Τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου Fatal Frame που τάραξε τα νερά στο Survival Horror genre, η εταιρεία ανάπτυξης Tecmo Koei αποφάσισε ότι έφτασε η ώρα για το επίσημο sequel. Αξιοποιώντας για δεύτερη φορά στο έπακρο τις hardware δυνατότητες του PS2, δημιουργώντας ένα εξίσου καταπληκτικό σενάριο και διπλασιάζοντας τους κεντρικούς χαρακτήρες και τα εχθρικά πνεύματα, ο game designer Keisuke Kikuchi μας προσέφερε το Fatal Frame 2: Crimson Butterfly.

Το εν λόγω sequel προσγειώνεται σαν βόμβα στην κοινότητα των gamers, ενισχύοντας την φήμη του προκατόχου του και προσφέροντας αρκετές ώρες «ανατριχιαστικής» διασκέδασης. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό καθώς αποκτήσαμε ένα από τα τρομακτικότερα video games όλων των εποχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Sometimes they come back… again!
Το υπέροχο σενάριο του Fatal Frame 2 διαθέτει το απαραίτητο πέπλο μυστηρίου που πρέπει να καλύπτει την πλοκή ενός Survival Horror, προκειμένου να ανεβάσει κατακόρυφα το σασπένς. Σε αυτό, οι δίδυμες αδερφές Mio και Mayu Amakura επισκέπτονται τον αγαπημένο τους τόπο όπου έπαιζαν μικρές στην περιοχή Minakami της Ιαπωνίας.

Όταν η Mayu αρχίζει να κυνηγά μια κόκκινη πεταλούδα, η Mio την ακολουθεί βαθιά μέσα στο δάσος και σύντομα ανακαλύπτουν ένα χωριό ενώ γύρω τους έχει σκοτεινιάσει. Εισερχόμενες στο χωριό οι δύο αδερφές αντιλαμβάνονται ότι ο συγκεκριμένος τόπος είναι γεμάτος βασανισμένα πνεύματα που έχουν παγιδευτεί εξαιτίας μίας τρομακτικής τελετής εν ονόματι Crimson Sacrifice Ritual. Θα κατορθώσουν οι δύο κοπελίτσες να επιβιώσουν από τις επιθέσεις των σατανικών δυνάμεων που έχουν καταλάβει το χωριό ή θα προστεθούν στην λίστα των χαμένων ψυχών που το κατοικούν για πάντα; Και το σημαντικότερο, ποια μυστηριώδης δύναμη τους τράβηξε στο χωριό και με ποιο σκοπό;


Όπως θα αντιληφθήκατε ήδη, το σενάριο του Fatal Frame 2 είναι εξίσου σκοτεινό και υπαινικτικό με το ίδιο το παιχνίδι. Το νήμα της πλοκής ξετυλίγεται πολύ αργά με το διάβασμα πολλών εγγράφων που θα μαζέψετε εντός και εκτός των σπιτιών του στοιχειωμένου χωριού. Το κερασάκι στην τούρτα αποτελεί ένας σεβαστός αριθμός από κινηματογραφικές μπομπίνες που θα ανακαλύψετε και θα τις παίξετε σε δύο πανάρχαιες κάμερες που προβάλλουν σε κινηματογραφικό πανί. Τα φιλμάκια που θα δείτε είναι ασπρόμαυρα, άκρως ατμοσφαιρικά και θα σας δώσουν μια οπτικοακουστική γεύση του τι συμβαίνει στο χωριό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Village of the Damned!
Πριν ξεκινήσετε την περιπέτειά σας μπορείτε να πάτε στα options και να ρυθμίσετε να εμφανίζονται οι υπότιτλοι για να μην σας ξεφύγει τίποτα στα cinematics και το brightness αν σας…πέσουν πολύ σκοτεινοί οι χώροι. Μετά το καταπληκτικό εισαγωγικό cinematic, οι δύο αδερφές στέκονται σε ένα ξέφωτο λίγο έξω από το χωριό και εσείς ανακαλύπτετε ότι ο playable χαρακτήρας είναι η Mio και η Mayu την ακολουθεί σαν χαριτωμένο σκυλάκι.

Σε αρκετά σημεία του παιχνιδιού θα αποκτήσετε τον έλεγχο της Mayu για μερικά λεπτά διότι η όμορφη γιαπωνεζούλα έχει την τάση να την κοπανά από το πλευρό της αδερφής της και να ανοίγει νέες περιοχές που θα κληθείτε να εξερευνήσετε. Όταν ελέγχετε την Mayu η εικόνα γίνεται ασπρόμαυρη, δημιουργώντας μια ονειρική αίσθηση. Η Mio ξεκινά χωρίς να διαθέτει κανένα όπλο αλλά σχετικά σύντομα θα βρείτε την θρυλική κάμερα obscura που αποτελεί το απόλυτο αλλά και μοναδικό όπλο που έχετε στην διάθεση σας για να διαλύσετε τα φαντάσματα.

Thirteen Thousand Ghosts!
Οι αντίπαλοί σας στο Fatal Frame 2 είναι μια στρατιά πνευμάτων, που μοιάζουν περισσότερο βασανισμένα παρά διαβολικά και παρελαύνουν στους δρόμους του χωριού. Ενώ καθένα από αυτά διεκδικεί το βραβείο του πιο ανατριχιαστικού και αηδιαστικού όντος, υπάρχουν ορισμένα που θα σας σηκώσουν την τρίχα κάγκελο! Για παράδειγμα, θα παλέψετε με ένα πνεύμα που έχει την μορφή μίας γυναίκας η οποία πέθανε πέφτοντας από μεγάλο ύψος και τσακίζοντας τα κόκκαλά της. Πριν εμφανιστεί στην οθόνη το εν λόγω στοιχειο, θα ακούσετε την φωνή του να ουρλιάζει σαν να πέφτει κάποιος από ψηλά και μετά την προσγείωση του, θα παρατηρήσετε ότι περπατά σαν αράχνη, προσπαθώντας να σύρει τα σπασμένα μέλη του απ’ το πάτωμα!

Το user interface του Fatal Frame 2 έχει υποστεί ορισμένες αισθητικές διαφορές σε σχέση με το original αλλά είναι το ίδιο αποτελεσματικό. Στο βασικό μενού θα βρείτε όλες τις σημαντικές επιλογές που ξεκινούν από το map που σας αποκαλύπτει τον γενικό χάρτη και τα items όπου διαχειρίζεστε τα αντικείμενά σας μέχρι τα file και memo που περιέχουν όλα τα κείμενα που βρήκατε καθ’ οδόν.

Το πλαίσιο της κάμερας που ανοίγει όταν θέλετε να τραβήξετε φωτογραφίες περιέχει καταρχήν ένα κλασικό στόχαστρο με κυκλική μορφή. Όσο στοχεύετε έναν αντίπαλο, μια μπάρα με διάφορα σύμβολα αρχίζει να «φορτώνει» στην περιφέρεια του κύκλου. Όσο περισσότερο γεμίσει, τόσο ισχυρότερο θα είναι το χτύπημά σας. Στο πάνω μέρος του πλαισίου βλέπετε τον δείκτη εγγύτητας πνευμάτων ο οποίος γίνεται κίτρινος όταν στρέφετε την κάμερα προς το μέρος του φαντάσματος. Στα δεξιά υπάρχει η μπλε μπάρα που δείχνει την ενέργεια σας. Στο αριστερό μέρος του πλαισίου βλέπετε το σύμβολο του power – up lens (ειδικού φακού) που χρησιμοποιείτε και την μπάρα του που γεμίζει με κάθε πλήγμα που καταφέρνετε στους εχθρούς.

Mostly… Ghostly!
Η αμερικάνικη έκφραση «αν δεν είναι σπασμένο, μην το φτιάχνεις» ταιριάζει γάντι στο gameplay του Fatal Frame 2 που έχει υποστεί ελάχιστες αλλαγές σε σχέση με το πρωτότυπο. Βασικός σας στόχος είναι να ανακαλύψετε τι έχει συμβεί στο χωριό, να καθαρίσετε τον τόπο από τα ενοχλητικά πνεύματα και να επιβιώσετε. Το βασικό σας όπλο και το μισό παιχνίδι είναι ουσιαστικά η camera obscura που την χρησιμοποιείτε για να φωτογραφίζετε τα φευγαλέα πνεύματα και να τσακίζετε τα επιθετικά στοιχειά, κερδίζοντας spirit points τα οποία αντιστοιχούν τα experience points ενός RPG. Τα spirit points δαπανώνται για την αναβάθμιση της κάμεράς σας η οποία σηκώνει αρκετές. Το μενού της κάμερας είναι χωρισμένο στις αναβαθμίσιμες ιδιότητες της που βρίσκονται στα αριστερά και στις ιδιότητες που θα αποκτήσετε μαζεύοντας συγκεκριμένα items, οι οποίες φαίνονται στα δεξιά.

”Χαμογελάστε, σας τραβάμε φωτογραφία!”
Τα upgradable functions της κάμερας περιλαμβάνουν τα βασικά functions που είναι τα range, accumulation και sensitivity. Το πρώτο αυξάνει το μέγεθος του κυκλικού σας στόχαστρου που χρησιμοποιείτε για να στοχεύσετε τα πνεύματα με την κάμερα. Το δεύτερο καθορίζει το ποσοστό spirit power που μπορείτε να συγκεντρώσετε «κλειδώνοντας» για αρκετή ώρα το στοιχειό στο στόχαστρο σας. Το τρίτο αυξάνει την exorcismal power του εκάστοτε φιλμ που χρησιμοποιείτε αλλά και την απόσταση που πρέπει να έχετε από έναν αντίπαλο για να τον πετύχετε.

Κάτω από τα βασικά functions βρίσκονται μια σειρά από power – up lens, τουτέστιν ειδικούς φακούς που βρίσκετε σε διάφορα μέρη και οι οποίοι σηκώνουν συνολικά τρεiς αναβαθμίσεις όπως και οι παραπάνω ρυθμίσεις. Οι φακοί βοηθούν τρομακτικά στην μάχη με τις ιδιότητές τους. Ένας φακός «παγώνει» το φάντασμα επιτόπου, επιτρέποντας σας να το χτυπήσετε εύκολα, άλλος φακός εμφανίζει την θέση του πνεύματος για να μην προλάβει να σας αιφνιδιάσει κ.ο.κ. Προσωπικά θεωρώ απαραίτητους τους φακούς blast και zero οι οποίοι ενισχύουν τρομακτικά την exorcismal power όταν τους χρησιμοποιείτε.

Για να αποκτήσετε πρόσβαση και στις τρεις αναβαθμίσεις των functions και των lenses πρέπει να προσθέσετε spirit orbs στα αντίστοιχα slots τους. Τα spirit orbs βρίσκονται διάσπαρτα σε όλα τα σπίτια του χωριού. Διάσπαρτα επίσης αλλά στα…αιθέρια κουφάρια των πνευμάτων, θα βρείτε τα αντικείμενα που θα σας χαρίσουν τα additional και equipped functions. Τα functions αυτά θα σας βοηθήσουν σημαντικά στο ghostbusting, ειδοποιώντας σας πότε είναι η καταλληλότερη στιγμή για να πατήσετε το κουμπί της κάμεράς σας και να πετύχετε ένα fatal frame, αποκαλύπτοντας σας τα hit points των φαντασμάτων, αυξάνοντας τα spirit points από κάθε χτύπημα που ρίχνετε κ.ο.κ.

Κάτω τα χέρια σου από τις μικρές ασιάτισσες παλιόπνευμα. Είναι δικές μου!

Αφού μιλήσαμε για Fatal Frame πάμε να δούμε τα φιλμ που θα «φλασάρετε» στα πρόσωπα των φαντασμάτων! Η γκάμα των φιλμ που θα βρείτε είναι αρκετά μεγάλη και ξεκινά με το φιλμ type 7 που το έχετε εξαρχής σε άπειρο αριθμό και ολοκληρώνεται στο φιλμ type zero που είναι το πλέον δυσεύρετο. Η διαφορά μεταξύ των φιλμ έγκειται στην exorcismal power που έχουν και στην ταχύτητα με την οποία μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε. Καλό είναι να κάνετε οικονομία στα πυρομαχικά σας γιατί τα ισχυρότερα φιλμ θα σας χρειαστούν στο να ξεκάνετε τα ανθεκτικότερα πνεύματα.

Κορνιζάροντας φαντάσματα!
Fatal Frame στο παιχνίδι ονομάζεται το χτύπημα που προκαλεί την μεγαλύτερη ζημιά σε ένα στοιχειό και πραγματοποιείται όταν το φάντασμα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής και το στόχαστρό σας γίνεται κόκκινο. Εκτός από το Fatal Frame υπάρχουν αρκετά ισχυρά shots που θα σας αποφέρουν μπόλικα spirit points (σαν τα double και triple shots) και θα κατεβάσουν γρήγορα τις μπάρες ενέργειας των εχθρών.

Εκτός από τα πυρομαχικά, θα χρειαστεί να φανείτε οικονόμοι και στην κατανάλωση των health items που έρχονται σε διάφορες μορφές (sacred water, herbal medicine κτλ.) και θα σας κρατήσουν ζωντανούς αφού μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε ακόμα και την ώρα της μάχης. Οι κασέτες που βρίσκατε στο πρώτο Fatal Frame εδώ έχουν αντικατασταθεί με διάφορα φαντεζί πετρώματα και κρυστάλλους. Για να τους χρησιμοποιήσετε επιλέγετε το radio από το βασικό menu. Εκεί ακούτε τις απόκοσμες φωνές των χαμένων ψυχών που έχουν εγκλωβιστεί στα πετρώματα και κλαίνε την μοίρα τους!

Τα πνεύματα…οξύνωνονται!
Το A.I. των πνευμάτων είναι φοβερό και τα καθιστά σκληρούς αντιπάλους. Σε αντίθεση με το πρώτο Fatal Frame, στο sequel του κάθε φάντασμα χρησιμοποιεί διαφορετική στρατηγική για να σας χτυπήσει και σας αναγκάζει να την μάθετε αν θέλετε να επιβιώσετε. Για παράδειγμα υπάρχουν στοιχειά που επιτίθενται ανά δύο και μάλιστα το ένα είναι άτρωτο και λειτουργεί ως αντιπερισπασμός και το άλλο μπορεί να χτυπηθεί. Αφήστε δε που αλλάζουν διαρκώς θέση και μετακινούνται μέσα στους τοίχους. Άλλα φαντάσματα πρέπει να τα αφήσετε να σας ορμήσουν, να κάνετε στην άκρη, να πάτε από πίσω τους και να τα κεράσετε ένα… backstabbing shot για να στανιάρουν.

Το Fatal Frame 2 θα σας πάρει γύρω στο δεκάωρο για να το ολοκληρώσετε αλλά αυτή θα είναι μόνο η αρχή των βασάνων σας. Μετά τον τερματισμό ανοίγει μια λίστα με νέες επιλογές. Η πρώτη είναι να το ξεκινήσετε από την αρχή με όλα τα αντικείμενα και τα κείμενα που μαζέψατε στην προηγούμενη «βόλτα» σας. Αν αναρωτιέστε ποιος ο λόγος να ξαναπαίξετε το παιχνίδι η απάντηση έχει ως εξής: στα hard και nightmare modes θα παίξετε ένα επιπλέον κεφάλαιο εν ονόματι chapter zero. Σε αυτό μπαίνετε στα έγκατα της κόλασης, αντιμετωπίζετε ένα διαφορετικό boss και βλέπετε ένα ξεχωριστό φινάλε. Επίσης, σε κάθε πέρασμα σας στο Fatal Frame 2 ξεκλειδώνετε νέες αμφιέσεις για τις γιαπωνεζούλες σας, νέους special φακούς για την κάμερα και άλλα καλούδια.Η δεύτερη επιλογή σας είναι να επιλέξετε μεταξύ 25 αποστολών που θα πρέπει να ολοκληρώσετε ένα συγκεκριμένο task, π.χ. να εξολοθρεύσετε έναν αριθμό πνευμάτων εντός χρονικού ορίου, να πετύχετε ένα shot που θα σας αποφέρει 5000 spirit points κ.α.

Γραφικός Τρόμος!
Τα γραφικά του Fatal Frame 2 ξεπερνούν σε ομορφιά το πρωτότυπο και προσφέρουν μια ανατριχιαστική και σούπερ απολαυστική οπτική εμπειρία. Τα πανέμορφα cutscenes έχουν τον πρώτο λόγο καθώς είναι άφθονα, με τα μοντέλα των χαρακτήρων και των πνευμάτων να απεικονίζονται φανταστικά και τον κόκκο του φιλμ να αλλάζει ανάλογα με τις περιστάσεις. Το animation είναι εκπληκτικό και θα το εκτιμήσετε κυρίως παρατηρώντας την ρευστή και άκρως ρεαλιστική κίνηση των φαντασμάτων, τις εκφράσεις των χαριτωμένων πρωταγωνιστριών και την κίνησή τους στον χώρο.

Εξίσου όμορφη είναι και η απεικόνιση του κόσμου μέσα από την κάμερα σας. Το πλαίσιο είναι γεμάτο όμορφα χρώματα και σύμβολα ενώ η στόχευση και εκτέλεση των πνευμάτων είναι εντυπωσιακή.

Ακούει κανείς ουρλιαχτά;
Η ατμόσφαιρα τρόμου στην οποία θα βυθιστείτε παίζοντας το Fatal Frame 2 οφείλει πάρα πολλά στην ηχητική του επένδυση. Την μελαγχολική μουσική που σας συντροφεύει σε ορισμένες στιγμές έρχεται να επικαλύψει η ολοκληρωτική σιωπή που πέφτει ενίοτε και στην οποία ακούγονται μόνο τα βήματά σας και περίεργοι ήχοι που βγαίνουν μέσα από τους τοίχους. Το voice acting είναι εκπληκτικό, από τις φωνούλες των πρωταγωνιστριών μέχρι τις οιμωγές των δυστυχισμένων πνευμάτων. Ιδιαίτερη μνεία αξίζουν οι φωνές που ακούγονται από τα πετρώματα, καθώς περιέχουν μπόλικο white noise, μακρόσυρτες και διαβολικές που θα σας ενθουσιάσουν. Τα δε ambient noises είναι άκρως ανατριχιαστικά και συμβάλουν σε μια ακόμη πιο τρομακτική ατμόσφαιρα σε σύγκριση με την original δημιουργία.

Ένα spooky sequel που πρέπει να ζήσετε
Το Fatal Frame II: Crimson Batterfly αποτελεί ένα από τα πιο τρομαχτικά Survival Horror της αγοράς και κατά πολλούς το καλύτερο μέρος της σειράς. Η δημιουργία της Tecmo εξάλειψε τα όποια προβλήματα του πρώτου μέρους, όπως το συνεχές backtracking. Εδώ έχουμε ένα χωριό με άφθονα σπίτια και πατώματα για εξερεύνηση, καθώς και αγωνία και ένταση σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Η έκδοση “Director’s Cut” για το Xbox είναι επίσης άξια αναφοράς, καθώς προσθέτει νέα play modes, unlockables, μία ακόμη camera obscura, μέχρι κι ένα ολοκαίνουργιο φινάλε. Όπως και να ‘χει έχουμε να κάνουμε με μια απόλυτα εθιστική ατμόσφαιρα που θα σας καθηλώσει από το πρώτο κιόλας λεπτό. Ο χειρισμός είναι βελτιωμένος, με αποκορύφωμα το πάτημα των πάνω κουμπιών του controller σας όταν τραβάτε φωτογραφίες, κίνηση που -αν αναλογιστείτε το σχήμα και την θέση του κουμπιού- δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι κρατάτε φωτογραφική μηχανή! Όσοι πιστοί προσέλθετε!

Θετικά:
– Τρομακτικό voice acting
– Αυξημένο replayability
– Φανταστικά γραφικά και ήχος
– Δημιουργεί μια απίστευτη ατμόσφαιρα τρόμου

Αρνητικά:
– Δυσκινησία του χαρακτήρα σας την ώρα που χρησιμοποιεί την κάμερα
– Ελάχιστος διαθέσιμος χρόνος για να τραβήξετε φωτογραφία τα περιπλανώμενα πνεύματα

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 9
Gameplay: 8
Αντοχή: 7
Γενικά: 8.2

Το Fatal Frame 2 απευθύνεται σε όσους θέλουν να βιώσουν μια ρεαλιστικότατη εμπειρία τρόμου που ξεπερνά κατά πολύ τις αντίστοιχες κινηματογραφικές εμπειρίες.

Γιάννης Μοσχονάς 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης