Όπως ξέρετε, το Total War: Rome 2 θα περιλαμβάνει 9 playable κράτη (ανάμεσα στα οποία ο Πόντος και η Μακεδονία) ενώ το πακέτο με την ονομασία “Greek States Culture Pack” το οποίο περιλαμβάνει επιπλέον την Αθήνα, την Ήπειρο και τη Σπάρτη παρέχεται δωρεάν σε όσους το προπαραγγείλουν ή κάνουν κράτηση σε κάποιο κατάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την επίσημη κυκλοφορία του Total War: Rome 2 στις 3 Σεπτεμβρίου, το πακέτο Greek States Culture Pack θα μπορείτε να το προμηθευτείτε μόνο online σε τιμή που δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κράτη λοιπόν είναι και η Σπάρτη η οποία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω της γεωγραφικής της θέσης αλλά και τα πολλά ανοιχτά μέτωπα που έχει με άλλους λαούς. Σας υπενθυμίζουμε ότι όταν αρχίζει το Rome 2 βρίσκεστε ήδη 200 χρόνια μετά τη διάσημη μάχη των Θερμοπυλών, τη φωτεινότερη στιγμή της Σπάρτης, η οποία την έκανε γνωστή σε όλο τον κόσμο. Πολλά έχουν αλλάξει όμως, καθώς πλέον η Σπάρτη είναι σε παρακμή και σε σύγκριση ακόμα και με τους υπόλοιπους Έλληνες είναι ανίσχυρη καθώς φαίνεται ότι μπορεί πολύ γρήγορα να κατακτηθεί.

total war rome 2 sparta1

Παρακάτω ακολουθούν διάφορες πληροφορίες τις οποίες έδωσαν μέλη της δημιουργικής ομάδας της εταιρείας ανάπτυξης Creative Assembly και οι οποίες πραγματικά περιέχουν πολύ σημαντικά στοιχεία όχι μόνο για την Σπάρτη αλλά και την γενικότερη φιλοσοφία του Total War: Rome 2.

– Η Σπάρτη είναι ξοφλημένη, έτσι;
James Russell, Lead Designer: “Όχι ακριβώς, αλλά σίγουρα τα πράγματα είναι πολύ άσχημα για τους Σπαρτιάτες στην αρχή του Rome 2. Αν τους επιλέξετε ως το κράτος σας στο Grand Campaign, ξεκινάτε με μία πάρα πολύ δύσκολη αρχή με σοβαρότατους αντιπάλους. Είστε ήδη σε πόλεμο με το πανίσχυρο Βασίλειο της Ηπείρου στο βορά, το οποίο παρόλο που είναι κυρίως οικονομική και όχι στρατιωτική δύναμη, σίγουρα δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Η μόνη σας βοήθεια έρχεται από τη γειτονική Αθήνα, που μπορεί να μην είναι και ο καλύτερος σας φίλος αλλά είναι υποτελής στη Μακεδονία, το μοναδικό σας σύμμαχο. Η Αθήνα είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της Σπάρτης. Δεν εξασφαλίζει φυσικά την ασφάλειά σας αλλά τουλάχιστον ξέρετε ότι ακόμα και αν η Ήπειρος αποφασίσει να εξαπολύσει ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον σας δε θα βρεθείτε να πολεμάτε σε δύο μέτωπα (εκτός αν τα θαλασσώσετε τελείως στη διπλωματία).”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Jack Lusted, Designer: “Έχουν σίγουρα ένα σαφές και σημαντικό πλεονέκτημα στο πεζικό, με τους Σπαρτιάτες πεζούς να παίρνουν μεγαλύτερη εμπειρία γρηγορότερα σε κάθε μάχη. Η Σπάρτη μπορεί να αποκτήσει ένα μικρό αλλά ισχυρό στρατό βετεράνων πολύ γρηγορότερα από οποιοδήποτε άλλο έθνος. Όμως οι εντυπωσιακές γραμμές των “Heroes of Sparta” (στρατιωτικό τμήμα που αντιστοιχεί στους Ομοίους της αρχαίας Σπάρτης) είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές. Όπως και να σχεδιάσετε το παιχνίδι σας, κατά πάσα πιθανότητα θα βρεθείτε να πολεμάτε ενάντια σε αριθμητικά ισχυρότερους εχθρούς πολύ συχνά. Η χρήση ενεδρών και οι τακτικές που ευνοούν μικρότερους αλλά ισχυρούς στρατούς είναι απαραίτητες. Σίγουρα οι Σπαρτιάτες οπλίτες μπορούν να αντέξουν ανελέητο σφυροκόπημα αλλά αν ρισκάρεις και ρίξεις όλο σου το στρατό σε μία χαμένη μάχη, στην ουσία θα χάσεις τους βετεράνους σου, το μοναδικό σου πλεονέκτημα και μετά η ήττα σου στο παιχνίδι είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένη.”

– Οπότε κατά πάσα πιθανότητα θα εξαφανιστούν αμέσως;
Janos Gaspar, Designer: “Όχι, το να τους κατακτήσεις αμέσως είναι δύσκολο. Είναι αμυντικά ισχυροί, η Πελοπόννησος είναι πολύ αμυντική θέση και δεν μπαίνεις εκεί μέσα εύκολα και ένα μοναδικό κτίσμα, το μνημείο του Λεωνίδα, εφόσον καταφέρουν να το κτίσουν, δίνει τεράστιο bonus ηθικού σε όλο το στράτευμα που βρίσκεται εντός της Πελοποννήσου (καθώς και άλλα προτερήματα).

Η βασική τους απειλή δεν είναι να χάσουν στην άμυνα. Απειλούνται από το χρόνο ο οποίος κυλά αρνητικά γι αυτούς. Όλοι οι γείτονές τους έχουν καλές εμπορικές συνδέσεις και κάθε λόγο (και μέσο) να δυναμώσουν στρατιωτικά. Η αυτοκρατορία των Σελευκιδών όχι και τόσο μακριά στην ανατολή, η Ρώμη στη δύση και οι Βάρβαροι στο βορά είναι τρεις απειλές που θα απασχολήσουν πολύ περισσότερο τους γείτονες της Σπάρτης στην αρχή του παιχνιδιού, αλλά οι πόλεμοι με αυτές τις δυνάμεις μπορούν να δυναμώσουν τους γείτονες αυτούς. Το μόνο θετικό είναι ότι καθώς οι γίγαντες μάχονται μεταξύ τους, ένας έξυπνος (και τυχερός) παίκτης στο πηδάλιο της Σπάρτης θα μπορέσει να εντοπίσει τη στιγμή αδυναμίας κάποιου γείτονά του και να επιτεθεί. Γι αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να επενδύσετε σε πράκτορες (Spy ή Scout) ώστε να μπορέσετε να δείτε τη στιγμή αυτήν.”

Dom Starr, Designer: “Το να παραμείνουν έγκλειστοι στην Πελοπόννησο είναι κατά τη γνώμη μου η μεγαλύτερη απειλή για τους Σπαρτιάτες. Η Πελοπόννησος δεν έχει κάποιο μεγάλο εμπορικό λιμάνι, οπότε είναι απαραίτητες οι εξαιρετικές σχέσεις με την Αθήνα ή μία αποφασιστική εκστρατεία εναντίον της ώστε να κατακτηθούν τα εδάφη της. Βέβαια εκστρατεία ενάντια στην Αθήνα σημαίνει ότι οι σχέσεις σου με τη Μακεδονία θα πιάσουν πάτο, και ο μικρός στρατός σου θα είναι πλέον εκτός Πελοποννήσου και θα έχει γύρω του απειλές. Αν όμως καθυστερήσεις, δεν θα μαζέψεις ποτέ αρκετό στρατό για να αντιμετωπίσεις κανέναν από τους γείτονες σου.

Η ακριβής στιγμή που αποφασίζεις να αφήσεις την ασφάλεια της Πελοποννήσου είναι αυτή που θα αποφασίσει το μέλλον σου. Σε κάποια φάση (διαφορετική σε κάθε παιχνίδι) θα υπάρξει η ευκαιρία. Αν τη χάσεις, μετά από πολλούς γύρους θα συνειδητοποιήσεις ότι η επιβίωση είναι πλέον αδύνατη.”

total war rome 2 sparta2

– Εκτός από το δυνατό πεζικό, έχουν κάποιο άλλο προτέρημα;
Mike Simpson, Creative Director: “Έχουν, ναι. Στην Πελοπόννησο βρίσκεται ένα από τα θαύματα της αρχαιότητας, η Ολυμπία. Η Ολυμπία δίνει τεράστιο bonus όταν ο παίκτης ενεργοποιεί τα festivities (τους εορτασμούς). Η εύνοια του Διός είναι τέτοια στα μυαλά των Πελοποννησίων που τα προβλήματα δυσαρέσκειας στην επαρχία αυτή λύνονται αμέσως με τα festivities ό,τι και αν έχει προηγηθεί.

Υπάρχει επίσης και η δουλεία. Η Σπάρτη έχει παράδοση στον έλεγχο των τεράστιων πληθυσμών από δούλους. Οι είλωτες στo Rome 2 λειτουργούν ευεργετικά για την οικονομία και την παραγωγή της Σπάρτης ενώ οι πιθανότητές τους να εξεγερθούν είναι πολύ μικρότερες από αυτές των δούλων άλλων κρατών (δε σημαίνει ότι μπορείς να τους παραμελήσεις τελείως, η εξέγερση των ειλώτων μπορεί να σημαίνει το τέλος σου!).”

Συνοψίζοντας
Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε η επιβίωση ενός κράτους στο Total War: Rome 2 εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες ενώ διάφορες λεπτομέρειες παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην εξέλιξη και την ανάπτυξή του.

To Total War: Rome II θα κυκλοφορήσει στις 3 Σεπτεμβρίου για PC. Δείτε το event από την Ιταλία που σας παρουσίασε το GameWorld.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης