αυτή τη μέθοδο το αρνητικό είναι πως χρειάζεται ένα δεύτερο άτομο και κατά προτίμηση να είναι φυσιοθεραπευτής διότι αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται από φυσιοθεραπευτές για την αποκατάσταση ενός ασθενή , οπότε καλό είναι ο παρτενέρ μας να είναι επιστήμων υγείας με την ειδικότητα του φυσικοθεραπευτή (όχι κάποιου βοηθού αλλά κανονικού φυσιοθεραπευτή). Η μέθοδος P.N.F θεωρείται μέχρι στιγμής η καλύτερη για τις διατάσεις.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης