της Λίνας Ψούνη Αθλητική Ψυχολόγος 

Πως θα επιτύχουμε στους στόχους του νέου έτους; Πολύ εύκολα παίρνουμε αποφάσεις για το νέο έτος και να θέτουμε νέους στόχους, συχνά χωρίς να ορίσουμε το πώς θα τους πραγματοποιήσουμε. Ακολουθούν τα βήματα για επιτυχημένους στόχους της νέας χρονιάς

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Σκεφτόμαστε και ορίζουμε τις αλλαγές και τις βελτιώσεις που θα θέλαμε να κάνουμε.  Γνωρίζουμε ότι θέλουμε πραγματικά να αλλάξουμε και μόνο έτσι αντιμετωπίζουμε το φόβο της αλλαγής.

2. Ρωτάμε τον εαυτό μας τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιωθούμε. Δεν επιλέγουμε στόχους τους οποίους δεν θα καταφέρουμε να τους πραγματοποιήσουμε.

3. Μετατρέπουμε τα μεγάλα προβλήματα σε μικρότερα, χωρίζουμε τους μεγαλύτερους στόχους σε μικρότερα κομμάτια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

4. Κάνουμε μια λίστα με τους μικρότερους στόχους και όχι με τους μεγάλους ώστε να είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν.

5. Ορίζουμε τις συμπεριφορές που θα ακολουθήσουμε. Αναπτύσσουμε συγκεκριμένα σχέδια για να κατευθύνουμε τις συμπεριφορές μας.  Ξεκινάμε την επίτευξη των στόχων άμεσα χωρίς να δίνουμε περιθώρια προσαρμογής στον εαυτό μας.

6. Καταγράφουμε τους στόχους μας και τους τοποθετούμε ώστε να τους βλέπουμε συχνά. Επίσης καταγράφουμε την αυτοκαταστροφική συμπεριφορά μας και τους τρόπους που θα την αντιμετωπίσουμε πριν προκύψει.

7. Ελέγχουμε αν πραγματοποιούμε τους μικρότερους στόχους, δημιουργούμε τρόπους αξιολόγησης. Δημιουργούμε μια ομάδα υποστήριξης και δεσμευόμαστε σε οικογένεια φίλους ή σε όποιον άλλο αισθανόμαστε άνετα. Καταγράφουμε την προσπάθεια μας, κρατάμε ημερολόγιο με τις επιτυχίες μας.

8. Δίνουμε έμφαση στη διαδικασία και την πρόοδο των επιμέρους μικρών στόχων, όχι στον τελικό στόχο.

9. Γνωρίζοντας ότι ο ενθουσιασμός θα φθίνει με την πάροδο του χρόνου θα πρέπει να δίνουμε συνεχώς την επιβράβευση που επιβεβαιώνει την προσπάθεια μας και την σταδιακή επίτευξη των στόχων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης