Όπως δείχνουν τα πράγματα, της έγινε συνήθεια της developer Paradox Interactive να αφήνει ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι να προχωρήσει στην δημιουργία του επόμενου τίτλου της γνωστής σειράς Grand Strategy Europa Universalis. Από το Europa 2 μέχρι το 3 και από αυτό μέχρι το φετινό 4 μεσολάβησε αντίστοιχα μια εξαετία. Στην περίπτωση του Europa Universalis 3 έγινε απόλυτα κατανοητό το γιατί, λαμβάνοντας υπόψη μας την τρομακτική ανακαίνιση που υπέστη η σειρά σε production values και gameplay.

Στην περίπτωση του Europa Universalis 4 έχουν γίνει αρκετές αλλαγές στο gameplay, έχουν βελτιωθεί αισθητά τα γραφικά και η μουσική, αλλά οι διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση. Τα παραπάνω φυσικά δεν σημαίνουν και πολλά πράγματα για τους λάτρεις της σειράς αφού το μέλημα μας είναι αν και κατά πόσο το νέο Europa στέκεται στο ύψος του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

The Fantastic 4
Ιστορικά το Europa 4 εξελίσσεται μεταξύ των χρονολογιών 11 Νοεμβρίου 1444 και 2 Ιανουαρίου 1821, καλύπτοντας κάτι λιγότερο από τέσσερεις αιώνες ματωμένης ευρωπαϊκής ιστορίας. Την απολαυστική αυτή περίοδο συνέβησαν πολλά συγκλονιστικά ιστορικά γεγονότα τα οποία διαμόρφωσαν τον χάρτη της Γηραιάς Ηπείρου. Τα γεγονότα αυτά αντιστοιχούν σε ένα εκ των διαθέσιμων σεναρίων του παιχνιδιού.

Όλα ξεκινούν από την ενίσχυση και ραγδαία επέκταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εις βάρος των χριστιανικών αυτοκρατοριών και κυρίως του Βυζαντίου. Ακολουθεί η μοναδική ευχάριστη (μόνο για τους Ευρωπαίους και όχι για τους ιθαγενείς) ιστορική στιγμή που είναι η ανακάλυψη του Νέου Κόσμου και από ‘κει και πέρα μπορείτε να παίξετε μια σειρά σενάρια που αναβιώνουν πολυετείς πολέμους μεταξύ φατριών, μεμονωμένων κρατών, συνασπισμών κρατών και εμφύλιους σπαραγμούς.


Σε αντίθεση με το Europa 3, εδώ δεν υπάρχει ένα Grand Campaign για να ξεκινήσετε από την αρχική χρονολογία και να παίξετε μέχρι το 1821 αλλά μπορείτε να το πράξετε ούτως ή άλλως, πατώντας τα βελάκια που ρυθμίζουν την χρονολογία κάτω από τις αποστολές και στη συνέχεια να επιλέξετε ένα από τα δεκάδες κράτη που βρίσκονται στον τεράστιο χάρτη του κόσμου που βλέπετε. Επίσης, στα options του παιχνιδιού συμπεριλαμβάνεται η αλλαγή του επιπέδου δυσκολίας, η προσθήκη bonuses στην χώρα που θα επιλέξετε κ.ά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πατώντας πάνω σε ένα σενάριο βλέπετε την περιγραφή του και τα εμβλήματα των χωρών που πρωταγωνίστησαν σε αυτό. Δώστε μεγάλη βάση στην επιλογή του έθνους που θα επιλέξετε διαβάζοντας προσεκτικά όλα τα στατιστικά του, που αποκαλύπτονται όταν πατήσετε την σημαία του. Τα σημαντικότερα είναι τα military, economy και diplomacy που πρέπει να βρίσκονται σε αξιοπρεπή επίπεδα.

Το δεύτερο πράγμα που θα προσέξετε είναι σε πιο τεχνολογικό γκρουπ ανήκει η χώρα σας. Όσο πιο τριτοκοσμικό είναι το γκρούπ τόσο ακριβότερες σε monarch points θα είναι οι τεχνολογίες σας, γεγονός που θα οδηγήσει σε τρομακτική υλικοτεχνική καθυστέρηση τις επαρχίες σας. Για παράδειγμα, έπαιξα ένα παιχνίδι με τους Inca, την γνωστή αυτοκρατορία της Νότιας Αμερικής. Το θετικό τους στοιχείο είναι ότι δεν έχουν σοβαρούς εχθρούς στα σύνορα τους κι έτσι δεν θα ανησυχήσετε για πιθανούς πολέμους. Στον αντίποδα, η τεχνολογία τους είναι πανάκριβη και η οικονομία τους άθλια με αποτέλεσμα μετά από 150 χρόνια in-game να βρίσκονται σε ασήμαντο τεχνολογικό επίπεδο.

Let the fun begin
Αφού επιλέξετε με βάση τα παραπάνω κριτήρια την γεωπολιτική δύναμη που θα κυβερνήσετε, έρχεται η ώρα να διεισδύσετε στα άδυτα του gameplay, δηλαδή στην τεράστια αλλαγή που ονομάζεται monarch points. Στα περασμένα Europa Universalis, βασικό σας μέλημα ήταν ο αδιάκοπος έλεγχος του πληθωρισμού και η τροφοδοσία του κρατικού ταμείου με τεράστια ποσά τα οποία μεταφράζατε σε τεχνολογία, κτίρια και στρατό. Στο Europa 4 όλες σας οι αποφάσεις συγκλίνουν στο πώς θα συγκεντρώσετε γρηγορότερα τα monarch points που κατανέμονται σε τρεις κατηγορίες: administrative, diplomatic και military. Ανεβαίνοντας level σε καθεμία από τις κατηγορίες αυτές λαμβάνετε γερά ποσοστιαία bonuses στην βλητική ισχύ των σωμάτων στρατού σας, για παράδειγμα στην εμπορική αποδοτικότητά σας, στην παραγωγικότητα κ.ο.κ.

Είναι φανερό ότι σε πλήρη αντίθεση με το Europa 3, εδώ είναι εντελώς άσκοπο να επιλέξετε απομακρυσμένες χώρες με το σκεπτικό του να μην περιβάλλεστε από εχθρούς, αφού γνωρίζετε εξ αρχής ότι θα παραμείνετε υπανάπτυκτος για αιώνες. Προσωπικά θα σας πρότεινα να επιλέξετε μια χώρα της ιβηρικής χερσονήσου (Πορτογαλία, Καστίλλη κ.τ.λ.), την Οθωμανική αυτοκρατορία ή μια από τις σκανδιναβικές χώρες. Όλες τους έχουν καλή τεχνολογία, ξεκινούν με δυνατό στόλο και αξιοπρεπή στρατό και δεν εμπλέκονται αρχικά στους πολέμους που μαστίζουν την Ευρώπη. Επίσης μην πιστέψετε ούτε στιγμή ότι παίζοντας τον ρόλο ενός θρησκευτικού ή αυτοκρατορικού κέντρου της εποχής (Papal States, Holy Roman Empire ας πούμε) σας καθιστά απρόσβλητους στην επιθετικότητα των άλλων κρατών. Εγώ πήρα το κράτος Papal States και το μόνο καλό που είδα είναι ότι δεν παίζει κανένα ρόλο το legitimacy της εξουσίας σου όταν έχεις τον Πάπα. Μετά από αυτό είδα την Νάπολη να επιτίθεται στην περιοχή μου, να καίει τα πάντα και να χρησιμοποιεί την Παπική τιάρα για να ξύσει διάφορα σημεία του σώματος του ηγεμόνα της!

Τα monarch points , πέραν του τεχνολογικού γκρουπ που ανήκετε, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον ηγεμόνα της χώρας και από τους συμβούλους που θα προσλάβετε. Αν η χώρα σας έχει μοναρχία, αυτοκράτορες και άλλα καθεστώτα με γαλαζοαίματους στο τιμόνι, τότε απλά προσεύχεστε στον θεό των games ο επόμενος ηγεμόνας σας να έχει αυξημένο κυρίως το administrative skill και στη συνέχεια τα υπόλοιπα.

Τα administrative points χρησιμοποιούνται στις κρισιμότερες ενέργειες του κράτους σας, δηλαδή στην εξάλειψη του πληθωρισμού, του war exhaustion και κυρίως στην άμεση αύξηση του κρατικού stability. Ταυτόχρονα η administrative technology ξεκλειδώνει τις ομάδες ιδεών (idea groups), κάνει διαθέσιμα πολλά χρήσιμα κτίρια, αυξάνει την παραγωγή και παρέχει την δυνατότητα αλλαγής του πολιτεύματος. Η diplomatic technology αυξάνει αντίστοιχα την εμπορική και ναυτική σας ισχύ, ξεκλειδώνοντας αρκετά χρήσιμα κτίρια. Η military technology δυναμώνει τρομερά το πεζικό σας και προσφέρει κτίρια που αυξάνουν δραματικά τον αριθμό των στρατιωτών και την ταχύτητα με την οποία αναπληρώνονται οι τάξεις τους.

Money makes the wars go round
Η οικονομία συνεχίζει να παίζει νευραλγικό ρόλο στο Europa Universalis 4 διότι η δημιουργία πανίσχυρου στρατού, η αγορά βοηθητικών κτιρίων και η πρόσληψη κορυφαίων συμβούλων που θα δώσουν γερό boost στα monarch points σας κοστίζει πολύ χρυσάφι. Στα παραπάνω προσθέστε και την συντήρηση στρατού και ναυτικού που μπορεί να γονατίσει την οικονομία σας ταχύτατα. Τρεις παράγοντες τροφοδοτούν την οικονομία σας: φόροι, παραγωγή αγαθών και εμπόριο, με τους τελευταίους δύο να είναι αλληλένδετοι. Όσο πιο μεγάλη παραγωγή αγαθών έχετε τόσο περισσότερα μπορείτε να πουλήσετε στο διεθνές εμπόριο και να τσεπώσετε μπόλικο χρυσάφι.

Η αύξηση των φόρων γίνεται με την αύξηση του stability στην τιμή 3 που είναι και η μάξιμουμ. Κάθε stability προσθέτει και ένα 10% στους φόρους. Για περισσότερους φόρους πρέπει να έχετε όσο περισσότερες περιοχές μπορείτε. Για να ανεβάσετε σημαντικά την φοροεισπρακτική σας ικανότητα πρέπει επίσης να προσλάβετε σύμβουλο που την αυξάνει, να επιλέξετε πολίτευμα και εθνικές αποφάσεις που την σπρώχνουν (national decisions) και τέλος να φτιάξετε τα κτίρια (temple, treasury κ.τ.λ.) και να ακολουθήσετε τα ανάλογα idea groups όπως τα economic ideas. Αντίστοιχα βήματα θα ακολουθήσετε για την αύξηση του production: administrative technology, κτίρια όπως τα refinery και workshop, economic ideas κ.ο.κ.

Χονδρέμπορος εξ’ ανάγκης
Το εμπόριο μπορεί σε βάθος χρόνου να αποτελέσει την πιο επικερδή δραστηριότητά σας, αλλά η διαχείρισή του δεν είναι τόσο απλή. Ξεχάστε τα προηγούμενα Europa. Εδώ η Υφήλιος είναι χωρισμένη σε trade nodes, μεγάλα εμπορικά κέντρα που ελέγχουν εμπορικές τροχιές τις οποίες βλέπετε πατώντας πάνω τους. Σε κάθε trade node μπορείτε να στείλετε μόνο έναν merchant για να αυξήσετε την δύναμή σας σε αυτό και κατά συνέπεια να σας αποφέρει μεγαλύτερο κέρδος. Για άμεσο κέρδος από ένα node πρέπει να κατέχετε μια περιοχή που τέμνει τις τροχιές του εν λόγω node. Σε αντίθετη περίπτωση, στέλνετε έναν έμπορο για να αυξήσετε την trade power σας εκεί και στη συνέχεια τον διατάζετε να κατευθύνει ένα μέρος της εμπορικής δραστηριότητας προς τις περιοχές σας. Το trade power σας επηρεάζεται φοβερά από την diplomatic technology, τους αντίστοιχους συμβούλους, κτίρια σαν τα marketplace, trade depot, το prestige και το stability του έθνους σας κ.τ.λ. Επίσης είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός στολίσκου από light ships που θα προστατεύουν το trading route στο node που επιχειρείτε και θα αυξήσουν σημαντικά το trade power σας.

Αφού χτίσετε μια εύρωστη οικονομία είστε έτοιμοι να επεκτείνετε το κράτος σας με τους κλασικούς τρείς τρόπους: διπλωματία, αποικισμός και ο πάντα αγαπητός μας πόλεμος. Το διπλωματικό στοιχείο έχει εμπλουτιστεί πολύ στο Europa 4 και σας αφήνει μεγάλα περιθώρια ελιγμών προκειμένου να κερδίσετε την συμπάθεια και την συνδρομή των γειτονικών αυτοκρατοριών. Η όποια διπλωματική σας ενέργεια απαιτεί την αποστολή ενός διπλωμάτη στο κράτος που επιθυμείτε.

Αρχικά είναι καλό να στείλετε διπλωμάτες στις γειτονικές χώρες για να αποκτήσετε αμέσως καλές σχέσεις, φυλάσσοντας τα νώτα σας. Για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μπορείτε να προτείνετε συμμαχίες, βασιλικούς γάμους συμφέροντος, να διεκδικήσετε έναν θρόνο όταν «χηρεύει», να εγγυηθείτε την εδαφική τους ακεραιότητα, να ξεκινήσετε σταυροφορία να είστε καθολικοί και πολλές ακόμα ενέργειες. Αν προτιμάτε τις ύπουλες διπλωματικές κινήσεις, αρχίστε τις διπλωματικές covert actions σας μέχρι την στιγμή που θα ξεκλειδώσετε τις espionage ideas για να σαμποτάρετε τους εχθρούς και να βάζετε ρουφιάνους στην κυβέρνηση τους.

Ένα τρομερά ενδιαφέρον στοιχείο του Europa 4 είναι η προσάρτηση (annexation) ενός κράτους. Μπορείτε να την ξεκινήσετε και εσείς αν έχετε γύρω στο 190% καλές διπλωματικές σχέσεις με το στοχευόμενο κράτος αλλά μπορούν να την ξεκινήσουν και οι άλλοι χωρίς να σας ρωτήσουν μάλιστα, αν έχετε δεχτεί πρώτα να γίνετε υποτελής τους (vassal). Εγώ έπαιξα με την Καστίλη και στην πορεία δέχτηκα να γίνω vassal των Γάλλων. Το να είσαι υποτελής έχει φυσικά και τα αρνητικά του διότι δεν μπορείς να πάρεις καμία πολεμική πρωτοβουλία και είσαι υποχρεωμένος να ακολουθείς τους «προστάτες» σου σε όποια διαμάχη ξεκινήσουν. Στην πορεία λοιπόν οι Γάλλοι αποθρασύνθηκαν και άρχισαν την προσάρτηση της χώρας μου. Ο μόνος τρόπος να σταματήσεις την προσάρτηση είναι να επιτεθείς στους «προστάτες» σου.

Η επέκταση μέσω αποικισμού είναι δύσκολη γιατί πρέπει να ανήκετε στις τυχερές χώρες που διαθέτουν colonist εξ αρχής. Διαφορετικά θα σας φανεί αιώνας -μέχρι το ξεκλείδωμα των exploration ideas- για να τους αποκτήσετε. Δυστυχώς οι αποικίες σας στο Europa Universalis 4 δεν σας γεμίζουν τα ταμεία απευθείας με φόρους αλλά πληρώνουν ταρίφες δηλαδή ένα μικρό ποσοστό από την παραγωγή, τους φόρους και το trade που κάνουν. Οι ταρίφες αυξάνονται με εθνικές αποφάσεις, ιδέες από το exploration ideas group και από πλοία που θα προστατεύουν την ροή του χρήματος.

Η βασικότερη απόλαυση του Europa Universalis 4 εξακολουθεί να είναι η θέαση των απολαυστικών στατιστικών που προσφέρει.

Συνεχίζοντας την πολιτική μας με άλλα μέσα
Φτάνουμε στην αγαπημένη μου ασχολία, τον πόλεμο μέχρις εσχάτων. Ο πόλεμος στη φετινή έκδοση της σειράς διεξάγεται σε ξηρά με τρία σώματα στρατού (πεζικό, ιππικό, πυροβολικό) και στη θάλασσα με μια μεγάλη γκάμα από πολεμικά πλοία. Η military technology είναι υπεύθυνη για την τρομακτική ενίσχυση των δυνάμεων ξηράς και την διαθεσιμότητα πιο ανεπτυγμένων μονάδων και η diplomatic technology είναι υπεύθυνη για τις θαλάσσιες δυνάμεις σας. Η επιτυχία στις πολεμικές επιχειρήσεις επιβάλλει αρχικά ένα σύμβουλο που αυξάνει το ηθικό ή τον αριθμό των λεγεώνων σας.

Επόμενη κίνηση είναι το ξόδεμα military points (και όχι χρημάτων όπως στα προηγούμενα Europa) για την αγορά στρατηγών μέχρι να καταλήξετε σε κάποιον με γερά στατιστικά διότι τα στατιστικά τους υπολογίζονται τυχαία. Στη συνέχεια βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε τις πιο σύγχρονες πολεμικές μονάδες σε ξηρά και θάλασσα και ντου στις ευνοϊκότερες χώρες για εισβολή. Αυτές είναι συνήθως οι αλλόθρησκες αυτοκρατορίες (φροντίστε να ζητήσετε και καμία σταυροφορία εναντίον τους από την Αγία Έδρα) και τα μικρότερα έθνη, μην ξεχνάτε ότι πρέπει να τσακίσετε το ηθικό ενός κράτους πριν δεχτεί να σας παραχωρήσει τις περιοχές του ή να προσαρτηθεί.

Πριν την επίθεση φροντίστε να έχετε δημιουργήσει casus belli (αιτία πολέμου) με τους εχθρούς για να μην πατώσει απότομα το prestige και το stability σας. Το καινοτόμο gameplay mechanic του Europa Universalis 4 που σας επιτρέπει να στρατολογήσετε ταυτόχρονα μονάδες σε όλες τις περιοχές σας θα σας φανεί πολύ χρήσιμο στην περίπτωση στρατιωτικής ήττα. Οι πολιορκίες γίνονται με τον κλασικό τρόπο: επίθεση σε επαρχία άδεια από στρατό και βλέπετε την οθόνη της πολιορκίας όπου αναγράφεται το δικό σας status και των πολιορκημένων. Έχετε υπόψη ότι το μπλοκάρισμα με τον στόλο σας του λιμανιού περιοχής που πολιορκείτε, οδηγεί σε γρηγορότερη λήξη της πολιορκίας. Επίσης, μόλις δείτε στην οθόνη την ένδειξη walls breached μπορείτε να μπουκάρετε με το πεζικό στο φρούριο για να τελειώσετε το πανηγύρι μια ώρα αρχύτερα.

Το A.I. στο Europa 4 είναι το καλύτερο που έχετε συναντήσει στην σειρά. Οι κινήσεις της CPU είναι μετρημένες και θα εκμεταλλευτεί κάθε σπιθαμή ευκαιρίας για να για να σας μαχαιρώσει πισώπλατα, μόλις φυσικά αντιληφθεί ότι δεν έχετε καλό στρατό ή έχετε προβλήματα με rebels κ.τ.λ. Συνάμα κανένα κράτος δεν βιάζεται να συσφίξει τις σχέσεις του μαζί σας αν δεν έχει να κερδίσει κάτι από αυτή την σχέση, π.χ. αν πολεμάτε ένα αντίπαλο του έθνος, αν επιθυμεί να περάσει τα στρατεύματα του από το έδαφος σας για να πλήξει μακρινούς στόχους κ.ο.κ.

Europa Universalis 4.1
Είναι αστείο να μιλάμε για gaming time στο Europa Universalis 4 αφού είναι σίγουρο ότι θα το αρχίζετε και θα το ξαναρχίζετε αδιάκοπα μέχρι να το μάθετε καλά και να καταλήξετε σε μια χώρα που έχει σοβαρές πιθανότητες να επιβιώσει μέχρι το τέλος της ιστορικής του περιόδου. Για να βγείτε πρώτος στο σκορ θα είναι εξαιρετικά δύσκολο πριν περάσουν εκατοντάδες ώρες παιχνιδιού αφού δεν υπάρχει κάποια στάνταρ συνταγή. Ακόμα και αν αναλάβετε μια πανίσχυρη χώρα σαν την Αγγλία, θα έχετε αδιάκοπους πολέμους να διαχειριστείτε. Υπολογίζουμε ότι θα ξοδέψετε πάνω από 100 ώρες μέχρι να χορτάσετε τα campaigns και από κει και πέρα σειρά έχουν…τα mods!

Και τι δεν σκέφτηκαν οι φανατικοί οπαδοί των Europa Universalis να προσθέσουν στο τέταρτο μέρος της εποποιίας. Με ένα απλό «σερφάρισμα» στο διαδίκτυο θα ανακαλύψετε mods που προσθέτουν το νησί της Ατλαντίδος στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, αναβίωση της δόξας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, mods που εμφανίζουν την δημοκρατία της Καλιφόρνια στον αμερικανικό χάρτη (θα έχει άραγε τον Σβαρτζενέγκερ για ηγεμόνα;) και αμέτρητες ακόμα προσθήκες στο ήδη πλούσιο gameplay. Είναι σαφές ότι οι τροποποιήσεις αυτές αυξάνουν το gaming time σε αστρονομικά νούμερα.


Η τέχνη του να προδίδεις τους συμμάχους σου
Το Europa Universalis 4 παρέχει το καλύτερο multiplayer mode της σειράς και ένα από τα καλύτερα που έχετε παίξει ποτέ. Κλασικά μπορείτε να παίξετε online μέχρι και 32 παίκτες. Σε αντίθετη περίπτωση θα φτιάξετε τον δικό σας stand-alone server και θα προσκαλέσετε φίλους μέσω διαδικτύου ή σε LAN σύνδεση. Το σύστημα του chat έχει βελτιωθεί σημαντικά, επιτρέποντας σας να κάνετε εύκολα προσωπικό chat με οποιονδήποτε άλλο παίκτη, συνάπτοντας μυστικές συμμαχίες και μαχαιρώνοντας πισώπλατα όσα κράτη στέκονται εμπόδιο στον δρόμο σας. Το κερασάκι στην τούρτα είναι η δυνατότητα να αναλάβουν πολλοί παίκτες μαζί την διαχείριση ενός έθνους, μια περίπτωση στην οποία είναι απαραίτητος ο καταμερισμός εργασίας μεταξύ των users.

Europa Glamouralis
Τα γραφικά του Europa 4 είναι λίγο καλύτερα από τα αντίστοιχα του προκατόχου του με τους ανάγλυφους χάρτες και την τοπογραφική λεπτομέρεια να έχουν τον πρώτο λόγο. Το animation των στρατιωτικών μονάδων είναι ικανοποιητικό και η εικονογράφηση κτιρίων και πόλεων τρομερά λεπτομερειακή. Εξαιρετικές απεικονίζονται και οι προσωπογραφίες των συμβούλων που απαρτίζονται φυσικά από ιστορικά πρόσωπα.

Ο ήχος εξακολουθεί να είναι μαγευτικός και στο καινούργιο Europa. Υπέροχη κλασική μουσική εποχής θα σας αναγκάσει αρκετές φορές να κάθεστε να την απολαμβάνετε χωρίς να προβαίνετε σε καμία in-game ενέργεια. Όσον αφορά τα ηχητικά εφέ, είναι απλά εξαιρετικά και αρκεί να ακούσετε τα τιτιβίσματα των γλάρων πάνω από τα λιμάνια και τους ήχους των κανονιών και των τουφεκιών για να τα θαυμάσετε.

Ένα σίγουρο στοίχημα
Το Europa Universalis 4 αποτελεί σίγουρη επιλογή για αγορά και αυτό όχι εξαιτίας του φημισμένου ονόματος της σειράς στην οποία ανήκει. Η ομαδοποίηση των περισσότερων επιλογών που προσφέρει, οδήγησε σε απλοποίηση του gameplay, ούτως ώστε να γίνει προσιτό ακόμα και στους αμύητους και να μην κουράζει τους θιασώτες των Europa. Είναι βέβαιο ότι το τεράστιο single-player και το υπέροχο multiplayer mode θα σας προσφέρουν πολλές αξέχαστες αναμνήσεις.

Θετικά:
– Δυνατό soundtrack
– Τελειοποιημένο multiplayer mode
– Πρωτοκλασάτο gameplay
– Η δυνατότητα να προσλάβετε μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες
– Αναλυτικό tutorial

Αρνητικά:
– Αυξημένη δυσκολία σε κράτη που δεν ανήκουν στo τεχνολογικό γκρουπ Western
– Ο τεράστιος όγκος στατιστικών μπορεί να ξενίσει τους “αμύητους”
– Η διαθέσιμη ιστορική περίοδος που θα παίξετε είναι αρκετές δεκαετίες μικρότερη από τα προηγούμενα games της σειράς

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 8
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 9
Γενικά: 8.2

Απευθύνεται σε εσάς που αναζητείτε gaming εμπειρίες ζωής και όχι πρόσκαιρη διασκέδαση ή σκότωμα του ελεύθερου χρόνου σας.

Γιάννης Μοσχονάς

Συντάκτης: johnmoss75@gmail.com (Γιάννης Μοσχονάς)
Πηγή: GameWorld.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης