Η πεζοπορία βρίσκεται σε ανοδική τάση στις προτιμήσεις του κόσμου, που ψάχνει να βρει μια διέξοδο από το άγχος και την πίεση της καθημερινότητας, καθώς είναι ο πιο απλός και οικονομικός τρόπος να προσφέρεις ένα detox στο μυαλό και στο σώμα σου.

Ωστόσο, όλη αυτή έξαρση, δημιουργεί και μια επιτακτική ανάγκη αναφορικά με την σωστή σηματοδότηση των μονοπατιών, τόσο για τον μεμονωμένο περιπατητή- πεζοπόρο, όσο και για τις «ομαδικές» δραστηριότητες, οι οποίες συντονίζονται από έναν συνοδό- οδηγό- συντονιστή-αρχηγό και πρέπει να διασφαλίσει την ασφάλεια και το «δέσιμο» της ομάδας ώστε να «μην χαθεί» κανείς στην διαδρομή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη θέση λοιπόν του «συντονιστή» βρίσκεται και ο γραφών, ο οποίος έχει συνοδέψει αρκετές χιλιάδες πλέον πεζοπόρων στα μονοπάτια της Ελλάδας και είχε πάντα το άγχος να εξασφαλίσει την απόλυτη ασφάλεια για καθέναν που βρίσκεται είτε στην αρχή, είτε στην μέση, είτε στο τέλος της ουράς μιας ομάδας. Σκεπτόμενος για την ορθότερη, ασφαλέστερη και πιο ευδιάκριτη οριοθέτηση του μονοπατιού, καταλήξαμε με τους υπόλοιπους συντονιστές της ομάδας στην χρησιμοποίηση της «κορδέλας».

Οι λόγοι είναι ξεκάθαροι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

α) Τοποθετείται εύκολα από τον πρώτο και αφαιρείται επίσης εύκολα από την «σκούπα» στο τέλος.
β) Είναι ευδιάκριτη από μακριά.
γ) Είναι οικολογική και δεν γεμίζεις με απορρίμματα πλαστικών κορδελών τα δέντρα (όλοι ξέρουμε ότι τα ελάφια αποσυντονίζονται και τρώνε τις ερυθρόλευκες κορδέλες που χρησιμοποιούνται κυρίως στους αγώνες ορεινού τρεξίματος με αποτέλεσμα τον πνιγμό τους).
δ) Είναι οικονομική.
ε) Δεν δημιουργείτε σύγχυση στην υπάρχουσα σηματοδότηση του μονοπατιού καθώς δεν είναι μόνιμη.
στ) Είναι καλαίσθητη (και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αξεσουάρ στα μαλλιά για πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες!!)

Με τη χρήση λοιπόν ενός απλού γάντζου (βλ. φωτογραφία) και μιας «μεταξωτής» κορδέλας πάχους 5 εκατοστών (βλ. φωτογραφία), δημιουργήσαμε το δικό μας σημάδι ως ομάδα… και πλέον ακολουθούμε την κορδέλα, που υπάρχει παντού!! Κάθε διασταύρωση, κάθε λοξοδρόμηση έχει την κορδέλα της!!.. και όλοι πλέον ξέρουμε, ότι αν μας δημιουργηθεί η απορία για το «πού πάμε»!! απλώς σηκώνουμε το βλέμμα μας και βλέπουμε την «κορδέλα»!.. έτσι το μάτι εκπαιδεύεται και η πεζοπορία γίνεται πιο απολαυστική, χωρίς να δημιουργείται άγχος για το «αν χάθηκα στο δάσος»!.. Πλέον λοιπόν η κίτρινη μεταξωτή κορδέλα με το γαντζάκι λειτουργεί με θεαματικό αποτέλεσμα και έχει γίνει σήμα κατατεθέν την ομάδας Απόδραση στη ΦΥΣΗ καθώς επίσης και ιδιαίτερα αγαπητή στα μέλη της!

Για την αποφυγή παρεξηγήσεων, βάση της πρόσφατης υπουργικής απόφασης «Καθορισμός τεχνικών προδιαγραφών χάραξης, σήμανσης, διάνοιξης και συντήρησης των ορειβατικών – πεζοπορικών μονοπατιών» και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 42 παρ. 9 του ν. 4280/2014, η σήμανση γίνεται ως ακολούθως:

1. Για τη σήμανση των δευτερευόντων μονοπατιών χρησιμοποιούνται αντίστοιχα το τετράγωνο ή το παραλληλόγραμμο σχήμα πινακίδας, με διαστάσεις του τετραγώνου 15cm ανά πλευρά, ενώ του παραλληλόγραμμου πλευρών 10 x 5cm. 2.

Για τη σήμανση του είδους του μονοπατιού χρησιμοποιείται το χρώμα.

α) Για μονοπάτια αναψυχής το κόκκινο χρώμα
β) Για εκπαιδευτικά – θεματικά μονοπάτια το πορτοκαλί χρώμα
γ) Για αθλητικά μονοπάτια το μπλε χρώμα
δ) Για μονοπάτια διαβίωσης το ανοιχτό πράσινο και
ε) Για μονοπάτια ΑμεΑ το λευκό χρώμα.

Εντός κάθε πινακίδας αναγράφεται ο αριθμός προτεραιότητας του μονοπατιού, με λευκά γράμματα στις κόκκινες και μπλε πινακίδες, ενώ με μαύρα γράμματα στις πορτοκαλί και ανοιχτές πράσινες πινακίδες.

Εμείς, ως ομάδα, δεν έχουμε ούτε την πρόθεση ούτε την αρμοδιότητα να παρέμβουμε σε αυτό, η ασφάλεια όμως των συμμετεχόντων στις δραστηριότητες μας είναι μεγίστης σημασίας και γι’ αυτό συνεχώς αναζητούμε τρόπους για τη βελτίωση μας.

Δείτε τις εκδρομές: https://www.facebook.com/groups/apodrasifisi/      http://apodrasistifisi.gr/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης