Του Νικόλαου Παπασπανού, κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος

Οι περισσότεροι άνθρωποι με επιπλέον, από το φυσιολογικό, λίπος στο σώμα τους μπορούν παρουσιάσουν 2 είδη σωματότυπου: «Μήλο» ή «Αχλάδι». Στο σωματότυπο «Μήλο» το λίπος είναι συσσωρευμένο κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αυξημένη περιφέρεια μέσης. Αντίθετα στο σωματότυπο «Αχλάδι» το λίπος είναι συσωρευμένο στην περιοχή των μηρών, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αυξημένη η περιφέρειά ισχίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σωματότυπο «Μήλο» παρουσιάζουν κυρίως οι άντρες, ενώ σωματότυπο «Αχλάδι» οι γυναίκες. Η διαφορά αυτή στην κατανομή του λίπους ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες οφείλεται σε ορμονικούς παράγοντες.

Είναι λογικό από την στιγμή που υπάρχει αυξημένη συσσώρευση λίπους σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, να υπάρχει και η επιθυμία για τοπικό αδυνάτισμα. Δυστυχώς όμως το τοπικό αδυνάτισμα αποτελεί μύθο. Σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους δεν μπορεί να προβλεφθεί ποια λιποκύτταρα θα κινητοποιήσει ο οργανισμός, και επομένως από πού θα μειωθεί λίπος και θα χαθεί βάρος. Το αδυνάτισμα θα επέλθει σε διάφορα σημεία του σώματος και όχι σε κάποιο συγκεκριμένο μόνο. Στατιστικά, αρχικά μειώνεται το λίπος από τις περιοχές εκείνες του σώματος που είχε εναποτεθεί τελευταία.

Προσοχή χρειάζονται τα προϊόντα «αδυνατίσματος» όπως κρέμες, ζώνες κ.α. που υπόσχονται τοπικό αδυνάτισμα. Δεν μπορούν να προκαλέσουν απώλεια λίπους, άρα και τοπικό αδυνάτισμα. Πολλά από αυτά προκαλούν εφίδρωση. Άρα το μόνο που μπορούν να προκαλέσουν είναι απώλεια υγρών, η οποία πολλές φορές δεν είναι και επιθυμητή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος η άσκηση βοηθά στην αύξηση μυϊκού ιστού και στην προσπάθεια απώλειας βάρους, αλλά δεν προωθεί αυξημένη απώλεια λίπους αποκλειστικά από το σημείο που γυμνάζεται ο μυς.

Όποιος μπαίνει σε μια διαδικασία απώλειας βάρους, θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν μπορεί η δίαιτα να στοχεύσει σε συγκεκριμένο σημείο του σώματος. Η απώλεια λίπους θα επέλθει από όλο το σώμα, άρα και από το σημείο που θέλει. Αλλά όχι αποκλειστικά και στοχευμένα από ένα και μόνο συγκεκριμένο τμήμα του σώματος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης