του Δημήτρη Βουδούρη καθηγητή φυσικής αγωγής

Ας μην μπούμε καν στη διαδικασία για πολλοστή φορά να αναλωθούμε μιλώντας για τα οφέλη της άσκησης και αφού το κάνουμε και συμφωνήσουμε όλοι για την αναγκαιότητα του τύπου «ή ταν ή επί τας», λίγα λεπτά αργότερα ή άντε στην καλύτερη την επόμενη μέρα να σιγοψυθιρίσουμε ενοχικά… “ναι μεν αλλά”…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έλλειψη χρόνου, έλλειψη ξεκάθαρων στόχων, έλλειψη χρημάτων για κάποιο αξιοπρεπές γυμναστήριο και αρκετοί άλλοι λόγοι για να στηρίξουν και να θεριέψουν το «ναι με αλλά», σε κάθε περίπτωση!!!

Εντάξει λοιπόν, ας συμφωνήσουμε ότι δεν είναι οι συνθήκες οι ιδανικές… αλλά ας συμφωνήσουμε ότι μπορούμε από αύριο κιόλας να κάνουμε μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες που θα μας κάνουν λίγο πιο ενεργητικούς, λίγο πιο δραστήριους. Μικρές αλλαγές στο υπόσχομαι, τόσο που δίχως να το καταλάβουμε, σιγά-σιγά θα βγούμε σε άλλο επίπεδο.

Ξεκίνα να περπατάς λίγο…πιο πολύ…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό που μας τρώει είναι μια καρέκλα!!

Σκέψου το λίγο, μια καρέκλα (μεταφορικά και κυριολεκτικά) για την οποία μπορεί να αγωνιζόμαστε χρόνια πολλά και μόλις την αποκτήσουμε,ξεχνάμε να σηκωθούμε. Η καρέκλα του γραφείου, το δερμάτινο κάθισμα του αυτοκινήτου μας, ο αναπαυτικός μας καναπές στο σαλόνι και πάει λέγοντας ! Ξεκίνα από την καρέκλα του γραφείου σου και βάλε σα στόχο ανά μία ώρα, να σηκώνεσαι για ένα 2λεπτο ή 3λεπτο ξεμούδιασμα, κάνε διατάσεις, περπάτα μέχρι τον κάτω όροφο, σκέψου ότι με την απόφασή σου αυτή κάνεις ευτυχισμένη τη σπονδυλική σου στήλη, ειδικά το τμήμα αυτό που οι ορθοπεδικοί αγαπούν να ονομάζουν…”οσφυϊκό”!!

Μιας που ανέφερα τον κάτω όροφο…σκέφτηκα και την εξής πολύ σημαντική δυνατότητα: “Οραματίσου έναν κόσμο χωρίς ανελκυστήρες το έκανες ; Όμορφα, ε, από αύριο δοκίμασε να το περάσεις και στην πράξη το όραμά σου αυτό!! Σου υπόσχομαι ότι θα το βρεις σύντομα διασκεδαστικό και επιπλέον αποτελεσματικότητο για τη μυϊκή ανάπτυξη των ποδιών και των γλουτών σου. Σκέψου ότι κάποιοι πληρώνουν συνδρομές σε γυμναστήρια για να ανεβοκατεβαίνουν σκαλοπάτια…σε ηλεκτρονικά μηχανήματα και εσύ σνομπάρεις καθημερινά όμως, ένα σωρό σκαλοπάτια που σου προσφέρονται εντελώς δωρεάν!! Σκαλοπάτια στο σπίτι, σκαλοπάτια στην εργασία σου, σκαλοπάτια στο μετρό, παντού σκαλοπάτια. Επανεκτίμησε λοιπόν την μοναδική τους αξία, οραματίσου το παντελόνι που θα ήθελες να φοράς αλλά δεν… και ξέχνα μια και για πάντα την εφεύρεση αυτού του ραδιούργου Γερμανού, του Βέρνερ Φον Ζήμενς (κατασκεύασε στα 1880, τον πρώτο ηλεκτρικό ανελκυστήρα).

Εάν στις παραπάνω φιλότιμες προσπάθειες σου (που σύντομα όμως θα σου ανταποδώσουν και θα σε δικαιώσουν, στο υπόσχομαι), προσθέσεις και κάτι ακόμη, ε, λοιπόν ναι έχουμε πετύχει το 50% της αλλαγής μας! Τι είναι αυτό ξεκίνα από αύριο κιόλας να παρκάρεις το αυτοκίνητο σε μια απόσταση ενός 10λέπτου, με γρήγορο βήμα, από το γραφείο ή την εργασία σου γενικότερα. Δέκα λεπτά γρήγορο βάδην μέχρι την είσοδο της εταιρείας, βάλε και άλλα δέκα επιστροφή μέχρι το αυτοκίνητό σου..χμ..καθόλου άσχημα νομίζω !!

Φτιάξε μία όμορφη μουσική συλλογή διάρκειας 30′ (;;;)

Άσχετο θα μου πεις…όχι, καθόλου θα σου πω εγώ, γιατί αυτό που θέλω για σένα είναι ένα μισάωρο άσκησης, 4-5 φορές την εβδομάδα, χωρίς καν να βγεις από το σπίτι.Δε θα χρειαστεί να βγεις από το σπίτι σου, βρες μέσα στην ημέρα που χωράει πιο άνετα αυτό το μισάωρο (μπορεί να είναι νωρίς το πρωί, πριν φύγεις για την εργασία σου, το απόγευμα με το που επιστρέφεις ή κάποια άλλη ώρα της ημέρας που πραγματικά θα το απολαύσεις) και χρησιμοποίησε την αγαπημένη σου μουσική για μελωδικό χαλί κατά τη διάρκεια των ασκήσεων. Τώρα θα μου πεις…και τι ασκήσεις μπορώ να κάνω στο σπίτι; Εκατοντάδες σε πληροφορώ, με το βάρος του σώματος σου, χρησιμοποιώντας μια πετσέτα προσώπου, ένα κοντάρι από σκούπα (!!), τον καναπέ σου, μια καρέκλα, ασκήσεις δρομικές πάνω στο χαλί του σαλονιού σου,τα παραδοσιακά push ups και Squat σε διάφορες παραλλαγές, προβολές,ροκανίσματα κοιλιακών, plunk και ότι άλλο πιο απλό και εξωτικό μπορείς και δε μπορείς ταυτόχρονα να φανταστείς.

Συμβουλή μονάχα σημαντική που πρέπει να σου δώσω στο σημείο αυτό, απαραίτητα βρες έναν ειδικό του χώρου που να γνωρίζει και να σου δείξει τόσο την ασφαλή όσο και την αποτελεσματική εκτέλεση των ασκήσεων που θα επιλέξετε από κοινού. Ειλικρινά στο λέω, μπορείς να απλοποιήσεις τις διαδικασίες και που και που να αλλάζεις κάποιες ασκήσεις, άντε και κάποια τραγούδια στο μουσικό σου παζλ!

Μέχρι να ξεκινήσει το τραγούδι του ο Bono και να μπει στη συνέχεια η νέα επιτυχία του Parov Stelar, έχεις ήδη κάνει κάτι υπέροχο για τον εαυτό σου!

Σε γενικές γραμμές 4-5 μισάωρα την εβδομάδα, όπου θα δουλέψεις δυναμικά μέσα από 5-7 ασκήσεις όλο σου το σώμα, ειλικρινά μπορούν να σου κάνουν τη σημαντική διαφορά, δίχως στην ουσία να φέρεις τα πάνω κάτω στη ζωή σου… καλό θα είναι βέβαια μια τέτοια καλή διάθεση να θέλεις να επιδείξεις και εντός της κουζίνας σου.

Ασκήσεις χαλάρωσης, πνευματικής και σωματικής στο τέλος κάθε 30′ κύκλου θα σε βοηθήσουν να ρίξεις ρυθμούς, να βρεις το κέντρο σου, να συγκεντρωθείς στη βαθειά διαφραγματική αναπνοή και αν όλα αυτά σου ακούγονται δύσκολα και μακρινά, θα επαναλάβω για μια ακόμη φορά τη συμβουλή που σου έδωσα, κάμποσες σειρές παραπάνω.. βρες έναν ειδικό που θα σου δείξει το σωστό τρόπο, μια δυο φορές στην αρχή!

Ασφαλώς θα μπορούσες να πάρεις ένα ποδήλατο, θα μπορούσες να ξεκινήσεις τρέξιμο στην ύπαιθρο ή στο κοντινότερό σου πάρκο, αυτό όμως προϋποθέτει αλλαγή μεγάλη και εμείς σήμερα λέμε για τα απλά και ανακεφαλαιώνοντας:

• Ξύπνα λίγο πιο νωρίς το πρωί από τα καθιερωμένα, φτιάξε το αφέψημα που αγαπάς, βάλε τη μουσική που ετοίμασες και που αγαπάς και κάνε το 30′ workout σου. Μπανάκι με τα αγαπημένα σου αφρόλουτρα, ένα γρήγορο σνακ και έφυγες. Αν είσαι λάτρης του πρωινού και έχεις χρόνο, απόλαυσε το,εάν όχι θα σου πω και αυτό… μπορείς και λίγο πιο μετά στην εργασία σου να έχεις μια υγιεινή διατροφική επιλογή!
• Ας μην ξεχνιόμαστε ο ανελκυστήρας «πέθανε» για σένα,οπότε και με τα πόδια κατεβαίνεις μέχρι το παρκαρισμένο αυτοκίνητό σου, το οποίο και θα παρκάρεις 10′ απόσταση με γρήγορο βάδην μέχρι την εργασία σου.
• Να σου θυμίσω ότι η καθιστική εργασία προάγει την όχι καλή στάση σώματος και βλάπτει σοβαρά τη μέση οπότε…ψάχνε καλές αφορμές να σηκώνεσαι για 2-3 λεπτά κάθε μία ώρα. Διατάσεις για ξεμούδιασμα και περπάτημα και δε χρειάζεται ασφαλώς να επαναλάβουμε ότι ο ανελκυστήρας δε λειτουργεί για εμάς πλέον !
• Επιστροφή με τα πόδια μέχρι το αυτοκίνητο και πίσω στο σπίτι
• Θα μπορούσες κάλλιστα να απολαύσεις τον πρωινό σου υπνάκο και να επιλέξεις να μεταφέρεις το 30′ σου workout το απόγευμα ή το βραδάκι, η επιλογή είναι δική σου και φυσικά μπορείς να παίζεις με την επιλογή σου αυτή και εντός της εβδομάδας!

Συγχαρητήρια, έκανες ένα σχετικά ανώδυνο αλλά μεγάλης αξίας βήμα για σένα…

Λέει μια σοφή παροιμία ότι, αυτό που πραγματικά είναι πιο δύσκολο και από την ίδια τη συγγραφή ενός μυθιστορήματος, είναι να κάνεις την αρχή και να ξεκινήσεις να γράφεις!

Έτσι συμβαίνει με κάθε νέα αρχή, πάρε το σαν δεδομένο, μονάχα που πολλές φορές αρκεί να γίνει η αρχή για να αλλάξει μια για πάντα η ζωή σου προς το καλύτερο…

Να πούμε για άλλη μια φορά για τα οφέλη της άσκησης στη ζωή μας; Δεν ωφελεί συμφωνήσαμε στην αρχή αυτού του άρθρου και δεν έχει νόημα, αν στη συνέχεια ψιθυρίσουμε αυτά τα ενοχικά «ναι μεν αλλά»… πότε ξεκινάμε από αύριο… ξεχαρβαλώνοντας… ανελκυστήρες.. στεκόμαστε όρθιοι, περπατάμε…

Καλές πορείες να έχετε!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης