της Στέλλα Κατσιβέλη Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Είστε κουρασμένοι από τις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες απώλειες βάρους? Δεν μπορείτε να πάρετε την απόφαση να ξεκινήσετε για ακόμα μία φορά δίαιτα? Εδώ θα βρείτε τον τρόπο που θα σας βοηθήσει να κάνετε την αρχή για τελευταία φορά!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1ο Βήμα: Υποσχεθείτε στον εαυτό σας ότι θα κάνετε ότι χρειαστεί

Κάντε τη συμφωνία με τον εαυτό σας ότι αυτή την τελευταία φορά θα κάνετε ότι είναι απαραίτητο για να χάσετε τα περιττά κιλά. Ενδεχομένως, η ίδια η διαδικασία της απώλειας βάρους και η πειθαρχία που απαιτεί να σας κάνει να νιώθετε λίγο άβολα, αλλά εσείς πρέπει να είστε πρόθυμοι και προετοιμασμένοι να κάνετε το επόμενο βήμα προσπερνώντας κάθε εμπόδιο. Μην ξεχνάτε το έχετε υποσχεθεί στον εαυτό σας!

2ο Βήμα: Ανακαλύψτε την προσωπικότητά σας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προσωπικότητά σας σχετίζεται άμεσα με την επιτυχία κάθε στόχου σας. Σταματήστε για μία στιγμή και αναλογιστείτε ποιος είστε και γιατί κάνετε αυτό που κάνετε. Εάν η απώλεια βάρους είναι καθαρά για να νιώθετε εσείς καλύτερα τότε είστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα.

3ο Βήμα: Επαναπροσδιορίστε τη σχέση σας με το φαγητό

Αναλογιστείτε τη σχέση που έχετε με το φαγητό. Σας προκαλεί ευχαρίστηση, ή και τύψεις; Ξεσπάτε σε αυτό όταν είστε αγχωμένοι; Το παραλείπετε όταν είστε στεναχωρημένοι; Κάνετε γυμνιστική; Αν όχι τι είναι αυτό που σας κρατάει πίσω; Όλες αυτές οι συμπεριφορές δείχνουν πως συσχετίζετε τη διάθεσή σας με το φαγητό και μπορούν να σταθούν εμπόδιο στην προσπάθειά σας αν δεν τις κατανοήσετε και δεν τις αντιμετωπίσετε.

4ο Βήμα: Απογραφή

Είναι η ώρα να κάνετε την απογραφή σας! Σκεφτείτε τους ανθρώπους που έχετε δίπλα σας και κατά πόσο είναι διατεθειμένοι να σας υποστηρίξουν σε αυτή σας την προσπάθεια. Ρίξτε μια ματιά στην κουζίνα σας και δείτε αν έχετε ότι χρειάζεται για τη νέα σας προσπάθεια. Και για να μην πάνε χαμένα τα τρόφιμα που δεν περιλαμβάνονται στη δίαιτα σας προσφέρετε τα στους γείτονες! Κατεβάστε εφαρμογή στο κινητό σας στην οποία θα μπορείτε να καταγράφετε καθημερινά τι τρώτε, ώστε να έχετε επίγνωση και αυτοέλεγχο. Ρίξτε μια ματιά στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα και ελέγξτε πότε έχετε ελεύθερο χρόνο για γυμναστική και σημειώστε το ραντεβού με τον εαυτό σας!

5ο Βήμα: Θέστε ρεαλιστικού στόχους

Πάρτε μολύβι και χαρτί ή ανοίξτε τις σημειώσεις του κινητού σας γιατί ήρθε η ώρα να γράψετε τους στόχους για τη νέα χρονιά και για τον εαυτό σας. Μην ξεχάσετε να είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, εφικτοί, ρεαλιστικοί και χρονικά προσδιορισμένοι.

Κάντε στον εαυτό σας τις εξής ερωτήσεις: Τι θέλετε να πετύχετε; Πότε; Με ποιο τρόπο; Τι πρέπει εσείς να κάνετε;  Για ποιο λόγο θέλετε να προσπαθήσετε;

Γράψτε τις απαντήσεις και κάθε φορά που θα νιώθετε έτοιμοι να τα παρατήσετε, αφιερώστε λίγα λεπτά για να τα διαβάσετε και η επιθυμία να εγκαταλείψετε την προσπάθειά σας θα εξαφανιστεί!

 

6ο Βήμα: Κάντε τις απαραίτητες μετρήσεις

Αυτό είναι πολύ σημαντικό βήμα, που οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να το παραβλέπουν.

Ζυγιστείτε

Τραβήξτε μια “πριν” φωτογραφία (για να τη συγκρίνετε με το “μετά” , όταν θα έχετε φτάσει στο στόχο σας)

Κάντε λιπομέτρηση

Μετρήστε την περίμετρο στη μέση, τα πόδια, τους γλουτούς, το στήθος και τα χέρια

Κάντε γενικές εξετάσεις αίματος

Όλα αυτά θα σας κρατούν τα κίνητρά σας ισχυρά όταν νιώθετε ευάλωτοι και έτοιμοι να οπισθοχωρήσετε.

7ο Βήμα: Προσκαλέστε τον εαυτό σας σε μια Ημέρα Υγιεινής Διατροφής

Μπορεί να σας πέσει βαρύ, αν σκεφτείτε πως όλα αυτά που πρέπει να ξεκινήσετε να κάνετε, θα πρέπει να τα ακολουθείτε για όλη σας τη ζωή, γι’ αυτό ας κάνουμε τα πράγματα ένα-ένα.  Σε πρώτη φάση προσκαλέστε τον εαυτό σας σε μια ημέρα γεμάτη με υγιεινή διατροφή. Μην ξεχάσετε, να αφιερώσετε στον εαυτό σας 100-200 θερμίδες από αυτό το τρόφιμο που σας αρέσει πολύ. Την επόμενη ημέρα, θα συνειδητοποιήσετε ότι τελικά δεν ήταν και τόσο χάλια και επαναλάβετέ το.

8ο Βήμα: Βάλτε τη γυμναστική στη ζωή σας

Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να βλέπουν το δέντρο και να χάνουν το δάσος όσον αφορά τη γυμναστική. Δηλαδή, αφιερώνουν χρόνο στο να ψάχνουν τι είδους γυμναστική είναι η καλύτερη για άμεση απώλεια βάρους, πόση ώρα πρέπει να γυμνάζονται και πότε. Αυτά είναι λεπτομέρειες που θα χρειαστούν αργότερα. Αυτή τη στιγμή έχει σημασία να σηκωθείτε από την καρέκλα ή τον καναπέ σας  και να κάνετε οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα μπορείτε.

Για τη δεδομένη στιγμή στόχος σας είναι να αποκτήσετε υγιεινές συνήθειες και να γίνετε πιο δραστήριοι. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι, θα περπατάτε ή  θα παίζετε ή θα καθαρίζετε ή γενικά θα κινείστε περισσότερο.

Κάθε μέρα βάλτε την εξής πρόκληση στον αυτό σας: Προσπαθήστε να κάνετε περισσότερα βήματα από αυτά που κάνετε χθες.

9ο Βήμα: Βρείτε τη χρυσή τομή

Μια από τις σημαντικότερες αιτίες αποτυχίας των προγραμμάτων απώλειας βάρους είναι η άποψη: Ή όλα ή τίποτα. Οι άνθρωποι μπορούν να κρατήσουν τον έντονο περιορισμό για λίγο, αλλά η στέρηση τελικά φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Στην  πλειοψηφία, όταν βρεθείτε εκτεθειμένοι σε κάποιο πειρασμό, μετά από πολύ στέρηση θα ορμήσετε  χωρίς αυτοσυγκράτηση. Το ίδιο ισχύει και για την άσκηση, ο μέσος άνθρωπος που η ζωή του είναι καθιστική ξαφνικά κάνει 6-7 φορές την εβδομάδα έντονη άσκηση. Ο συνδυασμός των 2 παραπάνω είναι η συνταγή της εξάντλησης και της αποτυχίας.

Γι’ αυτό βρείτε τη χρυσή τομή. Είναι προτιμότερο να πάρετε το χρόνο σας και να βάλετε σιγά σιγά τις υγιεινές συνήθειες στη ζωή σας, παρά να τα κάνετε όλα μαζί και μετά τη 1η εβδομάδα να τα παρατήσετε.

 

10ο Βήμα: Ξεκινήστε ακόμα και ας μην είναι η κατάλληλη στιγμή.

Τελικά, το σημαντικότερο βήμα όλων είναι απλά να κάνετε την αρχή. Ο χρόνος ποτέ δε θα είναι ο σωστός ή ο κατάλληλος, πάντα θα λέτε θα ξεκινήσω αύριο ή τη Δευτέρα ή μετά τις διακοπές. Και το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι αναβάλετε την προσπάθειά σας και θα βρίσκετε συνέχεια λόγους για να ακυρώνετε το ραντεβού με τον εαυτό σας. Θα πρέπει όμως να αναλάβετε δράση. Με το να οραματίζεστε απλά τις επιθυμίες σας χωρίς να τις υλοποιείτε,  τίποτα δεν θα αλλάξει. Έτσι, αν θέλετε αυτή η φορά να είναι επιτυχημένη και η τελευταία ακολουθείστε τα παραπάνω βήματα!

 Καλή επιτυχία!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης