Υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο συμφωνεί όλος ο πλανήτης, ανεξαρτήτου φυλής, φύλου, ηλικίας και πολιτικών πεποιθήσεων: τα boobies είναι υπέροχα! Αυτό ακριβώς το γεγονός προσπάθησε να εκμεταλλευτεί η γερμανική cdv Software Entertainment, η οποία κατάλαβε ότι η βιομηχανία του gaming βλέπει τα sex games μέσω ενός… πουριτανικού πρίσματος, με αποτέλεσμα οι προσπάθειες που έχουν γίνει στο παρελθόν να είναι τουλάχιστον λογοκριμένες.

H cdv, που μεταξύ άλλων έχει εκδώσει γνωστά strategy games όπως τα Blitzkrieg και Sudden Strike, αποφάσισε να δημιουργήσει την δική της σειρά ερωτικών παιχνιδιών για να καλύψει το κενό που υπήρχε σε αυτό το είδος. Έτσι, το 1998 κυκλοφόρησε το Lula: The Sexy Empire , ένα δισδιάστατο business simulation game, review του οποίου μπορείτε να διαβάσετε από το GameWorld. Ακολούθησε ένα sequel με την ονομασία Wet: The Empire Cums Back (χωρίς να γνωρίσει παρόμοια επιτυχία) και πολλά ακόμη spin-offs, πάντα με πρωταγωνίστρια την ταλαντούχα Lula. Το Lula 3D είναι η τελευταία έκδοση της σειράς, με την οποία η cdv μας δίνει επιτέλους την ευκαιρία να απολαύσουμε τα…μεμέ της Lula στις τρεις διαστάσεις. Αξίζει να χαθείτε στον… υγρό της κόσμο ή τελικά θα μείνετε με το… mouse στο χέρι;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φώτα, κάμερα, λιπαντικό… Action!
Η Lula είναι μια χαρισματική πορνοστάρ και παραγωγός ερωτικών ταινιών. Κάτι σαν την Jenna Jameson δηλαδή. Την γνωρίσαμε στο Wet, την αρχική έκδοση, ως μια αθώα κορασίδα και την φτάσαμε στο απόγειο της δόξας της. Χρονικά το Lula 3D μας βάζει στο μέλλον, όπου η Lula γυρίζει την μια ταινία μετά την άλλη, ενώ όλοι και όλες θέλουν να βρεθούν μαζί της στο κρεβάτι ή στο πάτωμα ή στον πάγκο της κουζίνας ή… οπουδήποτε τέλος πάντων! Τι έμελε να πάθει όμως η καημένη Lula, που κατά βάθος (πολύ βάθος) είναι ένα καλό παιδί, ένα αθώο πλάσμα που κοιτάει τη δουλειά του και δεν πείραξε ποτέ κανέναν.

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της νεότερης υπερπαραγωγής της στην βίλα της στο Μπέβερλι Χιλς, μαθαίνει ότι οι τρεις συμπρωταγωνίστριές της είναι άφαντες. Παρακολουθώντας το βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας, ανακαλύπτει ότι τις έχουν απαγάγει για άγνωστο λόγο. Με τον συμπαραγωγό της Brian να είναι…στον κόσμο του, η Lula αποφασίζει να πάρει την κατάσταση (μεταξύ άλλων) στα χέρια της για να βρει τις τρεις κορασίδες. Τα πρώτα στοιχεία σας οδηγούν στο Σαν Φρανσίσκο, όπου και ξεκινάει ουσιαστικά το ταξίδι σας.


Το σενάριο θα μπορούσε να είναι μια υπερπαραγωγή για τα δεδομένα των πορνοταινιών, ξεφεύγοντας από την πεπατημένη του “Καλησπέρα… σκουπίσου, πέρνα από το ταμείο”, αλλά για τα δεδομένα ενός video game θα λέγαμε ότι χωλαίνει σε πολλά σημεία. Δε περιμέναμε βέβαια ένα sex game να διαθέτει σενάριο για βραβεία, αλλά η προσπάθεια της cdv είναι ρηχή σε αυτό τον τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ίδιο θα μπορούσαμε να πούμε και για τους διαλόγους, η ποιότητα των οποίων είναι κάτω του μετρίου, ενώ αρκετές φορές παρατηρήσαμε ότι άλλα λέγανε οι χαρακτήρες και άλλο έγραφε στους υπότιτλους. Αυτό συμβαίνει λόγω κακής μετάφρασης από την γερμανική (που κυκλοφόρησε αρχικά) στην αγγλική γλώσσα. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, οι περισσότεροι χαρακτήρες που θα συναντήσετε είναι μονοδιάστατοι, χωρίς βάθος και σας δίνουν την εντύπωση ότι βρίσκονται εκεί μόνο για να σας βοηθήσουν να φέρετε εις πέρας τα objectives.

Γελάει καλύτερα όποιος τελειώνει τελευταίος
To Lula 3D έχει χαρακτηριστεί ηλικιακά ως Adults Only, κάτι αναμενόμενο. Βλέπετε, οι νόμοι στη Γερμανία είναι πολύ αυστηροί με το πορνογραφικό υλικό και την πειρατεία, σε βαθμό που το πρώτο Lula είχε χαρακτηριστεί 18+ παρά τα καρτουνίστικα γραφικά του. Κατ’ επέκταση όταν μιλάμε για 3D, ήταν βέβαιο ότι η αξιολόγηση θα παρέμενε στη θέση της.

Από το εισαγωγικό βίντεο κιόλας, θα καταλάβετε ότι θα τα δείτε όλα. Και όταν λέμε όλα, εννοούμε… όλα! Θα κάνετε σεξ, θα δείτε δύο (και τρεις και πέντε μαζί…) άλλους να κάνουν σεξ, θα κάνετε σεξ με αυτούς που βλέπατε να κάνουν σεξ, θα ακούσετε άλλους να κάνουν σεξ… γενικά το γυμνό και το σεξ δίνει και παίρνει κατά τη διάρκεια των 12 περίπου ωρών που διαρκεί το παιχνίδι.

Σουτιέν χωρίς… πάτο
Στον πυρήνα του το Lula 3D είναι ένα κλασσικό Adventure. Σε κάθε τοποθεσία που βρίσκεστε, θα πρέπει πρώτον να μιλάτε με όλους τους χαρακτήρες για να πάρετε πληροφορίες και δεύτερον να μαζέψετε ότι βρείτε μπροστά σας, δηλαδή σχεδόν τα πάντα. Πορνοπεριοδικά, ολόκληρα μαξιλάρια, τηλέφωνα, δονητές, βιντεοκασέτες, κλειδιά, είναι μόνο ένα μικρό δείγμα από τα αντικείμενα που θα βάλετε στο inventory σας, το οποίο δυστυχώς είναι απλά λειτουργικό και ενδέχεται να σας κουράσει. Μάλιστα, η Lula φαίνεται πως μπορεί να αποθηκεύσει άπειρα και ανεξαρτήτου μεγέθους αντικείμενα μέσα στο σουτιέν της (σαν το βαλιτσάκι του Sport Billy ένα πράγμα), το οποίο είναι ήδη γεμάτο από τα μεγάλα, στρογγυλά, στητά, αφράτα και καλοδιατηρημένα boobies της!

Ένα ακόμα στοιχείο για τα αντικείμενα, είναι ότι δεν μπορείτε να γνωρίζετε από πριν ποια από αυτά μπορείτε να συλλέξετε ή αν θα τα χρειαστείτε όλα. Η μόνη ένδειξη που σας δίνεται για το αν έχετε την δυνατότητα να αλληλεπιδράσετε με κάποιο item, είναι να κόβετε βόλτες σε όλους τους χώρους που θα βρεθείτε και να περιμένετε να εμφανιστούν γράμματα επάνω στο πλησιέστερο αντικείμενο. Το πρόβλημα σε αυτό είναι ότι θα πρέπει να είστε υπό συγκεκριμένη γωνία και απόσταση από το αντικείμενο. Αν δεν βρίσκεστε στο σωστό σημείο, τότε δε θα μπορείτε να κάνετε interact.

Οι διαθέσιμες επιλογές για κάθε item εμφανίζονται σε μορφή διαλόγου και είναι με την σειρά οι “Look at”, όπου εξετάζετε το αντικείμενο και παίρνετε πληροφορίες, “Use”, όπου χρησιμοποιείτε το αντικείμενο επιτόπου και τέλος η επιλογή “Take”, με την οποία η αγαπητή Lula συλλέγει το αντικείμενο σκύβοντας με περίσσιο νάζι. Σε αυτή την περίπτωση, θα ανακαλύψετε κιόλας ότι η ηρωίδα μας εκτός από boobies, έχει και τρομερή… πίσω κίνηση, αφού φοράει τα απολύτως απαραίτητα ρούχα της δουλειάς.

“Lula να μια μπανάνα!”

Η πίπα της ειρήνης
Κάθε παιχνίδι περιπέτειας που σέβεται τον εαυτό του, διαθέτει γρίφους. Εντάξει, το Lula 3D μπορεί να μην σέβεται τον εαυτό του, αλλά θα βρείτε πολλά puzzles για να λύσετε. Στην πλειοψηφία τους βασίζονται στη χρήση αντικειμένων από το inventory, ενώ κάποιοι άλλοι λύνονται μέσω διαλόγων, χωρίς να λείπουν εκείνοι του τύπου “βρες και φέρε μου το τάδε αντικείμενο”. Η δυσκολία τους βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο, αυτό δε σημαίνει όμως ότι δε θα σας προβληματίσουν, κυρίως για τους λάθος λόγους. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι μερικοί από αυτούς δεν έχουν λογικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, μπορεί να συναντήσετε μια κλειδωμένη πόρτα, η οποία θα ανοίξει δια μαγείας αφού μιλήσετε με κάποιον χαρακτήρα σε κάποιο άλλο σημείο της περιοχής.

Επιπλέον, μπορείτε να αλληλεπιδράσετε με κάποια αντικείμενα, αφού πρώτα έχετε κάνει κάτι άλλο σε διαφορετικό μέρος. Αυτό προκαλεί προβλήματα σε κάποιες περιπτώσεις, αφού δε γνωρίζετε εξ αρχής πότε θα συμβεί κάτι τέτοιο και σε ποιο σημείο, κυρίως λόγω της μη λογικής συνέχειας των πραγμάτων, όπως αναφέραμε και στην προηγούμενη παράγραφο. Ευτυχώς δεν υπάρχουν γρίφοι όπου θα χρειαστεί να συνδυάσετε αντικείμενα, οπότε αν κολλήσετε, μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε κάθε αντικείμενο επάνω σε κάθε δυνατό “στόχο”. Διαβάζοντας τα παραπάνω, καταλαβαίνετε ότι η πλοκή είναι εντελώς γραμμική και δεν υπάρχει η δυνατότητα να φέρετε εις πέρας τις αποστολές με την σειρά που θέλετε, καθώς θα πρέπει να ακολουθήσετε με ακρίβεια τα βήματα που έχουν θέσει οι developers.

Υπάρχουν στιγμές που θα χρειαστεί να κάνετε… απρεπή πράγματα, για να μπορέσετε να προχωρήσετε παρακάτω. Αυτό και μόνο δείχνει πόσο μεγάλη ψυχή έχει η παρεξηγημένη Lula. Οι σκηνές δράσης είναι λίγες και παρουσιάζονται μέσα από ένα είδος arcade minigame όπου θα πρέπει να πυροβολήσετε τους αντιπάλους σας, με την βοήθεια ενός κινούμενου στόχου, ο οποίος κινείται “νευρικά”, λες και τρέμει το χέρι σας. Οι εχθροί σας ακολουθούν συγκεκριμένες κινήσεις, οπότε δε θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα στο να τις μάθετε απ’ έξω.

Τα… 20ποντα που καβαλάς
Ο χειρισμός της Lula είναι απλός και πραγματοποιείται με την χρήση του πληκτρολογίου και του mouse. Με τα WASD κινείστε, ενώ με το ποντίκι χειρίζεστε την κάμερα. Με αριστερό κλικ κάνετε interact με χαρακτήρες και αντικείμενα, ενώ με το δεξί ανοίγετε το inventory. Με το “Ε” μπορείτε να τοποθετήσετε πίσω στο inventory το αντικείμενο που κρατάτε στα χέρια σας, ενώ με το TAB σας εμφανίζονται τα objectives. Υπάρχει ακόμη το sprint (με το Shift) ενώ το Space χρησιμεύει στο να αλλάξετε την κάμερα από τρίτου σε πρώτου προσώπου.

Βέβαια, δε λείπουν και σε αυτόν τον τομέα τα μικροπροβλήματα. Η ταχύτητα κίνησης της ταλαντούχας κυρίας Lula είναι σχετικά μικρή (μου ήθελες και 20ποντα τακούνια κούκλα μου), ακόμα και αν έχετε πατημένο το Shift. Επιπλέον, ο χαρακτήρας τείνει να “κολλάει” στις γωνίες (θα φταίνε τα boobs) και σε μικρά περάσματα, όπως οι πόρτες.

Μπαλκόνια με θέα
Από τον τεχνικό τομέα μη περιμένετε και θαύματα. Η μηχανή γραφικών δεν έχει να επιδείξει και πολλά, πέρα από μερικές ατμοσφαιρικές τοποθεσίες. Τα textures είναι στητά… εννοούμε αισθητά χαμηλής ανάλυσης για τα σημερινά δεδομένα και δεν έχει χρησιμοποιηθεί κάποια σοβαρή τεχνική anti-aliasing. Παρόλα αυτά δε θα δυσκολευτείτε να διακρίνετε τα interactive αντικείμενα στο περιβάλλον γύρω σας. Από τον σχεδιασμό των χαρακτήρων ξεχωρίζει η Lula, με όλους τους υπόλοιπους να βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο, ενώ θα βρείτε ακόμα και ολόιδιους χαρακτήρες στον διάβα σας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι ερωτικές σκηνές και το animation της ηρωίδας δημιουργήθηκαν μέσω της τεχνικής του motion capture, αν και η τελευταία περπατάει λίγο… περίεργα (αχ βρε Lula τι σου… έκαναν;). Η cdv, θέλοντας να πάει το παιχνίδι στο επόμενο επίπεδο, χρησιμοποίησε την… Bouncing boobs technology, ώστε τα boobies των χαρακτήρων να “χωροπηδάνε” ρεαλιστικά. Το αν το κατάφερε τελικά, είναι άλλο θέμα, αλλά θα έπρεπε οι designers να είχαν πάρει μερικά μαθήματα από τα Dead or Alive για να είναι πιο απολαυστικό το αποτέλεσμα.

Το voice acting κυμαίνεται από το καλό (Lula και μερικοί ακόμα χαρακτήρες) προς το μέτριο (όλοι οι υπόλοιποι). Οι ήχοι του περιβάλλοντος ακολουθούν μια συγκεκριμένη λούπα, ενώ η μουσική είναι απλά συμπαθητική. Χαβαλές υπάρχει στα βογγητά… ευχαρίστησης που θα ακούτε στις σκηνές του σεξ, δηλαδή πολύ συχνά. Θα τύχει να συζητάτε με χαρακτήρες ενώ αυτοί του δίνουν και καταλαβαίνει και οι φωνές από τις φωνές να είναι διαφορετικές από αυτές των χαρακτήρων! Σιγά όμως μη μας χαλάσει το immersion κάτι τόσο δα μικρό.

Το βαθύ λαρύγγι, τελειώνοντας και άλλοι κλισέ μεσότιτλοι
Αυτό που θα σας μείνει εν τέλει από την εμπειρία του Lula 3D, είναι ότι πρόκειται για ένα Adventure sex game με χιουμοριστικές πινελιές και αρκετό χαβαλέ, αν του συγχωρέσετε τα οποιαδήποτε προβλήματα παρουσιάζει. Μπορεί να μην ξεχωρίζει σε κανέναν τομέα, αλλά έχει τις καλές του στιγμές. Σίγουρα γίνεται αντιληπτό ότι υπολείπεται σε production values, για αυτό και η cdv προσπάθησε να σοκάρει ως έναν βαθμό παρουσιάζοντας αρκετό γυμνό και μπόλικες μη λογοκριμένες σκηνές σεξ. Αν και χαντακώθηκε στις βαθμολογίες παγκοσμίως, ζούμε για να ελπίζουμε σε μια next-gen συνέχεια με πρωταγωνίστρια την “My boobs are fabulous” Lula.

Θετικά:
– Bouncing boobs technology
– Μη λογοκριμένες σκηνές σεξ
– Μερικές ατμοσφαιρικές τοποθεσίες

Αρνητικά:
– Κακογραμμένο σενάριο
– Μέτριος τεχνικός τομέας
– Κουραστικό inventory
– Παράλογα αποτελέσματα σε πράξεις που αφορούν την πλοκή

Βαθμολογία
Γραφικά: 4
Ήχος: 3.5
Gameplay: 4.5
Αντοχή: 4
Γενικά: 5

To Lula 3D είναι ένα cult sex game που πολλοί γνωρίζουν, αλλά λίγοι το(ν) έχουν παίξει.

Γιώργος Λόλας

Συντάκτης: support.netizens@gmail.com (Γιώργος Λόλας)
Πηγή: GameWorld.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης