Το ρύζι είναι ένα εύκολο και γρήγορο φαγητό που μπορεί συχνά να βρίσκεται στο πιάτο μας ως συνοδευτικό, με πολλά είδη εκεί έξω, από το λευκό ως το καστανό και από το άγριο ασιατικό μέχρι το μαύρο.

Το ότι το μαγειρεύουμε, όμως, συχνά, δεν σημαίνει ότι το μαγειρεύουμε σωστά. Κάποια λάθη είναι κοινά για τους περισσότερους και έφτασε η ώρα να τα αποβάλουμε και να το απολαύσουμε όπως πρέπει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χρησιμοποιούμε λάθος κατσαρόλα

Χρειάζεται μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο, η οποία θα διατηρήσει και θα μοιράσει καλύτερα τη θερμότητα. Ο χοντρός πάτος είναι πολύ σημαντικός για το βράσιμο του ρυζιού και βοηθά στο να μην «αρπάξει» και κολλήσει.

Δεν πλένουμε το ρύζι

Το πλύσιμο του ρυζιού πριν από το μαγείρεμα, εκτός του ότι βοηθά να φύγουν τα βιομηχανικά υποπροϊόντα που έχουν απομείνει, απομακρύνει και το υπερβάλλον άμυλο. Δοκιμάστε να ξεπλένετε μια δυο φορές το ρύζι σας με κρύο νερό, ειδικά το μπασμάτι, εκτός κι αν πρόκειται να μαγειρέψετε ριζότο ή σούσι, όπου το έξτρα άμυλο χρειάζεται.

Δεν κατεβάζουμε σωστά τη θερμοκρασία

H επιφάνεια του ηλεκτρικού ματιού κρατά τη θερμότητα για αρκετό χρόνο, ακόμη κι όταν μειώσουμε τη θερμοκρασία, που σημαίνει ότι αυξάνεται ο χρόνος του μαγειρέματος και το ρύζι μπορεί να παραψήνεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο, ανάψτε ένα δεύτερο μάτι στη θερμοκρασία που θέλετε και όταν η κατσαρόλα αρχίσει να βράζει στο πρώτο μάτι, τη μεταφέρετε κατευθείαν στο δεύτερο στην πιο χαμηλή θερμοκρασία. Να θυμάστε, επίσης, ότι το γρήγορο μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία κάνει το ρύζι να ανοίξει και να απελευθερώσει άμυλο, ενώ ταυτόχρονα καταστρέφει και την υφή του.

Δεν μουλιάζουμε το ρύζι όταν πρέπει

Κάποια είδη ρυζιού, τα πιο αρωματικά όπως το μπασμάτι και το ρύζι αμυγδάλου, χρειάζονται μούλιασμα πριν από το μαγείρεμά τους, ώστε να διατηρήσουν τα έλαια που ευθύνονται για το άρωμά τους. Το μαγείρεμα καταστρέφει αυτά τα έλαια και για να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο χρόνος μαγειρέματος, χρειάζεται να μουλιάσετε αυτά τα είδη ρυζιού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε 20% μείωση του χρόνου.

Ανοίγουμε το καπάκι

Όπως όταν ψήνουμε ένα κέικ στον φούρνο δεν πρέπει να ανοίγουμε κάθε τρεις και λίγο την πόρτα, έτσι κι εδώ το καπάκι της κατσαρόλας όπου μαγειρεύουμε το ρύζι μας πρέπει να μείνει κλειστό. Αν το ανοίγετε συνεχώς, όχι μόνο θα απελευθερώσετε πίεση και ατμό αυξάνοντας την ώρα μαγειρέματος, αλλά μπορεί το ρύζι σας να καταλήξει ξερό και μισομαγειρεμένο. Εκτός κι αν θέλετε να προσθέσετε μπαχαρικά ή να ελέγξετε πόσο νερό απομένει, μην το πειράζετε και μην το ανακατεύετε, αν δεν πρόκειται για ριζότο.

Δεν προσθέτουμε αρκετό νερό

Η λανθασμένη χρήση νερού μπορεί να κάνει και πάλι το ρύζι μας ξερό και μισομαγειρεμένο. Αν δεν ξέρετε πόσο νερό χρειάζεται κάποιο συγκεκριμένο είδος, προσθέστε το ρύζι, γεμίστε την κατσαρόλα σας με νερό και βάλτε κάθετα το δάχτυλό σας πάνω στο ρύζι. Το νερό πρέπει να φτάνει μέχρι τον πρώτο «κόμπο» του δαχτύλου.

Έξτρα tips

-Βάλτε λίγο αλάτι στο νερό που θα βράσετε το ρύζι. Εκτός από νοστιμιά, επηρεάζει και την υφή του.

-Προσθέστε κάποιο μυρωδικό ή μπαχαρικό για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα. Ένα φύλλο δάφνης, λίγο ξύσμα πορτοκαλιού, φέτες αποξηραμένων μανιταριών, ξηροί καρποί ή ακόμη και ένα στικ κανέλας, όλα μπορούν να χαρίσουν ένα ξεχωριστό και πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα στο ρύζι σας.

-Μαγειρέψτε το ρύζι σας σε ζωμό λαχανικών, αντί για σκέτο νερό κι αν θέλετε, μπορείτε να ρίξετε και λίγο κρασί ή χυμό. Φροντίστε μόνο αν ο ζωμός σας είναι του εμπορίου, να μην είναι πλούσιος σε νάτριο.

-Μόλις το ρύζι σας ετοιμαστεί, δώστε του λίγο χρόνο. Το φρεσκομαγειρεμένο ρύζι είναι πιο ξερό στο πάνω μέρος και γι’ αυτό χρειάζεται κάποια λεπτά, ώστε η υγρασία να πάει παντού και να κατανεμηθεί σωστά.

Πηγή: kontologis

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης