Το άγχος είναι από τους κυριότερους εχθρούς του ανθρώπου, πρωτίστως για την υγεία του και δευτερευόντως για τις επιδόσεις του στον αθλητισμό. Οι συμβουλές διαχείρισης άγχους της Xterra, θα σας δείξουν τον μηχανισμό του άγχους και πως να ελαχιστοποιήσετε τα αποτελέσματά του.

 To άγχος δεν είναι πάντα κακό. Υπάρχει το δημιουργικό στρες το οποίο σε ωθεί να ξεπεράσεις τα όριά σου, αλλά υπάρχει και το άγχος που σε καταβάλλει και πέφτεις σε «τοίχο», τραυματίζεσαι ή νιώθεις εξαντλημένος. Το συναισθηματικό στρες συσσωρεύεται από την εργασία, τον οικογενειακό και φιλικό κύκλο μας και το στρες της καθημερινότητας. Οπότε παρότι είναι απίθανο να εξαλείψουμε όλους τους στρεσογόνους παράγοντες, είναι δυνατό να τους κρατήσουμε υπό έλεγχο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Η σωματική καταπόνηση (σωματικό στρες) και το συναισθηματικό άγχος, ενώνουν τις δυνάμεις τους.

Όσο περισσότερο στρες συσσωρεύεις, τόσο δυσκολότερα προπονείσαι, αποθεραπεύεσαι και βελτιώνεσαι. Το κλειδί για την μέγιστη απόδοση είναι να ελαχιστοποιείς το συναισθηματικό στρες της καθημερινότητας και να αυξάνεις το σωματικό με βαθμίδες. Οι αθλητές «αναψυχής», ακόμα και αν βρίσκονται σε eliteεπίπεδο, πρέπει να διατηρήσουν ένα εισόδημα, να  ισορροπήσουν μεταξύ προσπονήσεων, οικογένειας και κοινωνικού κύκλου, έχοντας υψηλό συναισθηματικό στρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δυσκολεύονται ενάντια σε επαγγελματίες αθλητές των οποίων το επαγγελματικό και το αθλητικό στρες είναι ένα και κοινό. Αντίθετα οι ερασιτέχνες αθλητές πρέπει να τοποθετήσουν την προπόνηση στην τρίτη θέση πίσω από την οικογένεια και την εργασία τους. Με αποτέλεσμα τις λιγότερες ώρες προπόνησης.

Να γνωρίζεις πάντα ότι το άθροισμα τους στρες πρέπει να είναι πάντα σταθερό, είτε μειώσεις τον όγκο προπόνησης, είτε τους στρεσογόνους παράγοντες στην προσωπική σου ή επαγγελματική ζωή. Αλλιώς θα σταματήσεις να βελτιώνεσαι στο άθλημα που αγαπάς. Άλλο σημείο κλειδί είναι να αναγνωρίζεις τα είδη του στρες και τον αντίκτυπο στο σώμα σου. Το χρόνιο άγχος έχει και χρόνια επίδραση στο σώμα σου, στο ενδοκρινικό σου σύστημα και στην ρύθμιση των ορμονών. Το οξύ πνευματικό άγχος είναι ακόμα χειρότερο καθώς οδηγείσαι σε παράλογους συνειρμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα απλό παράδειγμα: έχεις οικονομικά προβλήματα, πρέπει να πας τον σκύλο στον κτηνίατρο για εμβόλια και συνειρμικά όποτε ακούς γάβγισμα, σκέφτεσαι τα χρήματα που πρέπει να βρεις για τον κτηνίατρο και τα οικονομικά σου προβλήματα, σε πιάνει ταχυκαρδία και κοκκαλώνεις.

Μπορεί να μην βιώνουμε όλοι το οξύ ή το παρατεταμένο άγχος, αλλά έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τον οργανισμό μας. Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το σωματικό και ψυχικό άγχος. Σε περιπτώσεις παρατεταμένου στρες η κορτιζόλη που είναι σχεδιασμένη για μικρά διαστήματα άγχους, «μπουκώνει» τον οργανισμό μας, το σώμα μας δεν μπορεί να την αποβάλλει και σε συνδυασμό με τις άλλες ορμόνες του στρες «επιτίθενται» στο σώμα μας. Τα συμπτώματα είναι χρόνια κόπωση, αδυναμία αποθεραπείας, αργή αποκατάσταση των ιστών, παχυσαρκία, κακός ύπνος, άγχος, προβλήματα του εντέρου και κατάθλιψη μας καθιστούν ανίκανους για εργασία, άθληση και μας αποτρέπουν από το να χαρούμε την οικογενειακή μας ζωή.

 Πως βελτιώνεις ή μειώνεις το χρόνιο άγχος

Κοιμήσου καλά

Το πιο δυνατό εργαλείο καταπολέμησης του άγχους. Ιδανικές ώρες ύπνου θεωρούνται από 7 μέχρι 9 ώρες καθημερινά. Σε περιπτώσεις οξέους άγχους καλύτερα να κοιμηθείτε παρά να προπονηθείτε. Ένα ζεστό μπάνιο ή το να χαλαρώσετε με ένα βιβλίο πριν πέσετε για ύπνο μπορεί να σας βοηθήσει.

 Διατροφή

Όσο περισσότερο αγχωμένος είσαι, τόσο πιο σημαντική είναι μια θρεπτική διατροφή. Ξεχνάς τα junk food, ζάχαρη, τηγανητά, επεξεργασμένα φαγητά και αυξάνεις τα φρούτα και λαχανικά. Αν διατηρείς σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, μέσω μικρών συχνών γευμάτων.

 Τεχνικές χαλάρωσης

Μπορείτε να επιδοθείτε στην Yoga, βαθιές αναπνοές, ένα βιβλίο, ένα σταυρόλεξο και να περνάτε χρόνο σε απόλυτη ησυχία. Όλες αυτές οι τεχνικές θα σας βοηθήσουν να ρίξετε τα επίπεδα του στρες.

 Χιούμορ και γέλιο

Κάντε πλάκα, ρίξτε το έξω, κάντε παρέα με ευχάριστα άτομα και όχι με γκρινιάρηδες! Έτσι φεύγει το στρες δοκιμασμένα, αβίαστα και σίγουρα! Βραχυπρόθεσμα θα αντιμετωπίσετε το οξύ σωματικό άγχος, που έχει σχέση με την άσκηση. Προκύπτει από τις κοπιαστικές προπονήσεις, κυρίως αυτές που σε ποσότητα ή απαιτήσεις δεν έχει συνηθίσει ο οργανισμός σας.

 Πως αντιμετωπίζεται το οξύ σωματικό άγχος (καταπόνησης)

 Προπόνηση με κλίμακες

Ανεβάζοντας σταδιακά τον πήχη, αποφεύγετε το οξύ σωματικό άγχος. Χρειάζεται σχέδιο και πρόγραμμα για να μην «καείτε» σωματικά.

 Διατροφή αποκατάστασης

Μετά από μεγάλες ή έντονες προπονήσεις καταναλώστε άμεσα θερμίδες. Είναι η καλύτερη στρατηγικά λύση προσθέτοντας άμεσα υδατάνθρακες και πρωτεΐνη, σε ποσότητες ικανές να αρχίσει άμεσα η σωματική αποκατάσταση.

 Μασάζ μαλακών ιστών

Η αποκατάσταση με μασάζ είναι πολύ χρήσιμη για να αυξηθεί η ροή του αίματος στους τραυματισμένους μύες και για να χαλαρώσουν οι μαλακοί ιστοί. Αποζητήστε δύο φορές τον μήνα επαγγελματικό μασάζ και κάθε μέρα κάντε μόνοι σας με foam roller ή μπαλάκια μασάζ.

 Χειροπρακτικές και άλλες θεραπείες

Όταν το σώμα μας υφίσταται μεγάλη καταπόνηση, μια καλή ιδέα είναι να επισκεφτούμε φυσικοθεραπευτή, χειροπρακτικό ή κάποιον οστεοπαθητικό γιατρό, ώστε να επαναφέρει το σώμα μας στις φυσιολογικές του «ρυθμίσεις». Αυτές οι επισκέψεις μπορούν να σας προσφέρουν μεγάλη διαφορά στην προπόνησή σας και να αποφύγετε τους τραυματισμούς με ευκολία.

 Stretching

Παρότι δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά η χρησιμότητα του stretching, όσοι κάνουν διατάσεις νιώθουν καλύτερα. Αυτό αρκεί και σας χαρίζει μεγαλύτερο εύρος κινήσεων και ευλυγισία.

Xterra greece

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης