Μυϊκή αστοχία: Τη χρειάζεσαι ή όχι για να φτιάξεις μυς;

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020, 21:33
Μυϊκή αστοχία: Τη χρειάζεσαι ή όχι για να φτιάξεις μυς;

Αν και είναι σημαντικό να σηκώνεις μεγάλα βάρη, είτε είσαι άνδρας είτε γυναίκα, bodybuilder ή όχι, η προπόνηση στη μυϊκή αστοχία δεν είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος για όγκο και μυϊκή υπερτροφία, γιατί έχει τα μειονεκτήματά της.

Η μυϊκή αστοχία μπορεί να είναι ένα δυνατό εργαλείο στο πρόγραμμα προπόνησης ενός bodybuilder, έχει όμως ένα σημαντικό κόστος. Για παράδειγμα, ο ερευνητής Dr. Mikel Izquierdo διαπίστωσε ότι η προπόνηση στη μυϊκή αστοχία σε κάθε σετ αύξησε τα επίπεδα ηρεμίας της καταβολικής ορμόνης κορτιζόλης και κατέστειλε αναβολικούς αυξητικούς παράγοντες όπως ο IGF-1. Αυτό δείχνει ότι οι bodybuilders που κάνουν σε κάθε σετ μυϊκή αστοχία μπορεί να παρεμποδίσουν μακροπρόθεσμα τη μυϊκή τους ανάπτυξη.

Σε μια άλλη μελέτη στο Κέντρο Έρευνας και Αθλητισμού στην Παμπλόνα της Ισπανίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μυϊκή αστοχία στην προπόνηση αύξησε σημαντικά τα επίπεδα της μονοφωσφορικής αδενοσίνης (AMP) σε σχέση με μία κανονική προπόνηση. Η αυξημένη AMP είναι ένα σημάδι ότι το κύτταρο αποβάλλει την ενέργεια και όταν συμβεί αυτό, η σύνθεση πρωτεΐνης μειώνεται. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι το εργαλείο αυτό έχει τα μειονεκτήματά του και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ελαφρώς. Εάν κάνεις προπόνηση στη μυϊκή αστοχία, κάνε το στρατηγικά και ενταγμένο σε ένα σωστό για σένα προπονητικό πρόγραμμα.

Τι είναι η μυϊκή αστοχία;

Η μυϊκή αστοχία ορίζεται ως το σημείο κατά τη διάρκεια του σετ που ο μυς δεν μπορεί πλέον να παράγει την απαραίτητη δύναμη για να σηκώσει το βάρος για ακόμη μία επανάληψη. Η προπόνηση στη μυϊκή αστοχία ενεργοποιεί μεγαλύτερο αριθμό μυϊκών ινών, ενισχύει το μυϊκό στρεσάρισμα αυξάνοντας έτσι την απόκριση της μυϊκής υπερτροφίας.

Διαβάστε τη συνέχεια στο coremag.gr!

 

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020, 21:33