Το ετήσιο ραντεβού των απανταχού gamers-μπασκετόφιλων με το μοναδικό (μέχρι και φέτος) παιχνίδι που περιλαμβάνει το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, αυτή την φορά μας ήρθε σε δύο …δόσεις. Η πρώτη εκδοχή της νέας δημιουργίας της Visual Concepts κυκλοφόρησε πριν από δύο μήνες για PC, PS3 και Xbox 360, αποτελώντας και πάλι το must μπασκετάκι της χρονιάς. Την δεύτερη, “καλογυαλισμένη” και next-gen έκδοση για τις δύο νέες κονσόλες της Sony και της Microsoft, στην Ελλάδα τουλάχιστον θα την δούμε αργότερα, με πρώτη αυτή για το PS4 το οποίο κυκλοφορεί στις 13 Δεκεμβρίου. Ας δούμε λοιπόν τι διαφορές ενδεχομένως υπάρχουν και τι νέο έχει να μας προσφέρει το NBA 2K14 της επόμενης γενιάς.

Ο LeBron στο σαλόνι σας!
Αυτό που ξεχωρίζει αμέσως-αμέσως, βλέποντας την next-gen έκδοση του NBA 2K14, είναι τα μερικώς ανανεωμένα μενού, τα οποία αυτά τη φορά απομακρύνονται κάπως από την παρόμοια εικόνα που υπήρχε με το NBA 2K13. Το ίδιο ισχύει και με την εν γένει παρουσίαση του παιχνιδιού, με τα διάφορα “τηλεοπτικά” εφέ και τα εντυπωσιακά γραφικά, η οποία σας βάζει για τα καλά στην δράση και προσδίδει όντως έναν “αέρα” ανανέωσης στο τελικό αποτέλεσμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περνώντας τώρα στο “ζουμί” της υπόθεσης όσον αφορά τον οπτικό τομέα, το NBA 2K14 απλά δείχνει υπέροχο! Η αναβάθμιση στα γραφικά που ενδεχομένως περιμέναμε στην current-gen έκδοση -και η οποία δεν ήρθε ποτέ, ούτε καν στα PC- στο PS4 παίρνει σάρκα και οστά και υπάρχουν στιγμές που θα σας αφήσει άφωνους. Το κοινό ίσως είναι από τα πιο “ζωντανά” που έχουμε δει, με ποικιλία στους θεατές, τις εκφράσεις και τις κινήσεις τους. Τα διάφορα εφέ στο γήπεδο, οι φωτισμοί, οι αντανακλάσεις και οι υφές είναι πραγματικά αξιοθαύμαστες, ενώ -για να περάσουμε στο πιο βασικό κομμάτι- οι παίκτες μοιάζουν πιο ρεαλιστικοί από ποτέ.

Ειδικά όσον αφορά τα πρόσωπα και τις εκφράσεις, η Visual Concepts έχει κάνει τρομερή δουλειά, ζωντανεύοντας στις οθόνες μας όλους τους μεγάλους σταρ του Αμερικάνικου πρωταθλήματος. Σύμφωνα με την 2K, έχουν σκαναριστεί τα πρόσωπα του 80% των παικτών, κάτι που σημαίνει πως το επίπεδο λεπτομέρειας δεν έχει προηγούμενο. Βέβαια όσο καλύτερος ο παίκτης, τόσο πιο πολύ δουλειά έχει προφανώς γίνει, κάτι που σημαίνει ότι άλλο επίπεδο λεπτομέρειας θα δείτε στον LeBron James και άλλο στον …Jeff Whitney των Pelicans, αλλά αυτό είναι κάτι αναμενόμενο.

Τα ίδια πάνω-κάτω ισχύουν και στα κορμιά των παικτών αλλά και στα animations τους και τα in-game physics. Ήδη ο τομέα αυτός ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο, αλλά εδώ βλέπουμε ακόμη καλύτερες κινήσεις και πιο ομαλή μετάβαση από το ένα animation στο άλλο, κάτι που δίνει γενικώς μια πιο φυσική αίσθηση του παιχνιδιού. Το σύνολο των πεντάδων μέσα στο γήπεδο, ο τρόπος που κινούνται και o ξεχωριστός σχεδιασμός στο σώμα του κάθε παίκτη μπορούν πιο εύκολα από ποτέ να μπερδέψουν το μάτι και να νομίσετε ότι παρακολουθείτε αληθινό αγώνα!

Βέβαια, να πούμε πως το αποτέλεσμα δεν είναι τέλειο, καθώς δεν λειτουργούν όλα πάντα 100% σωστά. Υπάρχουν στιγμές που οι κινήσεις γίνονται όπως έχουμε ξαναδεί “δυσκοίλιες”. Ειδικά όταν υπάρχουν “τρύπες” -πχ. από κάποιο σκριν- στις οποίες υπό φυσιολογικές συνθήκες θα μπορούσατε να χωθείτε, μπορεί ο παίκτης σας για κάποιο λόγο να σκουντουφλάει, ή σε άλλες περιπτώσεις που νομίζετε πως έχετε ανοικτό δρόμο για το καλάθι, ο παίκτης να αρνείται να κάνει το απλό και εύκολο λέι απ. Όπως και να έχει πάντως, το αποτέλεσμα γενικώς είναι απλά στα υψηλότερα μέχρι στιγμής επίπεδα ρεαλισμού σε όλους τους τομείς και θα αποζημιώσει κάθε φίλο του αθλήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πες τα ρε Doris
Μια ακόμα ευχάριστη έκπληξη στον τομέα της παρουσίασης είναι το γεγονός ότι αυτή τη φορά η ξανθούλα και συμπαθητική Doris Burke παίρνει σάρκα και οστά! Συγκεκριμένα, εμφανίζεται στα ημίχρονα ή στο τέλος των αγώνων μέσα στο γήπεδο να παίρνει συνεντεύξεις από παίκτες και προπονητές, όπως γίνεται στις πραγματικές μεταδόσεις των αγώνων του NBA, για όσους έχουν δει. Μια προσθήκη που σίγουρα δίνει ακόμα περισσότερο “αλατοπίπερο” στην όλη εμπειρία, αν και τα animations και οι εκφράσεις της Doris είναι κάπως ρομποτικές. Οι παίκτες ή οι προπονητές που κάνουν τις δηλώσεις αντίθετα, μοιάζουν πολύ φυσικοί στον τρόπο που μιλάνε, ενδεχομένως γιατί και στην πραγματικότητα στέκονται σαν “ξυλάγγουρα”!

Στην γνωστή ποιότητα
Όσον αφορά το gameplay τώρα, ο πυρήνας του παιχνιδιού έχει παραμείνει ο ίδιος με την πρώτη έκδοση του NBA 2K14. Το μοντέλο χειρισμού είναι προφανώς και πάλι αυτό που καθιερώθηκε φέτος, με το δεξί analog stick να χρησιμοποιείται για όλα τα κολπάκια, ενώ και η A.I. είναι σε πανόμοια επίπεδα. Κάποια μικρά glitches της μπάλας, η οποία αποκτά περίεργη συμπεριφορά μετά από ορισμένες καταστάσεις -πχ. κάποια blocks- υπάρχουν και εδώ, αλλά είναι περιορισμένα σε αριθμό και δεν θα σας απασχολήσουν ιδιαίτερα. Σε γενικές γραμμές, το gameplay ακολουθεί τα χνάρια των PS3 και Xbox 360 και συμβαδίζει με το υψηλό και απολαυστικό επίπεδο της σειράς. Κοινώς, όλοι οι fans του παιχνιδιού θα βρεθούν στο στοιχείο τους.

Μια διαφορά -στη διαχείριση περισσότερο του κάθε αγώνα- αποτελούν τα Points of Emphasis. Τα τελευταία είναι βασικές επιλογές σε άμυνα και επίθεση, τις οποίες μπορείτε εύκολα να αλλάξετε με το δεξί analog στην διάρκεια του αγώνα ή και στα timeouts και να σχεδιάσετε χωρίς πολλά-πολλά την στρατηγική της ομάδας σας. Σίγουρα αποτελούν μια εύκολη και λιγότερο “μπελαλίδικη” λύση στον τομέα της διαχείρισης.

Τρομερά γραφικά, πλούσιο περιεχόμενο και το παλιό καλό γνωστό gameplay.

Επιλέξτε παιχνίδι
Ας ρίξουμε και μια ματιά τώρα στην κυριότερη διαφορά του next-gen ΝΒΑ 2Κ14, η οποία πέρα από τα γραφικά είναι η δομή ορισμένων modes. Αρχικά να σας αναφέρουμε ότι το LeBron: Path to Greatness λάμπει δια της απουσίας του, κάτι που ενδεχομένως να μην πειράξει και πολύ κόσμο. Μάλλον η απομάκρυνση του εν λόγω mode έγινε για να δοθεί περισσότερο βάρος στο ανανεωμένο και …κινηματογραφικό My Career! Τι εννοούμε;

Το συγκεκριμένο mode λοιπόν στο PS4 μετατρέπεται σε μια interactive σαπουνόπερα, όπου ο παίκτης που δημιουργείτε περνάει από διάφορες καταστάσεις, πέραν των αγωνιστικών του υποχρεώσεων! Υπάρχουν πολλά cutscenes στα οποία θα δείτε το μπασκετικό σας alter-ego να περιμένει με αγωνία τα drafts, να τσακώνεται με συμπαίκτες, να ζητάει περισσότερα λεπτά συμμετοχής από τον πρόεδρο της ομάδας, ακόμα και να τσεκάρει τα σχόλια στα social media. Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα καλείστε να οδηγήσετε την εξέλιξη του ήρωάς σας, επιλέγοντας την απάντηση σε διάφορους διαλόγους, σε στυλ RPG ή Adventure. Σίγουρα το όλο στήσιμο του My Career είναι μια εντυπωσιακή προσθήκη που εξελίσσει το εν λόγω mode και θα σας βάλει για τα καλά στο πετσί του ρόλου ενός επαγγελματία παίκτη.

Βέβαια όλα αυτά δεν έρχονται χωρίς ορισμένα προβληματάκια, που προφανώς χρίζουν βελτίωσης (για του χρόνου). Οι διάλογοί σας με τους πραγματικούς παίκτες του NBA είναι τουλάχιστον περίεργοι, καθώς δεν υπάρχουν voice-overs για αυτούς και έτσι βλέπετε απλά ένα ανέκφραστο πρόσωπο σε ένα σώμα που κινείται σαν να μιλάει ενώ εμφανίζεται ένα κείμενο με τα λόγια. Εσείς από την άλλη απαντάτε κανονικά, κάτι που στο σύνολό του μοιάζει με έναν διάλογο με κάποιον μουγγό που έχει τηλεπαθητικές δυνάμεις. Επίσης πολλοί διάλογοι, όπως για παράδειγμα οι ερωτήσεις στην συνέντευξη τύπου μετά τους αγώνες, μοιάζουν παρόμοιοι με αυτούς στα προηγούμενα games, δίνοντας μια αίσθηση επανάληψης. Γενικότερα πάντως, το My Career είναι ανανεωμένο, πιο ενδιαφέρον και διαδραστικό από ποτέ και θα σας χαρίσει αρκετές ευχάριστες ώρες.

Επίσης ανανεωμένο δείχνει και το My GM (το γνωστό Association δηλαδή που πλέον δεν υπάρχει), το οποίο έχει υποστεί μια γενική αναβάθμιση και εάν το επιλέξετε, σας δίνει περισσότερες και πιο εξειδικευμένες ευθύνες. Λέμε “εάν το επιλέξετε”, καθώς υπάρχει η δυνατότητα να παίξετε μια πιο απλοποιημένη εκδοχή του συγκεκριμένου mode. Στην αντίθετη περίπτωση το My GM μετατρέπεται ολίγον σε …Football Manager, καθώς δίνετε πλέον λόγο στον ιδιοκτήτη της ομάδας, αλληλεπιδράτε με τους άλλους Managers, αντιμετωπίζετε τις προσωπικότητες των παικτών, χειρίζεσθε τα συμβόλαιά τους, ασχολείστε μέχρι και με τις τιμές των εισιτηρίων στο γήπεδό σας. Όλα αυτά δίνουν ασφαλώς ένα νέο βάθος στην όλη εμπειρία, αλλά θα πρέπει να έχετε όρεξη να ασχοληθείτε ενώ το User Interface θα μπορούσε να είναι πιο λειτουργικό.


Παίξτε μπασκετάκι
Από εκεί και πέρα επιστρέφουν τα διάφορα γνωστά modes της PS3 και Xbox 360 έκδοσης, όπως το NBA Blacktop, το card game MyTeam ή τα πιο πλούσια Practice και Training. Το Crews στις next-gen εκδόσεις δεν υπάρχει, εκτός αν προστεθεί με κάποιο update στην συνέχεια. Αυτό που το αντικαθιστά κάπως, είναι η επιλογή The Park, η οποία είναι προσβάσιμη μέσα από το My Career. Εκεί χρησιμοποιώντας τον My Player μπαίνετε σε ένα εικονικό πάρκο, όπου μέχρι 100 παίκτες συμμετέχουν σε matches έως και 5vs5 με το …αλήτικο στυλ του δρόμου. Μια ωραία προσθήκη σίγουρα, που θυμίζει τον τρόπο όντως που παίζεται το μπάσκετ στις αλάνες, αν και είχαμε στην παρούσα φάση μικρά προβληματάκια με την σύνδεση.

Το online κατά άλλα, σε απλά games 1vs1 ήταν μια άνετη εμπειρία με ελάχιστο lag, ενώ υπάρχει φυσικά η δυνατότητα να φτιάξετε ολόκληρο οnline πρωτάθλημα, όπου κάθε παίκτης αναλαμβάνει μία ομάδα. Μπορείτε δηλαδή να φτάσετε μέχρι και στη δημιουργία μιας εικονικής σεζόν του NBA, με τα play-offs και τα όλα του. Τέλος, μια ευπρόσδεκτη προσθήκη είναι το Roster Creator, όπου ο κάθε παίκτης μπορεί να φτιάξει το δικό του ρόστερ και να το μοιραστεί με τους άλλους χρήστες κάνοντάς το upload. Για όσους έχουν απορία, τα roster των ομάδων της Euroleague αυτή τη φορά είναι εξαρχής τα φετινά.

“Καλησπέρα από το Madison Square Garden!”
Ας αναφερθούμε λίγο κλείνοντας και στον τομέα του ήχου, ο οποίος από πλευράς σχολιασμού του αγώνα είναι πάνω-κάτω ο ίδιος, αν και υπάρχουν αρκετές νέες εκφράσεις που ανανεώνουν το αποτέλεσμα. Το soundtrack του παιχνιδιού είναι το ίδιο και αδιάφορο για τους μη λάτρεις της mainstream μουσικής. Στον τομέα τον εφέ υπάρχει μία σαφής ποιοτική βελτίωση και γενικώς υπάρχει μια next-gen αίσθηση αναβάθμισης στα του ήχου, χωρίς κάποια εκπληκτική διαφορά.

2Κ for ever
Χωρίς ο πυρήνας του gameplay να παρουσιάζει θεαματικές αλλαγές, το NBA 2K14 στο PS4 είναι πρωτίστως οπτικά εντυπωσιακό (ίσως από τα πιο εντυπωσιακά που έχουμε δει στις νέες κονσόλες), ενώ δείχνει πως θέλει να καθιερώσει κάποια νέα κατεύθυνση σε ορισμένα modes. Αν και στην παρούσα φάση δεν λείπουν τα λαθάκια και οι παραλείψεις, σε γενικές γραμμές το “πακέτο” που μας προσφέρει η 2K Sports δείχνει πως παραμένει και στην νέα γενιά η απόλυτη μπασκετική εμπειρία!

Θετικά:
– Εκπληκτικά γραφικά
– Το νέο My Career θα σας κρατήσει το ενδιαφέρον
– Καλύτερα ακόμα physics και animations
– Ανανεωμένη παρουσίαση
– Πλούσιο και πάλι περιεχόμενο

Αρνητικά:
– Μικρά glitches που δεν βελτιώθηκαν
– Λείπει το Assosiation που ξέραμε, το My GM είναι πιο “χαώδες”
– Υπάρχουν πράγματα στο My Career που χρίζουν βελτίωσης

Βαθμολογία
Γραφικά: 9.5
Ήχος: 9
Gameplay: 9
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 8.7

Το μπασκετάκι που όπως φαίνεται θα συνεχίζουμε να παίζουμε και στα επόμενα χρόνια!

Γρηγόρης Βούλγαρης  

Συντάκτης: grigoris@gameworld.gr (Γρηγόρης Βούλγαρης)
Πηγή: GameWorld.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης