Το Σπήλαιο Νυμφολήπτου, γνωστό και ως Σπήλαιο Πανός και Σπήλαιο Αρχέδημου, είναι σπηλιά στις νότιες πλαγιές του Υμηττού στην Αττική, στα βόρεια της Βάρης. Το σπήλαιο αποτελεί σημαντικό αρχαιολογικό χώρο καθώς στο εσωτερικό του είναι διακοσμημένο από το Θηραίο γλύπτη Αρχέδημο, του 5ου αιώνα π.Χ.. Το σπήλαιο στην αρχαιότητα ήταν ιερό των Νυμφών, του Απόλλωνα και του Πάνα. Στο σπήλαιο πραγματοποιήθηκαν ανασκαφές το 1901 από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.

Το σπήλαιο βρίσκεται στο λόφο Κρεβάτι, σε υψόμετρο 260 μέτρων, στη βόρεια Βάρη, στις νότιες πλαγιές του Υμηττού. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το μικρό σπήλαιο Συκιά. Το άνοιγμά του, με διαστάσεις 5 επί 2 μέτρα, είναι σχεδόν κάθετο και στο χείλος έχουν σκαλιστεί σκαλοπάτια τα οποία σήμερα έχουν καταστραφεί. Η κύρια αίθουσα του σπηλαίου, με μήκος 26, πλάτος 23 και ύψος 10 μέτρα, ήταν το ιερό και στα τοιχώματα έχουν λαξευθεί σκαλοπάτια και ανάγλυφες παραστάσεις. Χωρίζεται από ένα τοίχο από σταλακτίτες σε δύο τμήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πρώτα ίχνη κατοίκησης στο σπήλαιο χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα π.Χ. Σύμφωνα με τις επιγραφές στο σπήλαιο, το σπήλαιο διαμορφώθηκε σε ιερό από το Θηραίο γλύπτη Αρχέδημο, ο οποίος το διακόσμησε και σκάλησε σκαλοπάτια, επιγραφές και ανάγλυφα, με πιο σημαντικό αυτό που τον απεικονίζει να κρατάει σμίλη και σφυρί και ένα ακέφαλο άγαλμα θεάς καθισμένη σε θρόνο. Έκ τότε το σπήλαιο αποτέλεσε χώρο λατρείας μέχρι τον 3ο αιώνα π.Χ., όταν και εγκαταλήφθηκε.

Ο πρώτος που επισκεύτηκε το σπήλαιο ήταν ο περιηγητής Ρίτσαρντ Τσάντλερ το 1765 και από τότε το επισκεύτηκαν και άλλοι περιηγητές οι οποίοι πέρασαν από την Αττική, συμπεριλαμβανομένου του Λόρδου Βύρωνα. Στο σπήλαιο διεξήχθηκαν τη περίοδο 1901-1902 ανασκαφές από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, με διευθυντή τον Τσαρλς Γουέλερ. Μέσα στο σπήλαιο ανακαλύφθηκαν εκατοντάδες λυχνάρια και ανάγλυφα, δύο από τα οποία εκτίθενται στη Συλλογή Γλυπτών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. (πηγή: wikipedia.org)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πεζοπορική Διαδρομή:
Πυροφυλάκειο βούλας (πλησίον νεκροταφείo βούλας) -σπηλιά Αρχέδημου( κυκλική)*
Β.Δ. Α . Ωρες Πορείας : 3 +/-
**Η επίσκεψη στο σπήλαιο ΔΕΝ ενδείκνυται σε ακροφοβικούς-υψοφοβικούς
———————————————————————————————————————————
Απαραίτητος εξοπλισμός: Σακίδιο κορυφής ή σακίδιο σχολικού τύπου, παγούρι με νερό, σνακ, πεζοπορικά μποτάκια η γερά αθλητικά παπούτσια, ΑΔΙΑΒΡΟΧΟ φούτερ η fleece.ΦΑΚΟΣ(για το σπήλαιο)

Η θερμοκρασία στο βουνό είναι 5-6 βαθμούς χαμηλότερη από την πόλη.

ΚΟΣΤΟΣ: ΔΩΡΕΑΝ. free (ελεύθερη συμμετοχή)
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ : άτομα με θετική και χαρούμενη διάθεση και πλουσιο Χαμόγελο.

ΔΕΝ επιτρέπονται στην ομάδα μας :Μίζεροι ,ενοχλητικά ιδιότυποι χαρακτήρες, που με τίποτα δεν είναι ευχαριστημένοι, ανοικονομητοί,κακόβολοι, λοξοί,ξυνοί, στριμμένοι, τζαναμπετικοί,στριγκλικοί……επίσης κάτι τυπάκια που έρχονται δήθεν φιλικά για να μας γνωρίσουν για να μάθουν τις διαδρομές και να κάνουν διαφήμιση την ομάδα τους μέσω διαφημιστικών καρτών.

Η διαδρομή μας ξεκινάει απο το πυροφυλάκειο βούλας (πλησίον νεκροταφείo βούλας)

-Χάρτης πρόσβασης στο ξεκίνημα

https://goo.gl/maps/DXDieeTTmn52

Τώρα για την πεζοπορία μας τη ΚΥΡΙΑΚΗ ξεκινάει 09,30 ακριβώς ,οπότε φροντίστε να είστε έγκαιρα εκεί σε περίπτωση που είναι να αργήσετε λόγω (οτιδήποτε μπορεί να συμβεί ) υπάρχει ο αριθμός κινητού 6948946710 που μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας, το κινητό θα λειτουργεί μόνο εκείνη την ημέρα (ΚΥΡΙΑΚΗ),οπότε άλλη μέρα νωρίτερα δεν θα λειτουργεί.

Παρακαλούμε φροντίστε για την έγκαιρη προσέλευση σας…

Λίγα λόγια μέχρι να συναντηθούμε

Η αρχή της Ομάδας μας: NO Cost or LOW Cost
Μαζί με φίλους ,συγγενείς και όποιον άλλον θέλετε ή ακόμη και μόνοι σας – μαζί στην Παρέα μας.Κάθε συμμετέχων σε εκδήλωση της παρέας μας έχει την αποκλειστική του ευθύνη.Διαβάστε κι τους κανόνες συμμετοχήςhttps://www.facebook.com/notes/αποδραση-στη-φυση/κανονεσ-συμμετοχησ/841343235939203

INFOS: https://www.facebook.com/notes/αποδραση-στη-φυση/infos/936111053129087

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης