του Δημήτρη Βουδούρη καθηγητή φυσικής αγωγής

Από καιρό σκεφτόμουν να γράψω ένα άρθρο για την ομάδα αυτή των ανθρώπων που δυσκολεύεται λίγο έως πολύ με τα ρούχα του, έχει κάνει πολλές ημιτελείς προσπάθειες για αδυνάτισμα στο παρελθόν, προσπάθησε με στερητικές μεθόδους, προσπάθησε κάνα δυο φορές και σε γυμναστήριο, αγόρασε και έναν διάδρομο για το σπίτι..Αποτέλεσμα;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάνα μήνα το πολύ και πάλι πίσω στα παλιά!! Αυτό που μισείς, αυτό το ίδιο γλυκά σε καταπίνει ένα βήμα μπροστά και άλλο ένα, ίσως και ενάμισι πίσω!! Και νιώθεις άσχημα και νιώθεις ότι αυτά δεν είναι για σένα..

Και να κάπου διάβασες ότι δίαιτα λέει θα πει….”Ανατροπή”, όχι μισοδουλειές, ανατροπή….”επανάσταση μωρέ” ..που λένε και κάτω στην Κρήτη !!

Ζηλεύω πραγματικά το μυαλό αυτό που σκέφτηκε την τόσο “in to the point” ρήση.. «Δίαιτα σημαίνει ανατροπή». Μια απόφαση, ένα δυνατό χτύπημα της γροθιάς στο τραπέζι και η επόμενη μέρα σε καλεί και σε θέλει έτοιμο να ξεκινήσεις να σκέφτεσαι διαφορετικά (πρόσεξε τι σου είπα, να ξεκινήσεις..καμιά πραγματική αλλαγή δεν ολοκληρώνεται σε μία μόνο μέρα, ούτε δύο..οπότε μη σε πνίγει το άγχος), να δεις την τροφή και το τελετουργικό της διαφορετικά και φυσικά να αναστήσεις την βιοχημική σου δυναμική μέσα από τον πιο φυσικό και αποτελεσματικό τρόπο, αυτόν της άσκησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δες το ακόλουθο άρθρο σαν ένα manual καθοδήγησης ,για εσένα που ΄χεις πολλά κιλά για να χάσεις αλλά όχι χρόνο να σπαταλήσεις με ερασιτέχνες που θα σου «προβοκάρουν» την ανατροπή !!

Τα οφέλη της άσκησης στα έχουν πει, τα έχεις ακούσει και τα΄ χεις διαβάσει, δε θα αναλώσω λοιπόν το χρόνο σου με το επαναλάβω τα γνωστά..θα το πιάσω το θέμα από άλλη σκοπιά και θα στο αναλύσω μέσα από έξι σημεία:

1. Εστίασε σε πρώτη φάση στην ανάπτυξη δεσμών ευχαρίστησης μέσα από ήπιες προπονητικές συνεδρίες, όχι μεγάλες σε διάρκεια αλλά μείνε προσηλωμένος στη σταθερή σου συχνότητα μέσα στην εβδομάδα. «Φτιάξε» χρόνο για άσκηση, το υποσχέθηκες στον εαυτό σου, το αξίζεις και θα το καταφέρεις. Λογικά θα σε έχει ήδη καθοδηγήσει ο διατροφολόγος σου και θα σε έχει καθησυχάσει… είπαμε μπαίνεις σε διαδικασία «ανατροπής» και όχι αγώνα δρόμου για απώλεια βάρους,οπότε μην κοιτάς τη ζυγαριά του γυμναστηρίου και μην μπεις..με την ψυχολογία του “να λιώσεις στην προπόνηση”..θα σε εγκαταλείψει στην πορεία ή το σώμα ή η ψυχή σου και τελικά αυτή η πολυπόθητη ανατροπή, θα γίνει ανάμνηση (πιθανόν για δεύτερη ή και τρίτη φορά).Βρες μέσα στο χώρο του γυμναστηρίου, τον γυμναστή που σου εμπνέει εμπιστοσύνη και ξεκίνα από την πρώτη κιόλας μέρα να δουλεύεις..μαζί του. Εάν δεν βρεις κάποιον που θα ένιωθες άνετα μαζί του…άλλαξε γυμναστήριο.

Ακούγεται «κάπως» η σύσταση αυτή; Αφού ολοκληρώσεις το άρθρο, διαβάζοντας τον επίλογο θα καταλάβεις γιατί στο είπα….

Και να, κάπως έτσι την πήρες την απόφαση, σου το ‘πε ο διατροφολόγος σου, το πέρασες κι εσύ μέσα από τα νέα πνευματικά σου φίλτρα, αυτά που το σύνθημα της «ανατροπής» πρεσβεύουν..βγήκες στην αναζήτηση της γυμναστηριακής σου Ιθάκης !!

2. Χρόνια τώρα ακούς την έκφραση..”θα ανέβω στο διάδρομο καμιά ώρα να λιώσω”..συνέχισε εάν θες να την ακούς αλλά στη δικιά μας περίπτωση αυτό δε θα ήταν η καλύτερη των επιλογών για πολλούς λόγους. Έχοντας αρκετά παραπάνω κιλά να μεταφέρουμε καθώς και ένα ιδιαίτερα αδύναμο μυϊκό σύστημα να στηρίξει την προσπάθειά μας, η μέθοδος του διαδρόμου χρήζει μιας κάποιας προσοχής.Άσε που λόγω της πρότερης καθιστικής ζωής και της μυϊκής ατροφίας και αδυναμίας που τη συνοδεύουν, το «μοχλικό» σου σύστημα από την σκοπιά της αθλητικής βιομηχανικής, σίγουρα έχει τα..θεματάκια του,άρα..ναι στην αερόβια προπόνηση αλλά με μέτρο και χαμηλές ταχύτητες(πάντα σου μιλάω για τον πρώτο καιρό). Στόχος σου είναι όχι η κατανάλωση θερμίδων αλλά η προοδευτική ισχυροποίηση του καρδιαγγειακού και αναπνευστικού σου συστήματος.

3. Προπόνηση με αντιστάσεις (βάρη)……παύση, επί τούτου!! Ξέρω ότι έχεις ακούσει πολλές ιστορίες που σε αποθαρρύνουν, πιθανόν να σου είναι και βαρετό και μόνο που το σκέφτεσαι, από την άλλη πρόσεξε μια σημαντική λεπτομέρεια: ” Δεν υφίσταται ενεργειακή αποδόμηση λιπώδους ιστού, πουθενά αλλού πλην εντός της μυϊκή ίνας”. Με πιο απλά λόγια εάν θες να βοηθήσεις τον οργανισμό σου να διώξει λίπος, εάν θες υγιεινή απώλεια βάρους, φρόντισε να προπονήσεις το μυϊκό σου ιστό. Συχνότητα, διάρκεια, εντάσεις, επιλογή ασκήσεων ή μεθόδων προπόνησης με αντιστάσεις είναι θέματα που θα τα δεις με τον υπεύθυνο γυμναστή.Επιπλέον θυμήσου τι σου επισήμανα στην προηγούμενη ενότητα,…. «αδύναμο μυϊκό σύστημα και επιπλέον κιλά», αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η σύσταση είναι μία: Αναερόβια προπόνηση ή προπόνηση με αντιστάσεις. Εναλλακτικά δες και την περίπτωση ομαδικών προγραμμάτων με μπάρες και αυξομειούμενες αντιστάσεις, trx , προπόνηση με λάστιχα και το βάρος του σώματός σου(δεν είναι απαραίτητο να σου ταιριάζουν όλα τα προηγούμενα).

4. Ισορροπία…

Η εναλλαγή ανάμεσα σε πιο έντονες και πιο χαλαρές μέρες προπόνησης, ανάμεσα σε διαφορετικά είδη άσκησης, η ενσωμάτωση body and mind συνεδριών μέσα σε έναν μικρόκυκλο, η αποφυγή υπερβολών σε όγκο άσκησης, η δυνατότητα για επαρκή βιολογική ανάρρωση,ο καλός ύπνος και φυσικά μια ισορροπημένη διατροφή, μειωμένη μεν θερμιδικά αλλά πλήρης και καλοστημένη, θα σε φθάσουν σύντομα, κάθε φορά που ξυπνάς και κοιτάς τον καθρέπτη σου να αντικρίζεις τη λέξη αυτή να γράφει..στο βλέμμα σου.

Δε χρειάζεται ειλικρινά στο λέω τίποτα παραπάνω από ένα καλά σχεδιασμένο πλάνο δράσης και πάνω από όλα τη δική σου απόφαση για ανατροπή. Το σώμα σου έχει μια σοφία από κατασκευής του.. Σε συνθήκες ισορροπίας, δεν κρατά τίποτα περιττό πάνω του..ούτε καν το σημερινό περιττό σου βάρος.

5. Συμπληρώματα διατροφής και στερητικές δίαιτες…

Ξέρω ότι έρχεσαι έχοντας ήδη το διατροφικό σου πλάνο από τον διατροφολόγο σου, οπότε θα αναρρωτιέσαι γιατί στα γράφω αυτά.Σε όποιο γυμναστήριο κι αν πας να θυμάσαι ότι θα βρεις πολύ κόσμο, θα τους συναντάς στη σάλα των οργάνων, στην αίθουσα των ομαδικών, στα αποδυτήρια.. παντού. Όχι ότι απαραίτητα θα μιλάς με όλους αλλά σίγουρα θα ακούς..Κακά τα ψέμματα αυτό που λέμε «εικόνα σώματος» απασχολεί όλο σχεδόν τον κόσμο που έρχεται κάθε μέρα στο γυμναστήριο σου, πολύς κόσμος επίσης παραμένει στο “κακό τρυπάκι” του γρήγορου αποτελέσματος και να σαι σίγουρη ότι πάντα βρίσκονται, όχι ένας αλλά πολλοί καλοθελητάδες για να σου λανσάρουν αυτό που αυτοί θεωρούν σωστό και αποτελεσματικό..Δεν τίθεται θέμα εάν θα πάθεις κάτι κακό απαραίτητα (όχι πιθανόν),το θέμα είναι αυτό που θα πάρεις ελάχιστα θα σε βοηθήσει αλλά πάρα πολύ όμορφα θα σου αδειάσει την τσέπη!! Για οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής συζήτα το με τον διατροφολόγο σου και μόνο και φυσικά όσο κι αν μπορεί να κόπτεται η κυρία δίπλα σου, για το πόσο καλά δουλεύει πάνω της η δίαιτα του «τόνος +σαλάτα ή ψητό+σαλάτα»..επί επτά μέρες την εβδομάδα, πίστεψε με θα της κάνεις τεράστιο καλό αν της μιλήσεις για το πως εσύ δουλεύεις τη διατροφή σου, δώσε της μάλιστα και το τηλέφωνο του διατροφολόγου σου..μόνο καλό θα της κάνεις!!

6. Για οποιαδήποτε άσκηση ή αλλαγή στο πρόγραμμα σου, συμβουλέψου τους γυμναστές και μόνον αυτούς..Ο τύπος του «ξερόλα» ή του «κάτσε να σου πω εγώ τι θα κάνεις» ..κυκλοφορεί ανάμεσα στα μέλη των γυμναστηρίων. Όσο πιο στέρεες βάσεις διαθέτει οργανωτικά ένα γυμναστήριο και καταρτισμένο επιστημονικά προσωπικό, τόσο αυτοί δε φαίνονται είτε γιατί επιλέγουν άλλα γυμναστήρια όπου θα βρουν ευκολότερα πεδίο δράσης, είτε γιατί απλά έχουν κατανοήσει έστω και με δυσκολία ότι «σε αυτό το γυμναστήριο υπάρχει αρκετό προσωπικό» (!! !) Είναι ο ίδιος ο οποίος μπορεί μόλις του δώσεις θάρρος να σου προτείνει τη δική του «φόρμουλα» για γρήγορο αδυνάτισμα, τις δικές του σούπερ παραλλαγές ασκήσεων, την αγωνιστική διατροφή που του πρότεινε ο ξάδερφος κι άλλα τέτοια.. “άσε τώρα που να ξέρουν οι γυμναστές και οι διατροφολόγοι» …Είναι φανερό ότι αναζητούν αυτό που λέμε αναγνώριση και το κατανοώ αλλά το κάνουν με έναν τρόπο που μπορεί κάλλιστα να θεωρηθούν ως: “επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία” ….Το νου σου λοιπόν!!

Ο επίλογος..

Το άρθρο γράφτηκε με αφορμή μια όμορφη και αρκετά μεγάλη σε χρονική διάρκεια κουβέντα που είχαμε μέσα στο καλοκαίρι με ένα φίλο διατροφολόγο.Υπάρχει ένα τεράστιο κομμάτι πληθυσμού στην ..πίτα του αδυνατίσματος στην Ελλάδα, το οποίο δε γυμνάζεται και τελικά δεν επιλέγει το γυμναστήριο για να το κάνει. Υπάρχει μια σειρά από προκαταλήψεις και φοβίες μέσα στο μυαλό και την ψυχή του ανθρώπου που σαν στόχο έχει να αλλάξει τη ζωή του (κι όχι απλά να χάσει 20-30 κιλά) κι επειδή ..”Η αλλαγή από μόνη της είναι δύσκολη”, σε κάθε επίπεδο, ερχόμενος ο άνθρωπος αυτός σε επαφή με όχι κατάλληλα γι αυτόν ερεθίσματα από επαγγελματίες του χώρου, αυτό που κάνει είναι να εγκαταλείπει την ανατροπή ..από την αρχή και κακά τα ψέματα, όταν μιλάμε για ανατροπή και υιοθέτηση ενός άλλου lifestyling, δεν μπορεί να μην υπάρχει άσκηση στη συνταγή, είναι το καταλυτικό ένζυμο στη χημική αντίδραση!! !

Ο άνθρωπος ο οποίος χρόνια παλεύει όρθιος πάνω στον προσωπικό του γολγοθά, κρατώντας όχι έναν αλλά πολλούς σταυρούς, ο οποίος μάχεται από τη μια τη ζυγαριά και από την άλλη το cheesecake, την αδυναμία του για πρωτοβουλία ζωής με το ζεστό του αλλά «παχυντικό» καναπέ..που του παρέχει όμως μια ψευδοασφάλεια..σίγουρα λοιπόν αυτός ο άνθρωπος αναζητά μια άλλη προσέγγιση.

Η φωτογραφία του τύπου με το τρελό «αμπαλάρισμα»..δεν ξέρω κατά πόσο πραγματικά δημιουργεί συναισθήματα motivational, ή απλά μπορεί και να δυσκολεύουν την προσπάθεια του υπέρβαρου ή παχύσαρκου ανθρώπου,ο οποίος πρωτίστως θέλει ενθάρρυνση και στήριξη καθώς παράλληλα και ένα προσαρμοσμένο στις ανάγκες του πρόγραμμα.

Με άλλα λόγια, εφόσον βρεις το χώρο που ταιριάζει στα γούστα και τις ανάγκες σου, να ξέρεις ότι τη διαφορά θα στην κάνουν οι άνθρωποι…καλά εκπαιδευμένοι γυμναστές που αγαπούν και σέβονται τη δουλειά τους και που θα σε συνοδεύσουν στην προσπάθεια σου για ανατροπή, γι αυτό σου είπα στην αρχή..ψάξε το χώρο αλλά ψάξε και τους ανθρώπους. Εάν δε βρεις το δεύτερο (τους ανθρώπους δηλαδή…), σκέψου στα σοβαρά για κάτι διαφορετικό!!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης