Ρυθμίζουν τη θερμοκρασία στο σώμα, τις λειτουργίες των ορμονών, διατηρούν την ενέργειά σου, σου δίνουν καύσιμο να κάψεις, προστατεύουν τον σκελετό σου, αλλά αποθηκεύουν και τις επιπλέον θερμίδες που παίρνεις. Αυτά είναι τα κύτταρα του λιπώδους ιστού ή λιποκύτταρα!

Θα σου πούμε κάτι που ίσως να μην το έχεις ξανακούσει (και να αρχίσεις τα hate posts), αλλά είναι δεδομένο: δεν μπορείς να ξεφορτωθείς τα λιποκύτταρά σου, όσο και να θέλεις να τα κάψεις όλα! Τα λιποκύτταρα συνθέτονται κατά την εμβρυακή ηλικία, αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εφηβείας, αλλά παραμένουν σταθερά όταν ενηλικιωθείς. Συρρικνώνονται ή αυξάνονται καθώς χάνεις ή παίρνεις βάρος. Είναι απλό: τα λιποκύτταρα μεγαλώνουν διότι τρώμε περισσότερο χωρίς να το καταναλώνουμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι κάνουν τα λιποκύτταρα;

Τα λιποκύτταρα είναι ουσιαστικά οι αποθήκες λίπους του ανθρώπινου σώματος. Η γλυκόζη και τα λιπίδια, τα οποία προσλαμβάνονται με την τροφή, μεταφέρονται σε αυτά για να διασπαστούν σε λιπαρά οξέα και να αποθηκευτούν ως τριγλυκερίδια. Αυτό λέγεται και λιπογένεση.

Όσο περισσότερο τρως, τόσο περισσότερο λίπος αποθηκεύεται στα κύτταρα αυτά, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τον όγκο τους έως 50 φορές! Κατά τη διάρκεια της νύχτας ή όταν κάνεις δίαιτα, το περιεχόμενο των κυττάρων αδειάζει στην αιματική κυκλοφορία προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σαν πηγή ενέργειας. Αυτό λέγεται λιπόλυση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε τη συνέχεια στο Coremag.gr!

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης