Γράφει ο Πέτρος “Sir Pretender” Κηπουρόπουλος

Η Sony ήταν ξεκάθαρη αυτή τη φορά. Ήθελε να παρουσιάσει το φορητό της επόμενης γενιάς (ή την επόμενη γενιά φορητών συστημάτων, πάρτε το όπως θέλετε) και αυτό έκανε στην κυριολεξία σήμερα το πρωί, όταν και ανακοίνωσε το Next Generation Portable ή NGP εν συντομία –είναι σαν να θέλεις να δώσεις όνομα σε έναν σκύλο και να τον «βαφτίσεις»… Σκύλο! Το NGP λοιπόν παρουσιάστηκε με κάθε επισημότητα, λίγες μόλις μέρες μετά τη δεύτερη ανακοίνωση του 3DS από πλευράς Nintendo. Το σύστημα της Sony θα αργήσει βέβαια να κάνει την εμφάνισή του στην αγορά καθώς είναι προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει στα τέλη του έτους, αλλά όπως και να ‘χει, η σκιά του θα πλανάται πάνω από κάθε ανακοίνωση του ανταγωνισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να δούμε τι μάθαμε σήμερα λοιπόν…

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κάνει όλα και συμφέρει

Από πλευράς design κατ’ αρχάς διαψεύστηκαν οι Πυθίες που προέβλεπαν παρόμοιο σχεδιασμό με το PSPgo. Η Sony είχε ξεκαθαρίσει ότι το σχέδιο του υπερφορητού της δεν την ενδιέφερε και έτσι προτίμησε να κινηθεί εκ του ασφαλούς βασιζόμενη πάνω στο κλασσικό και δοκιμασμένο PSP-3000. Η οθόνη βέβαια έχει μεγαλώσει ενώ σε κάθε μεριά της πρόσοψης της κονσόλας υπάρχει και από ένας αναλογικός μοχλός, πέραν του D-pad και των τεσσάρων PlayStation κουμπιών φυσικά.

Η τεράστια καινοτομία του NGP βέβαια όσον αφορά τον χειρισμό είναι το touchpad που βρίσκεται στην πίσω όψη του και είναι ακριβώς όσο η οθόνη. Ενσωματώνοντας multi-touch capacitive τεχνολογία, το εν λόγω touchpad θα προσφέρει στον παίκτη τη δυνατότητα να παίξει τα αγαπημένα του παιχνίδια με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο αφού αγγίζοντας το pad, θα είναι σαν να αγγίζει το αντίστοιχο σημείο της οθόνης. Τη λειτουργικότητα αυτού του concept βέβαια μένει να τη δούμε στην πράξη, ωστόσο απ’ ότι είδαμε στο event της Sony, όσοι δοκίμασαν να παίξουν κάποιο παιχνίδι έτσι, βολεύτηκαν αφάνταστα.

 

 

Πέραν του touchpad, έχουμε βεβαίως και την οθόνη αφής. Μιλάμε για μία OLED multi-touch capacitive οθόνη 5 ιντσών (16:9), με δυνατότητα απεικόνισης 16 εκατομμυρίων χρωμάτων και ανάλυσης 900×544. Μέσω αυτής, οι παίκτες θα μπορούν να αλληλεπιδρούν με το σύστημα φυσικά (αντιλαμβάνεστε ότι η πλοήγηση στα μενού και τις λειτουργίες του NGP γίνεται παιχνίδι) και να χειρίζονται ακόμα πιο άμεσα τα παιχνίδια που παίζουν. Χαρακτηριστικά, στο Uncharted, ο παίκτης θα είναι σε θέση να τραβά γραμμές στην οθόνη ώστε ο Nathan Drake να ακολουθήσει συγκριμένη πορεία ή να επιλέξει ένα σημείο προκειμένου να πάει εκεί ο τελευταίος.

Technically…

Συνεχίζοντας με τα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής, μέσα της θα κρύβει έναν τετραπύρηνο επεξεργαστή ARM Cortex A9 ενώ τα γραφικά θα επιμελείται ο πανίσχυρος SGX543MP4+. Θα είναι εφοδιασμένη με γυροσκόπιο και επιταχυνσιόμετρο για ανίχνευση κίνησης και περιστροφής, GPS αλλά και δύο κάμερες, μία στην εμπρόσθια και μία στην πίσω όψη. Από πλευράς συνδεσιμότητας, η Sony παίρνει άριστα αφού πέραν των Bluetooth (2.1 με EDR παρακαλώ) και Wi-Fi, το NGP υποστηρίζει 3G δίκτυα και μάλιστα πρόκειται για το πρώτο handheld που θα μπορεί να συνδέεται στα δίκτυα των παρόχων υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας! Παραμένει παρ’ όλα αυτά άγνωστο για την ώρα αν θα μπορεί να τα χρησιμοποιεί και για υπηρεσίες gaming.

 

 

Πρωτότυπες λειτουργίες

Το NGP όμως δεν μένει στο hardware. Η Sony παρουσίασε και μια σειρά από πρωτότυπες λειτουργίες και εφαρμογές για τη νέα της κονσόλα που εστιάζουν στο κοινωνικό κομμάτι και αποσκοπούν να φέρουν τους ανθρώπους (…δηλαδή τους κατόχους NGP) πιο κοντά. Κατ’ αρχάς έχουμε πλήρη πρόσβαση στο PlayStation Network με υποστήριξη trophies αλλά και υπηρεσιών όπως LiveArea, Near και Activity. Αυτές αφ’ ενός θα επιτρέπουν στον κάτοχο της κονσόλας να δει με τι ασχολούνται οι φίλοι του ανά πάσα στιγμή, αφ’ ετέρου όμως θα του δίνουν τη δυνατότητα να ελέγξει για άλλες NGP συσκευές στον χώρο, να επικοινωνήσει με τους κατόχους τους αλλά και να ρίξει μια ματιά στα παιχνίδια που παίζουν! Αν μάλιστα βρει κάτι που του αρέσει, τότε θα είναι σε θέση να μπει άμεσα στο PSN και να το αγοράσει από το PlayStation Store!

Από πλευράς παιχνιδιών, οι τίτλοι του NGP θα έρχονται σε μικρές flash κάρτες, αν και είναι ηλίου φαεινότερο πως η Sony προωθεί την ψηφιακή διανομή για τη νέα της κονσόλα. Αυτή πάντως θα είναι ικανή να τρέξει παιχνίδια PSP, minis και PSone classics τα οποία ο χρήστης θα είναι σε θέση να αγοράσει από το PSN. Εξίσου ενδιαφέρουσα θα είναι και η υποστήριξη της πλατφόρμας PlayStation Suite, μέσω της οποίας η Sony θα τροφοδοτήσει με παιχνίδια τις αγορές των Android smartphones και των tablets. Πέραν της συμβατότητας με όλα τα παραπάνω, το NGP θα προσφέρει στους χρήστες την ευκαιρία να κατεβάσουν βίντεο και κόμικς από το PSN ενώ, τέλος, αξίζει να κάνουμε μια αναφορά στο πρωτότυπο μενού που είδαμε από τα screenshots.

 


Ε, ρε παιχνίδι και κακό!

Επειδή όμως πάνω απ’ όλα μιλάμε για παιχνιδομηχανή, αυτό που μετράει σε τελική ανάλυση είναι τα παιχνίδια και οι πρώτες εντυπώσεις που μας έμειναν από το NGP ήταν οι καλύτερες. Από πλευράς τίτλων, στην παρουσίαση της Sony έγινε επίσημα λόγος για ουκ ολίγα AAA franchises: Killzone, Uncharted, WipeOut, LittleBigPlanet, Resistance, Call of Duty και Hustle Kings σέρνουν τον χορό, Hot Shots Golf, Reality Fighters, Gravity Daze, Smart As, Broken και Little Deviants ακολουθούν.

Και αυτά είναι μόνο τα παιχνίδια για τα οποία έγινε επίσημα λόγος. Θέλετε να πάρετε μια γεύση από τις εταιρείες που θα ασχοληθούν με την παραγωγή τίτλων για το σύστημα της Sony, τουλάχιστον όπως τις παρουσιάζει το Siliconera: Capcom, Square Enix, Grasshopper Multimedia, SNK Playmore, Tecmo Koei, Hudson, Konami, Level-5, Activision, SEGA, Namco Bandai, Epic Games, PopCap, 2K Games, 2K Sports, Warner Bros. Interactive, Ubisoft, Sumo Digital, Rockstar, Eutechnyx, Gameloft, Codemasters, Avalanche και η λίστα τραβάει ακόμα. Βέβαια δεν είδαμε κάπου ούτε THQ, ούτε EA αλλά δεν μπορεί… Αργά ή γρήγορα θα πηδήξουν κι αυτές στο τρένο!

Με το καλό να ορίσει

Αν μη τι άλλο με το Next Generation Portable ή NGP, η Sony παρουσίασε μια πολύ δυνατή συσκευή η οποία σε γενικές γραμμές δεν υστερεί ούτε σε ισχύ και επιδόσεις αλλά ούτε και σε καινοτομίες, πονοκεφαλιάζοντας το δίχως άλλο τον ανταγωνισμό. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην OLED οθόνη της, η ποιότητα της οποίας δείχνει κορυφαία και πραγματικά είναι να απορεί κανείς πώς στη Sony δεν το πάλεψαν ακόμα περισσότερο για την ενσωμάτωση HDMI out. Σίγουρα μένει να διευθετηθούν ορισμένες λεπτομέρειες και να αποκαλυφθεί ο πλήρης πίνακας τεχνικών χαρακτηριστικών και –εννοείται- η τιμή της συσκευής, ωστόσο με μια πρώτη ματιά αυτή φαντάζει τουλάχιστον ελκυστική. Αν στο όλο πακέτο συνυπολογίσει κανείς τις υπηρεσίες και τα παιχνίδια που ανακοινώθηκαν αλλά και τις εταιρείες που ανακοίνωσαν πως θα στηρίξουν τη Sony στην προσπάθειά της αυτή, τότε αμέσως-αμέσως έχουμε μια καθ’ όλα αξιόλογη και ολοκληρωμένη πρόταση στην αγορά των handhelds.

Σαν να ανυπομονούμε για τα επόμενα Χριστούγεννα ξαφνικά…

 

πηγή: byteme.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης