Πέρασαν 22 χρόνια από την πρώτη εμφάνιση του Kirby στο Game Boy μέσα στο Action Platform Κirby’s Dream Land. Ο ροζ ήρωας που πολλοί ακόμα μπερδεύουν για το Pokémon Jigglypuff κατάφερε να κλέψει τις καρδιές πολλών fans της Nintendo και να εδραιωθεί ως μια δευτερεύουσα αλλά βασική μασκότ της Ιαπωνικής εταιρίας με νέα Kirby να κυκλοφορούν σε κάθε κονσόλα της, φορητή και σταθερή. Το Kirby & the Amazing Mirror είναι το δεύτερο Kirby, που κυκλοφόρησε για το Game Boy Advance. Ακριβώς μετά από μία δεκαετία, η έκδοση αυτή ξανακάνει την εμφάνισή της αυτούσια στο Wii U και συγκεκριμένα μέσω του Virtual Console.

Ένας εικονικός ήρωας, μια ήδη δοκιμασμένη και πετυχημένη συνταγή, τρεις διαφορετικοί developers και το ταλέντο της Ιαπωνικής εταιρίας προγραμματισμού Arika για την παραγωγή ήχου. Μετά απ’ όλα αυτά τι θα μπορούσε να πάει στραβά;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Kirby & the Amazing Mirror, για μια ακόμα φορά η Dream Land βρίσκεται σε κίνδυνο. Ο μαγικός καθρέπτης του Mirror World που κάνει πραγματικότητα κάθε ευχή που αντικατοπτρίζεται σε αυτόν γεννάει τον Dark Meta Knight ο οποίος κόβει τον ήρωα Kirby σε τέσσερα κομμάτια και παλεύοντας με τον κανονικό Meta Knight σπάει τον καθρέπτη σε οκτώ τμήματα. Με τον Meta Knight ηττημένο η μόνη ελπίδα της Dream Land και του Mirror World είναι o Kirby, που πλέον βρίσκεται τεμαχισμένος σε τέσσερις μικρότερες φιγούρες του εαυτού του.

Sucks to be you
To Amazing Mirror ακολουθεί πιστά τα gameplay στοιχεία των προκατόχων του. Πρόκειται για ένα Platform με έμφαση στις δυνάμεις που αποκτά ο Kirby ρουφώντας τους αντιπάλους του. Το A κάνει τον Kirby να πηδά και ένα δεύτερο πάτημα του κουμπιού τον κάνει να πετά για όση ώρα θέλει ρουφώντας αέρα. Το B ενεργοποιεί την μοναδική επίθεση του Kirby που είναι το… ρούφηγμα.


Εάν ο Kirby ρουφήξει στο στόμα του ένα αντίπαλο μπορεί είτε να τον εκσφενδονίσει, είτε πατώντας το d-pad προς τα κάτω να κλέψει τις δυνάμεις του. Αυτό σημαίνει πως αν ρουφήξει έναν αντίπαλο που πετάει φλόγες θα μπορεί πλέον και ο ίδιος να πετάξει φλόγες μέχρι να δεχτεί ζημιά και η δύναμή του να φύγει σε μορφή αστεριού την οποία θα πρέπει να τρέξετε για να ξαναρουφήξετε πριν χαθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δυνάμεις που μπορεί να αποκτήσει ο Kirby ποικίλουν από πέταγμα φωτιάς, λέιζερ και πάγου, μέχρι σπαθί και καπέλο που θυμίζουν τον Link από το Legend of Zelda ή και μια ρόδα αυτοκινήτου που κυλάει στην πίστα και κατατροπώνει καθετί στο διάβα της. Το πιο αξιολάτρευτο όμως είναι η εμφάνιση του ολοστρόγγυλου ήρωα που αλλάζει ανάλογα με τις δυνάμεις που έχει αποκτήσει (καπέλο αρλεκίνου όταν πετάει λέιζερ, καπέλο οδηγού αυτοκινήτων αγώνα όταν μετατρέπεται σε ρόδα).

“I am Kirby from planet Zebes”
Το Kirby & the Amazing Mirror προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από τα υπόλοιπα Kirby παιχνίδια με την εισαγωγή στοιχείων puzzle και exploration. Ο χάρτης του παιχνιδιού θυμίζει έντονα Metroid ξεφεύγοντας από την φιλοσοφία “point A to point B”, με σκούρα δωμάτια αυτά που δεν έχετε εξερευνήσει και φωτισμένα αυτά που έχετε περάσει. Τα objectives του παιχνιδιού όπως τα bosses ή τα κομμάτια του μαγικού καθρέπτη φαίνονται στον χάρτη εάν βρείτε το κρυμμένο στην πίστα Map Piece.

O αξιολάτρευτος ροζ ήρωας σε μια ακόμα περιπέτεια, λίγο διαφορετική από τις υπόλοιπες.

Tα Puzzle στοιχεία περιορίζονται σε απλά πατήματα διακοπτών η χρήση των τριών ακόμα μικρών Kirby (αυτούς που δημιουργήθηκαν από τον τεμαχισμό του Kirby από τον Dark Meta Knight) για το ρούφηγμα μεγάλων εμποδίων. Τους τρεις μικρούς Kirby μπορούν να τους ελέγξουν φίλοι σας με άλλα Game Boy Advance μέσω του καλωδίου Game Link. Παρ΄’ολα αυτά στην έκδοση του Wii U είστε περιορισμένοι στον έλεγχο των Kirby απο την κάκιστη A.I. μιάς και το Amazing Mirror στο Wii U δεν υποστηρίζει multiplayer. Γιατί κάκιστη;! Διότι στις επτά ώρες που διήρκησε το plathrough μου, οι τρεις αξιολάτρευτοι Kirby είτε με κοίταζαν να πεθαίνω απο αντιπάλους, είτε με αγνοούσαν εριστικά την στιγμή που χρειαζόμουν την βοήθειά τους στην λύση ενός puzzle. Τέλος όχι μόνο μου έκλεβαν τις δυνάμεις που έχανα με όταν με χτύπαγαν αντίπαλοι αλλά και πέθαιναν στα πρώτα 30 δευτερόλεπτα οποιουδήποτε boss fight στο οποίο τους καλούσα.

Για να καλέσετε το αδιάφορο τρίο των Kirby δεν έχετε παρά να πατήσετε το κουμπί R και να δείτε τον πρωταγωνιστή Kirby να βγάζει ένα κινητό τηλέφωνο από την τσέπη και να τους τηλεφωνεί (Ναι! Καλά διαβάσατε…κινητό!). Κάθε φορά που καλείτε τους τρεις Kirby χαλάτε μια μπάρα από την μπαταρία του κινητού την οποία αναπληρώνετε με μπαταρίες AA (γιατί όπως όλοι ξέρουν τα κινητά του 2004 λειτουργούσαν με AA μπαταρίες!) που θα βρίσκετε κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.

Διαχρονικότητα
Εμφανισιακά το Amazing Mirror δεν διαφέρει καθόλου σχεδόν από το προηγούμενο Kirby του Game Boy Advance, Nightmare in Dreamland. Πολλά από τα sprites του παιχνιδιού, τόσο των αντιπάλων, όσο και του Kirby αλλά και πολλά στοιχεία του Background έχουν μεταφερθεί από το Nightmare in Dreamland αυτούσια, γεγονός που δεν ενοχλεί καθόλου μιας και το οπτικό αποτέλεσμα για τις εποχές του GBA είναι πανέμορφο. Αυτό που μας έκανε και τρομερή εντύπωση είναι τόσο σε 1080p τηλεόραση, όσο και στο Wii U Gamepad στα 480p, το παιχνίδι είναι εξίσου όμορφο.

Ηχητικά αν έχετε παίξει ένα προγενέστερο Kirby, τα έχετε δει όλα μιας και οι μελωδίες του μοιάζουν σχεδόν ίδιες όσα χρόνια και αν περάσουν και σε όποια κονσόλα και αν κάνει την εμφάνισή της η σειρά. Ο μουσική επένδυση είναι χαρούμενη καθ’ όλη την διάρκεια του gameplay και το μόνο μελανό σημείο σε αυτήν είναι η εκνευριστική λούπα ενός beat πέντε δευτερολέπτων στον Hub-κόσμο που ενώνει τις περιοχές του χάρτη του Amazing Mirror. Τον κόσμο αυτό θα τον επισκεφθείτε πολλές φορές λόγω της δομής του παιχνιδιού και η συγκεκριμένη μελωδία ενδέχεται να σας εκνευρίσει.

Lost in Dream Land
Στο Kirby & the Amazing Mirror, η Hal Laboratories και τα συνεργαζόμενα development studios δοκίμασαν κάτι διαφορετικό για την σειρά. Ο Metroid Style χάρτης και τα έντονα στοιχεία της εξερεύνησης δίνουν μία νέα πινελιά σε ένα διαχρονικό pick up and play παιχνίδι. Δυστυχώς όμως, το κακό A.I. το οποίο είναι απαραίτητο σε κάποια σημεία του gameplay θα σας αφήσει σίγουρα κάποιες δυσάρεστες αναμνήσεις από ένα δημιούργημα που θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες να είναι το καλύτερο της σειράς.

Θετικά:
– Όμορφα γραφικά
– Φρέσκιες ιδέες στο κλασικό Kirby Gameplay
– Οι δυνάμεις που αποκτά ο Kirby
– Καλή διάρκεια

Αρνητικά:
– Κακό A.I.
– Επαναλαμβανόμενη μουσική επένδυση σε κάποια σημεία

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 7
Gameplay:6
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.5

Με μόλις 7 ευρώ θα αποκτήσετε ένα διαμάντι από την βιβλιοθήκη του Game Boy Advance στο Wii U σας.

Κοσμάς Κ. Φλωρής  

Συντάκτης: sofos697@gmail.com (Κοσμάς Κ. Φλωρής)
Πηγή: GameWorld.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης