Η Θεοκτονία τόσο ως λέξη, όσο και ως πράξη προκαλεί δέος. Ποίος άραγε άνθρωπος έχει το θάρρος να τα βάλει με έναν Θεό και να βγει νικητής; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι ιδιαίτερα εύκολη, τουλάχιστον σε ότι αφορά τον χώρο των video games, καθώς ο “θεοκτόνος” Kratos έσφαξε ολόκληρο το πάνθεον της ελληνικής μυθολογίας στην σειρά God of War. Ένα αντίστοιχο concept συναντάμε και στο Apotheon, τη νέα δημιουργία της Alientrap. H συγκεκριμένη indie εταιρεία δραστηριοποιείται από το 2002 και μας έχει παρουσιάσει το Nexuiz, ένα free-to-play FPS και το Capsized είναι αρκετά αξιόλογο Platform με sci-fi θεματολογία.

Το Apotheon κυκλοφορεί ήδη για PC και PS4 και αξίζει να σημειωθεί ότι διατίθεται δωρεάν για τους συνδρομητές της υπηρεσίας PlayStation Plus. Τους τελευταίους 12 μήνες έχουμε δει αρκετές “αδιάφορες” προσθήκες στην Instant Game Collection της υπηρεσίας, όπως θα δούμε και παρακάτω όμως το Apotheon δεν συγκαταλέγεται σε αυτή την κατηγορία. Αρπάξτε λοιπόν το δόρυ σας και την ασπίδα σας και ετοιμαστείτε για μια επική περιπέτεια στην Αρχαία Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Η θεϊκή τιμωρία
Το ταξίδι σας στον κόσμο του Apotheon ξεκινά από το Δίον της Πιερίας. Με βάση το lore ο Δίας έχει εξαγριωθεί από την αλαζονεία και την περιφρόνηση των ανθρώπων και αποφασίζει να τους τιμωρήσει στερώντας τους όλα τα “δώρα” που τους παρείχε τους προηγούμενους αιώνες. Πλέον το φαγητό είναι δυσεύρετο, τα ζώα έχουν εξαφανιστεί από τα δάση και ένα πυκνό σκοτάδι απειλεί την ανθρωπότητα. Σε αυτό το δυσοίωνο σκηνικό οι άνθρωποι χρειάζονται έναν ήρωα που θα καταφέρει να επαναφέρει την τάξη. Ο ήρωας αυτός θα βρεθεί στο πρόσωπο του Nikandreos, ενός γενναίου πολεμιστή, ο οποίος ύστερα από τις υποδείξεις της Ήρας αποφασίζει να εκδικηθεί τον Δία για το κακό που προκάλεσε στο χωριό του και στην ανθρωπότητα γενικότερα.

Η αλήθεια είναι ότι οφείλουμε να δώσουμε τα εύσημα στην Alientrap για τον τρόπο με τον οποίο σας βάζει στο κλίμα της δημιουργίας της. Καταρχήν, είναι φανερό ότι οι developers έχουν αφιερώσει αρκετό χρόνο για να αποδώσουν με ακρίβεια την ελληνική μυθολογία. Το δεύτερο στοιχείο αφορά τον εικαστικό σχεδιασμό του περιβάλλοντος και των χαρακτήρων. Ο τελευταίος είναι φανερά εμπνευσμένος από την τεχνική της μελανόμορφης αγγειογραφίας που χρησιμοποιούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βέβαια το σενάριο είναι αρκετά προβλεπόμενο, καθώς εξαρχής ο στόχος σας είναι ξεκάθαρος. Οι όποιες ανατροπές είναι ελάχιστες, αρκετές μάλιστα εξ’ αυτών είναι άκρως προβλέψιμες, παρόλα αυτά το Apotheon θα καταφέρει να κερδίσει το ενδιαφέρον σας και ενδεχομένως να σας βάλει και σε κάποιους ηθικούς προβληματισμούς σχετικά με την θεοκτονία και ότι συνεπάγεται με αυτή την πράξη γενικότερα.

Ο δισδιάστατος Kratos
Από πλευράς gameplay το Apotheon μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ένα τυπικό Metroidvania. Στο συγκεκριμένο genre έχουμε δει αρκετές αξιόλογες κυκλοφορίες τα τελευταία χρόνια, όπως το Guacamelee!, ενώ τον προσεχή μήνα αναμένουμε και το Ori and the Blind Forest. To στοιχείο που διαφοροποιεί πάντως το νέο πόνημα της Alientrap είναι το σύστημα μάχης της. Κι’ αυτό γιατί οι επιθέσεις καταναλώνουν stamina, όπως στο Dark Souls. O Nikandreos δύναται να χρησιμοποιήσει μια πλειάδα όπλων, όπως σπαθιά, ακόντια, τόξα, σφυριά, τσεκούρια, ακόμη και μια σάρισα. Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι κάθε όπλο έχει ένα συγκεκριμένο durability, οπότε μετά από έναν συγκεκριμένο αριθμό επιθέσεων ενδέχεται να σπάσει. Το γεγονός αυτό πάντως δεν αποτελεί ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα, καθότι υπάρχουν εκατοντάδες όπλα διεσπαρμένα σε διάφορες τοποθεσίες του χάρτη.

Σε γενικές γραμμές το σύστημα μάχης δύσκολα θα μπορούσε να αποδοθεί πιο ρεαλιστικά σε μία 2D δημιουργία. Κάθε όπλο έχει ξεχωριστό animation επίθεσης και συγκεκριμένο reach. Πρακτικά, λοιπόν είναι αδύνατο να χτυπήσετε κάποιον εχθρό που βρίσκετε ακριβώς δίπλα σας με ένα δόρυ ή τη σάρισα. Ανάλογα με τους αντιπάλους σας λοιπόν θα πρέπει να προσαρμόσετε και την στρατηγική σας. Για παράδειγμα, το σπαθί ενδείκνυται απέναντι σε ευέλικτους και ταχύτατους εχθρούς, το σφυρί σε αντιπάλους που κρατούν ασπίδες και τα κοντάρια ή η σάρισα όταν αντιμετωπίζετε αργοκίνητους κύκλωπες ή άλλα γιγάντια πλάσματα. Πέρα από τα melee όπλα ο ήρωάς σας μπορεί να χρησιμοποιήσει τόξα ή να εκτοξεύσει ακόντια. Επιπλέον, έχετε την δυνατότητα να τοποθετήσετε διάφορες παγίδες, αλλά και να πιείτε διάφορα potions που σας δίνουν πολύτιμα buffs, κατά την διάρκεια της μάχης.

Όπως είναι φυσικό ένα τόσο μεγάλο οπλοστάσιο απαιτεί και ένα κατάλληλο σύστημα διαχείρισης του inventory. H εναλλαγή των όπλων, των potions και των λοιπών αντικειμένων μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή στην μάχη με το d-pad. To όλο σύστημα δεν λειτουργεί ικανοποιητικά και θα χρειαστεί να αφιερώσετε αρκετό χρόνο για να εξοικοιωθείτε μαζί του. Ειδικότερα στα μεγαλύτερα επίπεδα δυσκολίας, όπως το Champion ή το Olympian είναι σχεδόν αδύνατο να διαχειριστείτε σωστά το inventory σας, ενώ σας επιτίθενται ταυτόχρονα αρκετοί εχθροί από όλες τις πλευρές.

Ένα ακόμη πρόβλημα που παρατηρήσαμε έχει να κάνει με την χρήση της ασπίδας. Για να αμυνθείτε θα πρέπει να κρατήσετε πατημένο το L1, αλλά στο ίδιο κουμπί αντιστοιχεί και η εναλλαγή μεταξύ της ασπίδας και του πυρσού (σας παρέχει πολύτιμο φως όταν εξερευνάτε σκοτεινές τοποθεσίες). Είναι πολύ πιθανό λοιπόν εκεί που προσπαθείτε να αμυνθείτε με την ασπίδα σας, να βγάλετε τον πυρσό και να δεχθείτε ένα θανατηφόρο χτύπημα. Γενικά η ακρίβεια των controls δεν είναι αυτή που θα έπρεπε σε αρκετές περιπτώσεις. Συν τις άλλοις μέσα στο άγχος της μάχης δεν είναι και ότι πιο εύκολο να πατήσετε λόγου χάρη τρεις φορές δεξιά το d-pad για να μπείτε στο μενού των potions, μετά 3-4 φορές κάτω για να επιλέξετε το αντικείμενο που θέλετε να χρησιμοποιήσετε και στην πορεία να πατήσετε πάλι τρεις φορές αριστερά για να κάνετε equip το όπλο σας.

Boss fights που καθηλώνουν
Η αλήθεια είναι πως στον συγκεκριμένο τομέα δεν περιμέναμε κάτι λιγότερο από επικές αναμετρήσεις. Πριν από την τελική μονομαχία σας με τον Δία θα πρέπει να μονομαχήσετε με αρκετούς ακόμη Ολύμπιους Θεούς όπως τον Απόλλωνα, τον Άρη, την Δήμητρα και τον Ποσειδώνα. Ένα στοιχείο που μας προκάλεσε θετική εντύπωση στα boss fights είναι ότι κάθε θεότητα εκμεταλλεύεται της δυνάμεις της με διαφορετικό τρόπο. Κατόπιν αυτού, κάθε boss fight είναι μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία. Για παράδειγμα, ο Απόλλωνας σας αναγκάζει να τον πολεμήσετε στο σκοτάδι, ενώ η Δήμητρα σας μετατρέπει σε ελάφι και έτσι από “κυνηγός” γίνεστε το θήραμά της.

Σφάξτε τους Ολύμπιους Θεούς και τιμωρήστε τους για την αλαζονεία τους.

Πέρα βέβαια από το πάνθεον του Ολύμπου καλείστε να μονομαχήσετε και με διάφορα ακόμη μυθικά πλάσματα όπως σάτυρους, νύμφες, τρίτωνες και κύκλωπες. Το Α.Ι είναι αρκετά υψηλό, όπως και ο βαθμός πρόκλησης (ειδικά στα πρώτα levels). Από κάποια στιγμή και μετά πάντως ο Nikandreos γίνεται πολύ ισχυρός, καθώς αποκτά πρόσβαση σε potions που τον κάνουν άτρωτο για ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα (15 δευτερόλεπτα).


Η ληστεία τιμωρείται
Ο χάρτης του Apotheon είναι αρκετά μεγάλος και όπως είναι φυσικό θα χρειαστεί να αφιερώσετε κάποιο χρόνο για να τον εξερευνήσετε σπιθαμή προς σπιθαμή. Σε σχέση με το Super Metroid ή το Castlevania: Symphony of the Night πάντως θα διαπιστώσετε ότι το μεγαλύτερο μέρος του χάρτη είναι εξαρχής διαθέσιμο προς εξερεύνηση. Κοινώς δεν χρειάζεται να αποκτήσετε κάποιο συγκεκριμένο “power” για να μεταβείτε σε κάποια τοποθεσία και κατ’ επέκταση δεν θα χρειαστεί να κάνετε backtracking. Επιπλέον, υπάρχει ένα εξαιρετικά λειτουργικό pathfinding που σας υποδεικνύει με ακρίβεια το πού θα πρέπει να πάτε για να ολοκληρώσετε τα βασικά quests.

Όπως είναι φυσικό υπάρχει και αρκετό loot μέσα σε σεντούκια, κιβώτια, βαρέλια κ.ο.κ. Η συλλογή του πάντως εμπεριέχει κάποιους κινδύνους, καθώς στις δύο main hubs (Agora και Acropol) υπάρχουν δεκάδες στρατιώτες του Δία, οι οποίοι θα σας ζητήσουν να πληρώσετε πρόστιμο αν σπάσετε ένα βαρέλι ή επιτεθείτε σε κάποιον περαστικό. Εάν αρνηθείτε να πληρώσετε το πρόστιμο οι στρατιώτες αυτοί θα σας επιτεθούν και μάλιστα έχουν την δυνατότητα να καλέσουν και ενισχύσεις. Στα πρώτα levels λοιπόν καλό είναι να μην lootάρετε αδιακρίτως, καθώς οι φρουροί είναι πολύ πιθανό να σας ξεπαστρέψουν με χαρακτηριστική ευκολία.


Leave no stone unturned
Το ταξίδι σας στον κόσμο του Apotheon μέχρι την τελική αναμέτρησή σας με τον Δία θα κρατήσει περίπου εννιά ώρες. Για τα δεδομένα μιας indie δημιουργίας η συνολική διάρκεια κρίνεται ικανοποιητική, ενώ υπάρχει και αρκετό ψωμί για αυτούς που θέλουν να ψάξουν διεξοδικά όλες τις τοποθεσίες. Είπαμε το Apotheon είναι ένα τυπικό Metroidvania με ότι αυτό συνεπάγεται, κοινώς κρυφά περάσματα, μυστικές τοποθεσίες και αρκετά side quests. Το θετικό της υπόθεσης είναι υπάρχουν σημαντικά κίνητρα για να ασχοληθείτε με τις προαιρετικές αυτές δραστηριότητες. Για παράδειγμα σε αρκετές κρυφές τοποθεσίες υπάρχουν σπάνια όπλα, ενώ σε κάποια side quests θα αποκτήσετε νέες δυνάμεις από την Αφροδίτη ή τον Ήφαιστο.

Η συνήθης τακτική εταιρειών όπως της Ubisoft να μπουκώνουν τις δημιουργίες τους με πάσης φύσεως collectables δεν συναντάται εδώ. Τα μόνο “collectables” που υπάρχουν είναι συγκεκριμένα σεντούκια, τα οποία ενδεχομένως να περιέχουν σπάνια όπλα και πολύτιμα potions, οπότε είναι φανερό ότι έχετε ένα σοβαρό κίνητρο για να προσπαθήσετε να τα ανοίξετε όλα. Να προσθέσουμε ότι για να επιτύχετε το 100% completion στο Normal επίπεδο δυσκολίας θα χρειαστεί να αφιερώσετε τουλάχιστον 15 ώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις ολοκληρώσετε το playthrough σας θα ξεκλειδώσετε το Olympian επίπεδο δυσκολίας, το οποίο προσφέρει πραγματικά υψηλή πρόκληση. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι σε αυτό οι εχθροί σας προκαλούν πολύ περισσότερη ζημιά και επιπλέον μπορούν να κάνουν interrupt τις επιθέσεις σας με τις δικές του. Σε συνδυασμό με το περιορισμένο stamina σας λοιπόν απαιτείται μεγάλη προσοχή για να καταφέρετε να επιβιώσετε. Πέρα από το βασικό campaign το Apotheon υποστηρίζει και τοπικό PvP στα πρότυπα του Super Smash Bros. Για να πούμε την αλήθεια βρήκαμε το συγκεκριμένο mode ανούσιο, ενδεχομένως αν υποστηρίζονταν online PvP τα πράγματα να ήταν διαφορετικά.

Σαν μελανόμορφο αγγείο
Σε ότι αφορά τον οπτικό τομέα το Apotheon καταφέρνει να εντυπωσιάσει από εικαστικής πλευράς. Το art style του είναι πραγματικά ξεχωριστό, καθώς όπως προαναφέραμε, το level design και οι χαρακτήρες θυμίζουν τις αναπαραστάσεις που υπάρχουν στους μελανόμορφους αμφορείς της Αρχαίας Ελλάδας.

Από τεχνικής πλευράς πάντως η έκδοση του PS4 είναι κάκιστη, καθώς συναντήσαμε δεκάδες bugs. Αρκετές φορές το Apotheon “κράσαρε” χωρίς κάποιον προφανή λόγο και μάλιστα αυτό το πρόβλημα παρουσιάστηκε και κατά την διάρκεια του τελικού boss fight με τον Δία. Το 80% των crashes πάντως παρατηρήθηκε όταν ανοίγαμε τα διάφορα σεντούκια. Αναγκαστικά λοιπόν πριν ανοίξουμε ένα οποιοδήποτε σεντούκι κάναμε save για να μην χρειαστεί να επαναλάβουμε την πρόοδό μας. Όπως είναι φυσικό το γεγονός αυτό διέκοπτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα την ροή του gameplay. Ενδεχομένως για το προβλήματα αυτά να ευθύνεται η Sickhead Games, η οποία ανέλαβε το port του Apotheon στο PS4 και όχι η Alientrap, όπως και να έχει όμως τα bugs αυτά αμαυρώνουν ανεπανόρθωτα την τελική εικόνα.

Η Ελληνική παρουσία
Κατά την ανάγνωση των credits του Apotheon μας περίμενε μια έκπληξη, καθώς διαπιστώσαμε ότι το soundtrack του το έχει επιμεληθεί ο Μάριος Αριστόπουλος. Πρόκειται για ένα νέο Έλληνα συνθέτη, ο οποίος κάνει εδώ ουσιαστικά το ντεμπούτο του στην βιομηχανία των video games. Τα μουσικά themes διακρίνονται για το πομπώδες επικό ύφος τους και σας μεταφέρουν με απόλυτη επιτυχία στο κλίμα της Αρχαίας Ελλάδας. Το γενικότερο ηχητικό παζλ συμπληρώνεται αρμονικά από ένα ψυχωμένο voice acting. Το μόνο μας παράπονο έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο πρωταγωνιστής είναι… μουγγός. Ουκ ολίγες φορές φέραμε στην μνήμη μας τις οργισμένες ατάκες του Kratos από το God of War, αλλά εδώ δυστυχώς δεν συναντάμε κάτι αντίστοιχο.


Αξιόλογη πρόταση
Μετά το αποκαρδιωτικό Funk of Titans, το Apotheon είναι η δεύτερη κυκλοφορία του 2015 που αντλεί την έμπνευσή της από την ελληνική μυθολογία. Η Alientrap μας παρουσιάζει ένα διασκεδαστικό game που θα ικανοποιήσει τους απανταχού φίλους των Metroidvania, από το οποίο κρατάμε το μοναδικό art style του, αλλά και το εξαιρετικό soundtrack του. Φυσικά υπάρχουν και κάποια ελαττώματα, όπως το δύστροπο σύστημα διαχείρισης του inventory, αλλά με δεδομένο ότι το Apotheon διατίθεται δωρεάν για τους συνδρομητές του PlayStation Plus έχετε ένα επιπλέον κίνητρο για να ασχοληθείτε με αυτό.

Θετικά:
– Ρεαλιστικό σύστημα μάχης
– Επικά boss fights
– Μοναδικό art direction
– Εμπνευσμένο soundtrack
– Δωρεάν διάθεση στο PS Plus

Αρνητικά:
– Αρκετά bugs
– Το σύστημα διαχείρισης του inventory
– Τα controls δεν έχουν την απαραίτητη ακρίβεια

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 8.5
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 7
Γενικά: 7.5

Μια δημιουργία με… άρωμα ελληνικό που αξίζει την προσοχή σας.

Παντελής Δασκαλέλος  

Πηγή: GameWorld.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης