Tα άτομα με χαμηλό σχετικά ύψος μέχρι 1.70 για άντρες και μέχρι 1.60 για τις γυναίκες διαθέτουν κάποια πλεονεκτήματα που πιθανόν να έχουν βιώσει αλλά δεν έχουν συνειδητοποιήσει όπως επίσης και κάποια μειονεκτήματα. Σκοπός είναι να μάθουμε τα πλεονεκτήματα και να δουλέψουμε πάνω στα μειονεκτήματα.

Χρησιμοποιείστε τα πλεονεκτήματά σας, για παράδειγμα λόγω του ύψους έχετε τα βάρη πιο κοντά το κέντρο του βάρους σας με αποτέλεσμα να έχετε καλύτερη ισορροπία, επίσης δαπανάτε και λιγότερη ενέργεια ανά set διότι δουλεύετε λιγότερο από κάποιον αρκετά ψηλότερο ανά κάθε άσκηση (λόγω της σχέσης- δύναμη που ασκείτε Χ απόσταση που μεταφέρετε τα βάρη).Για παράδειγμα ας πούμε ότι κάποιος κοντότερος άντρας (<1.70) και κάποιος ψηλότερος(>1.70) σηκώνουν τα ίδια βάρη κάνοντας τις ίδιες επαναλήψεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κοντότερος είναι εξαιρετικά πιθανό να σταματήσει από κόπωση μετά τον ψηλότερο και αυτό γιατί δεν μεταφέρει τα βάρη τόσο μακριά σε κάθε επανάληψη και δαπανά λιγότερη ενέργεια λόγω των κοντύτερων άκρων.

Δοκιμάστε ασκήσεις στις οποίες έχετε σημαντικά πλεονεκτήματα όπως:



Επισήμανση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το χρόνο οι μυς σας επίσης θα φαίνονται μεγαλύτεροι και πιο γεμάτοι αλλά αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να γίνεται δυσκίνητοι, πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας να κάνετε διατάσεις, ειδικά σε ισχία και ώμους για να διατηρήστε ευκίνητοι και μακριά από τραυματισμούς.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μερικές επαναλήψεις ανά set , με τον τρόπο αυτό θα αυξήσετε το χρόνο που προπονείστε και ασκείτε ένταση στους μυς σας. Επίσης ξεκινήστε να βάζετε στο πρόγραμμά σας ασκήσεις τύπου unilateral (ασκήσεις που εμπλέκουν τη μια μεριά του σώματος κάθε φορά) έτσι ώστε να αποκτήσετε δύναμη και ισορροπία και από της δύο μεριές του σώματός σας. Με τον τρόπο αυτό θα αυξήσετε επιπλέον το συνολικό χρόνο της προπόνησης σας και οι μυς σας θα δουλεύουν περισσότερο και αποδοτικότερα, διότι θα εκτελούν διαφορετικού τύπου ασκήσεις.

Κάτι τελευταίο μπορεί κάποιοι να μην αποδίδουν καλά σε ασκήσεις με τραβήγματα – άρσεις θανάτου για παράδειγμα και αυτό που τους δυσκολεύει δεν είναι η δύναμη στους μυς αλλά το αδύναμο grip στη μπάρα λόγω μεγέθους χεριών. Ο μόνος τρόπος να βελτιωθείτε είναι να εξασκηθείτε στις παραπάνω ασκήσεις και σε αυτές που ακολουθούν για να δυναμώσετε τη λαβή σας. 

Ασκήσεις:

Στο τέλος της προπόνησης θυμηθείτε δεν έχει σημασία το ύψος αλλά το πάθος.

Επιμέλεια: Τόγιας Κων/νος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης