Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Παναγιώτης Σαγκούρης

Το τεράστιο και υποτιμημένο πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας αναδεικνύει και προσπαθεί να συνεισφέρει στην επίλυσή του, το νέο βιβλίο «Stop στην Παιδική Παχυσαρκία – Η γενιά του X-Large», των εκδόσεων medNutrition, που παρουσιάστηκε στο βιβλιοπωλείο Ιανός, την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014.
Ο στόχος των συγγραφέων, κλινικών διαιτολόγων Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι και Χριστίνα Φοντόρ, είναι να βάλουν ένα τέρμα στο φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας. Ως εκ τούτου, βοηθούν τους γονείς αφενός να αναγνωρίσουν το πρόβλημα -αν υπάρχει- αφετέρου να το αντιμετωπίσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Χριστίνα Φοντόρ, επισημαίνει στο φακό του zougla.gr την αρνητική πρωτιά που έχουν τα ελληνόπουλα στη θλιβερή αυτή στατιστική, καθώς το 1 στα 2 είναι παχύσαρκο ή υπέρβαρο και αυτό οφείλεται στις λανθασμένες διατροφικές συνήθειες και στην απομάκρυνση από το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής, καθώς και στη μειωμένη φυσική δραστηριότητα.

«Η λύση ξεκινάει από την ίδια την οικογένεια. Με το βιβλίο προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους γονείς με το να γίνουν και οι ίδιοι πρότυπα, ενώ με τη σωστή ενημέρωση το παιδί μπορεί να εκπαιδευτεί να τρώει σωστά και να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα στη ζωή του», επισημαίνει η κλινική διατροφολόγος. «Πλέον δυστυχώς παρατηρούμε αύξηση της τάσης για παιδική παχυσαρκία και το πρόβλημα από ατομικό, γίνεται κοινωνικο-οικονομικό. Σε αυτό συντελεί και η οικονομική κρίση, καθώς οι επιλέγεται περισσότερο το γρήγορο, φθηνό φαγητό», επισημαίνει η Χριστίνα Φοντόρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι τονίζει μερικά από τα στοιχεία που αναδεικνύονται στο βιβλίο και δημιουργούν ουσιαστικά το πρόβλημα: Οι 7 στις 10 μαμάδες υποεκτιμούν το πρόβλημα της παχυσαρκίας των παιδιών τους, ενώ σύμφωνα με έρευνες, αν ο ένας γονιός είναι παχύσαρκος, τότε και το παιδί έχει 50% αυξημένες πιθανότητες να γίνει κι αυτό παχύσαρκο. Το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 80% αν είναι και οι δύο γονείς παχύσαρκοι.

«Η καθιστική ζωή είναι επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα. Για κάθε 2 ώρες που βλέπει τηλεόραση το παιδί την ημέρα, έχει 30% περισσότερες πιθανότητες να γίνει υπέρβαρο ή παχύσαρκο», επισημαίνει στο φακό του zougla.gr.

Η παιδίατρος Αρετή Θεοχαρούδη – Σιγανού, που συνέβαλε στην επιμέλεια της έκδοσης ως εξωτερικός reviewer, εξηγεί ότι με την ανάγνωση του βιβλίου «Stop στην Παιδική Παχυσαρκία – Η γενιά του X-Large», οι γονείς θα καταλάβουν σε απλή γλώσσα ότι χρειάζεται να γνωρίζουν για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Το βιβλίο καλύπτει ένα μεγάλο κενό στην ενημέρωση για το μεγάλο αυτό πρόβλημα», επισημαίνει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης