Στις 24 Αυγούστου του 2012 ένα από τα πιο σημαντικά games της γενιάς που μας πέρασε έφτασε -μετά από ενός χρόνου καθυστέρηση- στα PC. Μιλάω φυσικά για το Dark Souls τo οποίο ένα χρόνο πριν, το 2011, δίδαξε τους κατόχους PS3 και Xbox 360 πως ένα game αμείλικτης δυσκολίας μπορεί να γίνει τόσο εθιστικό και απολαυστικό. Το Dark Souls: Prepare to Die Edition, όπως λεγόταν η έκδοση για PC, ήταν ένα Direct Port από τις εκδόσεις για κονσόλες με γραφικά κλειδωμένα στην ανάλυση 720p και κάκιστο χειρισμό που το έκαναν unplayable χωρίς την χρήση controller.

H From Software υποσχέθηκε ότι το sequel του Dark Souls θα έχει μια πιο προσεγμένη PC έκδοση που θα είναι καλύτερη από τις αντίστοιχες για κονσόλες, με ανώτερα γραφικά και με χειρισμό που θα είναι κομμένος και ραμμένος για keyboard και mouse. Ένα μήνα μετά την κυκλοφορία του Dark Souls 2 για κονσόλες, το παιχνίδι έφτασε στα PC. Τις πρώτες ημέρες η αλήθεια είναι ότι το εν λόγω port μας απογοήτευσε, καθώς το παιχνίδι δεν άνοιγε καν λόγω συμβατότητας σε ορισμένες κάρτες γραφικών. Ευτυχώς η From Software εξέδωσε ένα patch που διόρθωσε το συγκεκριμένο πρόβλημα. Κατά τα άλλα…έμεινε πιστό το τελικό αποτέλεσμα στις υποσχέσεις που έδωσαν οι developers;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βρισκόμαστε στο καταραμένο βασίλειο της Drangleic, με τον undead ήρωα τον οποίο ελέγχετε, να καλείται να δώσει ένα τέλος στην κατάρα του έχοντας ως στόχο να ξαναγίνει άνθρωπος. Το lore ξεκλειδώνεται σταδιακά μέσω ομιλιών με NPC, με περιγραφές αντικειμένων και με μικρά κείμενα από τις loading screens. Αν συνδέσετε αυτά τα μικρά κομμάτια του lore θα καταλήξετε με μια από τις πιο ωραίες dark fantasy ιστορίες σε video game που σχεδόν κανένα άλλο RPG με πολύωρα cutscenes και τόνους από text δεν μπορεί να φτάσει.

The art of dying
To gameplay του Dark Souls 2 για PC δεν διαφέρει σε τίποτα από την έκδοση για κονσόλες. Δύσκολοι αντίπαλοι και δαιδαλώδεις πίστες γεμάτες παγίδες που θα σας μάθουν να προχωράτε αργά παρατηρώντας καθετί στον open world κόσμο του. Σε αυτόν να είστε σίγουροι ότι θα πεθάνετε πολλές φορές γιατί το Dark Souls 2 είναι ένα Action RPG που δεν συγχωρεί τα λάθη. Από τα λάθη αυτά όμως θα γίνετε καλύτεροι και το συναίσθημα που θα νιώσετε όταν επιτέλους βγάλετε ένα δύσκολο boss είναι ασύγκριτο.


Σε αυτό που διαφέρει η PC version του Dark Souls 2 εάν δεν έχετε controller είναι ο χειρισμός. Τα keyboard και mouse δυστυχώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στους ντελικάτους χειρισμούς που απαιτεί το Dark Souls 2 με αποτέλεσμα τις πρώτες δύο ώρες που θα ασχοληθείτε να πεθάνετε πολλές φορές μόνο και μόνο γιατί δεν μπορείτε να ελέγξετε την ταχύτητα του χαρακτήρα σας σωστά. Βλέπετε, τα key assignments του Dark Souls 2 θα αποτελέσουν έναν μικρό πονοκέφαλο, καθώς οι ενδείξεις στο user interface παραπέμπουν ξεκάθαρα σε Xbox 360 controller. Ως γνωστόν τα χειριστήρια του Xbox 360 πωλούνται και σε εκδόσεις για PC, επομένως αν έχετε κάποιο σας προτείνουμε να το χρησιμοποιήσετε. Διαφορετικά θα πρέπει να πειραματιστείτε αρκετά για να ορίσετε τα σωστά πλήκτρα στις κατάλληλες κινήσεις που σας βολεύουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Dark Souls 2 είναι –καλώς ή κακώς- μια σειρά που ξεκίνησε από τις κονσόλες. Το Demon’s Souls λανσαρίστηκε μόνο για PS3 και το Dark Souls χρειάστηκε ένα χρόνο για να εμφανιστεί στα PC. Όσο κι αν οι PC gamers είστε ευγνώμονες απέναντι στην From Software, μην περιμένετε κάποια προσαρμογή του user interface στα μέτρα ενός παραδοσιακού Action RPG. Τα μενού εμφανίζουν Xbox 360 buttons και το inventory είναι ακριβώς αυτό που θα χειριστούν οι console gamers. Αν στο όλο σύστημα χειρισμού προσθέσετε τα ξεχωριστά κουμπιά που χρειάζεται η PC Version για αργό περπάτημα και πήδημα έχετε περισσότερες πιθανότητες να παίξετε την σονάτα No.29 του Μπετόβεν στο πιάνο παρά να κάνετε master τον χειρισμό του παιχνιδιού.

Καλωσόρισες στο αφιλόξενο Dark Souls 2…φίλε PC gamer.

Morbidly Beautiful
Ενώ ηχητικά το Dark Souls 2 για PC δεν διαφέρει καθόλου από τις άλλες εκδόσεις, στα γραφικά αποτελεί την ανώτερη έκδοση. Σε αντίθεση με τις κονσόλες που frames ανά δευτερόλεπτο και ανάλυση είναι κλειδωμένα στα 30fps και 720p αντίστοιχα, η ανάλυσή της εν λόγω έκδοσης φτάνει μέχρι τα 1080p και το frame rate είναι στα 60 fps σταθερό… αν έχετε φυσικά το κατάλληλο PC.

Τα textures επίσης είναι ανώτερα στην PC version με υφάσματα και ατσάλι να μοιάζουν σχεδόν αληθινά. Δυστυχώς όμως τα textures σε δερμάτινα ρούχα ή στο δέρμα του ήρωα όταν είναι undead εμφανίζονται ελαφρώς υποδεέστερα. Στο σύνολό του όμως το Dark Souls 2 είναι ένα πανέμορφο παιχνίδι κυρίως στην έκδοση για PC και οποιαδήποτε ατέλεια έχει στον τομέα των γραφικών την αναπληρώνει με το εκπληκτικό του art style και τον υπέροχο σχεδιασμό του κόσμου της Drangleic.

Το multiplayer community του Dark Souls 2 στο PC είναι εξίσου δυνατό με αυτό από τις κονσόλες. Σε κάθε Bonfire θα βρείτε αμέτρητα summon signs για να παίξετε με άλλους παίκτες και τα invasions από dark spirits που θα θέλουν τις ψυχές που έχετε συλλέξει είναι πιο συχνά από ποτέ.

The glorious PC Master Race
Η έκδοση του Dark Souls 2 για PC είναι πλέον εδώ και δίνει την δυνατότητα στους PC users να παίξουν ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της έβδομης γενιάς κονσόλων. Ο χειρισμός μέσω keyboard και mouse είναι πολύ πιο δύσκολος και κάνει ένα ήδη αμείλικτα δύσκολο RPG σχεδόν ακατόρθωτο αλλά εάν έχετε στην κατοχή σας ένα controller θα μπορέσετε να παίξετε την καλύτερη από όλες τις απόψεις έκδοση του Dark Souls 2. Τα προβλήματα που είχε στο start-up η PC version έχουν πλέον εξαλειφτεί με το patch 1.02 και με τα άπειρα Mods που έχουν ήδη κυκλοφορήσει αλλά και θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν το Dark Souls 2 θα αργήσει πολύ να φύγει από το PC σας.

Θετικά:
– Ανώτερα textures από την έκδοση για κονσόλες
– 60 fps και 1080p ανάλυση
– Πολλά mods που το κάνουν ακόμα πιο διασκεδαστικό
– Μεγαλύτερο και πιο ενεργό community από την έκδοση για κονσόλες

Αρνητικά:
– Υποδεέστερος χειρισμός που το κάνει ακόμα πιο δύσκολο
– “Ξερό” port της έκδοσης για Xbox 360 με το ίδιο user interface. Η From Software θεωρεί δεδομένο ότι θα χρησιμοποιείτε Xbox 360 controller

Βαθμολογία
Γραφικά: 9.5
Ήχος: 8
Gameplay: 8
Αντοχή: 9
Γενικά: 8.6

60 ώρες πόνου και επιβράβευσης. Αυτό είναι το Dark Souls 2.

Κοσμάς Κ. Φλωρής  

Συντάκτης: sofos697@gmail.com (Κοσμάς Κ. Φλωρής)
Πηγή: GameWorld.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης