Η γνώριμη τακτική που ακολουθείται από τα μεγάλα studios της κινηματογραφικής βιομηχανίας, συναντάται πολύ συχνά και στον χώρο των video games. Πάρτε για παράδειγμα το απολαυστικό franchise του Joe Danger, του ριψοκίνδυνου Stuntman που μας χάρισε συναρπαστικές ώρες με το ομώνυμο video game που παρουσιάσαμε στο παρελθόν.

Τον πρώτο μήνα κυκλοφορίας του, το Joe Danger ξεπέρασε τα 70.000 αντίτυπα στο Playstation Network, γεμίζοντας έτσι γρήγορα τις τσέπες των Sean Murray, Grant Duncan και των λοιπών ταλαντούχων παιδιών στην Hello Games. Σαν συνέπεια, η δημιουργική ομάδα ξεχύθηκε στο διαδίκτυο αναζητώντας ικανούς συνεργάτες για να στελεχώσει τον διευρυνόμενο εργασιακό τους χώρο και να προσφέρει το απαραίτητο manpower για την δημιουργία ενός πετυχημένου sequel.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι προαναφερθείσες διεργασίες οδήγησαν στην πολυαναμενόμενη κυκλοφορία του Joe Danger 2: The Movie, ενός τίτλου που απευθύνεται όχι μόνο στους χιλιάδες οπαδούς της original έκδοσης, οι οποίοι την τίμησαν με μεγάλες προσδοκίες στο μυαλό τους, αλλά και σε εκείνους που αποζητούν την αγνή διασκέδαση από ένα racing. Ακολουθώντας επακριβώς την τακτική των κινηματογραφικών sequels (αλλαγή φόντου, προσθήκη ειδικών εφέ – gadgets και απαράλλαχτη πλοκή) το Joe Danger 2 φιλοδοξεί να επικαλύψει την επιτυχία του original και οι τελικοί κριτές του αν το πέτυχε, είστε εσείς μετά την ανάγνωση του review.

Joe Danger’s Hollywood
Η ανυπαρξία σεναρίου στο Joe Danger (ποιος το χρειάζεται άλλωστε όταν κουμαντάρει έναν stuntman στα πιο παλαβά stunts όλων των εποχών;) δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί στο sequel από την στιγμή που φέρει την λέξη Movie στον τίτλο του. Η θριαμβευτική επιστροφή του φοβερού Joe στην πιάτσα τράβηξε την προσοχή των μεγιστάνων του Hollywood, συνθέτοντας στο πανούργο μυαλό τους την ιδέα του υπέρτατου action film όλων των εποχών.


Αφού έβγαλαν τα…καβούρια από τις τσέπες τους και συνειδητοποίησαν ότι μπορούν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο budget για ένα τέτοιο εγχείρημα, οι μεγαλοεπιχειρηματίες του θεάματος κάλεσαν τον Joe στο Hollywood προκειμένου να διαχειριστεί τα επικίνδυνα stunts. Ο ήρωάς μας είδε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να κυριαρχήσει στο επάγγελμα του μετά από την συμμετοχή σε blockbuster ταινία. Μάζεψε τα μπογαλάκια του και ταξίδεψε στο Hollywood. Φτάνοντας στα studios και βλέποντας στα storyboards τις δεκάδες σκηνές επικίνδυνων «αεροπλανικών» που θα βγάλει εις πέρας, ο Joe πήρε μια βαθιά ανάσα, ετοίμασε τα κοστούμια του και εισήλθε στην μεγαλύτερη περιπέτεια της καριέρας του, την οποία θα βιώσετε από πρώτο χέρι χειριζόμενοι τον μέγιστο stuntman.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν μπείτε στο παιχνίδι και αρχίσετε το «κάψιμο», θα επιλέξετε ανάλυση και control options. Μην φοβηθείτε να επιλέξετε την μέγιστη ανάλυση που σηκώνει το hardware σας καθώς το Joe Danger 2 παρουσιάζει σταθερά υψηλό frame rate ακόμα και στις πίστες που ξεχειλίζουν από αντικείμενα επί της οθόνης. Αναφορικά με τον χειρισμό σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε joypad για να το απολαύσετε καθότι το keyboard μπορεί να σας φανεί λίγο άβολο. Το Joe Danger 2 διαθέτει κινηματογραφική αισθητική με μεγάλη ποικιλία από menus που περιβάλουν το τροχόσπιτο του ήρωα σας, κλασικό αξεσουάρ των χολιγουντιανών σταρ όταν γυρίζουν ένα φιλμ. Όλες οι επιλογές σας είναι έχουν την μορφή κινηματογραφικών αφισών ή βρίσκονται δίπλα σε κιόσκια που πωλούνται pop corn και άλλες αγαπημένες λιχουδιές που συνοδεύουν συνήθως τις εξορμήσεις στο σινεμά.

Εκτός από την κινηματογραφική καριέρα του Joe Danger που χωρίζεται σε έξι acts και αποτελεί το story mode, μπορείτε να παίξετε τις deleted scenes (μια σειρά επιπέδων κυμαινόμενης δυσκολίας που λειτουργούν και σαν tutorial) ή να ξεχυθείτε σε multiplayer διαμάχες με τους φίλους σας. Επίσης μην ξεχάσετε να αλλάξετε το κοστούμι και την μορφή του Joe σε μια από τις πολλές παλαβές εμφανίσεις που θα ξεκλειδώσετε παίζοντας το story mode. Το κερασάκι στην λαχταριστή… τούρτα που θα καταβροχθίσετε είναι το «κατέβασμα» επιπέδων που έχουν δημιουργήσει τα μέλη της online community του Joe Danger ή ακόμα καλύτερα, η δημιουργία δικών σας levels χρησιμοποιώντας τον ενσωματωμένο editor.

Joe ο… βρωμόγκαζος!
Αν ήθελα να συμπυκνώσω σε μια φράση όλο το gameplay του Joe Danger 2 θα χρησιμοποιούσα την λέξη «Τρέλα»! Χωρίς να παρεκκλίνει ρούπι από τα χνάρια του original, προσφέρει απλόχερα ένα τσούρμο θεοπάλαβες διαδρομές που θα χρειαστεί να διανύσετε με το πόδι κολλημένο στο γκάζι του μεταφορικού μέσου που διαθέτετε. Το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι όλα τα levels έχουν επηρεαστεί από τις διασημότερες action movies που υφίστανται όπως τα Indiana Jones, η σειρά ταινιών με πρωταγωνιστή τον James Bond, τα Jurassic Park κ.ο.κ.

Όσοι ασχοληθήκατε με το πρώτο Joe Danger θα παρατηρήσετε ότι στο sequel τα objectives της κάθε πίστας είναι πάνω κάτω τα ίδια αλλά «γαρνίρονται» από ορισμένα νέα στοιχεία. Το βασικό task του Joe είναι να διανύσει την εκάστοτε πίστα από την αφετηρία μέχρι την γραμμή του τερματισμού, «ανοίγοντας» έτσι το επόμενο επίπεδο. Αρκετά levels ανοίγουν μόνο όταν «σκάσετε» έναν αριθμό από stars που κερδίζετε ολοκληρώνοντας objectives όπως ο τερματισμός της πίστας εντός περιορισμένου χρόνου, η εξολόθρευση άλλων οδηγών, η συλλογή μπανανών, νομισμάτων, κρυμμένων αστεριών κ.τ.λ.

Κατορθώνοντας την ολοκλήρωση όλων των objectives σε ένα level, κερδίζετε ένα pro medal και την ηθική ικανοποίηση ότι κάνατε σκόνη όλα τα εμπόδια που συναντήσατε. Το να φτάσετε στην γραμμή του τερματισμού σε οποιοδήποτε επίπεδο είναι συνήθως «παιχνιδάκι» εκτός αν είστε στις πίστες με χρονικό περιορισμό. Ο εν λόγω περιορισμός μπορεί να οφείλεται στο ότι κατεβαίνετε ένα βουνό ή προσπαθείτε να βγείτε από ένα ορυχείο την ώρα που μια τεράστια χιονοστιβάδα ή ένας αριθμός τιτάνιων βράχων αντίστοιχα σας έχει πάρει στο κατόπι. Οι old school gamers θα ανατριχιάσουν από ευχαρίστηση διασχίζοντας αυτές τις αδυσώπητες πίστες όπου και η παραμικρή «στραβοτιμονιά» θα σας κοστίσει θανάσιμα.

Επικίνδυνα levels
Εξίσου απαιτητικές είναι οι διαδρομές που απαιτούν να νικήσετε έναν αριθμό εχθρικών μοτοσικλετιστών, να ανατινάξετε οχήματα που προπορεύονται πριν φτάσουν στην γραμμή τερματισμού κ.ο.κ. Στα challenges αυτά επιτρέπεται και η αλητεία, τουτέστιν να πλησιάσετε ένα αντίπαλο και να τον πλακώσετε στις κλωτσιές μέχρι να συντριβεί εκτός δρόμου. Μιλάμε για ξεκαρδιστικές καταστάσεις όπου μπορείτε να βγάλετε το άχτι σας για όλα τα τρακαρίσματα που έχετε υποστεί στις άλλες πίστες.

Τα επίπεδα του Joe Danger 2 μπορεί να διαρκούν μάξιμουμ ένα λεπτό για να πάτε από την μια άκρη τους στην άλλη, εντούτοις είναι σχεδιασμένα σαν μικροί λαβύρινθοι γεμάτοι δυσάρεστες εκπλήξεις για τους… βιαστικούς. Πολυεπίπεδες πλατφόρμες που πρέπει να διασχίσετε σε τέλειο platform στυλ, τεράστιες κολώνες με κενά ανάμεσα τους γεμάτα bonuses, εξέδρες, βατήρες και εκτοξευτήρες που σας εκσφενδονίζουν στα ουράνια, ανηφόρες και κατηφόρες που αυξομειώνουν την ταχύτητά σας.

Αφού χωνέψετε την δυσκολία του συνεχώς μεταβαλλόμενου τοπίου όπου τρέχετε με χίλια, θα πρέπει να μάθετε να υπολογίζετε τα άλματα και την ταχύτητά σας ώστε να αποφεύγετε τα δεκάδες εμπόδια που ξεπετάγονται εκεί που δεν το περιμένετε. Είναι αμέτρητες οι φορές που θα φάτε τα μούτρα σας πέφτοντας σε εμπόδια αντίστοιχα εκείνων που πηδάνε οι αθλητές σε αγώνισμα μετ’ εμποδίων του στίβου! Τεράστια προσοχή θέλουν οι βιομηχανικές κατασκευές που ανοιγοκλείνουν σαν σαγόνια καρχαρία, περιμένοντας το κορμάκι του Joe για να το μασήσουν αν δεν υπολογίσετε σωστά το timing για να περάσετε την ώρα που ανοίγουν. Τα πιο σπαστικά εμπόδια είναι οι βόμβες που πετούν οι αντίπαλοι σας και έχουν την τάση να σκάνε πάνω σας αν δεν σκύψετε ή δεν πηδήξετε την κατάλληλη στιγμή.

Hit the road Joe and come back for more!
Από τα παραπάνω είναι εμφανές ότι ο δρόμος του Joe προς την δόξα είναι στρωμένος αποκλειστικά με αγκάθια. Στις μεγαλύτερες σε διάρκεια πίστες, σας περιμένουν savepoints για να μην ξαναρχίσετε από την αρχή με την πρώτη σύγκρουση. Τα δυσκολότερα objectives είναι η συλλογή των μπανανών και η ανακάλυψη των κρυφών αστεριών. Μόλις αγγίξετε το τσαμπί με τις μπανάνες σε ένα level, ο Joe μεταμορφώνεται σε πεινασμένη μαϊμού και ένας μετρητής εμφανίζεται στην οθόνη. Αν δεν προλάβετε να φάτε όλες τις μπανάνες πριν μηδενιστεί ο μετρητής, χάνετε το objective. Συνήθως τα λαχταριστά φρούτα είναι στρωμένα σε ευθεία γραμμή αλλά υπάρχουν και σημεία που θα φτύσετε αίμα για να τα περάσετε όπου για παράδειγμα μια από τις μπανάνες είναι τοποθετημένη ανάμεσα σε δύο εμπόδια και για να την γραπώσετε θα πρέπει να σκύψετε στο πρώτο και να περάσετε με άλμα το επόμενο.

Τα οχήματα επιτρέπουν να κάνετε τις παλαβές σας φιγούρες εν ώρα… πτήσης. Δεν υπάρχει τίποτα διασκεδαστικότερο από το να έχετε εκτοξευτεί στον αέρα από μια ράμπα και να παριστάνετε τον Superman!

Προσωπικά κλονίστηκα από την πώρωση όταν συνειδητοποίησα ότι ο αγαπητός μας Joe δεν περιορίζεται μόνο στις μοτοσικλέτες για να κάνει τα stunts του. Που να κατηφορίσει άλλωστε ο… καψερός μια χιονισμένη βουνοπλαγιά με την μηχανή του. Θα είχε γίνει αλοιφή για κάλους. Snowboards, χιονοπέδιλα, τρενάκια ορυχείου και το αγαπημένο μου Jetpack τίθενται στην διάθεση σας για να τρέξετε σαν τον άνεμο, υπερπηδώντας κάθε εμπόδιο. Θα λατρέψετε το Jetpack διότι σας ανεβάζει στα ουράνια κυριολεκτικά, προσφέροντας πανοραμική θέα του level αλλά έχει και εκπληκτική επιτάχυνση σε σημείο ο Joe να μοιάζει περισσότερο με πύραυλο παρά με άνθρωπο!

Μπορεί όπως προαναφέραμε η συνολική διάρκεια ενός level στο Joe Danger 2 να αγγίζει το λεπτό, οι συνεχείς συντριβές σας όμως θα ξεχειλώσουν σημαντικά αυτό το χρόνο. Για να ολοκληρώσετε όλα τα levels θα χρειαστείτε ελάχιστες ώρες, διάστημα αρκετά μικρό ακόμα και για τα δεδομένα ενός arcade game. Μόνο οι objective hunters θα μπορούσαν να ξαναπαίξουν τα ίδια levels για να ξεζουμίσουν τα objectives υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν την απαραίτητη υπομονή. Αφού απολαύσετε το διαθέσιμο content, ξεκινάτε τον χαβαλέ του multiplayer με τους φίλους σας, δημιουργείτε τις δικές σας πίστες δοκιμάζοντας τις σχεδιαστικές σας ικανότητες ή καταφεύγετε στην πληθώρα πιστών που έφτιαξε το δυναμικό community στο steam.

The power of 4!
Το multiplayer mode του Joe Danger 2 είναι τοπικό και σας βάζει αντιμέτωπους με τρεις από τους φίλους σας σε 5 συνολικά levels, αριθμός πολύ μικρός κατά την γνώμη μου, γεγονός που θα σας κάνει να τις βαρεθείτε σχετικά γρήγορα. Από την κούρσα θα βγει δαφνοστεφανωμένος εκείνος που θα μαζέψει τους περισσότερους πόντους και όχι όποιος κόψει το νήμα στο photo finish.


Συνεπώς, η καλύτερη τακτική είναι να κάνετε ασταμάτητα αεροπλανικά κόλπα και τούμπες, φροντίζοντας να διατηρήσετε τον δείκτη combo από την αρχή μέχρι το τέλος. Πριν ξεκινήσετε τον αγώνα, διαβεβαιώστε τους φίλους σας ότι πρόκειται απλά για φιλική κούρσα. Ο λόγος; Το βρώμικο παιχνίδι επιτρέπεται αβέρτα οπότε η διαβεβαίωση θα βοηθήσει να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις όταν θα τους ταράξετε στις κλωτσιές περνώντας από δίπλα τους.

Γραφικά βγαλμένα από ταινίες!
Για τους κινηματογραφόφιλους, το design των levels στο Joe Danger 2 είναι απείρως ανώτερο από το πρωτότυπο, ασχέτως αν τα γραφικά του είναι εξίσου καλοδουλεμένα. Επιφωνήματα θαυμασμού μου ξέφευγαν αβέρτα την στιγμή που κατηφόριζα την χιονισμένη λοφοπλαγιά ενός level, ενθυμούμενος την θρυλική καταδίωξη στο φιλμ On Her Majesty’s Secret Service του θρυλικού Bond, όταν διέσχιζα με ιλιγγιώδη ταχύτητα ένα ορυχείο εντός βαγονιού σαν τον Indiana Jones στο Temple of Doom κ.ο.κ.

Η μουσική επένδυση είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της κινηματογραφικής εμπειρίας που ευαγγελίζεται το Joe Danger 2. Σε επίπεδο βγαλμένο από τις περιπέτειες του James Bond η ορχηστρική μουσική παραπέμπει σε John Barry, σε level με θέμα τον Indiana Jones το ηχητικό μοτίβο θυμίζει John Williams κ.τ.λ. Τα ηχητικά εφέ είναι εντελώς πωρωτικά και βομβαρδίζουν το αυτί σας με ήχους βράχων που κυλούν, ηφαιστείων που ξερνάνε λάβα, αντικειμένων που σπάνε ή πέφτουν κ.ο.κ. Μόνιμος συνοδοιπόρος σε κάθε κούρσα είναι η φωνή του spokesman που γκαρίζει ασταμάτητα σε κάθε ακροβατικό του Joe και τα θριαμβευτικά επιφωνήματα του ίδιου του ήρωα που δείχνει να το καταευχαριστιέται.

That’s Entertainment!
Στο Joe Danger 2 θα βρείτε την δοκιμασμένη συνταγή του πρώτου, ειδικά «μαγειρεμένη» για να συναρπάσει τους κινηματογραφόφιλους. Όλες οι κούρσες προσφέρουν την δική τους, ξεχωριστή μαγεία και δημιουργούν πολύ εύκολα την αίσθηση της ιλιγγιώδους ταχύτητας και των ακροβατικών που αψηφούν τους νόμους της βαρύτητας. Αν δεν παίξατε το Joe Danger, ξεκινήστε κατευθείαν από το sequel και σας εγγυώμαι μπόλικα… ξημεροβραδιάσματα μέχρι να το χορτάσετε.

Θετικά:
– Ενθουσιώδης μουσική επένδυση
– Διασκεδαστικότατο gameplay
– Θεαματικά stunts
– Multiplayer ιδανικό για τετραμελή παρέα

Αρνητικά:
– Δεν έχει online multiplayer mode
– Πολύ μικρή διάρκεια
– Ορισμένες κούρσες είναι σχεδόν αδύνατο να τις ολοκληρώσετε με όλα τα objectives

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5 
Ήχος: 8
Gameplay: 8
Αντοχή: 6.5 
Γενικά: 7.5 

Διασκέδαση «πολλών οκτανίων» με τον πιο τρελό χαρακτήρα που έχετε συναντήσει σε video game.

Γιάννης Μοσχονάς  

Συντάκτης: johnmoss75@gmail.com (Γιάννης Μοσχονάς)
Πηγή: GameWorld.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης