Το Monster Hunter 4 Ultimate είναι η νεότερη έκδοση της σειράς Monster Hunter, αυτή τη φορά για 3DS. Με αρκετές προσθήκες σε τέρατα, όπλα, πίστες και τρόπους χειρισμού. Είναι η δεύτερη φορά που βλέπουμε τον συγκεκριμένο τίτλο στο 3DS μετά το Monster Hunter 4 που είχε βγει το 2013 αποκλειστικά για την Ιαπωνία. Πλέον, η Capcom με την Ultimate έκδοση, προσθέτει κάποια extras και παράλληλα κυκλοφορεί το συγκεκριμένο παιχνίδι ρόλων και σε Ευρώπη και Αμερική.

Το νέο δημιούργημα της Capcom ανήκει στην κατηγορία των Action RPG και θα σας τραβήξει πολύ το ενδιαφέρον ειδικά αν είστε λάτρης της σειράς. Έχει πολλά quests για να εξερευνήσετε και αρκετές επιλογές για να ντύσετε το χαρακτήρα σας και να τον εξοπλίσετε με δυνατά όπλα και ισχυρά combos. Στο νεότερο μέλος της σειράς έχουμε αρκετές νέες προσθήκες, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται συνολικά 98 τέρατα, 23 μικρά και 75 μεγάλα. Μέσα στο παιχνίδι υπάρχουν νέες δυνατότητες στο χειρισμό, κυρίως στην ευελιξία κινήσεων του χαρακτήρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταξιδεύοντας με το πειρατικό
Ξεκινώντας το παιχνίδι, το character creation μας επιτρέπει να επιλέξουμε το όνομα του χαρακτήρα μας, χρώματα στα ρούχα του, το pet του καθώς και τις λεπτομέρειες στο πρόσωπο, στη φωνή και στο χρώμα του δέρματος. Ξεκινώντας το story ο ήρωας εμφανίζεται σε ένα πειρατικό πλοίο, το οποίο ταξιδεύει με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε μια έρημο. Εκεί μαθαίνουμε τα βασικά controls.

Σε πρώτη φάση ένα τέρας επιτίθεται στο πλοίο μας. Αμυνόμενοι θα πρέπει να το πολεμήσουμε με τα κανόνια του πλοίου. Η διαδικασία είναι εύκολη για έναν αρχάριο χρήστη και σας βοηθάει να μάθετε τα πρώτα controls όπως το πως θα πιάνεστε απ’ το πλοίο όποτε γυρνάει, ο χειρισμός ενός κανονιού και ο έλεγχος του περιβάλλοντος. Προχωρώντας, ταξιδεύετε σε διάφορες πόλεις, συνομιλείτε με NPCs κι εκεί σας δίνονται τα επόμενα quests. Αφού τα ολοκληρώσετε μαζεύετε επιπλέον χρήματα και αγοράζετε όπλα, ασπίδες και άλλα χρήσιμα καλούδια για να πολεμάτε ακόμη μεγαλύτερα τέρατα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υποστήριξη του Circle Pad Pro είναι επιβεβλημένη για το Monster Hunter 4 Ultimate, εκτός κι αν έχετε το New 3DS. Αμφότερες οι δύο αυτές λύσεις θα σας δώσουν μεγάλη ευκολία στο χειρισμό του περιβάλλοντος ενώ κινείστε και ευκολότερο rotation της κάμερας.

Οπλισμός
Η τεράστια ποικιλία των όπλων είναι διαθέσιμη από την αρχή για αγορά αρκεί να συγκεντρώσετε το απαραίτητο ποσό για το καθένα. Δυστυχώς το Monster Hunter βασίζεται κυρίως σε κείμενα για να σας επεξηγήσει τον τρόπο λειτουργίας των όπλων, επομένως θα πρέπει από μόνοι σας να κάνετε πειράματα για να δείτε πως αξιοποιούνται σωστά στη μάχη. Μόλις βρείτε το καλύτερο όπλο, θα χαρείτε, αλλά θα πρέπει να σπαταλήσετε χρόνο να ψαχουλεύετε τακτικές.

Δύο νέες κατηγορίες όπλων εμφανίζονται σε αυτή την έκδοση. Το Insect Glaive είναι ένα ιδιαίτερο είδος ενισχυμένου ξύλινου όπλου, με ξιφολόγχη στη μια άκρη και πατούρα στην άλλη, που έχει επιθέσεις ανάλογες με ένα μακρύ ξίφος. Σας επιτρέπει να κάνετε μεγάλα άλματα οποιαδήποτε στιγμή ή να το χρησιμοποιήσετε για να επιτεθείτε σε τέρατα. Έχει πολύ καλή ταχύτητα και φτάνει σε απόσταση όσο ένα μακρύ ξίφος.

Το Charge Blade είναι παρόμοιο με το Switch Axe κι έχει δύο λειτουργίες. Το Sword Mode και το Axe Mode. Αμφότερα τα δύο modes, με λίγη φόρτιση, είναι ικανά να δίνουν ισχυρές επιθέσεις. Πάντως είναι από τα αγαπημένα μου καθώς διαθέτει εξαιρετικές ικανότητες τόσο στα μικρά όσο και στα μεγάλα τέρατα ειδικά αν το φορτίσετε καλά. Συνολικά έχουμε 14 είδη όπλων, 11 για την κατηγορία του Blademaster και 3 για την αντίστοιχη του Gunner, τα οποία θα καλύψουν κάθε γούστο. Όπως αναφέρουν και οι δύο αυτές λέξεις, τα πρώτα αφορούν melee μάχες και τα δεύτερα χτυπήματα από απόσταση.

Φορέστε την τέλεια πανοπλία, σημαδέψτε καλά και μπείτε πρώτοι στη μάχη!

Καβάλα στα τέρατα
Στις αλλαγές του περιβάλλοντος έχουμε κατακόρυφες και πλευρικές κινήσεις. Με αυτό τον τρόπο οι developers έκαναν την δράση να επεκτείνεται με συνδυαστικές κινήσεις στο σκαρφάλωμα και την προσθήκη του να επιτίθεται ο ήρωας από τοίχους η περβάζια. Επιπλέον έχουμε το Virus effect. Χάρις σε αυτό, τα τέρατα είναι ακόμη πιο άγρια και απειλητικά σε σχέση τη κανονική τους κατάσταση.

Ένας νέος μηχανισμός του gameplay σας επιτρέπει για πρώτη φορά να καβαλήσετε τέρατα και να τους κάνετε επιπλέον ζημιά. Για τον σκοπό αυτό, πέρα απ’ το κατάλληλο timing, θα πρέπει να φέρετε εις πέρας ένα minigame πατώντας το Χ συνεχόμενα την κατάλληλη στιγμή όποτε σας υποδεικνύει μία μπάρα ενέργειας. Αν το κάνετε την στιγμή που το τέρας υποτίθεται ότι αντιδρά, τότε θα σας δαγκώσει πραγματοποιώντας ισχυρότερο damage από εσάς και πετώντας σας κάτω. Το όλο σύστημα συνηθίζεται αν και στην πορεία καταντά λίγο εκνευριστικό.

Δυναμικές αλλαγές συναντάμε όμως και στο περιβάλλον. Μερικά τέρατα για παράδειγμα μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στο πεδίο της μάχης. Προκαλώντας αλλαγές στο έδαφος, αν οι κυνηγοί δεν προσέξουν τότε μπορεί να τους ξεφύγουν από το πεδίο της μάχης. Τέλος, η μάχη κάτω από το νερό, όπως την είχαμε συνηθίσει στο Monster Hunter 3, έχει αφαιρεθεί.

Μία ακόμη αξιοσημείωτη προσθήκη είναι το Expedition Mode, όπου μπαίνετε σε περιοχές με τυχαία τέρατα και εξασκείτε τις ικανότητές σας. Σκοτώνοντας τα αντίστοιχα τέρατα κερδίζετε διάφορα βραβεία. Οι μάχες είναι πιο γρήγορες από το βασικό campaign και σας τις συστήνουμε για να ξεσκάσετε λιγουλάκι. Πέραν αυτού, το MH4U διαθέτει και ένα στοιχειώδες crafting, καθώς μπορείτε να δημιουργήσετε potions ή όπλα, αρκεί να συλλέξετε τα κατάλληλα υλικά (όπως βότανα, μέρη από σώματα τεράτων κτλ).

Κόμμα Online Κυνηγών
Το παιχνίδι διαθέτει τόσο single-player όσο και multiplayer mode, εφόσον το θελήσετε. Στο multiplayer παίζετε παρέα με έως τρεις ακόμη κυνηγούς μέσω του Nintendo Network, είτε online, είτε τοπικά μέσω του wireless στο 3DS με έναν παίχτη που βρίσκεται κοντά σας. Κάπως έτσι καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς τα μεγάλα τέρατα. Η multiplayer εμπειρία είναι συναρπαστική, όπως και στις προηγούμενες εκδόσεις. Χωρίς τεχνικά προβλήματα παρουσιάζει ένα ευχάριστο gameplay, χωρίς lag ή disconnections.

Στο multiplayer Μπορείτε επίσης να ανταλλάξετε guild cards και guild quests μέσω streetpass. H guild card περιλαμβάνει πληροφορίες με το ID του παίχτη, το όνομά του, τα quests που έχει ολοκληρώσει και τα achievements. Τα Guild Quests είναι διαφορετικές αποστολές για τον κάθε παίχτη και δημιουργούν τυχαίο εξοπλισμό με ελαφρώς βελτιωμένα stats για τον ήρωα. Σας βοηθούν να αποκτήσετε περισσότερα όπλα και ασπίδες. Ο παίχτης θα πρέπει να ανταλλάξει τα Guild Quests με άλλους παίχτες χρησιμοποιώντας τις Guild Cards η εναλλακτικά με το Streetpass. Μέχρι 50 αποστολές μπορούν να αποθηκευτούν για μελλοντική χρήση. Σίγουρα αυτό θα σας δώσει την ευκαιρία να εξερευνήσετε νέες περιοχές και εξοπλισμό κάθε φορά που συμμετέχετε.

Μερικά απλά πατήματα στην οθόνη αφής του 3DS, είναι αρκετά για να έχετε γρήγορη πρόσβαση σε local η online multiplayer. Πρόκειται για μια καλή βελτίωση με σχέση τους προηγούμενους τίτλους της σειράς, αν και θα προτιμούσαμε να υπάρχει voice chat για να επικοινωνούμε πιο εύκολα με τους άλλους παίκτες. Έχετε επίσης στο νου σας πάντως ότι το solo campaign με το multiplayer έχουν διαφορετική πρόοδο. Αυτό σημαίνει ότι στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να επαναλάβετε ορισμένα quests, κάτι που το καθιστά βαρετό. Ο συνολικός χρόνος για να ολοκληρώσετε τα βασικά quests στο παιχνίδι είναι σίγουρα παραπάνω από 50 ώρες αν είστε αρχάριος παίχτης ή περίπου 50 ακριβώς αν έχετε ήδη εμπειρία με τη σειρά.

Ηχούν τα όργανα του πολέμου
Τα γραφικά του Monster Hunter 4 Ultimate είναι σε καλά επίπεδα, ακόμη περισσότερο δε στο New 3DS όπου το δοκιμάσαμε και μάλιστα παρατηρήσαμε λίγο καλύτερα textures και ταχύτερο loading σε σχέση με το παλιό 3DS. Σε ορισμένα σημεία όμως, υπάρχουν glitches ή θέματα με το collision detection. Ξεκινώντας το main story, στο πειρατικό πλοίο, τα γραφικά στο σκοινί τρεμοπαίζουν (μπροστά στη πόλη) ή σε άλλα σημεία μέσα όπως στο Val Habar. Όταν κινούμε τον χαρακτήρα μας μπροστά σε ένα τραπεζάκι μικρό, εκείνος ορισμένες φορές συνεχίζει να προχωρά σαν να μην υπάρχει το αντικείμενο αντί να σταματάει και να μπλοκάρεται από αυτό. Σίγουρα αυτές οι αδυναμίες θα μπορούσε να μην υπάρχουν αν ο προγραμματισμός ήταν πιο σχολαστικός. Βέβαια τέτοιες περιπτώσεις στο παιχνίδι είναι ελάχιστες.

Γενικά όμως το επίπεδο των textures για τα δεδομένα του 3DS στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, ειδικά στο θέμα των animations και στην απεικόνιση των χαρακτήρων. Στα κτίρια τα textures εμφανίζονται αρκετά flat και με ελλειπή ανάλυση και anti-aliasing. Το frame rate είναι σε υψηλά επίπεδα και δεν παρατηρήσαμε frame drops ακόμη και σε ζόρικες καταστάσεις.

Στα του ήχου μας έκανε καταρχήν εντύπωση η επιλογή φωνής χαρακτήρα στο customization. Ο ήχος του περιβάλλοντος είναι απλά συμπαθητικός, αν και στα μουσικά κομμάτια δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία. Οι NPCs για άλλη μια φορά δεν έχουν voice acting παρά μόνο συνοδεύονται από το επεξηγηματικό κείμενο στην οθόνη. Τα δε ηχητικά εφέ των τεράτων μας άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις, αφού δημιουργούσαν μια εφιαλτική ατμόσφαιρα σε κάθε πέρασμά μας.

Επέστρεψε για να μας καθηλώσει
Τέσσερα χρόνια μετά το Monster Hunter 3 Ultimate, η σειρά κάνει δυναμικό comeback στο 3DS, εμφανίζοντας βελτιώσεις τόσο στο τεχνικό κομμάτι, όσο και στο gameplay. Για του λάτρεις της σειράς η απόκτησή της είναι μονόδρομος. Είναι σίγουρο ότι θα λατρέψετε το Monster Hunter 4 Ultimate, καθώς παρά τα ανά διαστήματα κουραστικά quests μικρής σημασίας, στην πορεία όσο το gameplay εξελίσσεται, τόσο θα αποκτά ενδιαφέρον και η εμπειρία θα βελτιώνεται σταδιακά.

Aν και δυσκολευτείτε να προσαρμοστείτε στο ξεκίνημα της περιπέτειάς σας αν δεν έχετε προηγούμενη πείρα πάνω σε RPG, υπάρχουν αρκετές επεξηγήσεις και tips που σας βοηθούν να προχωρήσετε χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Το ατελείωτο story του παιχνιδιού σε συνδυασμό με το multiplayer θα σας κάνουν να περάσετε ευχάριστα ανακαλύπτοντας νέες περιοχές, πολλά νέα τέρατα, όπλα και πολεμικές τακτικές. Σίγουρα η Capcom αυτή τη φορά τα πήγε καλύτερα σε σχέση με τις προηγούμενες εκδώσεις, όμως θα μπορούσε να βελτιωθεί λίγο περισσότερο στο οπτικοακουστικό μέρος και στο quest design, ακολουθώντας το μοτίβο που επιβάλει το σύγχρονο gaming.

Θετικά:
– Βελτιωμένα γραφικά
– Μεγάλες βελτιώσεις στις μάχες
– 14 είδη όπλων κάθε λογής
– Πολύ καλός χειρισμός με νέες προσθήκες
– Τεράστια αντοχή

Αρνητικά:
– Θα δυσκολέψει τους αρχάριους του είδους
– Δεν υπάρχει voice chat κατά την διάρκεια της online μάχης
– Κάποια glitches στα γραφικά

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 7
Gameplay: 8
Αντοχή: 9.5
Γενικά: 8.2

Υπόσχεται να σας καθηλώσει.

Ανδρέας Γρυπάρης  

Πηγή: GameWorld.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης