Η σειρά Borderlands είναι από εκείνες τις περιπτώσεις τίτλων που λίγο έως πολύ όλοι συμπαθούν. Κάτι το “all-around” gameplay που συνδυάζει FPS με RPG στοιχεία, κάτι η έξυπνη αισθητική με το ιδιαίτερο χιούμορ, κάτι η γενικότερη ποιότητά του και η χορταστική διάρκειά του, κάτι ο Claptrap (!), η δημιουργία της Gearbox Software συγκαταλέγεται στα πολύ ποιοτικά games των τελευταίων ετών. Το προηγούμενο Borderlands 2 είχε κυκλοφορήσει πριν από σχεδόν δύο χρόνια και παρόλο που δεν είχε τεράστιες βελτιώσεις σε σχέση με τον προκάτοχό του, μας χάρισε μια ακόμα εξαιρετικά διασκεδαστική εμπειρία.

Το Borderlands: The Pre-Sequel! αποτελεί τη νέα standalone έκδοση της σειράς, που όμως μοιάζει περισσότερο στην γενική του ιδέα σαν ένα DLC του Borderlands 2. Αυτό το λέμε υπό την έννοια ότι λαμβάνει χώρα χρονικά ανάμεσα στα δύο πρώτα games αλλά και επειδή δεν κυκλοφορεί στις current-gen κονσόλες. Βέβαια, ισχύει και το γεγονός ότι στην βάση του δεν παρουσιάζει κάποια μεγάλη διαφοροποίηση στους μηχανισμούς από τους προκάτοχους του -πέραν ορισμένων προσθηκών- αλλά φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι αδυνατεί να μας χαρίσει για ακόμη μια φορά όλα τα στοιχεία που αγαπάμε στην σειρά Borderlands.

Jack ο όμορφος
Το Borderlands: The Pre-Sequel! ξεκινά με μια σεκάνς που διαδραματίζεται μετά τα γεγονότα του Borderlands 2, στην ιπτάμενη πόλη Sanctuary, όπου οι τρεις πρώην Vault Hunters Lilith, Brick και Mordecai έχουν αιχμαλωτίσει την Athena και την αναγκάζουν να εξιστορήσει τα γεγονότα που την οδήγησαν μέχρι εκεί. Εμείς ουσιαστικά αναβιώνουμε την αφήγηση της Athena, η οποία ξεκινά μετά τα δρώμενα του The Secret Armory of General Knoxx DLC του πρώτου Borderlands. Η ομάδα της Athena λοιπόν, αποτελούμενη από την ίδια και τους Nisha, Wilhelm και Claptrap, μετά από πρόσκληση να βρουν το Vault από έναν προγραμματιστή της Hyperion, τον Jack, βρίσκονται παγιδευμένοι μετά από μια ενέδρα στο Elpis -το φεγγάρι του πλανήτη Pandora.

Το προηγούμενο game της σειράς ήταν λίγο φειδωλό σε σχέση με τις πληροφορίες που μας έδινε για την γενικότερη υπόθεση και έτσι το The Pre-Sequel προσπαθεί να ρίξει λίγο φως στα γεγονότα του lore του παιχνιδιού. Ωστόσο, την παράσταση στο σενάριο εδώ κλέβει χαλαρά ο Jack, που όπως καταλάβατε είναι ο Handsome Jack, ο πολύ κακός τύπος που γνωρίσαμε στο Borderlands 2 και είναι ο πραγματικός πρωταγωνιστής του παιχνιδιού.

Το θέμα είναι ότι η ιστορία του είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αφού θα δείτε πως ένας μικρός υπάλληλος της Hyperion και σχετικά καλός τύπος οδηγείται στο να γίνει ο μεγαλομανής σαδιστής κακός που ξέρετε. Θα φτάσετε μέχρι και να συμπαθήσετε τον Jack προτού αποδειχθεί εντελώς… τρελάρας και ο τρόπος που ξεδιπλώνεται ο χαρακτήρας του είναι πραγματικά δεξιοτεχνικός και θα σας αποζημιώσει. Όπως πάντα, το ιδιαίτερο χιούμορ του παιχνιδιού είναι διάχυτο, με έξυπνες ατάκες και πνευματώδεις διαλόγους που διανθίζουν το στόρι με τον μοναδικό τους τρόπο.

Έναρξη της σεζόν για κυνήγι Vault
Η πρώτη γενική αίσθηση που θα αποκομίσετε από το Borderlands: The Pre-Sequel! (όσοι έχετε παίξει τουλάχιστον ένα από τα δύο προηγούμενα) θα είναι πραγματικά πολύ γνώριμη! Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο πυρήνας του gameplay του παιχνιδιού είναι αυτός που γνωρίζετε, χωρίς δραματικές αλλαγές, εάν εξαιρέσουμε δυο-τρεις προσθήκες. FPS με μπόλικο πιστολίδι, RPG στοιχεία με χορταστικό looting και “μάχιμα” skill trees για τους χαρακτήρες μας το τρίπτυχο της επιτυχίας που διατηρείται και εδώ.

Τηρώντας την παράδοση οι developers για ακόμη μια φορά μας δίνουν τέσσερις επιλογές όσον αφορά τον playable χαρακτήρα που θα επιλέξουμε. Οι νέοι vault hunters μας έρχονται με μια ειδική ικανότητα ο καθένας που τους δίνει ταυτότητα και καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα παίξετε και θα διασκεδάσετε περισσότερο. Η Athena είναι η “μονομάχος” (gladiator) της παρέας και διαθέτει μια ασπίδα που λειτουργεί τόσο αμυντικά (απορροφά damage) όσο και επιθετικά (την εξαπολύετε σε στυλ Captain America).

Ο πιο “ντουκης” Wilhelm (enforcer) μπορεί να καλέσει δύο ιπτάμενα ρομποτάκια σαν συμμάχους, τον Wolf και τον Saint. Ο Wolf επιτίθεται στους εχθρούς, ενώ ο Saint heal-άρει τον χαρακτήρα μας. H Nisha (gunslinger) είναι expert στα όπλα, έχοντας την δυνατότητα να σκοπεύει αυτόματα τους αντιπάλους της ενώ κερδίζει τρομερά boosts σε τομείς όπως weapon damage, accuracy, fire rate κλπ. Θυμίζουμε εδώ πως όλα τα παραπάνω αποτελούν skills που ενεργοποιούνται για ορισμένο χρονικό διάστημα και έχουν cooldown.

O Claptrap που αγαπάμε (ή μισούμε!)
Όμως η μεγάλη εμφάνιση στο Borderlands: The Pre-Sequel! είναι αυτή του Claptrap (the fragtrap!) -ή έστω μιας παραλλαγής του anyway- ως playable χαρακτήρας και μάλιστα διαθέτει ίσως το πιο ενδιαφέρον action skill. Το μικρό ενοχλητικό ρομποτάκι μας μπορεί να σκανάρει τον χώρο με το πρόγραμμα VaultHunter.exe και να επιλέξει την κατάλληλη ability για την κάθε περίπτωση! Όσοι επιθυμείτε ένα πιο χαβαλετζίδικο και απρόβλεπτο στυλ παιχνιδιού θεωρώ πως θα διασκεδάσετε αρκετά χειριζόμενοι τον Claptrap, ο οποίος έτσι κι αλλιώς αποτελεί ατραξιόν της σειράς.

Ετοιμαστείτε για ένα ακόμη ταξίδι στον ιδιαίτερο κόσμο του Borderlands!

Λίγο πιο γρήγορα…
Από εκεί και πέρα, όπως αναφέραμε και παραπάνω η συνταγή του The Pre-Sequel δεν διαφοροποιείται δραματικά από τους προκατόχους του. Το FPS κομμάτι είναι όπως το θυμάστε, με το καρτουνίστικο γενικότερο στυλ και τις δυνατές σκηνές δράσης, με το μειονέκτημα ότι για μια ακόμη φορά υπάρχουν κάποια σημεία στο παιχνίδι στα οποία δεν θα κάνετε κάτι το ιδιαίτερο.

Όπως και στο Borderlands 2 (αλλά και στο πρώτο) κυρίως λόγω σχεδιασμού των χαρτών και τοποθέτησης των objectives, πολλές φορές θα κάνετε άσκοπες διαδρομές που χαλάνε τη ροή της δράσης. Ειδικά στην αρχή του παιχνιδιού, το εύρος στο οποίο είναι τοποθετημένα τα σημεία ενδιαφέροντος προσθέτουν αχρείαστο περπάτημα στην όλη εμπειρία το οποίο απλά μας καθυστερεί τη διασκέδαση και τίποτα άλλο. Το όλο πράγμα “μαζεύεται” κάπως στη συνέχεια της ιστορίας, αλλά είναι ένα προβληματάκι που έχει γενικότερα η σειρά και δεν διορθώθηκε ούτε εδώ.

Πιστολίδι και RPG
Όταν η δράση ξεκινά όμως, το παιχνίδι έχει την αίσθηση του… παλιού καλού Borderlands. Λόγω του ότι ο… χαμός αυτή τη φορά διαδραματίζεται στο φεγγάρι του πλανήτη Pandora, δικαιολογούνται σεναριακά ορισμένες προσθήκες που εμπλουτίζουν κάπως το gameplay. Για αρχή έχουμε την έλλειψη οξυγόνου που θα σας αναγκάζει να αξιοποιείτε τα διάφορα Oz kits για να αναπνέετε, τα οποία δεν είναι απεριόριστα και έτσι θα πρέπει κατά καιρούς να βρίσκετε σημεία με οξυγόνο ώστε να μην τα εξαντλείτε. Πάντως, οι ευκαιρίες για φρέσκες “ανάσες” στον Elpis δεν είναι σπάνιες, καθώς υπάρχουν διάφορα μηχανήματα όπως δοχεία οξυγόνου και γεννήτριες ατμόσφαιρας σε χώρους όπου και αναπνέετε κανονικά.

Εφόσον είστε εξοπλισμένοι με το Oz kit δύνασθε να εκτελέσετε double jumps πατώντας εκ νέου το space στον αέρα, ενώ εάν εκείνη τη στιγμή πατήσετε ή/και το σκύψιμο θα εκτελέσετε μια air stomp attack πέφτοντας με δύναμη στο έδαφος, πλήττοντας πολλούς εχθρούς ταυτόχρονα. Βέβαια όλα αυτά τα αεροδυναμικά ενισχύονται από την χαμηλή βαρύτητα που υπάρχει στο φεγγάρι όπου όλες οι εναέριες κινήσεις εκτελούνται με μια μικρή αιώρηση ελέω low gravity physics. Το όλο αποτέλεσμα δίνει μια πιο “διαστημική” αίσθηση στην δράση -θυμίζοντας παλιό arena shooter, με το αμιγώς πιστολίδι πάντως να παραμένει στα ίδια πρότυπα με τους προκάτοχούς του.

Τα RPG στοιχεία επίσης έχουν επιστρέψει όπως τα γνωρίζετε. Κάθε χαρακτήρας διαθέτει ένα αρκετά τυπικό skill tree που επιβραβεύει το στυλ παιξίματος του καθενός. Μάλιστα, υπάρχουν μικρό-achievements που μπορείτε να ξεκλειδώσετε κάνοντας κάποια συγκεκριμένα πράγματα in-game, τα οποία σας δίνουν συνεχώς μικρά boosts ή και bonuses. Το inventory σας επίσης είναι εδώ και πάλι για να εξοπλίζετε τον χαρακτήρα σας με τα πιο κατάλληλα όπλα και gadgets. Φυσικά, πολλά από τα διάφορα καλούδια τα βρίσκετε σαν loot στο περιβάλλον, αλλά μπορείτε και να τα αγοράσετε από τα γνωστά πλέον vending machines.

To the moon and back
Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν το Borderlands: The Pre-Sequel! είναι ένα ακόμη κλασικό Borderlands (εάν μου επιτρέπετε τον χαρακτηρισμό) με τις μικρό-προσθήκες που αναφέραμε να προσδίδουν μια ελάχιστη διαφοροποίηση στη δράση. Στις πάνω-κάτω είκοσι ώρες του campaign θα περιηγηθείτε στα ενδιαφέροντα τοπία του Elpis, θα αναμετρηθείτε με διαφόρων ειδών αντιπάλους (από ζώα μέχρι πιο εξεζητημένους εχθρούς), θα χρησιμοποιήσετε μια εντυπωσιακή πληθώρα συμβατικών και πιο εναλλακτικών πυροβόλων όπλων, θα γελάσετε με ατάκες, θα εξελίξετε τους χαρακτήρες σας και μάλιστα έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε τα παραπάνω και σε co-op με συνεργασία μέχρι και τεσσάρων παικτών.

Υπάρχουν επίσης δύο νέα οχήματα, εκ των οποίων το Stingray hovercraft είναι μάλλον το καλύτερο με αρκετή πλάκα στον χειρισμό -αν και μην περιμένετε πλήρη έλεγχο σε κάθε περίπτωση. Μπορείτε επίσης να βρείτε μερικά νέα πραγματάκια στον εξοπλισμό σας, όπως τα καινούρια laser όπλα, την δυνατότητα να παγώνετε τους εχθρούς και φυσικά τα Oz kits που αναφέραμε παραπάνω. Σε γενικές γραμμές το Pre-Sequel τα έχει όλα και θα ικανοποιήσει τους φίλους της σειράς 100% (και όχι μόνο) αν και πράγματι το μεγαλύτερό του πρόβλημα είναι ότι όντως θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλης διάρκειας DLC, καθώς δεν υπάρχει κάτι το εξαιρετικά καινούριο να δούμε.

Δείχνει σαν Borderlands και είναι
Για τα γραφικά του παιχνιδιού δεν έχουμε να πούμε και πολλά πράγματα. Απλά ανατρέξτε στο review του Borderlands 2 και είστε καλυμμένοι! Οι developers έχουν μείνει 2-3 χρόνια πίσω και χρησιμοποίησαν εκ νέου την ίδια engine (Unreal Engine 3) και ουσιαστικά στον οπτικό τομέα δεν συναντάμε αλλαγές. Η όμορφη cel-shaded αισθητική είναι αυτή που κάνει όλη τη δουλειά και δίνει χαρακτήρα στο παιχνίδι, καθώς αμιγώς τεχνικά δεν υπάρχει κάτι εντυπωσιακό για να σταθούμε.

Ο σχεδιασμός στα περιβάλλοντα είναι όμορφος και εξυπηρετεί το… western sci-fi ύφος του τίτλου, ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως για μια ακόμη φορά παρατηρήθηκε το φαινόμενο του texture popping στην περίπτωση που γίνεται load μια νέα τοποθεσία. Στα του ήχου έχουμε ταιριαστά μουσικά θέματα (κλασικά αυτό της εισαγωγής τα σπάει) αν και in-game πολλές φορές γίνονται κάπως επαναλαμβανόμενα -χωρίς να μας χαλάνε σε καμία περίπτωση- ενώ το voice acting έχει τον χαρακτήρα και το στυλ που αρμόζει στην ατμόσφαιρα του παιχνιδιού.

Υπάρχει Elpis
Το Borderlands: The Pre-Sequel! διαθέτει όλα τα στοιχεία που αγαπήσαμε στη σειρά -και κάνα-δυο ακόμα- και προσφέρει μια “σωστή” και πολύ διασκεδαστική εμπειρία. Οι νέοι μηχανισμοί low gravity δίνουν μια ελαφρώς καινούρια διάσταση στη δράση ενώ η ιστορία του Handsome Jack θα σας κρατήσει το ενδιαφέρον.

Μόνη μικρή ένσταση μας είναι ο “αέρας” επανάληψης που αρχίζει να πλανάται πάνω από τη σειρά, καθώς τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία έχουν μεταφερθεί και πάλι σχεδόν αυτούσια. Επίσης, δεν μπόρεσα να διώξω ποτέ την αίσθηση πως έπαιζα ένα μεγάλο last-gen DLC του Borderlands 2. Πάντως, ειδικά όσοι είστε fans της σειράς, θα περάσετε πάλι αρκετές διασκεδαστικές ώρες μπροστά από τις οθόνες σας!

Θετικά:
– Πληθώρα εξοπλισμού
– Νέοι μηχανισμοί low gravity
– Ενδιαφέροντα skills
– O Claptrap και ο Handsome Jack!

Αρνητικά:
– Υπάρχουν και πάλι σημεία χωρίς ιδιαίτερη δράση
– Αίσθηση επανάληψης
– Δεν καταπολεμήθηκαν τα προβλήματα των προκατόχων του

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 8
Gameplay: 8
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.6

Ότι πρέπει για τους φίλους της σειράς. Εάν δεν ανήκετε σε αυτούς θα διασκεδάσετε μεν, αλλά θα νιώσετε πιο έντονα ότι κάπου τα έχετε ξανακάνει όλα αυτά!

Γρηγόρης Βούλγαρης

Πηγή: GameWorld.gr