Η Blizzard Entertainment αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης στον χώρο και είναι δεδομένο ότι μας έχει χαρίσει αριστουργηματικά exclusives στα PC όπως το World of Warcraft και το Diablo II. Βέβαια εάν ανατρέξουμε στο παρελθόν θα δούμε ότι η Blizzard ξεκίνησε την πορεία της ως ένας αμιγώς console developer, αν και είναι αλήθεια πως με εξαίρεση το The Lost Vikings του 1992 οι υπόλοιπες δημιουργίες δεν κατάφεραν να προκαλέσουν ιδιαίτερη αίσθηση.

Σε αυτές τις δύο δεκαετίες που μεσολάβησαν από το 1992 μέχρι σήμερα αρκετός κόσμος περίμενε με αγωνία την επιστροφή της αμερικανικής εταιρείας στον χώρο των κονσόλων. Μέσα σε αυτό το διάστημα αρκετές δημιουργίες της μεταφέρθηκαν σε διάφορα format όπως το Diablo και το Warcraft II στο PlayStation, αλλά και το Starcraft στο Nintendo 64. Τα παραπάνω ports όμως είχαν αναπτυχθεί από διαφορετικές εταιρείες όπως την Climax Group και την Mass Media και όχι από την Blizzard. Με βάση τα παραπάνω η κυκλοφορία του Diablo III στις κονσόλες έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς σηματοδοτεί την επιστροφή της Blizzard στα παλιά της…λημέρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι απαιτούμενες αφαιρέσεις
Ο διάδοχος του Diablo II όταν κυκλοφόρησε πέρυσι στα PC προκάλεσε ανάμικτες εντυπώσεις, καθώς αρκετοί παίκτες εξέφρασαν έντονα παράπονα σχετικά με το always online, την απουσία του PvP, το Auction House και το levelling system. Η Blizzard πάντως στην πορεία πρόσθεσε το PvP και μέσω του Patch 1.05 εισήγαγε τον Monster Power μηχανισμό μέσω του οποίου είχατε την δυνατότητα να αυξομειώσετε το health και το damage των mobs, αλλά και το Infernal Machine quest. Επιπλέον στο Patch 1.08 προστέθηκαν τα Paragon levels. Για να δούμε όμως τι από τα παραπάνω ισχύει στη νέα έκδοση του Diablo III.

Καταρχήν το always online έχει αφαιρεθεί κάτι που σημαίνει ότι μπορείτε να απολαύσετε απερίσπαστοι μια “μοναχική” single-player εμπειρία χωρίς να είστε συνδεδεμένοι στο internet. Στις κονσόλες απουσιάζει επίσης το Auction House. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν ορισμένες διαφοροποιήσεις σε ότι έχει να κάνει με το loot. Συγκεκριμένα εδώ το loot είναι σαφώς λιγότερο ποσοτικά, αλλά περισσότερο ποιοτικά. Κοινώς, από το πρώτο κιόλας Act θα έχετε πρόσβαση σε αρκετά rare αντικείμενα.


Τα στοιχεία που είδαμε μέχρι και το Patch 1.08 της PC έκδοσης του Diablo III δίνουν το παρών στις console εκδόσεις, αν και ο μηχανισμός Monster Power είναι αρκετά διαφοροποιημένος. Εδώ αντίθετα υπάρχουν τρία επίπεδα πρόκλησης για το κάθε επίπεδο δυσκολίας του Diablo III. Για παράδειγμα στο Normal επίπεδο συναντάμε τρία ξεχωριστά επίπεδα πρόκλησης, τα Easy, Normal και Hard. Σε σύγκριση με την PC έκδοση πάντως είναι γεγονός ότι ο γενικότερος βαθμός πρόκλησης είναι αισθητά χαμηλότερος. Αυτό οφείλεται βέβαια και στο γεγονός ότι πολύ σύντομα αποκτάτε ισχυρά αντικείμενα, όπως προαναφέραμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να αρπάξω χειριστήριο ή να μείνω στο πληκτρολόγιο;
Όσον αφορά το μοντέλο χειρισμού η Blizzard προέβη σε πολλές αλλαγές, αλλά το τελικό αποτέλεσμα την δικαιώνει πλήρως. Μάλιστα όσοι από εσάς είχατε ασχοληθεί με την έκδοση του πρωτότυπου Diablo στο PlayStation είναι γεγονός ότι αμέσως θα νιώσετε σε οικείο περιβάλλον. Ο έλεγχος του χαρακτήρα σας γίνεται με τον αριστερό αναλογικό μοχλό, ενώ τα τέσσερα μπροστινά κουμπιά του χειριστηρίου σας, καθώς και τα R1, R2, χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση των διαφόρων abilities.

Η σημαντικότερη διαφορά είναι ότι εδώ έχει προστεθεί και ένας dodge μηχανισμός που ενεργοποιείται με τον δεξιό αναλογικό μοχλό. Μέσω αυτού δύναται να αποφύγετε αρκετά εύκολα τις επιθέσεις των εχθρών σας. Ειδικά στην περίπτωση που έχετε επιλέξει έναν melee χαρακτήρα όπως τον Barbarian ή τον Monk οι μάχες είναι πολύ πιο ρεαλιστικές. Για παράδειγμα, αφού εξαπολύσετε τις επιθέσεις μπορείτε να κάνετε dodge και να απεμπλακείτε από τους εχθρούς σας και στην πορεία μόλις λήξει το cooldown των abilities σας να επιτεθείτε ξανά.

Το user interface έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές και ουσιαστικά είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της console έκδοσης. Εδώ λοιπόν οι όποιες πληροφορίες (health bar, mana bar και abilities) απεικονίζονται στην κάτω δεξιά πλευρά της οθόνης και μάλιστα καταλαμβάνουν πολύ μικρό χώρο σε αυτήν. Στην πάνω αριστερή πλευρά αντίστοιχα βρίσκεται ένα λεπτομερές minimap. Εάν επιθυμείτε να δείτε ολόκληρο τον χάρτη της περιοχής στην οποία βρίσκεστε αρκεί να πατήσετε την “κάτω” κατεύθυνση στο d-pad.

Μια ακόμη διαφοροποίηση σε σχέση με την περυσινή έκδοση του Diablo III υφίσταται στον τομέα του inventory και των υπολοίπων μενού, όπως του journal για παράδειγμα. Ουσιαστικά εδώ έχουμε ένα κεντρικό μενού στα πρότυπα αντίστοιχων Action RPG για κονσόλες όπως του Dragon Age και του The Witcher 2. Μέσα από το κεντρικό μενού (αποκτάτε πρόσβαση σε αυτό πατώντας το κουμπί Start) έχετε την δυνατότητα να περιηγηθείτε στο inventory σας, να επιλέξετε τα abilities σας, να δείτε τα quests που έχετε αναλάβει ή να διαβάσετε το πλούσιο lore του Diablo III. Η διαχείριση του inventory είναι μεν λειτουργική, παρόλα αυτά υπάρχει μια καθυστέρηση της τάξεως των 2-3 δευτερολέπτων στο loading του κεντρικού μενού, η οποία είναι αρκετή για να σας αποσπάσει από τον έντονο ρυθμό της μάχης.

Καλέστε σπίτι σας τρεις φίλους, καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ σας, πάρτε από ένα χειριστήριο στο χέρι και απολαύστε το Diablo ΙΙΙ παρέα!

Εξερευνήστε τον κόσμο του Sanctuary με παρέα
Τον περασμένο Φεβρουάριο στο event της Sony όπου και ανακοινώθηκε το PlayStation 4 η Blizzard έκανε μια “ηχηρή” εμφάνιση τονίζοντάς μας πως σύντομα θα βλέπαμε το Diablo III σε αμφότερα τα PS3 και PS4. Στην πρώτη κιόλας παρουσίαση της console έκδοσης του δημοφιλούς Action RPG, το στοιχείο που έκλεψε την παράσταση ήταν το offline co-op στην ίδια κονσόλα χωρίς split-screen. Κατά την ταπεινή μας γνώμη αυτό είναι και το στοιχείο που κάνει την συγκεκριμένη έκδοση να ξεχωρίζει, καθώς η offline co-op εμπειρία είναι τουλάχιστον συγκλονιστική.

Φυσικά το online co-op που γνωρίσαμε στην έκδοση για PC δίνει και αυτό δυναμικό παρόν, όπως και το PvP. To matchmaking λειτουργεί αψεγάδιαστα, ενώ υπάρχει και η επιλογή για drop-in/drop-out co-op. Για την ώρα το μοναδικό μας παράπονο έχει να κάνει με το γεγονός ότι υπάρχουν ελάχιστοι παίχτες στους servers που να ασχολούνται με το PvP, όποτε όσοι επιθυμείτε να ασχοληθείτε εκτενέστερα με αυτό θα πρέπει αναγκαστικά να κάνετε λίγη υπομονή. Συνολικά πάντως η online εμπειρία είναι θετικότατη χωρίς πτώσεις του frame rate, lags ή ενοχλητικά disconnections.

Ένα αξιοπρεπέστατο port
Με χαρά μας διαπιστώσαμε πως η δουλειά της Blizzard στον οπτικό τομέα κρίνεται άκρως ικανοποιητική. H μόνη σημαντική διαφορά είναι στην κάμερα. Συγκεκριμένα στις console εκδόσεις η οπτική απεικονίζεται ξανά με top-down κάμερα, η τελευταία όμως είναι ελαφρώς πιο “zoomαρισμένη” πάνω στον χαρακτήρα σας. Αναπόφευκτα λοιπόν το οπτικό σας πεδίο είναι σαφώς πιο περιορισμένο από την PC έκδοση. Το γεγονός αυτό ενδέχεται να σας δημιουργήσει προβλήματα όταν παίζετε co-op με δεδομένο ότι πολλές φορές οι χαρακτήρες των συμπαικτών σας δεν είναι ορατοί από εσάς.

Στο καθαρά τεχνικό κομμάτι ισχύει ότι είδαμε στην περυσινή έκδοση του Diablo III. Κοινώς τα particle effects είναι άκρως εντυπωσιακά, η χρήση του dynamic lighting είναι υποδειγματική και παράλληλα τα animations των κεντρικών χαρακτήρων και των mobs είναι λεπτομερώς σχεδιασμένα. Αρκετές φορές παρατηρήσαμε προβλήματα aliasing, καθώς η console εκδόσεις τρέχουν σε χαμηλότερη ανάλυση από τα 1080p. Συν τις άλλοις η FXAA (fast approximate anti-aliasing) τεχνική που χρησιμοποιείται εδώ έχει σαν αποτέλεσμα να παρατηρείται έντονο texture blur. Βέβαια τα παραπάνω θέματα είναι θα λέγαμε αναγκαίο κακό, καθώς οι hardware δυνατότητες των PS3 και Xbox 360 είναι αν μη τι άλλο περιορισμένες.

Όσον αφορά το frame rate δυστυχώς παρατηρούνται σημαντικές πτώσεις ιδιαίτερα στην κονσόλα της Sony. H τελευταία κατά μέσο όρο τρέχει στα 40fps, ενώ η αντίστοιχη για το Xbox στα 50fps. Στις περιπτώσεις όμως που εμφανίζονται πολλοί εχθροί στην οθόνη, όπως είναι αναμενόμενο, οι επιδόσεις πέφτουν και επιπλέον παρατηρείται έντονο screen tearing.


Στον ηχητικό τομέα οι εκδόσεις για PS3 και Xbox 360 είναι πανομοιότυπες με την αντίστοιχη για PC. Κοινώς τα όποια προβλήματα είχαν παρατηρηθεί πέρυσι ισχύουν και εδώ. Κοινώς το voice acting με εξαίρεση την ερμηνεία του Michael Gough στο ρόλο του Deckard Cain δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Συγκεκριμένα οι ηθοποιοί που ερμηνεύουν τους κεντρικούς ήρωες, ιδίως στην περίπτωση του Monk, δεν καταφέρουν να ανταποκριθούν με επιτυχία στους ρόλους τους. Το soundtack παραμένει επικό και συνάμα ατμοσφαιρικό αποδίδοντας με επιτυχία το κλίμα που επικρατεί στον κόσμο του Sanctuary.

Συμπεράσματα
Για κάποιον που ακόμη δεν έχει ασχοληθεί με το Diablo III, αλλά θα ήθελε να το κάνει έστω και καθυστερημένα, είναι λογικό να υπάρχει ένα δίλημμα όσον αφορά το σε ποια έκδοση θα το αποκτήσει. Η PC έκδοση είναι σαφώς ανώτερη τεχνικά, παρόλα αυτά τα κυριότερο αρνητικό στοιχείο της (always online) απουσιάζει από τις εκδόσεις για PS3 και Xbox 360. Οι τελευταίες επίσης έχουν να επιδείξουν ένα άκρως διασκεδαστικό offline co-op για 2-4 παίχτες. Το Auction House που είδαμε στα PC επίσης απουσιάζει εδώ, αν και η χρησιμότητα/αναγκαιότητά του θα λέγαμε ότι έγκειται στην κρίση και τις προσωπικές προτιμήσεις του κάθε χρήστη.

Εν κατακλείδι, η έκδοση του Diablo III για τις κονσόλες της είναι αξιοπρεπέστατη και σέβεται την τεράστια κληρονομιά της σειράς. Το αν θα αποφασίσετε να επενδύσετε σε αυτήν εξαρτάται από τις προτιμήσεις σας. Στην περίπτωση που είστε διατεθειμένοι να κάνετε τα…στραβά μάτια σε ότι έχει να κάνει με τα γραφικά θα λέγαμε ότι η απόκτησή της είτε στο PS3, είτε στο Xbox 360 αποτελεί μονόδρομο. Όπως και να έχει πάντως η επάνοδος της Blizzard στο χώρο των κονσολών στέφεται με απόλυτη επιτυχία και ευχόμαστε πως η κίνηση αυτή θα μας χαρίσει αρκετούς ακόμη κορυφαίους τίτλους στο μέλλον.

Θετικά:
– To offline co-op 2-4 παιχτών
– Η απουσία του always online
– Περιλαμβάνει όλο το περιεχόμενό της PC έκδοσης μέχρι το Patch 1.08
– Λειτουργικό μοντέλο χειρισμού και user interface
– Ελάχιστες “παραχωρήσεις” στο τεχνικό κομμάτι
– Η προσθήκη του dodge μηχανισμού δίνει νέα διάσταση στην μάχη

Αρνητικά:
– Χαμηλότερη πρόκληση από την πρωτότυπη έκδοση
– Ορισμένες κακές ερμηνείες στο voice acting
– Ελάχιστος κόσμος στους servers για PvP
– Αισθητοί χρόνοι φόρτωσης για να μπείτε στο κεντρικό μενού

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 7.5
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 8

Η καλύτερη μεταφορά τίτλου της Blizzard από τα PC στις κονσόλες.

Παντελής Δασκαλέλος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης