Η πεζοπορία είναι ένας πολύ ενδεδειγμένος τρόπος για να έχουμε σώμα και πνεύμα σε υγιή κατάσταση, είναι ένα άθλημα και αγώνας εσωτερικός που εξυψώνει την ψυχή και χαλυβδώνει σώμα και θέληση. Δεν εμπεριέχει ανταγωνισμούς και πρωταθλητικές επιδόσεις, αλλά συμμετοχή, αλληλοβοήθεια -χωρίς νικητές και ηττημένους γιατί η φύση είναι μεγάλη και αώνια, ενώ εμείς μικροί και εφήμεροι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πού απευθύνεται:

Απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές τάξεις και δεν κάνει διακρίσεις σε φύλα και σωματικές διαπλάσεις. Ο καθένας είναι ικανός να συμμετάσχει σε πεζοπορίες ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας και ανταπόκρισης του οργανισμού του σε αυτόν. Η ελαφριάς μορφής πεζοπορίες είναι κατάλληλες εξίσου και για γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Οφέλη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σωματικά

• Διατήρηση ευλιγησίας και καλής φυσικής κατάστασης.
• Έλεγχος σωματικού βάρους.
• Βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργία αυξάνοντας ταυτόχρονα την αντοχή και τη φυσική κατάσταση.
• Μείωση στο μισό του κινδύνου εμφανίσεως της νόσου Αλτσχάιμερ
• Μειώση του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2 αν περπατάμε τρεις φορές την εβδομάδα καθώς αυξάνεται ο αριθμός των υποδοχέων ινσουλίνης στα κύτταρα, διατηρώντας το σάκχαρο σταθερό στο αίμα.

Ψυχολογικά

• Μειώση των επιπέδων του στρες, του θυμού και της κούρασης. 30′ περπάτημα ημερησίως αυξάνουν την παραγωγή ενδορφίνων στον οργανισμό.
• Δημιουργεί μία γενικότερη αίσθηση ευεξίας και χαλάρωσης.
• Φτιάχνει τη διάθεση μας, μιας και μπορεί να μειώσει συμπτώματα της ήπιας και μέτριας κατάθλιψης.
• Η σωματική εξάσκηση σε ανοικτό χώρο βοήθα στη σωστή οξυγόνωση του εγκεφάλου και στη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Επιπλέον μην ξεχνάμε πως είναι μια οικονομικά προσιτή δραστηριότητα, αφού το μόνο που χρειάζεστε είναι κατάλληλα αθλητικά παπούτσια/ μποτάκια και ρούχα.

Πώς μπορώ να ξεκινήσω την πεζοπορία:

Ο καταλληλότερος και ασφαλέστερος τρόπος είναι συμμετέχοντας σε μια πεζοπορική ομάδα όπως η ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ, στην οποία θα σας συνοδέψουν άνθρωποι κατάλληλα καταρτισμένοι, με υπομονή και θετική διάθεση να απαντήσουν σε όλες τις ανησυχίες. Ο Φώτης Θεοχάρης και οι συνοδοί της ομάδας του, θα σας δείξουν τον σωστό τρόπο χρήσης του εξοπλισμού (π.χ μπατόν), θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε έναν σταθερό ρυθμό βάδισης καθώς και θα είναι δίπλα σας να σας παροτρύνουν με χιούμορ να συνεχίσετε όταν νοιώθετε πώς οι δυνάμεις σας αρχίζουν να σας εγκαταλείπουν.

Και μην ξεχνάτε πώς ακόμη και το πιο μακρύ ταξίδι ξεκινάει πάντα με το πρώτο βήμα!

Δείτε τις εκδρομές στο site ή στο fb
https://www.facebook.com/groups/apodrasifisi/
http://apodrasistifisi.gr/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης