Η δημοσιογράφος του wefit Φίλια Μητρομάρα εξηγεί ποια είναι αυτά τα δύο απλά μυστικά που μπορεί να σε κρατήσουν αδύνατο, για πάντα.

Μισώ απολύτως τη λέξη «δίαιτα». Μερικές φορές μισώ και τη φράση «για πάντα». Πρώτον γιατί δεν μπορείς να κάνεις δίαιτα για πάντα και δεύτερον γιατί σχεδόν πάντα η δίαιτα δεν πετυχαίνει. Οπουδήποτε και αν κοιτάξεις θα βρεις κάποια νέα δίαιτα που οι περισσότεροι ορκίζονται στα οφέλη της ή που κάποιος «γκουρού» προτείνει ότι θα είναι η λύση σε όλα τα προβλήματά σου. Λοιπόν, λυπάμαι που σου το λέω, αλλά δίαιτα τέτοια δεν υπάρχει. Και φυσικά τα αποτελέσματά της δεν διαρκούν για πάντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ουσία δεν υπάρχει μία δίαιτα που να μπορεί να λειτουργήσει θετικά για όλους. Δίαιτα σημαίνει ότι οι διατροφικές αλλαγές που θα κάνεις δεν θα είναι μόνιμες αλλά απλώς θα υιοθετήσεις μια προσωρινή διατροφική συνήθεια με στόχο μόνο το αδυνάτισμα. Κι όταν φτάσεις στο στόχο σου απλώς θα την παρατήσεις. Τόσο απλά.

Αυτό που χρειάζεσαι, και εσύ και όλοι μας, είναι υγιεινή διατροφή.

Όμως εάν ανήκεις στο 99,99% του κόσμου που απλά προσπαθεί να αδυνατίσει με μία δίαιτα εξπρές, τότε η υγιεινή διατροφή δεν είναι αυτό που χρειάζεσαι. Αλλά σίγουρα αυτό που χρειάζεσαι είναι μερικές απλές στρατηγικές για να μειώσεις το λίπος και να ακολουθήσεις κάποιες συνήθειες που να ταιριάζουν στον τρόπο ζωής σου. Αυτά είναι τα δύο μυστικά που μπορεί να σε βοηθήσουν να μείνεις αδύνατος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1 Ακολούθησε τον κανόνα 80/20

Τα αποτελέσματα είναι προϊόν της συνέπειας. Ρώτα οποιονδήποτε είναι αδύνατος και γυμνασμένος και σου υπόσχομαι ότι θα σου απαντήσει ότι αυτό δεν είναι αποτέλεσμα μιας νύχτας αλλά πολλής και συνεπούς προσπάθειας.

Το μυστικό είναι να βρεις μία διατροφή που να έχει αποτέλεσμα σε σένα και να ταιριάζει στον τρόπο ζωής σου. Όσο πιο περιοριστική είναι μια δίαιτα, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχεις για να την ακολουθήσεις. Αντί να σκέφτεσαι ότι είσαι σε «περίοδο διατροφής», θα πρέπει να ξανασκεφτείς τη σχέση σου με τα τρόφιμα. Αν δεν μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου να τρώει δια βίου αυτά που τρώει όσο κάνει διατροφή, τότε οι πιθανότητες είναι ότι δεν θα την ακολουθήσεις για πάντα. Και επομένως δεν θα παραμείνεις αδύνατος, για πάντα. Όσο περισσότερο σταθερός είσαι και συνεπής σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και σε ένα πρόγραμμα προπόνησης, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα και η διάρκειά τους.

Αντί να μετράς θερμίδες, να κόβεις τελείως κάποιες ομάδες τροφίμων, να αποφεύγεις εντελώς τους υδατάνθρακες, εστίασε περισσότερο στην κατανάλωση ελάχιστης ή καθόλου προστιθέμενης ζάχαρης, στα πολλά λαχανικά και στα φρέσκα φρούτα και στα βιολογικά προϊόντα.

Εκπαίδευσε τον εαυτό σου να τρώει σταθερά υγιεινές τροφές κατά 80% την εβδομάδα. Το υπόλοιπο 20% μπορεί να είναι κάποιες τροφές όπως πίτσα ή σουβλάκι ή παγωτό που μπορείς να τρως μέσα στην εβδομάδα. Για να το πετύχεις κράτα ένα ημερολόγιο διατροφής και αξιολόγησε αν αυτό που τρως ανήκει στο υγιεινό 80% ή στο ανθυγιεινό 20%.

2 Γυμνάσου σκληρά

Όσο υψηλότερη είναι η παραγωγή ενέργειας από το σώμα, τόσο περισσότερη τροφή απαιτείται για να διατηρηθεί ο κινητήρας σε λειτουργία. Η προπόνηση σε μεγάλη ένταση για μεγάλη διάρκεια (με σωστή ανάπαυση και αποκατάσταση, φυσικά) θα αυξήσει σταδιακά το μεταβολισμό του σώματός σου.

Αυτό μπορεί να φαίνεται τόσο προφανές, αλλά η αλήθεια είναι ότι το απλώς «πηγαίνω στο γυμναστήριο» δεν αρκεί. Πρέπει να γυμναστείς σκληρά όσο θα είσαι εκεί. Η επένδυση σε ένα fitness ρολόι μπορεί να σε βοηθήσει να υπολογίσεις πόσες θερμίδες καις καθημερινά.

Σκληρή προπόνηση βέβαια δεν σημαίνει να ανεβαίνεις σε ένα διάδρομο και να προχωράς με αργό ρυθμό για μια ώρα κάθε φορά που πηγαίνεις στο γυμναστήριο. Σημαίνει περισσότερα βάρη και ασκήσεις που γυμνάζουν όλες τις μυϊκές ομάδες.

Επίσης, η ομορφιά της έντασης της προπόνησης είναι ότι μπορεί να ποικίλει… Δεν χρειάζεται να προπονείσαι σε εξαιρετικά υψηλή ένταση κάθε μέρα. Γιατί; Επειδή αν το κάνεις αυτό θα κουραστείς και θα τα παρατήσεις. Αν υποθέσουμε ότι γυμνάζεσαι τέσσερις φορές την εβδομάδα, μπορείς να κάνεις δύο ή και τρεις προπονήσεις υψηλότερης έντασης και μία με πιο ήπια ένταση. Το σημαντικό είναι να ακούς το σώμα σου. Εάν προπονείσαι σκληρά, πρέπει να κάνεις καλή αποκατάσταση. Οι καλύτεροι τρόποι για να γίνει αυτό είναι να κοιμάσαι επαρκώς και να καταναλώνεις τα σωστά θρεπτικά συστατικά.

Κράτα τα μυστικά σου

Τώρα, ξέρω τι σκέφτεσαι πιθανώς: η ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση δεν είναι πραγματικά μυστικά. Λοιπόν, όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσεις θα καταλάβεις ότι δεν υπάρχουν μυστικά στο παιχνίδι του αδυνατίσματος. Δεν υπάρχει μυστικό, ειδική φόρμουλα, χάπι ή ακόμα και πρόγραμμα προπόνησης που να εγγυάται αποτέλεσμα. Απλά πρέπει να εφαρμόζεις με συνέπεια τις κινήσεις που ταιριάζουν στον τρόπο ζωής και τις δυνατότητές σου. Σκληρή προπόνηση και κανόνας 80/20 στη διατροφή είναι τα δύο μεγαλύτερα βασικά μυστικά που μπορούν να σε βοηθήσουν να παραμείνεις αδύνατος, για πάντα. Και αυτό δεν είναι υπόσχεση. Είναι η αλήθεια.

Πηγή: wefit.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης