Ζυμωτό και αφράτο ψωμί σπιτικό

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2015, 22:00
Ζυμωτό και αφράτο ψωμί σπιτικό
του Τόνι Νζέιμ Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Υλικά για 16 μερίδες:


• 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 300 ml γάλα
• 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
• 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
• 50 γρ. βούτυρο λιωμένο
• 1 φακελάκι μαγιά
• 2 αυγά
• Σουσάμι ή παπαρουνόσπορο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

1. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε καλά.
2. Λιώνουμε τη μαγιά σε λίγο ζεστό γάλα.
3. Ανοίγουμε μια μεγάλη τρύπα στη μέση του μείγματος με το αλεύρι και ρίχνουμε μέσα το μείγμα της μαγιάς, το γάλα ζεστό (όχι καυτό), τα αυγά και το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να ρουφήξει όλο το αλεύρι.
4. Αφαιρούμε τη ζύμη από τη λεκάνη και την τοποθετούμε στον πάγκο της κουζίνας. Ζυμώνουμε καλά τη ζύμη για τουλάχιστον 15 λεπτά. Όσο περισσότερη ώρα ζυμώσουμε τόσο πιο αφράτο θα γίνει το ψωμί μας.
5. Επαναφέρουμε τη ζύμη μας στη λεκάνη και την τοποθετούμε σε ένα θερμό μέρος για 2 ώρες, σκεπασμένο με μια πετσέτα, να φουσκώσει.
6. Στη συνέχεια μοιράζουμε τη ζύμη σε 2 ή περισσότερα ίσα μέρη (φρατζόλες ή καρβελάκια), πλάθουμε το κάθε μέρος σε ότι σχήμα θέλουμε και τα τοποθετούμε στα σκεύη (ταψάκια ή μακρόστενες φόρμες) στρωμένα με λαδόκολλα.
7. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 40 λεπτά, ενώ παράλληλα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
8. Αφού περάσουν τα 40 λεπτά, αλείφουμε με κρόκο αυγού την επιφάνεια της ζύμης και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο, πιέζοντας ελαφρά την επιφάνεια της ζύμης έτσι ώστε να κολλήσει πάνω της.
9. Τοποθετούμε στη μέση του φούρνου το ταψί ή τη φόρμα με το ζυμάρι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30-50 λεπτά, ανάλογα το φούρνο και το μέγεθος του ψωμιού, μέχρι να ροδοψηθεί.
10. Ελέγχουμε με μια οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί εσωτερικά.
11. Βγάζουμε από το φούρνο, ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Το καρβέλι ζυγίζει 1000 γρ. και διατηρείται 3-4 μέρες στην ψωμιέρα.

Tips: Δεν ανοίγουμε τον φούρνο όσο η ζύμη βρίσκεται μέσα. Μπορούμε να βάλουμε σε αυτό το ψωμί και μέσα στη ζύμη σπόρους ή σκόρδο σε σκόνη για κάτι πιο πικάντικο. Μπορούμε επίσης να το φτιάξουμε είτε σε μεγάλη φόρμα ψωμιού, είτε μικρά μπαλάκια ψωμάκια που είναι ωραία για πρωϊνό αλλά και για μπουφέ ή ψωμάκια για burger. Τέλος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι και μαγιά χωρίς γλουτένη. Φτιάξτε το δικό σας νόστιμο, αφράτοκαι εύκολο ζυμωτό ψωμί!

Διατροφικά στοιχεία

Ποσότητα ανά μερίδα 60 γρ.
Ενέργεια 178 kcal
Πρωτεΐνες 5,2 γρ.
Υδατάνθρακες 29,9 γρ.
Λιπαρά 4,2 γρ.

Χοληστερίνη 32 mg
Νάτριο 330 mg

Πηγή: www.mydiatrofi.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2015, 22:00