του Γιώργου Σκόλια Εργοφυσιολόγος Msc

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις μέρες μας όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι είναι σχεδόν ακατόρθωτο να πετύχουν σε κάποιο τομέα της ζωής τους χωρίς την καθοδήγηση ενός ειδικού, που θα ασχοληθεί ιδιαίτερα μαζί τους, θα διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις και χρόνο για να τους οδηγήσει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο μικρότερο χρονικό διάστημα χωρίς απώλειες.

Στον τομέα της άσκησης όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι για την επίτευξη του στόχου τους και για να αποδώσουν οι κόποι και ο πολύτιμος χρόνος, που αφιερώνουν στο γυμναστήριο, πρέπει να γυμνάζονται με τις οδηγίες και την επίβλεψη ενός προσωπικού γυμναστή ( personal trainer ), που θα διαθέτει τις γνώσεις και την ικανότητα να τους βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου τους.

Personal Training δεν σημαίνει απλά παρουσία προσωπικού γυμναστή δίπλα σε αυτόν που γυμνάζεται, αλλά και εξατομικευμένο και ειδικό πρόγραμμα, που μέσα από τις κατάλληλες μετρήσεις, αξιολογήσεις και προπονητικά ερεθίσματα, μπορεί να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα υπό την καθοδήγηση του προσωπικού γυμναστή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Personal Trainer για να είναι αποτελεσματικός στη δημιουργία προπονητικών προγραμμάτων πρέπει να βασίζεται σε ένα ολοκληρωμένο προπονητικό σύστημα που να συνδυάζει με ένα μοναδικό τρόπο ευρέως αποδεκτές μεθόδους προπόνησης, με σκοπό να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της άσκησης, στο ελάχιστο χρονικό διάστημα, ανάλογα με τους στόχους του γυμναζόμενου αλλά και τα πιθανά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Για τη δημιουργία προγραμμάτων άσκησης σε προσωπικό επίπεδο απαιτείται μια ολοκληρωμένη σειρά από δοκιμασίες και μετρήσεις που θα αξιολογηθούν, για τη δημιουργία του προπονητικού προγράμματος, ανάλογα με τους στόχους αλλά και τα αποτελέσματα των μετρήσεων και της αξιολόγησης του ασκούμενου.

Η επιτυχία του προπονητικού προγράμματος εξαρτάται κατά ένα μεγάλο μέρος από την επίτευξη των στόχων του. Αυτό όμως πρέπει με κάποιο τρόπο να αποδεικνύεται – οι διάφορες δοκιμασίες και μετρήσεις μπορούν να αξιολογήσουν και να αποδείξουν την απόδοση του προπονητικού προγράμματος.

Οι δοκιμασίες και οι μετρήσεις είναι τα μέσα που θα δώσουν τις πληροφορίες για την αξιολόγηση του γυμναζόμενου, για το σχεδιασμό του προπονητικού προγράμματος, αλλά και την αξιολόγησή του αργότερα.

Ολόκληρη η διαδικασία της δοκιμασίας – μέτρησης – αξιολόγησης είναι μια υπόθεση έξι βημάτων που περιλαμβάνουν:

  •   Επιλογή των χαρακτηριστικών που θα δοκιμασθούν – μετρηθούν – αξιολογηθούν ανάλογα με το στόχο και τις ιδιαιτερότητες του γυμναζόμενου.
  •   Επιλογή μιας κατάλληλης μεθόδου δοκιμασίας και μέτρησης.
  •  Συλλογή των απαραίτητων στοιχείων που προκύπτουν από τη δοκιμασία και μέτρηση.
  •   Ανάλυση και αξιολόγηση των συλλεχθέντων στοιχείων.
  •  Δημιουργία προπονητικού προγράμματος ανάλογα με τα ευρήματα της αξιολόγησης.
  •   Εφαρμογή του προπονητικού προγράμματος σε επίπεδο προσωπικής προπόνησης ( Personal Training ).

 

Τα προπονητικά προγράμματα που δημιουργούνται πρέπει να είναι ένας μοναδικός συνδυασμός από ασκήσεις αντίστασης, αερόβιας δραστηριότητας, ευλυγισίας, σταθεροποίησης, ισορροπίας – ιδιοδεκτικότητας και όπου χρειάζεται ειδικών ασκήσεων για την αποκατάσταση μυοσκελετικών κακώσεων, με σκοπό να παρέχουν ένα πρόγραμμα λειτουργικής προπόνησης που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ατόμου.

Σκοπός είναι η δημιουργία προγραμμάτων προπόνησης που να βοηθήσουν τους γυμναζόμενους να ξεπεράσουν τα μυοσκελετικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να γίνουν ικανοί για συνεχή άσκηση, που θα τους βοηθήσει να πετύχουν το στόχο τους, αλλά και προγραμμάτων που θα συμβάλλουν στη γρήγορη επίτευξη των στόχων τους.

Ο προσωπικός γυμναστής (personal trainer) πρέπει να γνωρίζει άριστα τις δοκιμασίες για την αξιολόγηση του γυμναζόμενου, να μπορεί να τις αξιολογήσει άμεσα και να διαθέτει υψηλό επίπεδο γνώσεων για να δημιουργήσει προγράμματα άσκησης που να απευθύνονται σε άτομα όλων των ηλικιών που θέλουν:

  •   Να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση
  •   Να μειώσουν το σωματικό τους βάρος ή το σωματικό τους λίπος
  •   Να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα
  •   Να αυξήσουν τη δύναμή τους
  •   Να αυξήσουν την απόδοσή τους για να συμμετέχουν σε κάποιο συγκεκριμένο γεγονός
  •   Να βελτιώσουν τη στάση του σώματός τους
  •   Να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τα προβλήματα από χρόνιες παθήσεις
  •  Να αποκαταστήσουν μυοσκελετικές κακώσεις
  •  Να γυμναστούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  •  Να επανακτήσουν το συντομότερο δυνατό το προηγούμενο σωματικό τους βάρος και σχήμα, μετά τον τοκετό.

 

Το προπονητικό πρόγραμμα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα στο γυμναζόμενο να προσεγγίσει το στόχο του και συγχρόνως να βελτιώσει τις τυχόν αδυναμίες του για να αποκτήσει την ικανότητα μεγαλύτερης παραγωγής έργου με ασφάλεια και να αποκομίσει μακροπρόθεσμα οφέλη από το προπονητικό του πρόγραμμα.

Οι προσωπικοί γυμναστές δεν θεωρούνται προπονητές αλλά στην πραγματικότητα είναι γιατί, όπως οι προπονητές, αφιερώνονται στη βοήθεια του γυμναζόμενου για την πραγματοποίηση του στόχου του. Όχι μόνο γυμνάζουν αλλά παρακινούν και εμπνέουν τους γυμναζόμενους.

Και όπως οι μεγάλοι προπονητές, ξέρουν ότι η συνεχής μελέτη και ενημέρωση θα τους δώσει τα εφόδια για να αποδώσουν το μέγιστο και να αποκτήσουν το σεβασμό και την εμπιστοσύνη του γυμναζόμενου.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης