Η ΕΑ DICE μας προσφέρει εδώ και πολλά χρόνια την σειρά Battlefield, μία από τις καλύτερες στον χώρο των First-Person Shooter. Εν τω μεταξύ, όσο περνάει ο καιρός μας κακομαθαίνει, αφού αυξάνει συνεχώς τη ποιότητα των Battlefield και με διάφορα tricks καταφέρνει να κρατάει όλους τους fans ευχαριστημένους. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε νέες προσθήκες και αλλαγές στο gameplay της σειράς, κάτι που είναι καλό και ταυτόχρονα κακό.

Όπως έχει πει ένας εκ των δημιουργών του Battlefield, Patrick Bach, οι fans δεν θα έπαιρναν με καλό μάτι κάποια δραστική αλλαγή, αφού τόσα χρόνια έχουν συνηθίσει να παίζουν με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Παρόλα αυτά, η EA DICE καταφέρνει να τραβάει τη προσοχή κάθε φορά με το να αφαιρεί και να επαναφέρει συνεχώς ορισμένα key features από προηγούμενους τίτλους. Το Battlefield 4 στην ουσία είναι ένα κράμα από πολλά Battlefield μαζί. Έχει γραφικά επιπέδου Battlefield 3, αλλά πιο βελτιωμένα, ενώ βλέπουμε την επιστροφή του Commander mode από το Battlefield 2 και την καταστροφή των κτηρίων που είδαμε στο Battlefield: Bad Company 2.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Made in China
Tα γεγονότα του Battlefield 4 εξελίσσονται στο κοντινό μέλλον, το 2020. Με αφορμή διάφορους πολιτικούς λόγους, η Κίνα κηρύττει τον πόλεμο στην Αμερική από το πουθενά. Εκεί που είχαμε συνηθίσει Ρώσους εναντίων Αμερικανών, βλέπουμε επιτέλους και κάτι διαφορετικό. Έτσι τα γεγονότα λαμβάνουν αναγκαστικά χώρα στη Κίνα όπου μαζί με την ομάδα σας καλείστε να διεξάγετε διάφορες πολεμικές επιχειρήσεις ανά την υφήλιο. Στο παιχνίδι αναλαμβάνετε τον ρόλο του Daniel Recker, ο οποίος ανήκει στην Tombstone, μια επίλεκτη ομάδα Αμερικανών πεζοναυτών. Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας σας ονομάζονται Dunn, Irish και Pac ενώ στη συνέχεια προστίθεται και η Hannah. Το σενάριο του Battlefield 4 μπορούμε να πούμε ότι μέσα από τις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρετε και τις ανατροπές, για πρώτη φορά μας άγγιξε.

Μα γιατί δεν πυροβολάει;
To Battlefield μέχρι τώρα μας είχε συνηθίσει σε συγκεκριμένα κουμπιά τα οποία είναι λίγο ή πολύ στάνταρ στα περισσότερα FPS. Στο Battlefield 4 θα πρέπει να συνηθίσετε στις αλλαγές οι οποίες αν και δεν είναι όλες τόσο δραστικές, μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα τουλάχιστον για τα 20 πρώτα λεπτά.


Πρώτα από όλα, δεν θα χρησιμοποιήσετε πλέον το δίδυμο L1, R1 για να στοχεύσετε και να πυροβολήσετε αλλά τα L2 και R2. Ο κύριος κορμός του gameplay παραμένει αυτούσιος από το PS3 στο PS4, με την διαφορά να είναι στο hardware, καθώς το DualShock 4 σας επιτρέπει να έχετε μεγαλύτερη ακρίβεια, τόσο στις χειρολαβές όσο και στα δύο trigger buttons.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το L1 δεν κάνετε zoom στον στόχο αλλά πετάτε χειροβομβίδα ενώ με το R1 ενεργοποιείτε το Recon με το οποίο χρησιμοποιώντας ένα ειδικό ζευγάρι από κιάλια θα μπορείτε να “scanάρετε” μια περιοχή, μαρκάροντας παράλληλα τις θέσεις των αντιπάλων στρατιωτών. Η εναλλαγή μεταξύ των δύο όπλων σας (primary και secondary) και των gadgets σας (νάρκες, πύραυλοι stinger, RPGs και εκτοξευτές χειροβομβίδων) γίνεται άμεσα με το κουμπί Δ και με το d-pad αντίστοιχα ενώ το reload παραμένει στο τετράγωνο κουμπί. Για να πάρετε όπλο από πεσμένο εχθρό θα πρέπει να πατήσετε το Δ και όχι το τετράγωνο ενώ οι πόρτες ανοίγουν πλέον με το Ο.

Αφήστε τους εχθρούς σας να καούν στη φωτιά όσο εσείς θα φεύγετε από το τοπίο like a boss.

Γραφικά από άλλο πλανήτη
Έχοντας παίξει και τις δύο εκδόσεις του Battlefield 4 στις κονσόλες τις Sony, μπορούμε να εκτιμήσουμε τη δουλειά που έχει γίνει στις next-gen κονσόλες. Όλα τα αντικείμενα μέσα στο παιχνίδι είναι καλοσχεδιασμένα και λεπτομερή. Ο φωτισμός ακολουθεί πλήρως τους νόμους της φυσικής, ενώ οι σκιές στα δάση και η ομίχλη στους χάρτες με υψηλό υψόμετρο μοιάζουν τόσο αληθινά που θα νομίζετε ότι βλέπετε cutscene.

Το Battlefield 4 χρησιμοποιεί την Frostbite 3 engine της DICE η οποία αξιοποιεί και τους οκτώ πυρήνες του PS4. To παιχνίδι καταφέρνει και τρέχει στα 60 frames το δευτερόλεπτο αντί για τα 30 που είδαμε στις κονσόλες προηγούμενης γενιάς, όπως το PS3 και το Xbox 360. To frame rate είναι πάντα σχετικά σταθερό με εξαίρεση ορισμένες φορές όπου εμφανίζονται πολλοί εχθροί και γεμίζουν τον χάρτη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα frames πέφτουν στα 50, κάτι που δεν γίνεται εύκολα αισθητό από τον συνηθισμένο σε κονσόλες gamer.

Όσο για τα textures, η έκδοση του PS4 έχει μεγάλες αναβαθμίσεις οι οποίες βγάζουν μάτι, ωστόσο μερικές φορές παρατηρήσαμε “θόλωμα” στα textures όταν ξεκινούσαμε μια νέα αποστολή. To μεγάλο πρόβλημα έχει να κάνει με το γεγονός ότι το Battlefield 4 τρέχει σε native HD ανάλυση (1080p) σε PC, αλλά στις εκδόσεις για PS4 και Xbox One γίνεται downscale στα 900p και 720p αντίστοιχα. Στο multiplayer υπήρχαν αρκετά προβλήματα με το lag στους servers τα οποία θα διορθωθούν άμεσα από την EA Dice. Όταν καταφέραμε όμως να παίξουμε, το frame rate κυμαινόταν στα 40 με 60 fps, κάτι που γίνεται εύκολα αντιληπτό από το ανθρώπινο μάτι.

Η απόλυτη εμπειρία πολέμου έγινε ακόμα καλύτερη
Το ότι η DICE αποφάσισε να επενδύσει περισσότερο στο campaign του Battlefield 4 είναι ολοφάνερο, παρά την μείωση της διάρκειάς του. Η ενδιαφέρουσα πλοκή του σεναρίου μαζί με τον εξαιρετικό οπτικό τομέα και το επαγγελματικό voice acting, κάνουν το Battlefield 4 ίσως το καλύτερο του είδους του. Η επιστροφή του Commander Mode, της καταστροφής στο περιβάλλον και η προσθήκη του Recon είναι ενδιαφέροντα features τα οποία κάνουν τον νέο τίτλο της DICE να υπερτερεί αρκετά σε σχέση με τους προηγούμενους της σειράς.

Το frame rate της έκδοσης του Battlefield 4 στο PS4 πέφτει αρκετά κατά τη διάρκεια της μάχης τόσο στο single-player campaign όσο και στο multiplayer πράγμα που σημαίνει ότι εάν θέλετε 1080p εμπειρία μαζί με 60 fps σχεδόν σταθερά, η μόνη επιλογή είναι το PC. Περιμένουμε πολλά περισσότερα στο επόμενο Battlefield όσον αφορά το gameplay αλλά και τα γραφικά του παιχνιδιού. Προς τα παρόν, η έκδοση για PS4 αποτελεί σίγουρα καλύτερη επιλογή σε σύγκριση με αυτή για PS3 ή Xbox 360.

Θετικά:
– Εθιστικό multiplayer
– Μεγάλη ποικιλία όπλων
– Άριστη ηχητική επένδυση
– Ρεαλιστικό μοντέλο καταστροφής περιβάλλοντος
– Κορυφαία γραφικά στα PC
– Λειτουργικό μοντέλο χειρισμού
– Μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στο campaign
– Η engine δεν “γεννά” συνεχώς στρατιώτες
– Ακόμα πιο εντυπωσιακά γραφικά σε σχέση με το PS3
– Frame rate στα 60 fps

Αρνητικά:
– Μέτρια Α.Ι.
– Ανάλυση στα 900p
– Campaign μικρής διάρκειας

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 9
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 8.8

Το Battlefield 4 στη νέα κονσόλα της Sony μπορεί να σας προσφέρει μια αρκετά ικανοποιητική FPS εμπειρία, σχεδόν ισάξια με ένα καλό PC.

Χριστιάνα Θάνου

Συντάκτης: christiana@gameworld.gr (Χριστιάνα Θάνου)
Πηγή: GameWorld.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης