Από τον Ανδρέα Ζουρδό, Διαιτολόγο διατροφολόγο

Η έρευνα που έγινε από Νορβηγούς επιστήμονες εξέτασε την επίδραση των επαναλήψεων στην αύξηση της μέγιστης δύναμης. Οι ομάδες που συγκρίθηκαν αποτελούνταν από 8 άνδρες και 24 γυναίκες και 7 άνδρες και 23 γυναίκες. Η σύγκριση έγινε μεταξύ των 6 και 12 επαναλήψεων και η μελέτη κράτησε για 8 εβδομάδες. Οι ασκήσεις που μελετήθηκαν ήταν το βαθύ κάθισμα και οι πιέσεις πάγκου. Στο βαθύ κάθισμα υπήρχε μία ισοπαλία στην αποτελεσματικότητα και στον πάγκο μικρή διαφορά για το πρωτόκολλο των λίγων επαναλήψεων , αν και αυτή δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κύριο πρόβλημα στην έρευνα είναι το μικρό δείγμα αντρικού πληθυσμού και η σχετικά μικρή διάρκεια. Παρ’ όλα αυτά το κεφάλαιο “δύναμη και επαναλήψεις” είναι αρκετά ανοιχτό για συζήτηση και ελάχιστα πράγματα έχουν γραφτεί σε πέτρα για το θέμα. Το American College of Sports Medicine προτείνει πρωτόκολλα με λίγες επαναλήψεις για αύξηση της δύναμης αλλά κάποιοι επιστήμονες όπως ο Ralph Carpinelli έχουν αμφισβητήσει έντονα και παραπάνω από μία φορά, αυτές τις οδηγίες, υποστηρίζοντας ότι η προσπάθεια μετράει στην επιστράτευση όλων των μυικών ινών και πως δεν υπάρχει κάποια συμπαγής απόδειξη για την ανωτερότητα των λίγων επαναλήψεων στην ανάπτυξη δύναμης.

Από δικές μου παρατηρήσεις σε αθλούμενους, η επιλογή και η εκτέλεση των ασκήσεων είναι πολύ πιο σημαντικές από το εύρος των επαναλήψεων. Ακόμα και αν υπήρχε μία “ετυμηγορία” στο ποιο εύρος επαναλήψεων είναι καλύτερο πιστεύω πως θα ήταν λάθος να “διορθώνονται” όσοι προτιμούν κάτι διαφορετικό από αυτό, για λόγους προσωπικής προτίμησης. Με άλλα λόγια κάποιοι τη βρίσκουν με πολύ βαριά φορτία και κάποιοι άλλοι με μέτρια και περισσότερες επαναλήψεις, και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει και ούτε χρειάζεται να αλλάξει. Το πιο σημαντικό συστατικό απ’ όλα παραμένει η προσπάθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης