Πέρασαν αρκετά χρόνια από την αποφράδα εκείνη ημέρα όπου οι αμίμητοι χαρακτήρες George Stobbart και Nicole Collard αντίκρισαν με τα ψηφιακά τους ματάκια την… δολοφονία του Broken Sword franchise. Δράστης της «δολοφονίας» υπήρξε η Revolution Software, η εταιρεία ανάπτυξης που το δημιούργησε. Μετά το εκπληκτικό πρωτότυπο και το sequel του, οι άνθρωποι της Revolution το έριξαν στις αλλαγές προς το χειρότερο, προσθέτοντας 3D γραφικά και μετατοπίζοντας το βάρος του gameplay στην δράση, με σκοπό ενδεχομένως να προσελκύσουν οπαδούς από άλλα videogame είδη.

Το αποτέλεσμα ήταν δύο μέτρια sequels που απογοήτευσαν τους λάτρεις των Adventures, προσελκύοντας έναν αριθμό παικτών από το Action genre που δεν θα μπορούσε να γεμίσει ούτε…ταξί! Η μέτρια εμπορική τους πορεία και η αδιάφορη υποδοχή από την παγκόσμια gaming κοινότητα βοήθησε τους developers της Revolution να αντιληφθούν ότι έκαναν λάθος εκτίμηση της αγοράς (η τρισδιάστατη μορφή των Sleeping Dragon και Angel of Death συνέβη κατόπιν της πεποιθήσεως ότι, η κυριαρχία του 3D στα παιχνίδια λόγω του PlayStation, κατέστησε απηρχαιωμένο κάθε δισδιάστατο τίτλο) και να επιστρέψουν στην παλιά, πετυχημένη συνταγή του δισδιάστατου point and click adventure.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προτού υπάρξει οποιαδήποτε σκέψη για Broken Sword 5, η Revolution προχώρησε στην ανακατασκευή των πρώτων δύο Broken Sword, εκδίδοντάς τα η ίδια στις πλατφόρμες της Apple, με βελτιωμένα γραφικά και ήχο. Αμφότεροι οι τίτλοι έφτασαν τα 5 εκατομμύρια πωλήσεις, προσφέροντας ένα αξιοπρεπές κεφάλαιο στην εταιρεία. Με την τσέπη τους γεμάτοι, οι άνθρωποι της Revolution άρχισαν να σχεδιάζουν το πέμπτο μέλος της οικογένειας των Broken Sword, τοποθετώντας 500 χιλιάδες δολάρια στην κατασκευή του και αναζητώντας τα υπόλοιπα χρήματα διαμέσου της πλατφόρμας του Kickstarter. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν άμεση. Κοντά στο ένα εκατομμύριο δολάρια συγκεντρώθηκαν και έτσι ξεκίνησε η μεγάλη περιπέτεια του Broken Sword 5.

Ο George και η Nicole σε νέες περιπέτειες
Τα δραματικά γεγονότα που θα παρασύρουν στην δίνη τους το αγαπημένο μας ζεύγος του George Stobbart και της Nicole Collard έχουν την αφετηρία τους στην Καταλονία το έτος 1937. Κατά την διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου μια ομάδα φασιστοειδών αρπάζει έναν μοναδικό πίνακα από τα χέρια του ανθρώπου που τον δημιούργησε. Fast forward στη σημερινή εποχή βρίσκουμε τον George και την Nico σε μια έκθεση ζωγραφικής διοργανωμένης από τον Henri, ιδιοκτήτη παριζιάνικης γκαλερί. Ενώ όλα μοιάζουν να κυλούν ομαλά, ορμάει στην γκαλερί ένας κρανοφόρος, αρπάζει τον πίνακα la Maledicció και εκτελεί τον Henri εν ψυχρώ.

http://www.youtube.com/watch?v=i2jfa68jdUw

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Nicole μυρίζεται «λαυράκι» για την εφημερίδα της ενώ ο George, δουλεύοντας για λογαριασμό της εταιρείας που ασφάλισε τον πίνακα, αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να εμπλακεί στην αναζήτηση του φονιά. Μιλώντας με τους υπόλοιπους μάρτυρες του φονικού και ερευνώντας τα στοιχεία που βρίσκονται στο διάβα τους, η Nicole και ο George αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι ο πίνακας είναι το επίκεντρο μίας αιωνόβιας σύγκρουσης μεταξύ δύο διαφορετικών θρησκευτικών αντιλήψεων. Ταξιδεύοντας σε Παρίσι, Λονδίνο και Ισπανία, οι δύο επίδοξοι ερευνητές θα προσπαθήσουν να σταματήσουν μια συνομωσία που απειλεί ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Παρότι η αναφορά σε θρησκευτικά κείμενα, σύμβολα και δεισιδαιμονίες μου προκαλεί έντονες… στομαχικές διαταραχές, εντούτοις τα Broken Sword φημίζονται για την ενσωμάτωση στο σενάριο τους τέτοιων δοξασιών με πετυχημένο χιουμοριστικό τρόπο. Μετά λοιπόν τους Ναϊτες και τους θεούς των Μάγια το πρωταγωνιστικό ζεύγος της σειράς έρχεται σε επαφή με τους Γνωστικιστές, μια «αίρεση» που πιστεύει στην ισορροπία μεταξύ Ιεχωβά και Εωσφόρου!

Πέραν της θρησκευτικής πλευράς του το Broken Sword 5 ξεχωρίζει για τους φοβερούς του χαρακτήρες που θα σας διασκεδάσουν. Δεν θυμάμαι πόσες φορές γέλασα με την συμπεριφορά του εύσωμου κριτικού τέχνης Laine, που μάλιστα το παίζει γκόμενος στην Nicole. Οι ανεκδιήγητοι παριζιάνοι αστυνομικοί μοιάζουν εμπνευσμένοι από τον θρυλικό επιθεωρητή Κλουζώ. Είναι τέτοια η βλακεία και η ασχετοσύνη τους που μπορούν να ειδωθούν μόνο ως καρικατούρες.

Ο George με ενθουσίασε για μια ακόμη φορά με την αφέλεια και την αδεξιότητά του που δεν τον εμποδίζουν από το να επιλύει γρίφους και εγκλήματα. Ποιος άλλος ψηφιακός χαρακτήρας θα σκεφτότανε να ονοματίσει μια κατσαρίδα και να την κουβαλάει μαζί του σαν κατοικίδιο; Ποιος ψηφιακός χαρακτήρας θα ξεγελούσε μια παλιά αρτίστα με πρόβλημα νόησης, μεταμφιεζόμενος στον μακαρίτη σύζυγο της και χορεύοντας μαζί της… disco; Σε αντίθεση με τον George που χαρίζει άφθονο γέλιο, η Nicole θα κερδίσει την συμπάθεια σας με την γλυκύτητα και την εξυπνάδα της που την διευκολύνουν σε όλες τις ζόρικες καταστάσεις.

Point and click for the fun of your life!
Είναι απερίγραπτη η χαρά μου όταν συνειδητοποίησα ότι το Broken Sword επέστρεψε στις ρίζες του ως point and click adventure πετώντας στα σκουπίδια τα αποτυχημένα action στοιχεία που θέλησαν να του κολλήσουν. Ο χειρισμός είναι απολαυστικά απλός καθώς με τον κέρσορα του mouse υποδεικνύετε στον George ή την Nicole (αμφότεροι playable χαρακτήρες) που θα κινηθούν και με τι θα αλληλεπιδράσουν στις πανέμορφες οθόνες του παιχνιδιού που θυμίζουν πίνακες ζωγραφικής.

Το αριστερό κουμπί του mouse χρησιμοποιείται σαν use button για να πατάτε διακόπτες, να παίρνετε και να αξιοποιείτε αντικείμενα κ.ο.κ. Το δεξί είναι το examine σας. Το πιέζετε όταν θέλετε να εξετάσετε κάτι χωρίς να το πειράξετε. Ευχαριστήθηκα πραγματικά την ενασχόληση μου με το inventory των ηρώων. Καταρχήν το εικονίδιο που συμβολίζει το inventory είναι διαφορετικό ανάλογα με τον χαρακτήρα (τσαντάκι για την Nicole, μεγάλη τσάντα για τον George). Στη συνέχεια ανοίγοντας το inventory εμφανίζονται όλα τα αντικείμενα εντός του. Το scrolling από το ένα στο άλλο είναι ταχύτατο και -το κυριότερο- πιάνοντας ένα αντικείμενο «ανάβουν» αυτόματα τα αντικείμενα με τα οποία μπορεί να συνδυαστεί, απαλλάσσοντας σας από άσκοπες προσμίξεις.

Αν και σύγχρονο, το Broken Sword 5 δεν έχει πλήκτρο που θα σας εμφανίσει όλα τα σημεία ενδιαφέροντος στην οθόνη. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα διότι τα πάντα διαγράφονται καθαρά σαν κρύσταλλο, περιορίζοντας δραματικά το pixel hunting. Το επιστέγασμα του ιδανικού σχεδιασμού του νέου Broken Sword είναι το σύστημα των hints. Ας υποθέσουμε ότι «σκοντάψατε» σε ένα γρίφο που δεν μπορείτε να λύσετε ή βρίσκεστε σε μια περιοχή που δεν μπορείτε να σκεφτείτε τι πρέπει να πράξετε για να προχωρήσετε. Πατώντας το εικονίδιο του hint system αντικρίζετε μια μικρή περιγραφή του τι πρέπει να κάνετε για να εξελιχθεί η περιπέτεια. Αυτόματα γνωρίζετε ποιος είναι ο στόχος σας και έτσι μπορείτε να σκεφτείτε μόνος σας την λύση του, χωρίς να καταφύγετε στα υπόλοιπα hints. Αν τα βρείτε μπαστούνια, μια σειρά από hints βρίσκονται κάτω από την περιγραφή και καθένα τους προσφέρει ένα μικρό κομμάτι πληροφορίας για την επίλυση του γρίφου, αφήνοντας σας ξανά να αποφασίσετε πόση βοήθεια μέχρι να νικήσετε τον γρίφο.

Είστε δυνατοί στην επίλυση γρίφων;
Οι γρίφοι στο Broken Sword 5 είναι ευρηματικοί, απολαυστικοί και η δυσκολία τους κλιμακούμενη. Οι πιο αδυσώπητοι γρίφοι ασχολούνται με την αποκρυπτογράφηση κειμένων σε ακαταλαβίστικες γλώσσες, έχοντας για μπούσουλα ελάχιστες πληροφορίες. Θα βρεθείτε μπροστά σε κλασικούς γρίφους συναρμολόγησης ενός σκισμένου κειμένου που πρέπει να ανασυνθέσετε τοποθετώντας τα κομμάτια στην σωστή τους θέση ή θα αναγκαστείτε να βάλετε μια σειρά διακοπτών στη σωστή τους θέση για να ανάψει το καντράν τους. Επειδή το παιχνίδι περιστρέφεται γύρω από θέματα Τέχνης, θα επιλύσετε αρκετούς οπτικούς γρίφους στους οποίους πρέπει να ανακαλύψετε τα κρυμμένα μηνύματα που βρίσκονται μέσα σε πανέμορφες εικόνες τίγκα στα οπτικά ερεθίσματα.

Τους μπόλικους καθαρόαιμους γρίφους επισκιάζουν οι γρίφοι όπου απαιτείται το μαγείρεμα των αντικειμένων που κουβαλάτε. Μακράν ο ξεκαρδιστικότερος είναι ο γρίφος στον οποίο πρωταγωνιστεί η κατσαρίδα – κατοικίδιο του George. Ο τρελός ξανθομάλλης, θέλοντας να επανενεργοποιήσει ένα τελεφερίκ, δελεάζει την… φουκαριάρα κατσαρίδα με ένα μπισκότο και την στέλνει να φάει μια ξεγυρισμένη ηλεκτροπληξία, σχολιάζοντας στο τέλος ότι μετά το σοκ που έπαθε, θα χρειαστεί ψυχίατρο! Σας συνιστώ να δοκιμάσετε όλα τα αντικείμενα στο τραπέζι της Bijou όταν προσπαθήσετε να μεταμφιεστείτε στον άντρα της για να δείτε τον George να μεταμορφώνεται σχεδόν σε τραβεστί στην γελοιότερη μεταμφίεση ever!

«Γηράσκω αεί διδασκόμενος» είπαν οι πρόγονοι μας και το διαπίστωσα προσωπικά παίζοντας το νέο Broken Sword. Έμαθα για πρώτη φορά στην ζωή μου ότι το καθολικό τάγμα των Δομινικανών πήρε την ονομασία του από τις λατινικές λέξεις Domini Canis, δηλαδή Σκυλιά του Θεού! Μάνα που την έβαλες την… φόλα;

Οι διάλογοι με τους NPCs είναι μακροσκελέστατοι αλλά χρήσιμοι και συναρπαστικοί στην εξέλιξη τους. Αντί για κείμενο, οι ερωτήσεις εμφανίζονται με την μορφή προσώπων, πραγμάτων κ.τ.λ. Παράλληλα με τις κυρίως ερωτήσεις που υποβάλλει, ο George μπορεί να ρωτήσει κάθε NPC για όλα τα αντικείμενα που έχει στο inventory του, γεγονός που οδηγεί σε τραγελαφικές καταστάσεις. Φαντάζεστε πόσο αστείο είναι να επιδεικνύετε την κατσαρίδα σας και να ακούτε στριγκλιές, βρισιές και κατάρες; Η διάρκεια του Broken Sword 5 με ικανοποίησε χωρίς να με εντυπωσιάσει, ανήκει πάντως στα πιο χρονοβόρα σύγχρονα adventures. Τα καθαρό gameplay time υπολογίζεται στις 7-8 ώρες για καθένα από τα δύο επεισόδια, αλλά να είστε σίγουροι ότι θα χρειαστείτε περίπου 11-12 ώρες έκαστο την πρώτη φορά μέχρι να καταφέρετε να βρείτε τους γρίφους του. Εκτός κι αν θέλετε να χρησιμοποιείτε διαρκώς τα hints. Το Broken Sword 5 δεν υποφέρει από bugs καθώς η μοναδική παραφωνία ήταν η αδυναμία ευθυγράμμισης του κέρσορα με ορισμένα αντικείμενα και πρόσωπα.

Vanilla Sky
Δυσκολεύομαι να σας περιγράψω τα γραφικά του Broken Sword 5 χωρίς να ενεργοποιήσω στο έπακρο τους σιελογόνους αδένες μου, κοινώς μου έτρεχαν τα σάλια σχεδόν σε κάθε εικόνα του. Είναι όλο σχεδιασμένο στο χέρι από σκιτσογράφους που έχουν επιμεληθεί γνωστά animation films όπως τα Frankenweenie και The Illusionist. Η ποιότητα της δουλειάς τους είναι ολοφάνερη από το πρώτο λεπτό της περιπέτειας καθώς θα νιώσετε ότι βρίσκεστε μέσα σε πίνακα διάσημου ζωγράφου.

Το animation των χαρακτήρων είναι μέτριο. Οι ήρωες μπορεί να αναπνέουν ρυθμικά και να ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους αλλά το περπάτημά τους μοιάζει ολίγον τι…ρομποτικό. Το δε lipsync είναι μηχανικό κι αποτυγχάνει πλήρως τον σκοπό του. Πάντως, ένα χαρακτηριστικό που με ενθουσίασε πού είναι η κινηματογραφική αισθητική προσέγγιση της δράσης. Οι προγραμματιστές του Broken Sword 5 δεν αρκούνται στο να παρουσιάσουν μια σειρά από στατικές οθόνες τις οποίες θα παρακολουθείτε από στατικές κάμερες. Η κάμερα της δράσης πλησιάζει όταν έχουμε συζητήσεις, απομακρύνεται όταν βρίσκεστε σε νέα γειτονιά προκειμένου να αποκτήσετε πανοραμική άποψη της, αλλάζει σε πολύ κοντινό πλάνο όταν ο George ξαπλώνεται και μιλάει με τον παπά και γενικότερα, έχει μια δυναμικότητα που δίνει ζωή στην εκάστοτε κατάσταση.

Το soundtrack ενισχύει ή ελαφρύνει την συναισθηματική φόρτιση των ηρώων και θα σας ακολουθήσει σε όλη την διάρκεια της ιστορίας. Προσωπικά μου άρεσαν οι «τζαζιές» του τζαμαϊκανού βιρτουόζου Miles Gilderdale. Το voice acting έχει τα υπέρ και τα κατά του. Υπέρ θεωρώ την επιστροφή του γνώριμου μας Rolf Saxon που χαρίζει την φωνή του στον χαρακτήρα του Stobbart σε όλα τα Broken Sword. Η Emma Tate «λάμπει» στον ρόλο της Nicole με την φωνούλα της. Μιλάμε για μια πολύ έμπειρη επαγγελματία στα voice-overs. Πάντως, η αλήθεια είναι ότι ορισμένοι ηθοποιοί αλλάζουν επίτηδες την φωνή τους με αποτέλεσμα να ακούμε μια εντελώς ψεύτικη, γελοιωδώς επιτηδευμένη φωνή που σπάει νεύρα ενώ άλλοι μοιάζουν σαν να διαβάζουν από βιβλίο!

Για όσους δεν χορταίνουν το κλασικό Broken Sword
Το Broken Sword 5 τοποθετείται αυτόματα στην κορυφή των Adventures που κυκλοφορούν στις μέρες μας χάρις στην καταπληκτική καλλιτεχνική του διεύθυνση, στο πλούσιο σενάριο, στο πηγαίο χιούμορ και στους θεοπάλαβους χαρακτήρες του. Θα σας προσφέρει περίπου 15 ώρες φουλ ενασχόλησης για τα Episode 1 και 2 με μια τιμή 23 ευρώ στο Steam που αποδεικνύεται θεμιτή. Σας διαβεβαιώνω ότι παίζοντας το θα σκεφτείτε πως τα λεφτά σας πάνε σε καλή μεριά, σε μια ομάδα απίστευτα δημιουργικών ατόμων δηλαδή που θα συνεχίσουν να μας καταπλήσσουν ευχάριστα στο μέλλον.

Θετικά:
– Γραφικά αντάξια ενός Πικάσο
– Δυνατό soundtrack
– Σενάριο αντάξιο ενός Da Vinci Code
– Παλαβοί χαρακτήρες με ιδιαιτερότητες που χαρίζουν γέλιο
– Έξοχος συνδυασμός inventory based και κλασικών γρίφων
– Χιούμορ που τσακίζει κόκκαλα

Αρνητικά:
– Μπόλικη δεισιδαιμονία στην πλοκή
– Voice acting με σκαμπανεβάσματα
– Απουσία πλήκτρου που εμφανίζει τα σημεία αλληλεπίδρασης
– Μέτρια animations και lipsync

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 7
Gameplay: 8
Αντοχή: 6.5
Γενικά: 7.5

Αποκτώντας το δεν θα μάθετε μόνο να παίζετε old-school Adventures, αλλά θα εκτιμήσετε την τέχνη.

Γιάννης Μοσχονάς

Πηγή: GameWorld.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης