Η Nintendo έχει κατηγορηθεί πολλές φορές ότι τα τελευταία χρόνια μας παρουσιάζει μόνο νέα Mario και Zelda και ότι οι υπόλοιποι τίτλοι της αδυνατούν να ικανοποιήσουν τους απαιτητικούς gamers ή να εντυπωσιάσουν το νέο κοινό. Γι’ αυτό ο Shigeru Miyamoto, εμπνευστής των μεγάλων σειρών που προαναφέραμε, μας παρουσίασε το 2001 ένα τελείως διαφορετικό παιχνίδι για το GameCube με το όνομα Pikmin. Πρόκειται για μια απεικόνιση του μικρόκοσμου από μια διαφορετική γωνία, αυτή του εντόμου, αφού οι πρωταγωνιστές είναι τόσο μικρόσωμοι που ακόμα και τα φυτά του κόσμου μοιάζουν με δέντρα.

Αργότερα, το 2004, κυκλοφόρησε το Pikmin 2, πάλι για το GameCube, το οποίο έφερε μερικές μικρές αλλαγές και καινοτομίες όπως την προσθήκη του multiplayer mode. Αρκετά χρόνια περάσαν μέχρι να δούμε το sequel του χαριτωμένου αυτού παιχνιδιού. Το Pikmin 3, παρόλο που αρχικά σχεδιάστηκε για το Wii, κατέφτασε στο Wii U και αποτελεί έναν αρκετά διασκεδαστικό τίτλο, κάτι που θα καταλάβετε μόλις αρχίσετε να παίζετε μαζί του. Τα βασικά στοιχεία του gameplay παραμένουν ίδια χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν βρήκαμε ενδιαφέρουσες προσθήκες οι οποίες δίνουν νέες δυνατότητες και επιλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην αναζήτηση νέας πηγής ενέργειας
Οι κάτοικοι του πλανήτη Koppai έχουν εξαντλήσει όλες τις πηγές ενέργειας και τροφής και χρειάζεται να βρουν νέες έτσι ώστε να επιβιώσουν. Γι’ αυτό μια ομάδα από τρεις εξερευνητές μπαίνει σε ένα διαστημόπλοιο και οδεύει προς τον πλανήτη PNF-404 ο οποίος όπως πιστεύουν έχει τροφή. Οι εξερευνητές που αναφέραμε ονομάζονται Alph, Charlie και Brittany. Οι δύο πρώτοι προέρχονται από τον πλανήτη Koppai ενώ η κοπέλα της παρέας, η Brittany, είναι βοτανολόγος από τον πλανήτη-φεγγάρι Kopali.

Η πρόσκρουση στον PNF-404 όμως δεν είναι τόσο ομαλή όσο φανταζόντουσαν, με αποτέλεσμα το διαστημόπλοιό να καταστραφεί και οι τρεις εξερευνητές να πέσουν σε διαφορετικά μέρη του πλανήτη χωρίς να μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Έτσι για αρχή, θα ελέγχετε κάθε εξερευνητή ξεχωριστά και στη συνέχεια όλους μαζί. Κύριος στόχος σας είναι να μαζέψετε την ομάδα, να βρείτε τον Captain Olimar -τον οποίο γνωρίζετε ήδη από τα προηγούμενα παιχνίδια- και να συλλέξετε όση περισσότερη τροφή γίνεται για να επιστρέψετε στον πλανήτη Koppai και να ταΐσετε τον πεινασμένο λαό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας περίεργος κόσμος
Μόλις τελειώσει το intro το οποίο εξηγεί συνοπτικά την ιστορία και τα όσα συμβαίνουν στο Pikmin 3, θα μπορέσετε να χειριστείτε τον πρώτο εξερευνητή, τον Charlie. Επειδή είναι το πρώτο Pikmin που κυκλοφορεί για Wii U και οι περισσότεροι δεν θα ξέρετε πως να κάνετε τα βασικά, θα δείτε μερικά hints τα οποία εμφανίζονται τη σωστή στιγμή για να σας δείξουν τι πρέπει να κάνετε. Δεν θα περάσουν πάνω από 30 δευτερόλεπτα μέχρι να δείτε τα pikmin, τα μικρά γλυκούλικα πλασματάκια από τα οποία πήρε το όνομά του και το παιχνίδι.

Τα πρώτα pikmin που θα συναντήσετε είναι τα κόκκινα και θα δείτε ότι είναι φιλικά προς εσάς, όπως είναι άλλωστε και όλα τα υπόλοιπα pikmin και ότι θέλουν να σας ακολουθήσουν. Μόλις περάσετε την πρώτη πίστα η οποία είναι αρκετά μικρή και χρησιμεύει μόνο στο να εξοικειωθείτε με το παιχνίδι, θα αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τον δεύτερο εξερευνητή Alph, ο οποίος είναι και ο πρωταγωνιστής καθώς θα παίξετε αρκετές ώρες μαζί του, αν όχι τις περισσότερες.

GamePad ή Wii Remote;
Το θέμα του χειρισμού στο Pikmin 3 είναι λίγο λεπτό καθώς υπάρχουν δύο τρόποι για να παίξετε και ο καθένας έχει από ένα συν και ένα κατά. Ο πρώτος τρόπος για να παίξετε είναι μέσω του GamePad αφού το Pikmin 3 είναι ένα από τα games που μπορείτε να τα τερματίσετε χωρίς να χρειάζεστε τηλεόραση (δηλαδή χρησιμοποιώντας μόνο την οθόνη του Wii U GamePad). Παρόλα αυτά μπορείτε να παίξετε κοιτώντας την TV σας και το GamePad να χρησιμεύεισαν χάρτης. Αν και μπορεί να σας φαίνεται βολικό, στην ουσία θα δείτε ότι η στόχευση με τα analog sticks δεν είναι τόσο εύκολη.

Ο δεύτερος τρόπος για να παίξετε το Pikmin 3 είναι χρησιμοποιώντας το Wii Remote σε συνδυασμό με το Nunchuck. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείτε να στοχεύετε πιο εύκολα και θα δείτε ότι όλα απλουστεύουν, κάτι που είναι λογικό καθώς το Pikmin 3 σχεδιάστηκε αρχικά πάνω στο Wii. Με τον δεύτερο τρόπο όμως, θα χάσετε ένα βασικό στοιχείο, τον χάρτη τον οποίο θα είχατε αν χρησιμοποιούσατε το GamePad του Wii U. Φυσικά άμα θέλετε να έχετε χάρτη και ευκολία στην χρήση μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το Wii Remote και το Nunchuck για τον χειρισμό και το GamePad ως οθόνη!

Τα controls είναι αρκετά εύκολα και θα τα συνηθίσετε στο λεπτό. Περπατάτε με το αριστερό analog stick και κινείτε την κάμερα με το δεξί. Για να μαζέψετε τα pikmin γύρω σας και να τα κάνετε να σας ακολουθήσουν πρέπει να χρησιμοποιήσετε την σφυρίχτρα σας με το LZ. Άμα θελήσετε να πετάξετε τα pikmin πάνω σε κάποιον στόχο τότε πρέπει να πατήσετε το κουμπί Α. Αυτά είναι τα βασικά κουμπιά που χρειάζεται να γνωρίζετε ενώ άμα είναι ανάγκη να εκτελέσετε κάποια ειδική κίνηση τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε το hint που θα εμφανιστεί στο κάτω μέρος της οθόνης.

Οι μικροί σας βοηθοί
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω θα μπορείτε να χειρίζεστε και τους τρεις εξερευνητές, κάτι που θα γίνει αργότερα στο story. Μέχρι να φτάσετε όμως σε αυτό το σημείο, θα είστε μόνοι και θα έχετε ως μοναδικούς βοηθούς τα pikmin. Αυτά θα κάνουν σχεδόν ότι τους ζητήσετε αφού σας ακολουθούν άμα το θελήσετε, κουβαλάνε φρούτα, παλεύουν με εχθρούς και σπάνε εμπόδια για εσάς.

Τα είδη των pikmin είναι πέντε: κόκκινα, μπλε κίτρινα, μαύρα και ροζ, από τα οποία δύο είναι ολοκαίνουρια και αντικαθιστούν μερικά προηγούμενα. Τα παλιά μωβ και άσπρα pikmin αντικαθίστανται από τα μαύρα Rock Pikmin και τα ροζ pikmin. Το καθένα έχει μια special ιδιότητα, πράγμα που τα κάνει όλα το ίδιο χρήσιμα. Τα κόκκινα pikmin αντέχουν στην φωτιά, τα μπλε είναι τα μόνα pikmin που μπορούν να κολυμπήσουν, τα κίτρινα δεν πεθαίνουν από τον ηλεκτρισμό, τα μαύρα είναι πέτρινα και μπορούν να σπάσουν τοίχους, κρύσταλλα και να πολεμήσουν καλύτερα και τα ροζ pikmin πετούν και μπορούν να μετατρέπουν το κουβάλημα τροφής σε παιχνιδάκι.

Ο χρόνος είναι… φαγητό
Πρέπει να θυμάστε τον λόγο που βρίσκεστε σε έναν ξένο πλανήτη και αυτός είναι να βρείτε φαγητό και να το φέρετε στην πατρίδα σας, γι’ αυτό δεν πρέπει να χάνετε την ώρα σας κάνοντας άσκοπες κινήσεις. Βέβαια και να θέλατε δεν θα μπορούσατε αφού θα μπορείτε να παίξετε σε κάθε πίστα μόνο κατά την διάρκεια της ημέρας και δυστυχώς έχετε μόλις 15 λεπτά κάθε φορά μέχρι να πέσει ο ήλιος. Αυτό κάνει το gameplay αρκετά πιο δύσκολο απ’ όσο φανταζόσασταν.

Όταν αρχίσει να νυχτώνει, ένα timer θα σας δείξει πόσα δευτερόλεπτα έχετε μέχρι να γυρίσετε στο διαστημόπλοιό σας. Εκείνη τη στιγμή θα πρέπει να μαζέψετε όλα τα pikmin σας, να τα βάλετε στο ασφαλές κρησφύγετο-όχημά τους, το Onion, και να πλησιάσετε κοντά στο διαστημόπλοιό σας. Τότε και τα δύο οχήματα, το δικό σας και των pikmin, θα απογειωθούν στο διάστημα και εκεί θα τελειώσει η ημέρα. Κάθε φορά που μια ημέρα φτάνει στο τέλος της, ο Alfie γράφει ένα αναλυτικό γράμμα με το τι έκανε και ποιοι θα είναι οι επόμενοι στόχοι του. Επίσης καταναλώνει το λιγοστό φαγητό σε υγρή μορφή που έχει απομείνει, πράγμα που σημαίνει ότι την επόμενη ημέρα θα πρέπει να μαζέψετε οπωσδήποτε νέα τροφή.

Μια ημέρα πάνω στον PNF-404
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα Pikmin, εδώ δεν θα αναγκαστείτε να μπείτε μέσα σε περίεργα dungeons. Αντιθέτως έχετε έναν τεράστιο κόσμο να εξερευνήσετε και πολύ φαγητό να συλλέξετε. Οι πίστες στις οποίες θα παίξετε είναι συνολικά πέντε και το μέγεθός τους είναι αρκετά μεγάλο.

Μέσα σε ένα περιορισμένο αριθμό ημερών και λεπτών, θα πρέπει να ταξιδέψετε σε όλο τον χάρτη, να μαζέψετε όσο το δυνατόν περισσότερα φρούτα μπορείτε και να βρείτε πολλά pikmin. Συνολικά θα μπορέσετε να έχετε μέχρι 100 pikmin στον κάθε εξερευνητή, δηλαδή μέχρι και 300 και με τους τρεις μαζί. Επίσης θα πρέπει να διαχειριστείτε τα pikmin και τους εξερευνητές κατάλληλα έτσι ώστε με λίγη στρατηγική σκέψη να γίνει η δουλειά σας πιο εύκολη απ’ ότι ήταν στην αρχή. Για παράδειγμα μπορείτε να στείλετε τον Charlie στο βόρειο μέρος του χάρτη, τον Alfie στο νότιο μέρος και την Brittany να την αφήσετε να πολεμάει με τέρατα και να σπάει τα εμπόδια με την βοήθεια των pikmin.

Εκτός από το σωστό μοίρασμα ευθυνών, θα πρέπει να μοιράσετε σωστά και τα pikmin και να έχετε αρκετά από κάθε είδος. Είναι μέγιστης σημασίας να έχετε στρατό από rock pikmin έτσι ώστε να σκοτώσετε τα mobs πιο εύκολα και αποτελεσματικά αλλά ταυτόχρονα να έχετε αρκετά από τα αδύναμα ροζ pikmin τα οποία θα μεταφέρουν την τροφή πιο γρήγορα. Έτσι, κοιτάξτε να διατηρήσετε τα pikmin σας και να τα προσέχετε γιατί σε περίπτωση που πεθάνουν, δύσκολα θα τα ξανασυλλέξετε. Τα περισσότερα pikmin μπορείτε να τα συναντήσετε τυχαία στο δρόμο αλλά αρκετά θα τα βρείτε ως σπόρους σε φυτά. Τους σπόρους αυτούς πρέπει να τους μεταφέρετε στο Onion όπου και θα μεταμορφωθούν σε πραγματικά pikmin.

A.I και Boss fights
Οι μάχες με τα mobs είναι αρκετά διασκεδαστικές αλλά και εύκολες. Δεν απαιτούν ιδιαίτερες ικανότητες παρά μόνο να διαθέτετε μεγάλο αριθμό από pikmin. Τα boss fights όμως είναι πιο ζόρικα, σύμφωνα πάντα με την δυσκολία του Pikmin 3. Θα πρέπει να φτιάξετε τον σωστό συνδυασμό από pikmin και να μην ρίξετε όλους τους πολεμιστές σας στην μάχη χωρίς να σκεφτείτε, αλλιώς θα δείτε τους περισσότερους από αυτούς να πεθαίνουν σχεδόν αμέσως.

Ένα από τα αρνητικά του Pikmin 3 είναι το ασταθές A.I το οποίο μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα. Μερικές φορές, αν μαζέψετε πολλούς σπόρους μαζί, μπορεί να μπερδευτεί το Οnion και να μην βγάλει τον σωστό αριθμό από pikmin. Κάτι έτοιο έπαθα και εγώ στην αρχή όπου σε μια αποστολή έπρεπε να έχω ακριβώς 10 pikmin και από αυτή την λεπτομέρεια, βρέθηκα με 9 pikmin και δεν μπορούσα να περάσω το σηγκεκριμένο σημείο, πράγμα που με έκανε να επαναλάβω την πίστα. Σε γενικές γραμμές το A.I μπορεί να θεωρηθεί μέτριο, κάτι που σίγουρα δεν είναι σωστό τη στιγμή που το παιχνίδι βασίζεται σε αυτό!

Τα pikmin γίνονται φίλοι σας από τη στιγμή που σας βλέπουν. Σας ακολουθούν και σας βοηθούν, με λίγα λόγια υπακούν ότι και κάνουν ότι και να τα διατάξετε.

Multiplayer και co-op
Το Pikmin 3 διαθέτει multiplayer mode αλλά μόνο local. Με λίγα λόγια δεν μπορείτε να παίξετε online με παίχτες από το internet αλλά μόνο με παρέα σπίτι σας. Σίγουρα αυτή είναι μια κίνηση η οποία θα δυσαρεστήσει τους φανατικούς της Nintendo καθώς η έλλειψη online multiplayer σε video game του 2013 δεν είναι κι ότι καλύτερο. Παρόλα αυτά, μπορούμε να παραβλέψουμε αυτή την έλλειψη αν σκεφτούμε ότι το campaign διαρκεί αρκετές ώρες.

Το multiplayer mode του Pikmin 3 ονομάζεται Bingo Battle και σε αυτό δύο παίκτες σε split0screen θα πρέπει να γεμίσουν το inventory τους με όσο το δυνατόν περισσότερα φρούτα γίνεται για να κερδίσουν. Ταυτόχρονα θα πρέπει να σαμποτάρουν την δουλειά του άλλου έτσι ώστε να πάρουν το προβάδισμα. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι επιστρέφουν τα μωβ και άσπρα pikmin τα οποία είχαμε δει στα προηγούμενα games αλλά δεν υπάρχουν στο κύριο campaign.

Τo τελευταίο game mode ονομάζεται Missions και θα μπορείτε να το παίξετε είτε μόνοι σας, είτε σε co-op με φίλους. Εδώ θα πρέπει να μαζέψετε θησαυρούς, να σκοτώσετε mobs, να αντιμετωπίσετε bosses και να πολεμήσετε με τον… χρόνο. Μπορούμε να πούμε ότι είναι μια αρκετά ενδιαφέρουσα προσθήκη που προσφέρει μερικές παραπάνω ώρες gameplay τη στιγμή που το campaign μπορείτε να το τερματίσετε μέσα σε 10 με 11 ώρες.


Ο μαγικός μικρόκοσμος
Στο κομμάτι των γραφικών και του ήχου το Pikmin 3 πραγματικά έδωσε ρέστα. Μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι έχει έναν από τους πιο ωραίους οπτικά κόσμους που έχουμε δει μέχρι τώρα. Το Arti Direction της Nintendo είναι ένα ζωντανό περιβάλλον που μοιάζει αληθινό, λες και έχετε κάνει zoom με μεγεθυντικό φακό. Τα φύλλα κινούνται γύρω σας με τον άνεμο, τα γυαλιστερά αντικείμενα λάμπουν όταν πέφτει πάνω τους ο ήλιος, τα φρούτα είναι τόσο καλοσχεδιασμένα που μοιάζουν με αληθινά και τα γλυκούλικα pikmin είναι τόσο αξιαγάπητα. Επίσης δεν παρατηρήσαμε καμία πτώση στο frame rate ακόμα και όταν ήμασταν σε boss fight με όλα τα pikmin να πολεμούν.

Όσο για τον ηχητικό τομέα του Pikmin 3, είναι και αυτός με την σειρά του ικανοποιητικός για διάφορους λόγους. Ο πρώτος είναι η χαλαρωτική μουσική κατά την διάρκεια του campaign που βοηθάει πολύ στο να μην αγχωθείτε για οτιδήποτε. Ο δεύτερος είναι ότι το κάθε pikmin έχει τους δικούς του ήχους, όπως για παράδειγμα τον τρόπο που βγάζει κραυγές για να επικοινωνήσει μαζί σας και τον ήχο που ακούγεται όταν εκτελεί κάποια επίθεση. Από την άλλη, οι πρωταγωνιστές υστερούν στο voice acting, οι διάλογοι δεν είναι αρκετά προσεγμένοι και δεν δόθηκε όση προσοχή χρειαζόταν στους χαρακτήρες των πρωταγωνιστών με αποτέλεσμα η Brittany να φαίνεται πάντοτε νευριασμένη, ενώ ο Alfie και ο Charlie λίγο έως πολύ αδιάφοροι.

Για ηλικίες 2-200
Το Pikmin 3 είναι σίγουρα ο καλύτερος τίτλος της σειράς που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα. Περιέχει μερικές καινοτομίες και η χρήση των τριών πρωταγωνιστών ταυτόχρονα ανεβάζει τον πήχη της δυσκολίας. Το campaign που φτάνει τις 11 ώρες σε συνδυασμό με τα Co-op modes θα σας κρατήσουν συντροφιά για αρκετό καιρό. Πιστεύουμε ότι αποτελεί μια από τις καλύτερες αγορές για το Wii U, τόσο για τους μεγάλους όσο και για τους μικρούς gamers αφού δεν περιλαμβάνει καθόλου σκηνές βίας ή άσχημες λέξεις. Επίσης, τα απίστευτα γραφικά του σε συνδυασμό με την ήρεμη μουσική θα δημιουργήσουν μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα για εσάς ή το παιδί σας και αρκετές ώρες ανέμελης εξερεύνησης.

Θετικά:
– Εκπληκτικό art design
– Τα στοιχεία στρατηγικής
– Νέα είδη pikmin
– Άφθονες ώρες gameplay σε solo ή Co-Op

Αρνητικά:
– Ασταθές A.I.
– Έλλειψη online multiplayer

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 8
Gameplay: 8
Αντοχή: 8
Γενικά: 8.3

To Pikmin 3 αποτελεί έναν από τους πιο ωραίους τίτλους για το Wii U αυτή τη στιγμή αφού συνδυάζει έντονα boss fights με ανέμελη εξερεύνηση.

Χριστιάνα Θάνου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης