Το καρπούζι και το πεπόνι είναι δύο πολύ αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού που μας δροσίζουν και μας τονώνουν με τις βιταμίνες και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους.

Ωστόσο, επειδή περιέχουν αρκετά σάκχαρα η κατανάλωση τους θα πρέπει να είναι ελεγχόμενη.

Το καρπούζι είναι πλούσια πηγή καλίου, βιταμίνης C και βιταμίνης Α, ενώ η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό συμβάλλει στην καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού.

Παράλληλα, είναι επίσης ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση χάρη στο λυκοπένιο, ενώ η κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που μετατρέπεται στο σώμα σε αργινίνη και την βρίσκεις επίσης στο καρπούζι, συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των αγγείων και τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.

Μία φέτα καρπούζι, περίπου 200 γραμμαρίων, περιέχει 60 θερμίδες.

Το πεπόνι από την άλλη είναι πλούσιο σε κάλιο, βιταμίνη C και β-καροτένιο, που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και την προστασία του από καρδιαγγειακά νοσήματα και διάφορες μορφές καρκίνου.

Παράλληλα η αντιπηκτική ουσία αδενοσίνη δρα προστατευτικά ενάντια στα εγκεφαλικά επεισόδια.

Τέλος το πεπόνι διαθέτει γενναιόδωρη ποσότητα βιταμίνης B6, η οποία ρυθμίζει το νευρικό σύστημα.
Μία φέτα πεπόνι έχει περίπου 50 θερμίδες.

Ποιο είναι καλύτερο;

Το πεπόνι υπερτερεί σημαντικά σε κάλιο, ενώ  έχει περισσότερες φυτικές ίνες, καθώς επίσης βιταμίνη C και φυλικό οξύ.
 

Πηγή: govastileto.gr