του Γιώργου Σκόλια Εργοφυσιολόγος MSc

 Πρόκειται για μια ακούσια πράξη που ξεκινά αμέσως με τη γέννησή μας. Από εκεί, το σώμα μας αρχίζει το μηχανισμό της αναπνοής και όσο περνάει ο καιρός, μαθαίνουμε να την ελέγχουμε και συνειδητά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Υπάρχουν συνολικά 18 μύες που εμπλέκονται με την αναπνοή, πολλοί από αυτούς τους μύες επηρεάζονται άμεσα από τον τρόπο που καθόμαστε, και πιο συγκεκριμένα η θέση του κεφαλιού μας.Με τους αναπνευστικούς μύες να επηρεάζονται από την καθιστή θέση εργασίας αρχίζει η αναπνοή να γίνεται πιο “ρηχή”, διαδικασία που οδηγεί σε χαμηλότερη πρόσληψη οξυγόνου και μείωση των επιπέδων ενέργειας. Η κακή στάση του σώματος επηρεάζει την αναπνοή με περισσότερους από έναν τρόπους.

  Οι περισσότεροι που κάνουν καθιστική εργασία έχουν τα ίδια συμπτώματα, όπως πόνο στον αυχένα, χαμηλή οσφυαλγία, πόνο στην ωμοπλάτη, και συχνά πονοκεφάλους.Μετά από κάποιες ώρες μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, η θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης “παγώνει” σε μια θέση κάμψης, ασκεί πίεση στη θωρακική κοιλότητα, στο στέρνο και στα πλευρά. Σε συνδυασμό με τη μυϊκή ένταση και την κακή στάση του σώματος ο αναπνευστικός μηχανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει με τον καλύτερο τρόπο, οδηγώντας σε μεγαλύτερη μυϊκή ένταση που με τη σειρά της οδηγεί σε πόνο στον αυχένα, στην πλάτη, σε χαμηλά επίπεδα ενέργειας και πιθανόν σε πονοκέφαλο.

  Ξέρω ότι είναι απίθανο να διδάξεις εκ νέου στους ανθρώπους πώς να αναπνέουν πιο αποτελεσματικά, ωστόσο, πιστεύω ότι με τις κατάλληλες ασκήσεις μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά η στάση του σώματος και το βάθος της αναπνοής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης