Freemium: μια στρατηγική πώλησης σύμφωνα με την οποία ένα προϊόν προσφέρεται δωρεάν αλλά για να ξεκλειδώσει όλες τις λειτουργίες του θα πρέπει να ξοδευτούν χρήματα κατά την διάρκεια της χρήσης του. Η τακτική αυτή πρωτοεμφανίστηκε στα 80s (τότε χρησιμοποιούνταν ο όρος “freeware”), αλλά κυριολεκτικά εισέβαλε στην gaming ζωή μας με την άνοδο του Facebook και του App Store οπότε εμφανίστηκαν τα διάφορα Farmville, Temple Run και Clash of Clans μεταξύ πολλών άλλων. Tι σχέση όμως έχουν όλα αυτά με την κριτική του Blood and Glory, του δημιουργήματος της Glu Games Inc;

Ο λόγος είναι ότι η εταιρεία που ιδρύθηκε στο San Francisco το 2001 έχει κάνει το Freemium …επιστήμη. Από τους 70+ τίτλους τους οποίους η Glu έχει κυκλοφορήσει στο App Store, όλοι πλην 2-3 εξαιρέσεων μπορούν να αποκτηθούν δωρεάν ενώ βέβαια το…παραδάκι βγαίνει από τις in-game αγορές. Robocop, Rogue Racing, Frontline Commando και Eternity Warriors είναι οι πιο γνωστοί τίτλοι, ενώ η λίστα περιλαμβάνει και τελείως casual games όπως το Bug Village και το Ham on the Run. Πάντως, το Bloom & Flory φαίνεται να στοχεύει σε πιο hardcore κοινό ενώ υπόσχεται αρκετό βάθος στο gameplay. Για να δούμε λοιπόν αν αξίζει να ασχοληθεί κάποιος μαζί του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

There will be blood!
To Blood and Glory είναι ένα single-player Fighting game, του οποίου το gameplay ακολουθεί πιστά τη φόρμουλα την οποία ανέστησε το Infinity Blade. Και λέμε “ανέστησε” επειδή αυτός ο τρόπος παιξίματος φέρνει στο μυαλό μία real-time μετεξέλιξη των …παλαιολιθικών Dragon´s Lair και Space Ace της AMS που κυκλοφόρησαν το 1983 και το 1984 αντίστοιχα. Σε αυτά, δεν ελέγχατε άμεσα την κίνηση του ήρωα (δηλαδή δεν τον κατευθύνατε μέσα σε μία αρένα) αλλά μόνο τις αντιδράσεις του και παρακολουθούσατε τα τεκταινόμενα στην οθόνη περιμένοντας τη στιγμή κατά την οποία παρουσιαζόταν ένα “παράθυρο αντίδρασης”. Τότε έπρεπε να επιλέξετε μία κατεύθυνση ώστε να κάνει ο ήρωας σας την κίνηση του. Αν η κίνηση σας ήταν η σωστή όλα πήγαιναν καλά, αλλά αν δεν ήταν ή καθυστερούσατε να την εκτελέσετε, είχατε …θέμα.

Πάνω σε αυτή τη λογική βασίζεται ο τρόπος παιξίματος τόσο του Ιnfinity Blade όσο και του Blood and Glory. Θα πρέπει να προβλέψετε το τι θα συμβεί και μόλις έρθει η κατάλληλη στιγμή κάνετε swipe (δηλαδή σέρνετε το δάκτυλό σας) προς κάποια κατεύθυνση ή πατάτε κάποια από τα onscreen buttons. Αν η επιλογή σας είναι η σωστή, πετυχαίνετε κάποιο χτύπημα ή αμύνεστε σωστά.


Ευτυχώς τα πράγματα έχουν εξελιχθεί αρκετά από τα 80’s. Έτσι, μία λάθος κίνηση δεν σημαίνει απαραίτητα θάνατο όπως συνέβαινε στα ανελέητα εκείνα games, αλλά έχει ως συνέπεια να μειώνεται η μπάρα ενέργειας. Αυτή -όπως σχεδόν σε κάθε fighting game από τότε που το καθιέρωσε το Yie Ar Kung Fu της Konami- βρίσκεται στο πάνω μέρος της οθόνης. Ακριβώς απέναντι από αυτή υπάρχει η ενέργεια του αντιπάλου σας ενώ από κάτω αναφέρεται η αντιστοιχία του σε hit points, κάτι το οποίο είναι καλοδεχούμενο αφού δίνει μία άμεση εικόνα της δύναμης του αντιπάλου σας σε σύγκριση με τη δική σας. Τέλος, το user interface συμπληρώνεται από τρία κουμπιά τα οποία ενεργοποιούν τα special attacks, την άμυνα σας και τα healing potions.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπείτε στην αρένα και κατατροπώστε τους αντιπάλους σας
Μιλώντας γενικά για το gameplay, τα controls είναι αρκετά εύκολα και θα ευχαριστηθείτε κοπάνημα. Στο Blood and Glory έχετε μία μεγάλη ποικιλία κινήσεων οι οποίες βασίζονται στους παρακάτω έξι άξονες: light και heavy attacks, special combos, blocks, dodges και parries. Η στάνταρ gameplay ρουτίνα για να κατατροπώσετε κάθε αντίπαλο είναι η εξής. Πρώτα θα πρέπει να εξουδετερώσετε την επίθεσή του (πατώντας το defense button την κατάλληλη στιγμή) ή να την αποφύγετε τελείως (το dodge γίνεται πατώντας τη δεξιά ή την αριστερή πλευρά της οθόνης, ανάλογα με το από που σας έρχεται το χτύπημα). Αφού το καταφέρετε αυτό και ο αντίπαλος χάσει την ισορροπία του, έχετε την ευκαιρία να εξαπολύσετε μία light ή heavy attack με το όπλο σας (σπαθί, τσεκούρι, mace κτλ.) και έτσι να “χτίσετε” κάποιο combo κάνοντας τα κατάλληλα swipes στην οθόνη. Οι κινήσεις αυτές περιγράφονται τόσο στο tutorial όσο και στη σχετική λίστα κινήσεων και η αποτελεσματικότητα τους εξαρτάτε τόσο από την μνήμη όσο και από την ταχύτητα σας.

Μία ακόμα καλύτερη (και πιο απολαυστική) τακτική είναι το parry. Για να την εκτελέσετε σωστά θα πρέπει να αποκτήσετε πρώτα λίγο εμπειρία. Τότε θα μπορείτε να «μυριστείτε» την κατεύθυνση από την οποία θα έρθει η επόμενη επίθεση του αντιπάλου σας και να κάνετε swipe με αντίθετη φορά. Ένα πετυχημένο parry θα αφήσει τον αντίπαλό σας stunned και τελείως εκτεθειμένο στις …ορέξεις σας και όπως καταλαβαίνετε το mastering αυτής της τεχνικής θα σας λύσει τα χέρια και θα σας βοηθήσει να farmάρετε experience και coins τα οποία θα σας χρειαστούν στη συνέχεια. Τέλος, σαν κερασάκι στην fighting τούρτα σας έχετε standby και κάποια special attacks που έχουν πραγματικά ολέθρια αποτελέσματα στο health του αντιπάλου σας και εκτελούνται πατώντας τo αντίστοιχo button.

Κάπου εδώ θα πρέπει να κάνουμε και μία διευκρίνιση. Το Blood & Glory είναι ένα fighting game όπου ο πιο γρήγορος κερδίζει. Αν προσπαθήσετε να κάνετε τα δικά σας combos αλά Soul Calibur ή Tekken ακολουθώντας «button mashing» τακτικές, δεν θα πάτε πολύ μακριά. Εδώ τα πάντα εξελίσσονται σε πιο αργούς ρυθμούς κάτι που ταιριάζει στο όλο concept, επειδή ο gladiator σας είναι πολύ φορτωμένος με πανοπλίες και λοιπά αξεσουάρ.

“Some of you have come to witness strength. Some of you have come to witness courage. But all of you… each of you… have come for blood…”

Η αργή ταχύτητα δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό αφού από τη μία προσθέτει impact στα χτυπήματα που ρίχνετε (ή τρώτε) ενώ από την άλλη έχετε το χρονικό περιθώριο για να διαλέξετε πιο ορθολογιστικά το τι θα κάνετε. Το θέμα αυτό το αναφέρουμε επειδή η αργή ταχύτητα είναι κάτι που ίσως να ξενίσει λίγο κάποιους στην αρχή, ειδικά όσους από εσάς δεν έχετε παίξει το Infinity Blade. Όταν όμως συνηθίσετε λίγο τον τρόπο παιξίματος και βρείτε ποιες κινήσεις πρέπει να κάνετε και ποια είναι η κατάλληλη στιγμή, θα αντλήσετε αρκετή απόλαυση κατασφάζοντας όποιον βρεθεί μπροστά σας.

Are you not entertained? Is this not why you are here?
Σε γενικές γραμμές, στο δημιούργημα της Glu δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο σεναριακό υπόβαθρο. Μία φωνή σας καλωσορίζει και η μάχη ξεκινά. Πριν κάνετε όμως την τυπική βόλτα σας προς την αρένα, πρέπει καταρχήν να προετοιμαστείτε κατάλληλα για τη μάχη. Αρχικά θα κάνετε μία στάση στην οθόνη του inventory όπου μπορείτε να διαλέξετε ποια από τις πανοπλίες, κράνη, όπλα και ασπίδες που έχετε αποκτήσει θα χρησιμοποιήσετε.

Καθένα από αυτά έχει τη δική του επιρροή σε διάφορα attributtes του χαρακτήρα σας όπως το health ή τα hit points, ενώ για όσους δεν θέλουν να πολυασχοληθούν με τα στατιστικά υπάρχει ένα πολύ χρήσιμο βελάκι το οποίο όταν είναι πράσινο σας υποδεικνύει ότι το νέο item είναι συνολικά καλύτερο από το προηγούμενο. Το θετικό σε όλο αυτό είναι ότι τα items είναι πραγματικά πάρα πολλά και διαφέρουν ως προς το αποτέλεσμα και την απεικόνισή τους, αλλά από την άλλη ένα αρνητικό στοιχείο είναι ότι το inventory παίζει ταυτόχρονα και το ρόλο του online store, συνδυάζοντας αγορασμένα και “pay to buy” items. Αυτό παραφορτώνει συνολικά το σχετικό μενού και τελικά σας μπερδεύει, ενώ είναι και λίγο ύπουλο αφού οι πιθανότητες για μία κατά λάθος αγορά (αν βέβαια είναι ενεργοποιημένη η επιλογή της άμεσης αγοράς στο iOS), αυξάνονται ραγδαία.

Συνολικά υπάρχουν 12 απλά tournaments με 5 rounds το καθένα και 2 elite tournaments όπου συγκεντρώνονται οι καλύτεροι όλων, με τεράστια (χρηματικά κυρίως) έπαθλα. Σε κάθε γύρο ο εχθρός είναι διαφορετικός με πραγματικά μεγάλη διαφορά στην εμφάνιση και το μέγεθος, ενώ το απαραίτητο taunting animation χαρακτηρίζεται από διασκεδαστικό μέχρι…ψυχανώμαλο. Η διάρκεια του Blood & Glory φτάνει τις 6 ώρες για να νικήσετε όλους τους αντιπάλους, αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι του χρόνου σας θα το ξοδέψετε στο να νικήσετε τους πιο δυνατούς εχθρούς του κάθε τουρνουά. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο επειδή όσο προχωράτε η δυσκολία ανεβαίνει, αλλά και επειδή σε αρκετές περιπτώσεις η δύναμη σας δεν ανανεώνεται όταν τελειώσει ένα round οπότε πρέπει να κερδίσετε και τους πέντε αντιπάλους του τουρνουά με μία μπάρα ενέργειας. Τα πάντα βέβαια γίνονται πιο εύκολα με την κατάθεση κάποιων πραγματικών χρημάτων για την αγορά in game items αλλιώς ο χρόνος για την ολοκλήρωση του Β&G αυξάνεται δραματικά.

«Pollice verso» ή «pollicem vertere»;
Και ακριβώς εδώ ξεκινούν τα διάφορα διλήμματα. Όσο προχωράτε θα διαπιστώσετε ότι τα πιο δυνατά items που θα χρειαστείτε δεν είναι απλά διακοσμητικά αλλά ότι η απόκτησή τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για νικήσετε κάποιον από τους ισχυρότερους αντιπάλους. Αυτό συμβαίνει επειδή οι εχθροί σας όσο προχωράτε γίνονται πιο ανθεκτικοί και δύσκολοι ενώ και η ζημιά που προξενούν αυξάνεται με γεωμετρικούς ρυθμούς.

Αν λοιπόν δεν διαχειριστείτε σωστά τα health potion σας και δεν έχετε τα κατάλληλα όπλα, υπάρχει η περίπτωση να βρείτε μπροστά σας ένα «τοίχο». Η συγκέντρωση λοιπόν XP points και χρημάτων είναι εκ των ων ουκ άνευ, το οποίο από κάποιο σημείο και μετά μεταφράζεται στο να νικάτε ξανά και ξανά τους ίδιους εχθρούς. Τα διλήμματα στα οποία αναφέρθηκα αφορούν το γεγονός ότι σαν εναλλακτική επιλογή μπορείτε άμεσα να αγοράσετε κάποιο από τα πιο δυνατά όπλα (μάλιστα με ένα τελευταίο update, κάποια από αυτά προξενούν και διαμελισμούς). Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ξοδέψετε μερικά αρκετά rubies. Τα «ρουμπίνια» αυτά είναι τα πιο ισχυρά από τα in-game νομίσματα και μαζεύονται με πολύ δυσκολία ενώ ταυτόχρονα είναι απαραίτητα για να αγοράσετε κάποια από τα καλύτερα όπλα (τα απλά coins δεν αρκούν).

Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε τον free-to-play δρόμο, θα δείτε ότι το παιχνίδι σας βάζει «τρικλοποδιές» καθώς τα rewards σε κάθε επαναλαμβανόμενη νίκη είναι αισθητά μειωμένα συγκριτικά με την πρώτη φορά. Έτσι τα Rubies γίνονται must αν θέλετε να κερδίσετε χρόνο και η σχετική αγορά καταντά μονόδρομος. Ενδεικτικά, τα 100 rubies αντιστοιχούν σε 4,49€, ενώ υπάρχει και πακέτο προσφοράς -ο Θεός να το κάνει- που σας δίνει 2.000 rubies μόλις για 44.99€. Συμπληρώστε την σχηματιζόμενη εξίσωση με το γεγονός ότι τα «καλά» όπλα ξεκινάνε από τα 250 rubies ενώ κάποια υπερβαίνουν τα 2.000 και έχετε την πλήρη εικόνα μπροστά σας. Το Blood & Glory μπορεί να ανήκει στα free-to-play, αλλά από ένα σημείο κι έπειτα βαδίζει σαφώς σε μονοπάτια pay to win.

Παρόλα αυτά, προκύπτει ένα ερώτημα: ποιος ο λόγος να «win» στο συγκεκριμένο video game; Οκ, είναι σίγουρα must για κάποιους να δούνε μέχρι τέλους οτιδήποτε έχει να προσφέρει και ως γνωστόν κρύβεται ένας “completionist” μέσα σε κάθε gamer, δεν αντιλέγω, αλλά εδώ μιλάμε για ένα Fighting όπου το «ζουμί» είναι το ξύλο και που δεν διαθέτει κάποια ιδιαίτερη σεναριακή εξέλιξη. Ποιος ο λόγος να σπαταλήσει κάποιος ποσά που στην περίπτωση του Infinity Blade θα ξεπερνούσαν το κόστος του στο πολλαπλάσιο; Σημείωση, ο τίτλος της Chair Entertainment έχει μικροσυναλλαγές, οι οποίες στην πράξη με λίγο grinding ξεπερνιούνται. Εδώ όμως δεν αρκεί απλά “λίγο” grinding.

Αν δεν ξοδέψετε ούτε ένα ευρώ, τότε το Blood &Glory θα σας επιτρέψει να δείτε σχετικά εύκολα περίπου τα ¾ του κι από εκεί και πέρα θα χρειαστούν είτε πολλές ώρες επιπλέον farming, είτε να βάλετε το χέρι στην τσέπη. Ευτυχώς οι developers δεν υπέκυψαν στον πειρασμό του να σας ζητάνε in game χρήματα για να συνεχίσετε να συμμετέχετε σε tournaments (τακτική που μαστίζει πολλά free-to-play games μετά το Candy Crush) οπότε μπορείτε να παίζετε όσο συχνά θέλετε. Κάτι που σίγουρα θα σας λείψει είναι το multiplayer καθώς δεν υποστηρίζεται. Θα ήταν ιδανικό το να μαζεύετε XP παίζοντας με πραγματικούς αντιπάλους, αλλά δυστυχώς οι μόνες ανταγωνιστικές online επιλογές είναι αυτές των leaderboards του game center.

Οι γνωστοί τεράστιοι ιππότες
Η Glu Games παρουσιάζει τα γραφικά του Blood and Glory ως ένα από τα δυνατά σημεία του. Κρίνοντάς το πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι λαμβάνει χώρα σε αρένες οι οποίες αναγκαστικά λίγο πολύ μοιάζουν μεταξύ τους. Έτσι οι προγραμματιστές δεν χρειάστηκε να δημιουργήσουν πολλά εναλλασσόμενα περιβάλλοντα (όπως πχ στο Infinity Blade) κάτι που τους επέτρεψε να επικεντρωθούν στους υπόλοιπους τομείς.


Το αποτέλεσμα τους δικαιώνει, αφού τα γραφικά είναι πολύ καλά στο iPad Mini πρώτης γενιάς στο οποίο κάναμε το review ενώ πραγματικά εντυπωσιάζουν αν τα δείτε σε κάποιο από τα iPad/iPhone με retina display. Τόσο τα μοντέλα των χαρακτήρων όσο και οι αρένες, οι πανοπλίες και τα διάφορα όπλα είναι προσεγμένα και καλοσχεδιασμένα ενώ λεπτομέρειες όπως οι σκιές, η απεικόνιση του δέρματος και ο ιδρώτας δίνουν την απαραίτητη αυθεντικότητα. Επίσης, το art direction είναι γεμάτο χαρακτήρα ενώ και το animation κάνει σωστά την δουλειά του αφού όχι μόνο είναι αρκετά ομαλό αλλά υποστηρίζει θετικά και το gameplay, δίνοντας στους έμπειρους παίχτες ένα «hint» σχετικά με το τι χτύπημα θα ακολουθήσει, ώστε να ενεργήσουν ανάλογα.

Εξίσου καλές είναι οι επιδόσεις και στον τομέα του ήχου, αφού τόσο η επιβλητική ορχηστρική μουσική όσο και τα ηχητικά εφέ προσθέτουν στην ατμόσφαιρα και είναι αρκετά υψηλού επιπέδου, ειδικά για free-to-play τίτλο. Τελικά το μόνο που απογοητεύει είναι το …αίμα αφού ρέει άφθονο μεν αλλά δεν είναι ιδιαίτερα καλοσχεδιασμένο δε. Παρ΄ όλα αυτά το Blood & Glory δεν αποφεύγει το 17+ rating λόγω βίαιου περιεχομένου.

Μονομάχοι στην αρένα
Το Blood and Glory είναι ένα από τα λίγα gladiator games που κυκλοφορούν στην αγορά και ειδικά σε mobile συσκευή. Ο τρόπος χειρισμού παρότι αντιγράφει εκείνον του Infinity Blade προσφέρει αρκετές ώρες απόλαυσης. Πάντως, παρά την πληθώρα όπλων και λοιπών items τα οποία αγοράζετε, σε βάθος χρόνου θα σας φανεί λίγο επαναλαμβανόμενο αφού δεν υπάρχει κάποια εξιστόρηση και ο ήρωας απλά μεταφέρεται από αρένα σε αρένα πολεμώντας όλο και δυσκολότερους αντιπάλους.

Η ποικιλία προκύπτει ακριβώς από αυτούς τους «τύπους» αφού είναι καλοσχεδιασμένοι και αρκετά διαφορετικοί μεταξύ τους, αλλά το σίγουρο είναι ότι για να τους κερδίσετε όλους θα χρειαστεί είτε να δώσετε πραγματικά χρήματα για να αγοράσετε τα πιο δυνατά όπλα, ή να ξοδέψετε πολλές ώρες παίζοντας. Όσοι πάντως ψάχνουν να ξοδέψουν κάποιες ώρες παίζοντας ένα καλό fighting game στο tablet ή το smartphone τους, οφείλουν να το κατεβάσουν και να εκμεταλευτούν το μηδενικό του αρχικό κόστος. Όταν έρθει η στιγμή να αποφασίσουν αν θα ξοδευτούν, μάλλον θα έχουν ήδη λίγο πολύ απολαύσει ότι έχει να τους δώσει το δημιούργημα της Glu.

Θετικά:
– Πολύ καλά γραφικά
– Κατανοητό gameplay και χτυπήματα με πολύ impact
– Είναι free-to-play
– Ικανοποιητική διάρκεια μέχρι να χρειαστεί να βάλετε το χέρι στην τσέπη

Αρνητικά:
– Δεν υπάρχει κανενός είδους multiplayer
– Κάποια στιγμή θα πρέπει να πληρώσετε ή να “λιώσετε” στο farming
– Δεν υπάρχει σενάριο, είναι ξερό fighting
– Έλλειψη ποικιλίας στα περιβάλλοντα, κάτι που συμβάλει στο να καταντά επαναλαμβανόμενο

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 7
Gameplay: 6.5
Αντοχή: 6
Γενικά: 6.8

Απλά κατεβάστε το, δείτε το, παίξτε το και μετά αποφασίστε αν θέλετε να… «επενδύσετε» περαιτέρω.

Κώστας Προμπονάς

Συντάκτης: kostaspromponas@gmail.com (Κώστας Προμπονάς)
Πηγή: GameWorld.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης