Μπορώ να πω πως είμαι από τους ανθρώπους που βρίσκουν τον συνδυασμό πληκτρολόγιο-ποντίκι πολύ πιο λειτουργικό στην πλειονότητα των games που παίζω, εξαιρουμένων των Sports και Fighting, σε πολύ γενικές γραμμές. Κοινώς είμαι κλασικός PC-άκιας και θεωρώ τα controllers “χωράφι” των κονσόλων. Ωστόσο, δεν έχουν όλοι την ίδια λογική με εμένα, αλλά και για όσους την έχουν, δεν σημαίνει ότι τα controllers δεν έχουν την χρησιμότητά τους. Θες να παίξεις ένα Pro βρε αδερφέ, ένα Mortal Kombat! Επομένως, είναι φανερό πως αποτελούν μία σημαντική αγορά και για πολλούς αφοσιωμένους PC gamers. H Thrustmaster, γνωστή εταιρεία στο χώρο, μας παρουσιάζει λοιπόν μια νέα πρόταση η οποία από την όψη της και μόνο είναι φανερό το τι θέλει να προσφέρει.

Το Thrustmaster GP XID είναι ένα νέο USB χειριστήριο που είναι εμφανές πως είναι σχεδιασμένο στα πρότυπα των controllers του Xbox 360. Για όσους προτιμούν το στυλ αυτό από εκείνο του μεγάλου αντιπάλου, του DualShock, το GP XID κερδίζει αμέσως αρκετούς έξτρα πόντους, καθώς η λογική του είναι πολύ κοντά σε αυτή της Microsoft. Για την ακρίβεια, θα λέγαμε πως το εν λόγω χειριστήριο είναι μία μίξη του Xbox 360 controller με αυτό του Nintendo GameCube, καθώς είναι λίγο πιο “πλαστικό” και ελαφρύ στην αίσθηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Thrustmaster Gamepad GP XID PC-4

Το GP XID είναι ελάχιστα πιο μικρό από αυτό του Xbox και με μικρότερο βάρος. Περιλαμβάνει τα κλασικά κουμπιά Y, B, A, X, το D-Pad, ένα κουμπί windows shortcut, τα back και start, τους δύο αναλογικούς μοχλούς και τα triggers. Η τοποθέτηση των κουμπιών είναι η γνωστή, με το αριστερό analog να βρίσκεται πάνω από το D-Pad, ακολουθώντας την χαρακτηριστική αυτή σχεδιαστική άποψη. Το ίδιο το D-Pad είναι ένας κλασικός σταυρός και όχι κύκλος (βλέπε GameCube), ενώ είναι κάπως πιο σκληρό και απαιτεί μεγαλύτερη πίεση για το πάτημα μιας κατεύθυνσης, κάτι το οποίο δεν είναι απαραίτητα κακό καθώς κάνει πιο συγκεκριμένες τις κινήσεις.

Το ίδιο ισχύει και για τους δύο αναλογικούς μοχλούς οι οποίοι είναι γενικώς πιο “στιβαροί” και έχουν αρκετά μεγάλη αντίσταση και επαναφορά, όπως και τα triggers στην πάνω πλευρά. Γενικά τα κουμπιά παρουσιάζουν μια καλώς εννοούμενη “δυσκολία” στο πάτημα, κάτι που προσωπικά το βρίσκω πιο εύχρηστο στα περισσότερα τουλάχιστον games. Αντίθετα, τα Y, B, A και X έχουν σχεδόν παρόμοια αίσθηση με αυτά του Xbox 360. Το σχήμα του γενικώς είναι αρκετά άνετο στο χέρι και νομίζω ότι είναι βολικό για κάθε μέγεθος παλάμης και δακτύλων, ενώ η υφή του βοηθάει στο να μην ιδρώνετε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Thrustmaster Gamepad GP XID PC-5

Το δύσκολο κομμάτι με το που θα αποκτήσετε το Thrustmaster GP XID είναι να ανοίξετε την συσκευασία. Αφού βρείτε μια πρόχειρη πριονοκορδέλα και “παραβιάσετε” το πλαστικό φρούριο μέσα στο οποίο κρύβεται το πολυπόθητο controller, προστατευμένο ακόμη και από πυρηνική έκρηξη, όλα τα υπόλοιπα είναι ένα …κομμάτι κέικ! Απλά βάζετε το USB βύσμα στον υπολογιστή σας και σε λίγα δευτερόλεπτα είναι έτοιμο για χρήση, χωρίς manual installations και χωρίς να κάνετε τίποτα εσείς. Όταν ανάψει το χαρακτηριστικό πορτοκαλί φωτάκι στο μεσαίο κουμπί, το GP XID λειτουργεί κανονικότατα, plug and play δηλαδή με όλη τη σημασία της λέξεως. Το μόνο ίσως λίγο άσχημο στο όλο σύνολο είναι το ανέμπνευστο ολόλευκο χρώμα της συσκευής, η οποία δεν έχει καμία ..τσαχπινιά οπτικά, αλλά και η αίσθηση ότι είναι κάπως “πλαστικούρα”.

Δοκίμασα το Thrustmaster GP XID σε games όπως το Pro Evolution Soccer 2014 και NBA 2K14, όπου έπαιξα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Ίσως η σκληράδα των κουμπιών να ήταν λίγο “too much” σε κάποιες περιπτώσεις που έπρεπε να γίνουν γρήγορες κινήσεις και ταχύτατοι ελιγμοί, αλλά μάλλον είναι και θέμα συνήθειας. Σε Αction games όπως το Batman: Arkham Origins ή το Assassin’s Creed III η αίσθηση που αποκόμισα ήταν αρκετά “κονσολάδικη”, πράγμα που σημαίνει πως το χειριστήριο πέτυχε τον σκοπό του.

Γενικά έμεινα πολύ ικανοποιημένος από το εν λόγω προϊόν, το οποίο είναι αρκετά αξιόπιστο και μια πολύ καλή λύση για όποιον θέλει ένα καλό controller για το PC του. Ειδικά αν είστε fans του Xbox 360 μιλάμε για μία σωστή επένδυση, σε μια τιμή που κυμαίνεται γύρω στα 28 ευρώ, την οποία και θεωρώ θετική για την ποιότητά του.

Συντάκτης: grigoris@gameworld.gr (Γρηγόρης Βούλγαρης)
Πηγή: GameWorld.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης